Utrecht heeft 325 bedden beschikbaar voor vluchtelingen, maar is naarstig op zoek naar meer Utrecht heeft 325 bedden beschikbaar voor vluchtelingen, maar is naarstig op zoek naar meer

Utrecht heeft 325 bedden beschikbaar voor vluchtelingen, maar is naarstig op zoek naar meer

Utrecht heeft 325 bedden beschikbaar voor vluchtelingen, maar is naarstig op zoek naar meer
Oekraïense vluchtelingen steken bij Polen de grens over. Foto: Bas van Setten
Er zijn momenteel in Utrecht 325 bedden beschikbaar voor de langdurige opvang van vluchtelingen. Ondanks dit aantal is de gemeente nog hard op zoek naar extra opvanglocaties. Met name door het conflict in Oekraïne wordt verwacht dat de toestroom aan vluchtelingen de komende dagen verder toeneemt.

Er zijn momenteel in Utrecht 325 bedden beschikbaar voor de langdurige opvang van vluchtelingen. Ondanks dit aantal is de gemeente nog hard op zoek naar extra opvanglocaties. Met name door het conflict in Oekraïne wordt verwacht dat de toestroom aan vluchtelingen de komende dagen verder toeneemt.

Bij de noodlocatie in de Jaarbeurs verblijven per nacht enkele tientallen mensen. Deze plek functioneert als ‘opvanghub’, waar vanuit personen worden overgebracht naar meer langdurige opvangplekken in de stad of de regio.

Utrecht heeft momenteel 325 duurzame opvangplekken waar vluchtelingen nog terecht kunnen. Het gaat om 60 hotelbedden, 240 plekken bij gastgezinnen en ook zijn er 25 bedden beschikbaar aan de Zeehaenkade.

Tot nu toe zijn er 160 bedden voor langdurige opvang bezet. Het gaat dan met name om hotels en in mindere mate over gastgezinnen.

20 panden

Al deze opvangplekken zijn door de gemeente gecoördineerd. Omdat verwacht wordt dat er de komende dagen nog meer vluchtelingen naar Nederland komen, wordt gezocht naar nieuwe opvanglocaties. De gemeente zegt momenteel twintig panden op het oog te hebben. Er wordt onderzocht of deze plekken überhaupt geschikt zijn voor opvang en daarnaast op welke termijn en voor hoelang. Het gaat mogelijk om duizend nieuwe plekken.

Tot slot heeft Veiligheidsregio Utrecht (VRU) afgelopen week een Klant Contact Centrum (KCC) geopend. Hier kunnen onder meer inwoners en bedrijven terecht met vragen over de opvang van vluchtelingen. Bekijk de website van VRU voor meer informatie.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Helaas, Nederland zit vol door een belachelijk immigratiebeleid. Wat rest zijn nog maar een paar schamele bedjes voor echte vluchtelingen.

 2. Koel Hoofd

  @Realist
  U slaat de plank beetje mis.
  Nederland zit vol omdat de politiek economische doelstelling al sinds 1945 ‘groei’ is. De eerste die zei dat Nederland vol was, was koningin Juliana in de jaren vijftig. De politiek wist niet hoe snel ze haar de mond moesten snoeren… en latere politici die hetzelfde zeiden ook, tot op de dag van vandaag want economische groei is heilig voor de politiek.
  Om die groei te realiseren worden banen geschept en zijn er ook steeds meer mensen nodig, terwijl Nederland vergrijst, Nederlanders minder babies maken, en, onze arbeidsproductiviteit ook nog eens daalt dankzij de ongezonde obsessie met ‘balans privé-werk’ waardoor we wereldkampioen deeltijd werken zijn. Dus er zijn steeds meer mensen nodig, die we niet hebben dus moeten importeren, terwijl Nederland niet groter wordt maar het benutbare oppervlak wel steeds kleiner. Vanwege windmolens, zonneparken en omdat ‘de natuur’ ook gered moet worden terwijl dat al lang aangeharkte parken zijn die nu niet meer op natuurlijke wijze mogen veranderen ….

  In begin jaren zeventig kwam er door de Club van Rome al een cruciaal rapport uit met de titel ‘Grenzen aan de groei’…..
  Die grenzen hebben we nu wel bereikt en ruimschoots overschreden want groei betekend welvaart en niemand wil daarin een stap terug doen. Daarom krijgen we na 30 jaar nu ook eindelijk (tijdelijk) het kwartje van Kok terug, onze welvaart gaat eraan maar die economische groei is nog steeds heilig.

  Ik hoop echt dat die totalasshole Putin het snel opgeeft in Oekraine.
  Want hoe langer het duurt hoe groter het menselijk leed voor vele ettelijke miljoenen gewone onschuldige mensen over de hele wereld zal worden.

 3. Jopie

  Archimedeslaan 16 even opknappen?

 4. Joris

  Nederland zit niet vol.

  In het Oosten, Noorden en Zuiden vindt bevolkingskrimp plaats.

  De Randstad is wellicht vol.

  Het is bizar dat de Randstad DE regio van Nederland is. Door de zompige bodem, dalende bodem en ligging onder de zeespiegel wordt het vanaf 2040/ 2050 een gevecht (zowel materieel als financieel) om met name het gebied rondom Rotterdam, maar ook rondom Amsterdam droog te houden.

  De Randstad ligt ook niet centraal voor grote delen van Nederland of tov de EU.

  Tijd voor nieuw beleid. En Nederland is niet vol. Vergelijk Nederland met het Ruhrgebied (top 7 dichtsbevolkte gebieden ter wereld) en je snapt dat we nog mensen genoeg kwijt kunnen. En in en rondom het Ruhrgebied is meer dan genoeg groen te vinden.

  Tijd voor nieuw beleid in Nederland.

 5. Realist

  @Koel Hoofd. Welke plank? U bevestigd volgens mij mijn punt terwijl u het nog helemaal niet heeft over een gestaagde asielinstroom. Vorig jaar meer dan 34000.

 6. Speak Upje

  @ Realist, instroom vs uitstroom ja.

  En door alle wereldwijde incidenten komen er nu meer mensen dan jaren geleden.

  Het zij zo.

  De positie vd onderkant vd samenleving in NL en de lagere middenklasse zou nu trouwens stukken beter zijn geweest als zij niet massal rechts of zeer-rechts had gestemd. Zie doorrekeningen van het CPB.

  Dat is niet de schuld vd migranten of vluchtelingen.

  😚

 7. Scherpschutter

  @Joris

  Nogal wieses. De vraag is helemaal niet of ‘we’ meer mensen kwijt kunnen. Er zijn immers zo ongelofelijk weinig mensen op aarde dat je ze allemaal al staand kwijt zou kunnen op de begane grond van New York. Zou je er één grote bal van maken, dan heeft die vleesbal nog niet eens een diameter van een kilometer.

  De vraag is of ‘we’ het willen en kunnen. ‘We’ zitten zelf gigantisch in de penarie in de E.U. Monetaire crisis, bestuurscrisis, economische crisis, failliete overheden, medische crisis, voedselcrisis, totale energiecrisis, oorlogsdreiging; de vraagt lijkt eerder te zijn wie ‘ons’ straks onderdak gaat bieden als wij op de vlucht moeten omdat alles naar de ratsmodee gaat….Bij wie mogen wij straks op zolder?

  Wat mij betreft; alleen nog vluchtelingen op zolder waarbij de gastheer tevens alle financiële verantwoordelijkheid voor de vluchteling in kwestie draagt. Dit is niet langer een collectieve kwestie. Het collectief heeft gefaald en zit midden in een totale systeemcrash.

 8. Koel Hoofd

  @Realist
  Belachelijk beleid of niet, we kunnen niet meer zonder.
  Het alternatief is meer veel meer babies produceren èn veel harder werken. Aan jou de keuze, ik brand mijn vingers daar niet aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).