Utrecht heeft meer speelplekken nodig; ‘Groener, speelser en klimaatproof’ Utrecht heeft meer speelplekken nodig; ‘Groener, speelser en klimaatproof’

Utrecht heeft meer speelplekken nodig; ‘Groener, speelser en klimaatproof’

Utrecht heeft meer speelplekken nodig; ‘Groener, speelser en klimaatproof’
Omdat de komende jaren in Utrecht het aantal inwoners groeit, en daarmee ook het aantal kinderen, wil de gemeente dat er voldoende speelplekken zijn. Daarom is de visie Spelen in je eigen buurt opgesteld, waarin onder andere staat dat er binnen 200 meter van elk huis een speelplaats moet komen.

Omdat de komende jaren in Utrecht het aantal inwoners groeit, en daarmee ook het aantal kinderen, wil de gemeente dat er voldoende speelplekken zijn. Daarom is de visie Spelen in je eigen buurt opgesteld, waarin onder andere staat dat er binnen 200 meter van elk huis een speelplaats moet komen.

Nu wonen er nog zo’n 360.000 mensen in de stad, maar de verwachting is dat in 2040 het aantal Utrechters is opgelopen naar 450.000. Daarnaast is het zo dat in sommige buurten nu meer kinderen wonen dan tien jaar geleden en op andere plekken is het aandeel kinderen juist teruggelopen.

De huidige speelruimtenota en de bijbehorende plannen dateren uit 2009 en 2010-2013. “Sinds die tijd heeft de ruimtelijke ontwikkeling van de stad zich verder doorgezet, onder andere met de verdere stadsuitbreiding in Leidsche Rijn en herstructureringen in andere wijken”, aldus de gemeente Utrecht.

Groen

Om het beleid weer actueel te maken zijn er nieuwe plannen gemaakt. Daarin staat onder andere iets over het aantal speelplekken en ook waar deze moeten komen. Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk dat kinderen in het groen kunnen spelen en dat de nieuwe speelruimtes klimaatbestendig worden ingericht.

Tekst loopt door onder de foto

“Met de nieuwe nota voor speelruimte spelen we in op de steeds veranderde behoefte aan speelplekken”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “We gaan voor een inrichting die past bij de groei van het aantal kinderen in de stad. Groener, speelser en klimaatproof.”

Inzage

De nota ligt van 29 juni tot en met 17 september ter inzage. Iedereen die wil, kan een zienswijze indienen. Op 13 juli is er van 16.00 tot 18.00 uur een online spreekuur over de nota. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Suzan

  Weet iedereen wel dat er een kleine speeltuin is in de Molenstraat, die bijna nooit gebruikt wordt? Heel groen ook!

 2. Scherpschutter

  Wat is in vredesnaam een ‘klimaatbestendige speeltuin’? Wat betekent dit concreet?

 3. Ad Langerak

  Wat moet ik mij voorstellen bij het woord “klimaatbestendig” dan wel “klimaatproof”?

 4. Lombokker

  Huh? GroenLinks, de partij van wethouder Kees Diepenveen wil woningen bouwen binnen de stad, dichtbij openbaar vervoer en werk. Nu willen ze daar dus ook nog iedere 200 meter een speeltuin tussen frommelen. Het zal mij benieuwen hoe ze dat allemaal voor elkaar denken te gaan krijgen.

 5. Rivierenwijk

  @Lombokker Dat zal dan op de groene daken van de nieuwe woningen worden, tussen de regentonnen en zonnepanelen, met glijbanen naar straatniveau. En aan de echte hoogbouw komen klimwanden van kurk en afbreekbaar materiaal.

 6. Knuppel

  @Suzan Wolvenstraat, bedoel je? Die gebruik ik wel eens. Daar zijn niet alle bewoners even blij mee maar het is een mooie combi van tuin en speeltuin. Goed voorbeeld van hoe het moet.

  @Rest Met klimaatbestendig wordt bedoeld dat er een regulerend effect is, bijvoorbeeld voor temperatuur (meer groen) of waterafvoer (groen, reservoir).

 7. Esrin W.

  Zodra er maar iets met klimaat, duurzaam of linksgedraaid in de tekst staat is het al gauw goéd voor de meesten toch?

 8. Tom

  @Ad Langerak Door klimaatverandering kunnen we hevigere buien en langdurigere droogte verwachten. Een klimaatbestendige omgeving is een omgeving die meer water vast kan houden, zodat tijdens zware neerslag het riool niet overstroomt (onhygiënisch en duur om op te ruimen) en zodat bij droogte de aanwezige bomen en planten minder snel uitdrogen. Door meer groen te plaatsen en te zorgen dat dit niet zo snel uitdroogt wordt een verkoelend effect beoogd op warme dagen.

 9. Zuilen030

  Zet er gewoon een paar bomen neer waarin kinderen kunnen klimmen, natuurbestendig en klimaatneutraal.

 10. Koel Hoofd

  “binnen 200 meter van elk huis een speelplaats”
  Utrecht is nu al erg vol en wordt nog propvoller dus…
  Om dat te realiseren zullen er toch echt huizen gesloopt moeten gaan worden
  of
  stoppen met uitbreiden door inbreiding en Rijnenburg polder bebouwen.
  of
  de oplossing van @rivierenwijk toepassen

  Nog een paar maanden en dan mogen weer naar de stembus….
  Heeft iemand al de nieuwe verkiezingsprogramma’s van de partijen daarvoor gezien?
  Want dit dingetje zal wel terugkomen in het programma van GL… onrealiseerbaar maar trekt wel stemmen.

 11. WvR

  @Scherpschutter:
  Gebouwd met materialen die wel een stootje kunnen hebben denk ik. Veel beton & metaal. Niet van dat fragiele spul dat weg rot bij het eerste de beste buitje.

 12. Hans

  Goede gedachte om ook aan voldoende speelruimte te denken binnen alle verdichtingsplannen. De huidige praktijk is dat bestaande speelplekken (bijv voetbalveldje Heycopstraat, skateterrein Kruisvaartkwartier) juist sneuvelen in de nieuwbouwplannen en hooguit ‘gecompenseerd’ worden door er nog snel een wipkip of glijbaan in te verwerken. Financieel gezien is speelruimte voor een projectontwikkelaar niet interessant, want een woning/woontoren op zo’n plek levert veel meer op. De gemeente zal daarvoor harde voorwaarden moeten stellen, maar tot nu toe lijkt weth Diepenveen het steeds af te leggen tegen de werkwijze van de projectontwikkelaars. Een projectontwikkelaar heeft vooral een korte termijn visie, lucratief bouwen op een beperkte oppervlakte waarbij het uiteindelijk woonplezier (o.a. speelruimte) van ondergeschikt belang is.

 13. isabelle

  Klimaatbestendig hoe?? Wat ik wel weet is dat je dan van 09h00 – 19h00 in het snerpende gekrijs van kinderen zit. Da’s niet echt woonbestendig.

 14. isabelle

  @Knuppel: Zolang alle achtertuinen in Utrecht onbegrensd betegeld mogen worden, ga je dat echt niet oplossen of compenseren met een groen speeltuintje…

 15. Robin

  @isabelle: nee, laten we vooral niks gaan doen. Immers, elders is het altijd erger.

  En wat betreft het geluid, als je overdag wat geluid zelfs al teveel vindt moet je misschien niet in de stad gaan wonen.

 16. Jozias

  Altijd leuk, hoe erg dit soort onderwerpjes als een rode lap op een stier werken op de (werkloze/ te veel vrije tijd) reaguurders.

  Lijkt me juist goed, meer speelruimte voor kinderen en een bepaalde aanplant die voor koele ruimtes en het vast houden van vocht in de bodem zorgt. Daar hebben we het namelijk over. Steden hebben dat gewoonweg nodig.

 17. Angelique

  Als het woord klimaat erin voorkomt, zal het wel goed idee zijn, toch?

 18. Scherpschutter

  @WvR

  Ik heb echt geen idee. Persoonlijk heb ik in ieder geval nog nooit een klimaat-onbestendige speeltuin gezien…Wel eens wat speeltuinen in minder bedeelde delen van de wereld die wellicht in mindere mate weersbestendig waren, maar klimaat-onbestendig…? Ik vermoed dat de wethouder hier het spoor even bijster was.

 19. MJPD

  Klimaatproof = Subsidiegarantie.

 20. Pee

  Meer mensen op dezelfde ruimte .
  Elk hoekje en gaatje word vol gebouwd .
  Alles op en in elkaar .
  Geen parkeerplekken meer maar wel hetzelfde aantal auto’s,en met de bevolkingsgroei komen er nog meer auto’s bij dat is nou eenmaal zo.
  Dus waar willen ze dan speelplekken realiseren ?

 21. We're going down

  Klimaatproof is hoosbui-proof en niet-bijdragend aan verhitting van de stad. Is dat nou zo moeilijk allemaal?

 22. Scherpschutter

  Kan iemand aan ‘We’re going down’ het verschil tussen weer en klimaat uitleggen? Dank.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).