Utrecht heeft gemiddeld meeste elektrische en hybride auto’s van vier grote steden | De Utrechtse Internet Courant Utrecht heeft gemiddeld meeste elektrische en hybride auto’s van vier grote steden | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht heeft gemiddeld meeste elektrische en hybride auto’s van vier grote steden

Utrecht heeft gemiddeld meeste elektrische en hybride auto’s van vier grote steden
De gemeente Utrecht heeft in totaal 7572 auto’s die elektriciteit als hoofdbrandstof hebben. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Dit is 5,27% van het totaal aantal personenauto’s en boven het landelijk gemiddelde (2,02%).

De gemeente Utrecht heeft in totaal 7572 auto’s die elektriciteit als hoofdbrandstof hebben. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Dit is 5,27% van het totaal aantal personenauto’s en boven het landelijk gemiddelde (2,02%).

Van de vier grote steden in Nederland is Utrecht daarmee het meest groen als het gaat om elektrische auto’s. Amsterdam telt 2,70% van het aantal auto’s als elektrisch, Rotterdam 2,04% en Den Haag 2,02%.

De provincie Utrecht heeft ook de gemeente met de gemiddeld meeste elektrische en hybride auto’s: Vianen met 8,01%.

Bekijk alle gemeentes van Nederland hier met een interactieve kaart.

15 Reacties

Reageren
 1. Jordy Kluis

  zo zie je maar, positief beleid werpt vruchten af! zet dit door en de stad wordt schoner en relaxter

 2. Jeroen

  Dit is het gevolg van het bijtellingsbeleid voor leaserijders, heeft niets te maken met de groene moraal van de mensen.

 3. gymleraar

  Wat maakt het uit? Mensen – voor zover ze al een moraal hebben – zijn achterlijk en hebben niet genoeg vermogens om de afweging te maken tussen korte termijn winst – zorgen dat je kinderen niet in een wereld leven waarin men om de laatste druppeltjes olie vecht.

  Goed dat men via beleid hier verandering in brengt, zodat de korte termijn hebberigheid minder gericht is op de totale destructie van de wereld.

  En trouwens, wonen er in Utrecht zoveel meer leaserijders dan in de rest van Nederland?

 4. @jeroen

  Mis. Utrecht telt heus niet relatief meer leaserijders dan andere steden. Daarnaast is Utrecht wel degelijk een stad met een groenere moraal dan andere steden.
  Het aantal oplaadpunten is ook niet onbelangrijk.

 5. Utrecht Duurzaam & Innovatief

  Het geeft aan dat de Utrechtse bevolking bewust is en open staat open innovatie. Ook heeft waarschijnlijk de milieu zone binnenstad hier mede aan bij gedragen…
  Nu meer electra palen ..

 6. Mark

  Ben een groot voorstander van elektrisch vervoer maar de uitkomsten van deze analyse kun je niet serieus nemen. Alle topregio’s in de analyse komen overeen met de locatie van de grote leasebedrijven in ons land… RDW gegevens dus en daar slaat het de plank mis. Die lease auto’s (en dat is het overgrote deel) staan niet geregistreerd op adres van berijder. Jammer, gemiste kans en vertekend beeld.

 7. @Mark

  Welke gigantische leasemaatschappij zit er dan in Vianen? En in Zeewolde, Eindhoven en Breda?

  Nee, dat is echt onzin.

 8. WP

  @Mark en @ @Mark,

  In Breda zit Alphabet weet ik niet geheel ontoevallig, maar weet niet of wat Mark zegt klopt. Het heeft er wel de schijn van. Op de groene kaart (verzekering) staat wel de berijder genoemd met adres, maar dat zijn geen openbare gegevens zover ik weet. Volgens mij moet BNR even er bij zetten wat hun bron is. Goed journalistieke eigenschap…

 9. Wim Vreeswijk

  Prima! Dan kunnen we binnenkort weer de milieuzone afschaffen dankzij al die electrische en hybride auto’s

 10. JanWillem

  De opmerkingen van Jeroen en Mark zijn correct.
  Ik heb onderzoek gedaan naar de opkomst van elektrisch vervoer tevens op basis van dezelfde RDW-data.
  Hierin was destijds een aanzienlijke data-schoning nodig om de lease-maatschappijen uit het bestand te filteren. Het lijkt erop dat bij de analyse van BNR dit niet gebeurd is.
  Een bedrijf dat in de gemeente Utrecht staat geregistreerd wat voor vervuiling zorgt is bijvoorbeeld Car2Go….

 11. @Wim Vreeswijk

  Oh jaa, en dankzij alle mensen die geen wapen hebben kunnen we de strafbepaling voor wapenbezit afschaffen. Lekkere politicus ben je met zulk talent voor redeneren 😉

 12. Wim Vreeswijk

  Wat is dit voor een achterlijke reactie?

 13. @Wim Vreeswijk

  Oh pardon, ik zal het wat minder sarcastisch maken.

  Dus omdat er ook auto’s zijn die toegestaan zijn binnen de milieuzone, kunnen we de hele milieuzone afschaffen? Wat een interessant idee!

  Sorry, het minder sarcastisch is niet gelukt 😉

 14. Ulaan

  Milieu is religie geworden. Dus wees kritisch ten aanzien van al die predikers, verheerlijkers en boete-opleggers. Gepaplepelde betweters als zij zijn, geloven zij niet alleen, maar weten zij het vooral zeker.
  Omgeven door ecologische rampgebieden, gaan de gelovigen prat op wonderen. Wonderen met namen als ‘fiets’ en ‘electrisch’.
  Laat ze in die waan. Ze menen het centrum van de wereld te zijn, maar ze kennen de wereld helemaal niet. En, gelukkig, de wereld kent hen helemaal niet.

 15. Huib

  Helemaal mee eens Ulaan: olie zo snel mogelijk de grond uit en opfikken, alle bomen en dieren omleggen en in de schredder en onze kinderen bekijken maar mooi foto’s van hoe trots we waren toen we dat allemaal aan het fiksen waren!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).