Utrecht heeft eigen flessenwater: Eau de Gracht | De Utrechtse Internet Courant Utrecht heeft eigen flessenwater: Eau de Gracht | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht heeft eigen flessenwater: Eau de Gracht

Utrecht heeft eigen flessenwater: Eau de Gracht
Richard den Hartog en burgemeester Jan van Zanen.
Utrecht heeft sinds vandaag eigen flessenwater. Met de overhandiging van de eerste fles Eau de Gracht aan burgemeester Jan van Zanen, is het watermerk feestelijk gelanceerd. Het water komt niet, zoals de naam doet vermoeden uit de gracht, maar uit de kraan. “Utrecht heeft toch het lekkerste kraanwater van de wereld”, zei burgemeester Jan van Zanen tijdens het proeven.

Utrecht heeft sinds vandaag eigen flessenwater. Met de overhandiging van de eerste fles Eau de Gracht aan burgemeester Jan van Zanen, is het watermerk feestelijk gelanceerd. Het water komt niet, zoals de naam doet vermoeden uit de gracht, maar uit de kraan. “Utrecht heeft toch het lekkerste kraanwater van de wereld”, zei burgemeester Jan van Zanen tijdens het proeven.

Hoewel Eau de Gracht gewoon water uit de de kraan is wordt het nog wel eerst gefilterd voordat het gebotteld wordt. Het hele proces vindt plaats in een van de werfkelders langs de Oudegracht. Het product is bedacht door Richard den Hartog, eigenaar van café ’t College aan de Mariastraat. Hij wil, net zoals andere horecaondernemers, graag kraanwater aanbieden aan zijn gasten. Met de verkoop van de designflessen kan er zo nog wat aan verdiend worden.

Horecaondernemers kunnen zelf bepalen hoe ze het water in de Utrechtse flessen aanbieden. Restaurant Camping Ganspoort gaat de flessen bijvoorbeeld los verkopen. Ook conceptstore Mus en de VVV bieden de flessen aan. Ook bij café Le Journal is het water te verkrijgen. De flessen gaan niet via internet verkocht worden. De initiatiefnemer wil wel namelijk dat de mensen de flessen echt in de stad kopen. “Het is ook het eerste souvenir dat in teken staat van de prachtige Utrechtse grachten.” Een kleine fles (500ml) gaat 9,50 euro kosten en een grote fles (750 ml) 12,50 euro.

Burgemeester Jan van Zanen, die de eerste fles overhandigd kreeg, vindt het een leuk initiatief. “Nederland heeft het beste kraanwater van de wereld, en in Utrecht is het toch het lekkerste. Het is mooi dat het Utrechtse kraanwater nu mee te nemen is in een mooie fles.”

13 Reacties

Reageren
 1. Herman

  De naam maakt dit product al kansloos.
  iedereen vindt de Utrechtse grachten mooi, maar weet ook dat het water vies, goor en smerig is en nog stinkt ook.

 2. Tom

  Sinds ik mijn afwas doe met Eau de Gracht blinken mijn glazen als nooit tevoren. Ik vind dit echt een heel belangrijke ontwikkeling, daarom krijgen ze van mij ook een dikke fooi bovenop de 12,50 voor een fles water.

 3. Henry

  Ik verwacht dat de flessen alleen contant afgerekent kunnen worden bij café ‘t College..

 4. Cor

  Voor de duidelijkheid, want dat had ik zelf ook niet gelijk door: het idee is dus dat horecazaken in deze flessen gratis kraanwater aanbieden aan hun gasten. En als die gasten dan denken “potverdikkie wat een mooie fles, die wil ik thuis ook wel”, dan kun je er gelijk een kopen. Mooie combinatie dan.

  @Herman: al zat het water er wel in, dan had je een geinig decoratieobject en drink je er een glas water uit de kraan bij…

 5. Berend

  Flessenwater zou men juist moeten uitbannen i.p.v. promoten.

 6. Cico

  Ik moest het ook 2x lezen om het concept te snappen. Het gaat dus om de fles, niet om het water.

 7. isabelle

  De horeca in Utrecht wil voor gratis water uit de kraan nu dus € 9,50 vragen. Zet die fles op tafel in je restaurant en giet daar gratis kraanwater uit. Zo belast je het milieu ook minder met dit volstrekt overbodige initiatief.

  What’s next, horeca Utrecht? Entree heffen voor het ‘mogen’ eten in je restaurantje?

 8. Cor

  @isabelle: ik dacht eerst ook dat ze het kraanwater gingen verkopen, maar ze gaan de flessen volgens mij gebruiken om gratis kraanwater aan te bieden (zoals jij ook voorstelt). Als je vervolgens de fles mee naar huis wilt nemen kun je die ter plekke kopen voor €9,50.

 9. 3511357

  Wat een leuke naam is er voor bedacht.
  Vroeger toen er nog in de gracht gescheten en gepist werd werd er ook voor de brouweryen water uit de gracht gebruikt. Daar groeiden Utrechters uit.

 10. G.H.

  In Den Haag drinkt men dan zeker Eau eau Den haag?

 11. Yoshua

  Als het een echte Utregse fles was geweest met het stadswapen dan had ik er een paar gekocht van €12.50.-
  Dit is niet herkenbaar als Utregs flesse woater.

 12. cas

  Een fles geschikt voor massaproductie met een sticker erop is ineens design..??

 13. Katrijn

  Volgens mij staat het stadswapen op de fles, is het zelfs in het design opgenomen. Geweldig idee. Heel erg leuk en die eau eau Den Haag moeten ze daar ook zeker doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).