Utrecht heeft een gigantisch hotel voor bijen langs de A2 Utrecht heeft een gigantisch hotel voor bijen langs de A2

Utrecht heeft een gigantisch hotel voor bijen langs de A2

Utrecht heeft een gigantisch hotel voor bijen langs de A2
Het bijenhotel Foto: Gemeente Utrecht
Utrecht is een nieuwe accommodatie rijker. In een bloemenweide langs de A2 staat een reclamemast die tegelijkertijd functioneer als bijenhotel.

Utrecht is een nieuwe accommodatie rijker. In een bloemenweide langs de A2 staat een reclamemast die tegelijkertijd functioneer als bijenhotel.

Aan de 28-meter hoge mast zit een stalen honingraatstructuur met zo’n 200 nestkasten voor bijen en vlinders. Deze kasten zijn gemaakt door Utrechters met een afstand tot de arbeidsmarkt. Rondom het bijenhotel is een bloemweide van 7.000 vierkante meter met meer dan 40 inheemse bloemsoorten aangelegd.

Volgens wethouder Kees Diepeveen zijn bloemen en planten in en om de stad belangrijk. Hierdoor ontstaat er namelijk een beter leefgebied voor insecten en dieren. “Dit bijenhotel met daaronder een bloemenveld van 7.000 m2 is een bijzonder natuur inclusief ontwerp, dat helpt bij het beschermen van bijen en bijdraagt aan de biodiversiteit.”

Wilde bijen

Het hotel is speciaal gemaakt voor wilde bijen, waarvan de meeste alleen leven. Dit is anders bij bijvoorbeeld honingbijen die in een groot bijenvolk leven. Rond de reclamemast zijn ook open zandplekken en heuveltjes aangelegd voor bijen die nesten in de grond maken.

Diepeveen hoopt dat het nieuwe hotel Utrechters inspireert om zelf ook iets te doen voor bijen. “Bijvoorbeeld met meer bloemen in de tuin of op het balkon, het aanleggen van een groen dak of door het ophangen van een bijenhotel.”

8 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Nuttig, want wilde bijen weten zoals bekend natuurlijk zelf totaal niet waar en hoe ze in de natuur moeten wonen. Waar zouden de bijen toch zijn zonder onze gemeente die meent hotels voor ze te moeten bouwen?

 2. BdV

  Een soort honingboerderij? Goed idee. Of zou de uitstoot van het verkeer in de honing terecht komen?

 3. Gregor

  Prima initiatief. De gemeente zou ook strikter moeten zijn richting bewoners die hun hele tuin hebben betegeld en in beton gestort. Groen moet verplicht worden in tuinen, zodat de bij niet uitsterft! Dat is belangrijker dan boetes voor old timers.

 4. Anlies

  @scherpschutter is overduidelijk al een tijdje niet buiten geweest. Anders zou hij weten dat het droevig gesteld is met de bij. Tuurlijk weten bijen waar ze het liefst verblijven, alleen zijn die plekken er vrijwel niet meer, zeker in de stad niet.

 5. Robertjc

  Ik vind dit een briljant en lovenswaardig initiatief. En respect voor de initiatiefnemers voor het bereiken van hun doel. In betere tijden heb ik een imker de gelegenheid gegeven vier bijenkasten te plaatsen. Het is werkelijk ontroerend om te zien hoe bijen ‘functioneren’, en hoe prachtig – en lekker! – het resultaat is van hun intuïtie. Maar ook, ontroerend om te zien hoe kwetsbaar ze zijn als het natuurlijk evenwicht waarin ze hun rol vervullen, door de mens wordt verstoord. In de stad hebben veel insecten geen plek om zich te manifesteren, of worden ze bestreden uit onwetendheid. Projecten als deze verdienen alle aandacht. Ik ben niet zo van GroenLinks, omdat ik vind dat de partij zich als een koekoeksjong gedraagt om haar Groene idealen te verwezenlijken, maar met meer projecten als deze wint zij mijn sympathie.

 6. Kadoendra

  @Gregor

  In de natuur gaat het niet om een groene tuin, maar om ecologische samenhang van een aaneengesloten bloeicyclus van bij-vriendelijke, vlinder-vriendelijke en andere nuttige insecten-vriendelijke planten.
  Dit zorgt ervoor dat o.a de bij van de lente tot aan laat in de herfst nectar te eten heeft.
  Stedelijk gebied is voor o.a de bij van groot belang daar veel mensen een tuin hebben in stedelijk gebied, terwijl veel gebied op het platteland door bijen, vlinders en andere nuttige insecten gezien worden als een levenloze groene gras woestijn zonder bloemen wat weer komt door de stikstof in de (kunst)mest.

  Mensen die zich gaan richten op een aaneengesloten bloeicyclus zullen ook gaan merken dat er meer vogels in een wijk gaan komen.
  De gemeente pakt het nu groots aan, maar voor elk persoon met een tuin is het ook mogelijk om kleine biotoopjes met een aaneengesloten bloeicyclus te gaan realiseren in de tuin, balcons, etc.

  Voor de mensen die b.v boomblauwtjes (kleine leuke blauwe vlindertjes) in de tuin willen gaan krijgen ( https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/overzicht-vlinders/details-vlinder/boomblauwtje ) geef ik hierbij een goede tip;

  Koop ALTIJD bloeiende klimop want bloeiende klimop geeft alle nuttige insecten in de late herfst nog krachtige nectar.
  Plant ook bloeiende hulst (vrouwelijke en mannelijke), wegedoorn (familie van de vuilboom, wat overigens een struik is) en kattenstaart.
  Deze planten houden allemaal van een kalkrijke grond en iedereen zal gaan merken dat het aanpakken van je tuin op een ecologische manier je tuin een klein natuurgebiedje gaat worden voor het boomblauwtje!

  Kijk eens op de site van de vlinderstichting want je kan ook weer andere bloeiende en kalkminnende planten bijvoegen, maar zorg in ieder geval ervoor dat de grond van je tuintje voedsel arm gaat worden.

 7. Karla

  Ik heb een hekel aan die reclames, maar dit is een mooie combinatie. Hulde aan de bedenkers!

 8. Hetty

  Geweldig ! En nog mooi ook, dit wilde bijen- en vlinderhotel. Wie wat meet over de honingbij wil weten, kan de erg leuke website http://www.deschokkerbij.nl bezoeken. Hier staan allerlei interessante weetjes in over honingbijen en ook over het mooie oude ambacht bijenkorfvlechten. Bovendien kunnen er vragen gesteld worden. Een aanrader.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).