Utrecht heeft binnenkort de grootste warmtepomp van Nederland Utrecht heeft binnenkort de grootste warmtepomp van Nederland

Utrecht heeft binnenkort de grootste warmtepomp van Nederland

Utrecht heeft binnenkort de grootste warmtepomp van Nederland
Een van de vier warmtepompen. Foto's: Bas van Setten
Utrecht heeft al de hoogste kerktoren, het drukste station en straks ook de grootste warmtepomp van Nederland. Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Overvecht staan momenteel al twee enorme pompen en daar komen er voor het eind van de maand nog twee bij. De installatie kan straks ongeveer twintigduizend huishoudens verwarmen.

Utrecht heeft al de hoogste kerktoren, het drukste station en straks ook de grootste warmtepomp van Nederland. Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Overvecht staan momenteel al twee enorme pompen en daar komen er voor het eind van de maand nog twee bij. De installatie kan straks ongeveer twintigduizend huishoudens verwarmen.

Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat Utrecht pas de grootste warmtepomp heeft wanneer de vier installaties worden gecombineerd. Het gaat om pompen die per stuk 4 meter breed, 4 meter hoog en 16 meter lang zijn en die ieder 60 ton wegen. “Samen vormen zij de grootste warmtepomp van Nederland”, aldus Rianne de Voogt, woordvoerder van Eneco, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw. De warmtepompen zijn speciaal voor Utrecht ontworpen en worden in het Deense Aarhus gebouwd. De installaties worden vervolgens in twee delen over de weg naar Utrecht vervoerd. Dit ‘exceptioneel transport’ moet een route van bijna 800 kilometer afleggen die drie landen doorkruist.

Twee warmtepompen staan al in een speciaal daarvoor gebouwde loods op het terrein van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Overvecht. De overige twee moeten deze maand arriveren, maar de precieze data veranderen nog weleens. “Je kunt je voorstellen dat er voor zo’n rit allerlei vergunningen nodig zijn”, vertelt De Voogt. “Een keer eerder hadden we al het papierwerk op orde en toen raakte de vrachtwagen, die een deel van een van de warmtepompen zou vervoeren, vooraf betrokken bij een ongeval. Daardoor kon dat transport niet doorgaan en moesten we alles opnieuw regelen.”

65 miljoen liter water

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Overvecht is volgens Eneco de op een na grootste van het land en zuivert per dag zo’n 65 miljoen liter water. Het warme water dat uit deze installatie komt, dat bijvoorbeeld even daarvoor door inwoners is gebruikt om te douchen of om de vaat schoon te maken, wordt eruit gevist. De temperatuur is dan nog te laag om bijvoorbeeld een huis te verwarmen of om ervoor te zorgen dat er warm water uit de kraan komt en daar komt de warmtepomp om de hoek kijken. Deze installaties verhogen de temperatuur naar zo’n 85 graden Celsius en vervolgens wordt het water het warmtenet ingepompt. De energie die de pompen gebruiken, wordt opgewekt door windmolens op zee.

Tekst loopt door onder afbeelding

In deze hal staan straks de vier warmtepompen naast elkaar

De locatie waar de waterpomp komt, heeft volgens Eneco een aantal grote voordelen. Het eerste pluspunt is dat er genoeg ruimte is op deze plek. “Er is een flinke ‘gymzaal’ nodig voor de vier waterpompen en die kunnen we hier makkelijk kwijt. Daarnaast zitten we midden in de stad, vlakbij de centrale aan de Esmoreitdreef waar we kunnen intakken op het waternet. Omdat we het water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie gebruiken, dat een hogere temperatuur heeft dan bijvoorbeeld oppervlaktewater, hebben we minder energie nodig om het verwarmen.” Tot slot noemt De Voogt de samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden als een pluspunt van de plek in Overvecht.

Ziekenhuis

Het warmtenet in Nederland bestaat honderd jaar. In 1923 werd het voormalige ziekenhuis aan de Catharijnesingel in Utrecht aangesloten op het net. Het Algemeen Ziekenhuis was daarmee het eerste gebouw in het land dat op het netwerk werd aangesloten. De kolenkachels die in iedere kamer stonden, maakten plaats voor radiatoren en het water dat daar doorheen stroomde werd verwarmd in de kolencentrale die destijds aan de Nicolaas Beetsstraat stond. Inmiddels wordt het water nog grotendeels verwarmd met gas, maar ook dat verandert binnenkort. Zo is de nieuwe warmtepomp in Utrecht, waarvan de verwachting is dat die eind van dit jaar in gebruik wordt genomen, voor Eneco weer een stap in de ambitie om in 2035 zonder aardgas, en dus klimaatneutraal, energie te leveren.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Bromtoon Utrecht

    Wat zou de geluidsemissie van dat ding zijn ?
    Laagfrequent geluid zal een issue zijn.
    Dat is er al heel veel.

  2. Thomasje

    Dan zal de stads verwarming ook wel weer een stuk duurder worden

  3. Roos de Geer

    Vaak heb je in dit soort gevallen vooral last van de trillingen. Die neem je vaak niet bewust waar, maar dat wil niet zeggen dat je lichaam er geen reactie op heeft. Het gevolg: spanning die iedereen toe gaat schrijven aan andere dingen, waardoor het probleem ook niet op de agenda komt. Overigens zou het probleem al minder zijn als deze trillingen niet kwamen bovenop die van alle andere warmtepompen en airco’s die mensen installeren zonder voldoende demping.

  4. Koel Hoofd

    Hoeveel stroom verbruikt die waterkoker?

  5. Clio23

    En wij blijven zeker de hoofdprijs betalen voor de stadsverwarming, ondanks dat ze volgend jaar niet meer kunnen zeggen dat er door gas verwarmd wordt.

  6. Wim

    Nu al zeuren over wat er nog niet is

  7. Lombokker

    @Bromtoon
    Voor industriële toepassingen gebruikt men veelal schroefcompressoren, die maken veel minder geluid dan de zuigercompressoren die in koelkasten en op persluchtketels worden gebruikt. Ook is het een ander soort geluid, niet zo pulserend als bij een zuigerpomp.

  8. Pee

    Iedereen word aangesloten op die stadsverwarming waar eneco het monopoly op heeft .
    Geen concurrentie dus eneco kan vragen wat ze willen want de mensen kunnen niet overstappen .
    Dus al met al is iedereen dan van het gas af maar gaat wel de hoofdprijs betalen voor warmte daar komt de prijs van energie nog bovenop die ook niet mals zal zijn .We schieten hier dus niets mee op.
    ” De warmtepompen zijn speciaal voor Utrecht ontworpen ”
    ergens anders werken ze niet of zo?.

  9. De count

    @Pee, ze kunnen niet vragen wat ze willen, tarieven zijn gereguleerd door de ACM. Desalniettemin erg duur op dit moment vanwege de koppeling met de gasprijzen en de vastgezette tarieven. Ben blij dat ik er af ben

  10. Mazhel

    “De energie die de pompen gebruiken, wordt opgewekt door windmolens op zee.”

    Dat kan natuurlijk niet, Utrecht ligt (nog) niet aan zee. Lijkt me ook sterk dat er vanuit de Noordzee kabels direkt lopen naar de warmtepomp. Die pomp verbruikt gewoon grijze stroom, op papier zal het echter allemaal wel kloppen.

  11. Koel Hoofd

    @Pee
    Concurrentie is ook niet zaligmakend, dat kunnen we al 45 jaar observeren.
    Bedrijven gaan concurreren op dingen zoals service omdat die niet verlenen het product goedkoper (bereikbaard voor meer consumenten) maakt, maar een service abbonnementje voor extra zekerheid meer winstmarges oplevert.
    Concreet voorbeeld, 2 jaar gratis fabrieksgarantie onderbrengen bij serviceverzekering waar de klant voor moet betalen.
    Of het product wordt goedkoper (slechtere kwaliteit) zodat je er meer van verbruikt dan een kwaliteitsproduct en dus onder de streep ook meer winstmarges oplevert. Het komt er altijd op neer dat onder de streep de consument meer betaald voor dezelfde productfunctie maar toch denkt deze dat goedkoper uit is en verteld dat door aan alle vriendjes en vriendinnetjes. Consumens- en marktmanipulatie door marketingcommunicatie.
    Het voordeel van een monopolist is daarbij dat die de hele marketingcommunicatie afdeling kan schrappen, dan worden die winstmarges nog vetter.

  12. Toine Goossens

    Waarom is mijn reactie niet geplaatst?

  13. Katja

    Lees dit eens :
    https://www.climategate.nl/2023/02/warmtepomp-blijkt-een-enorme-vervuiler-11-keer-slechter-voor-milieu/

  14. S

    @Katja, is al lang en breed ontkracht. Bovendien is climategate.nl een grote wappiesite.

  15. Koel Hoofd

    @Toine Goossens
    Had je iets onwelgevalligs opgeschreven?

  16. Geenstijl@Utrecht

    O wat zal GroenLinks glunderen van plezier, alleen het tarief zal wel weer verhoogd worden door deze monopolist/ENECO.

  17. JRS

    Maar de vraag is nu hebben de ‘arme’ bewoners in Overvecht er wat aan.
    Zij gebruiken bijna allemaal stadverwarming en dit zou dan toch goedkoper moeten zijn dan de huidige stadverwarming? Dit zal wel een grote illusie zijn!

  18. Toine Goossens

    @Koel Hoofd,

    Klaarblijkelijk wel. Ik vroeg de redactie om de verwijzing naar de eerdere artikelen over deze warmtepomp te koppelen. Wel heeft de redactie het artikel aangepast. Het genoemde aantal 20.000 woningen die verwarmd worden is geschrapt.

    In de oude reacties is dat getal stevig onderuit gehaald. Was en is een ordinair staaltje van greenwassing. Doet de gemeente/overheid namelijk zelf volop, maar als anderen dat doen dan is de wereld te klein. Fraai staaltje van de verkeerde ‘toon aan de top in de gemeente Utrecht.

    De warmtepomp werkt op elektra. De energie die daar voor nodig is bedraagt 28,6% van de opgewekte warmte. Hup weg 5.700 van die woningen. Het (heet) waterverbruik van bewoners gaat door de energiecrisis stevig omlaag. Samen met het afkoppelen van regenwater is er straks te weinig aanvoer van warmte. Over 2 jaar weten we of de 5000 woningen met de hakken over de sloot gehaald zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).