Utrecht heeft sinds vandaag de grootste warmtepomp van Nederland. Het complex, dat voornamelijk bestaat uit buizen, staat in Overvecht en gebruikt onder meer warmte van de naastgelegen waterzuiveringsinstallatie als energiebron. De warmtepomp kan theoretisch zo’n 20.000 huishoudens voorzien van warm water.
Utrecht had al de hoogste kerktoren en het drukste station, nu is daar formeel ook de grootste warmtepomp van het land bij gekomen. De warmtepomp maakt heel simpel gezegd water warm, dat warme water stroomt weer naar huishoudens in Utrecht die het kunnen gebruiken voor het verwarmen van het huis of om te douchen.
De grootste warmtepomp van Nederland staat op het terrein van de rioolwaterzuivering in Overvecht. En dat is een heel bewuste keuze. Het water van de rioolwaterzuivering is namelijk naar verhouding nog vrij warm, 12 graden in de winter tot wel 24 graden in de zomer. Het gaat dagelijks om zo’n 65 miljoen liter water, afkomstig van douches, keukenkranen, vaat- en wasmachines in Utrecht.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Met de komst van de warmtepomp vloeit het warme water niet meer direct weg, maar wordt de temperatuur van het water hergebruikt voor het warmtenet. Een warmtewisselaar haalt de warmte uit het afvalwater en de grote warmtepomp brengt met behulp van elektriciteit de temperatuur vervolgens naar 75 graden. Daarna wordt dit water aan het warmtenet geleverd.
Om continu te kunnen beschikken over voldoende warmte, maakt een warmtebuffer van ongeveer 18 meter hoog en een diameter van 18 meter onderdeel uit van de gehele installatie. Jaarlijks kunnen hiermee ongeveer 20.000 woningen van warmte worden voorzien.
Het is op deze locatie ook nog een voordeel dat de rioolwaterzuivering in een woonwijk ligt, zowel de aanvoer als afvoer gebeurt allemaal in de directe omgeving.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Het idee is dat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn bij het opwarmen van het water, omdat er gebruik wordt gemaakt van de restwarmte. Nanda van Zoelen, Hoogheemraad HDSR: “In onze rioolzuiveringsinstallaties zuiveren wij het afvalwater van onze inwoners en bedrijven; een proces dat dag en nacht doorloopt. Het is mooi dat vanaf nu de warmte in dat gezuiverde afvalwater nuttig gebruikt gaat worden, voor de verwarming van zo’n 20.000 huishoudens
Karen de Lathouder, Chief Operating Officer Assets Eneco: “De samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt het mogelijk om warmte circulair in te zetten. De warmte die mensen thuis verbruiken, gebruiken wij weer opnieuw om huishoudens te voorzien van nieuwe warmte en warm water in huis.
33 Reacties
ReagerenMooi.
Ik mis het financiële plaatje in het artikel:
Wat heeft het in totaal gekost? Hoeveel subsidie is er gegeven aan dit project? Hoeveel stijgen/dalen de lasten voor de afnemers?
@ Nina: 🥱
Wat is de geluidsemissie van dit ‘monster’ ?
Dit stukje Utrecht tobt al met een enorme Laagfrequent geluid belasting.
Ik snap dat het een handige plek is om het te maken maar dit soort industriële gevaartes zijn pittig voor omwonenden.
Met nog wat extra pech straks nog die mega windturbines aan de andere kant. Pfff…
Ik mis het CO2 emissie plaatje in dit verhaal.
Het kost heel veel energie om dagelijks 65 miljoen liter water zo’n 60 graden op te warmen. Energie wat uit kolen/gas gestookte energiecentrales komt omdat groene energie onbetrouwbaar (niet stabiel) is.
Dat gas wordt tegenwoordig als LNG geimporteerd uit USA en Qatar met zeeschepen die op stookolie (nog erger dan diesel) varen omdat een oud wit niet-westers mannetje vanwege morele argumenten wordt gestraft. Gezien de spanningen in het middenoosten varen die schepen uit Qatar tegenwoordig niet door Suez maar om Zuid-Afrika heen naar NL…
Met andere woorden, iets wat voor februari 2022 nog goed was voor het milieu/klimaat kon tegenwoordig wel eens heel erg slecht zijn voor het milieu/klimaat dankzij emotiepolitiek waar alleen de EU grootgrutter in is.
Dat klinkt natuurlijk fantastisch 20.000 woningen op het warmtenet. Echter, hoe kan een zo’n kleine installatie als deze dat in haar eentje voor elkaar krijgen. Eneco had in 2023 namelijk slechts 58.000 aansluitingen. De clou is dat er grote al dan niet bedrijfsmatige afnemers, ca. 2%, 1160, zijn die de bulk van de warmte afnemen.
Het thermisch vermogen van de bestaande centrales en bufferinstallaties is 621 MW. Daar komt 27 MW bij. Dat is 4,2% van het totaal.
Alle reden om die 20.000 woningen met een korreltje zout te nemen. De bulk van de warmte gaat naar grootverbruikers. Eneco en Hoogheemraadschap blijven ons een rad voor ogen draaien.
Verbijsterend deze oplossing gekozen is voor de komende honderd jaar.
Vandaag de grootste van het land.
Binnen afzienbare tijd te klein, te weinig capaciteit.
Om de woningen in Nederland te kunnen verwarmen, zullen er honderdduizenden warmtepompen met deze afmetingen moeten worden gebouwd.
Bedrijven moeten nog gefaciliteerd worden.
Het bericht leest als een geweldig feestje, het is geen oplossing voor de toekomst.
De kosten zijn al te hoog dat minderdraagkrachtigen de rekeningen niet kunnen betalen zonder toeslagen of kwijtschelding.
Er zijn tientallen miljarden beschikbaar waarmee toekomstbestendige hoogwaardige kwaliteit energie kan worden geleverd.
Dit lijkt meer op de overgang van turf naar petroleum.
@ koelhoofd: complimenten hoe u in 1 verhaal altijd uw vaste stokpaardjes in een negatieve context plaatst. Een tunnel visie van ongekende lengte.
Goed dat Utrecht koploper is, ook toch de grootste ” Batterij ” bij de Jaarbeurs..?
Overige is de lijst waar Utrecht de grootste is in Nederland wel iets langer…Grootste Medisch Centrum, Science Park, Fiets parkeergarage, Shopping mall…etc.
@Koelie,
Goh, U raaskalt, dat ben ik niet van u gewend. ‘..komt omdat groene energie onbetrouwbaar (niet stabiel) is.’ Denkt u nu werkelijk dat er prutsers aan de knoppen zitten en dat zij niet weten hoeveel groene elektra opgewekt gaat worden? En dat niet weten hoeveel en elektra er verbruikt zal worden? Kijk hier en post de volgende keer iets fatsoenlijks:
https://ned.nl/nl/energieweerbericht
De opgewekte groene elektra wordt permanent gemonitord. U kunt dat zelfs per dag zien, en hé, er is altijd sprake van een stabiele minimumproductie. Een minimum dat ieder jaar flink groter wordt. Kijk hier:
https://energieopwek.nl/
Wist u dat…
ongeveer 17% van het finale energieverbruik in 2023 hernieuwbaar was?
Wist u dat…
ongeveer 50% van het elektriciteitsverbruik hernieuwbaar is in 2023?
Wist u dat…
in 2023 zonne-energie met 24% gegroeid is ten opzichte van 2022?
En dat stopt niet meer, het gaat steeds verder.
Voor de bouw van de warmtepomp heeft Eneco 6 miljoen euro innovatiesubsidie gekregen.
@Koel Hoofd, dit systeem gebruikt de warmte die in 65 miljoen liter rioolwater zit om het water(?) in het warmtenet te verwarmen.
De warmtewisselaar haalt warmte uit de dagelijks 65 miljoen liter en geeft die warmte af aan het water in het warmtenet. Dit warmtenet-water wordt daarna nog verder verwarmd met een warmtepomp tot 75 graden en gaat daarna het warmtenet in. Hoeveel water er wordt verwarmd staat niet in het artikel.
@Koelhoofd: het is in het artikel wat vaag geformuleerd, maar ik begreep dat het gaat om 65 miljoen liter rioolwater.
De electriciteit wordt ook niet direct gebruikt om het water te verwarmen (dan zou de kop ook “de grootste waterkoker van Nederland” moeten zijn). In dit soort installaties wordt – bijvoorbeeld- 1 miljoen liter (schoon) water van 10 graden naar 75 graden verwarmd. De energie die daarvoor nodig is wordt uit die 65 miljoen liter riololwater gehaald, door de temperatuur daarvan juist een paar graden te laten dalen. Die electriciteit wordt puur gebruikt voor pompen e.d.
In FINLAND is er een vergelijkbaar project dat 40.000 huizen verwarmd en de winters zijn daar kouder.
Ze hebben een grote warmtebuffer waardoor ze alleen op goedkope stroom draaien.
Goed voor de balans in het net,dat heet smart.
In ons land gaan ze 24 miljard euro besteden aan uitbreiding,dat is waanzin.
Smart omgaan met warmte en elektra, dat is beter voor de consument.
Zo blijven de kosten laag ,lpv dat de energiemaatschappij alleen maar machtiger worden.
Beter ten halve gekeerd, dan tenhele gedwaald.
Dit is oude wijsheid.
De Reclame Code Commissie heeft al 2 jaar geleden geoordeeld dat 20.000 woningen zwaar overdreven is.
Zie: https://www.duic.nl/algemeen/aantal-woningen-met-rioolwarmte-in-utrechtse-wijk-overvecht-fors-lager-dan-eneco-beweerde/
Ga ook maar na: stadsverwarming verwarmd 50.000 woningen. Dan zouden een paar van deze warmtepompen de hele stad kunnen verwarmen. Was het maar zo makkelijk.
onderdeel van een ultiem pervers warmtenet, gebaseerd op ultieme verspilling en maximale CO2 uitstoot, maar ideaal om de burgerij the laten betalen. Meer, steeds meer aan de klimaatbaronnen zonder dat je nog van ze kunt afkomen . Eigen schuld , dikke bult , klimaatgelovigen .
@Jeroen @onkl
Hoeveel energie (stroom) kost het om 65 miljoen liter water grofweg 55 graden celsius te verwarmen?
Waar komt die energie vandaan?
Een warmtepompt thuis schakelt over op het stroomnet als de zonnepanelen te weinig leveren. Een industriele warmtepomp zal dat ook moeten doen.
@Toine
Een goede CO2 berekening gaat door de gehele keten, letterlijk van cradle to grave. Dat is mijn punt.
Bijvoorbeeld een auto, dat is tot in den treure uitgespit en doorgerekend omdat miljoenen mensen moeten worden overtuigd dat ze een dure milieukar moeten kopen.
Wat blijkt, een nieuwe milieukar geeft tijdens productie zoveel CO2 emissies dat mijn ouwe fossiele bak vele malen minder CO2 uitstoot en daarmee milieuvriendelijker is dan een nieuwe milieukar.
Maar intussen is de ‘hele wereld’ wel bezig om me pro-actief te overtuigen om een milieubolide te kopen vanwege het milieu, klimaat en toekomstige generaties die ik niet heb voorgebracht maar wel verantwoordelijk voor wordt gemaakt.
Ik vind dat bijzonder en bekijk die hele groene energietransitie dan ook met argus ogen want: science brings light but light only makes more shadows appear, en het draait altijd weer om geld status en macht.
En ben niet de enige die kritisch is omdat we de mensheid doorhebben.
@Yoshua komt vanuit een hele andere redenatie ook op een gelijksoortige insteek uit: “Dit lijkt meer op de overgang van turf naar petroleum.”
Dus als het werkt prima, maar bereken dan ook wel even de CO2 emissies door de hele keten in meer dan enkel het ideale scenario. Want daar schort het bij vele van die groene transitieprojecten veel te vaak aan omdat ze politiek gekleurd zijn en het om miljarden euries gaat.
@ W.
Zeg je dat ook bij de kassa van de supermarkt, als ze willen dat je betaalt voor je boodschappen; 🥱?
@ Toine
Je laat weer zien dat je van alles verstand hebt. En andere de maat neemt.
Misschien moet je eens de vraag stellen met welke COP het systeem draait.
En wat de transportverliezen zijn.
En last but not least welk koude middel er wordt toegepast en of dit wel duurzaam en toekomst bestendig is.
En voor alle liefhebbers de feiten van Eneco. En Toine schiet er maar weer op.
Mijn conclusie een milieudelict!!!!! Zeker waarmee men het systeem afvult.
De warmtepomp is 27 MW en produceert ongeveer 583.000 gigajoule aan warmte per jaar. Dat is evenveel als de warmtevraag van circa 20.000 woningen.
De berekening is gebaseerd op:
Gemiddeld aantal draaiuren van de warmtepomp is 6000 uur per jaar; 16 uur per dag.
Vermogen van de warmtepomp is 27 MW
COP (Coëfficiënt Of Performance) van de warmtepomp is ≈ 3,6; lager dan een individuele warmtepomp
Gemiddeld warmteverbruik voor een woning in Utrecht van een klant bij Eneco is 28 GJ per jaar
Het warmteverlies is in deze berekening niet meegenomen; lekker dan
Koudemiddel wordt gebruikt voor transport van warmte bij een warmtepomp.
De keuze van het juiste koudemiddel is cruciaal voor de efficiëntie, veiligheid en milieueffecten van de warmtepomp. We belichten hun positieve en negatieve eigenschappen, GWP-waarden, de uitfasering van koudemiddelen en de gevolgen hiervan.
GWP en uitfasering synthetische koudemiddelen
GWP staat voor Global Warming Potential. De GWP-waarde geeft aan hoe groot het negatief effect is voor de opwarming van de aarde.
GWP-waarden van de meest gebruikte koudemiddelen:
• Propaan: GWP = 3
• R410A: GWP = 2088
• R32: GWP = 675
Als mijn info goed is dan is er niet gekozen voor propaan daar. Ziehier mijn onderbouwing van het milieudelict door Eneco en het waterschap. En dan laten we nog maar gemakshalve de transport verliezen in Overvecht buiten beschouwing. Terwijl men de korte afstand wel als verkoopargument gebruikt.
@Paul
Bij deze installatie is er gekozen voor R717 oftewel Ammoniak (NH3).
R717 heeft het laagst mogelijke GWP (Global Warming Potential), namelijk 0.
@ dirk,
mooi, fijn te horen. Wel goed aan de veiligheidsvoorschriften houden want het is wel giftig en brandbaar spul
@Paul:
Wat betreft de koelmiddelen en de bijbehorende GWP-waarden. Helemaal juist dat een hoge GWP-waarde ongewenst is. Maar er is wel een belangrijke nuance. Dit is alleen relevant wanneer er koelmiddel lekt. In een ideaal systeem lekt er niets en zal zelfs het koelmiddel met de hoogste GWP-waarde geen negatief effect hebben.
Waar het vaak fout gaat is bij het afdanken van koelkasten/airco’s/etc. Zeker in landen waar dit niet goed gebeurt.
@Paul,
Ja, ik weet veel van deze onderwerpen. Kijk naar mijn profiel op LinkedIn dan begrijpt u dat.
En verder, ik heb 3 reacties ingezonden waarvan er maar 1 is geplaatst. In de 2 die niet geplaatst zijn verwoord ik de publicitaire idiotie van dit project. Het maakt slechts 4,2 % van het Utrechtse warmtenet.
@Koelie, de systeem CO2 belasting. Ben ik het volledig mee eens. Weten we veel te weinig van af, echter doorgaan zoals we deden/doen kan absoluut niet meer.
We consumeren te veel en hebben een groot tekort aan handen in de zorg en aandacht voor elkaar. Minder consumptie en meer zorg voor elkaar zal de CO2 uitstoot ook zeer positief beïnvloeden.
@ Toine
“En dat stopt niet meer, het gaat steeds verder.”
Er is nu een aantal jaren stagnatie te verwachten door netcongestie.
Bron:
https://www.uva.nl/content/nieuws/nieuwsberichten/2024/07/overbelast-elektriciteitsnet-heeft-impact-op-nieuwbouw-en-verduurzaming-uva.html?cb
Fijn hoor. weer een prestige project voor Utrecht. Laat het onderhoud van de bomen en de fietspaden maar verpauperen. Daar heeft de gemeente echt werk aan maar is geen prestige waarmee ze op de voorpagina komen.
Eneco is de enige leverancier en heeft dus een monopoly positie.
De mensen moeten dus wel met Eneco in zee omdat ze niets te kiezen hebben.
En die stadsverwarming kost de mensen klauwen met geld.
Hopen dat er geen koude winters meer komen is de enige oplossing .
@Pee 10:36
Dat is natuurlijk exact het idee. Mensen afhankelijk maken…Of het een economisch verstandig idee is of zelfs ook maar simpelweg een klantvriendelijke oplossing die het leven makkelijker maakt, doet geheel niet ter zake. Er is ook niet voor niets nul komma nul onderbouwing en verantwoording van dit ongetwijfeld peperdure en loei-inefficiënte steroïden-boilertje geleverd aan de burger.
Was het een goed idee dat in het voordeel van burgers is, quod non, dan was u uiteraard wel geïnformeerd. En nu zitten duizenden arme klanten volledig ‘boxed-in’ voor een primaire levensbehoefte bij een overheidsmonopolist. De geschiedenis leert hoe dat uiteindelijk afloopt.
@ Toine
Goossens wonen op de woningboulevard?
@Toine
Een systeem CO2 belasting doorrekenen is niet zo moeilijk hoor, hooguit veel werk om de data bij elkaar te zoeken. Er wordt slechts moeilijk over gedaan zodat er meer geld/status/macht aan kan worden verdiend.
Dit stukje uit het DUIC artikel van 9/8/2022 (link in eerder comment ) had wel bij dit artikel mogen staan als kritische kanttekening:
‘De warmtepomp kan op piekmomenten maximaal 1676 woningen van warmte voorzien. Uit een infographic op de webpagina van Eneco blijkt bovendien dat de warmte uit de warmtepomp nog in de hulpwarmtecentrale met gas naverwarmd gaat worden tot een hogere temperatuur. Het gaat dus niet om gasloze stadswarmte. ‘
@ W
Saai, hè?
“Utrecht maakt zich klaar voor stevige bezuinigingen: dit ga jij hier als inwoner van merken
Er lopen straks ’s nachts minder agenten op straat, de wachttijden voor daklozenopvang lopen op en er gaat een streep door de zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen. Ook jeugdzorg moet eraan geloven. De gemeente Utrecht houdt de hand stevig op de knip. En dat gaan inwoners merken.”
Bron: https://www.ad.nl/utrecht/utrecht-maakt-zich-klaar-voor-stevige-bezuinigingen-dit-ga-jij-hier-als-inwoner-van-merken~ac0ec547/
Nergens lees ik dat de herwonnen warmte wordt (terug)geleverd aan pakweg 20.000 huishoudens. Zij zijn het tenslotte die deze warmte produceren. De vraag doemt dat ook op wie zijn de afnemers van deze restwarmte?