Utrecht heeft nieuwe regels voor zonnepanelen op monumenten Utrecht heeft nieuwe regels voor zonnepanelen op monumenten

Utrecht heeft nieuwe regels voor zonnepanelen op monumenten

Utrecht heeft nieuwe regels voor zonnepanelen op monumenten
Zonnepanelen op een monumentaal pand
De gemeente Utrecht heeft nieuwe richtlijnen voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten en op panden in beschermde stads- en dorpsgezichten. De nieuwe regels waren nodig omdat zonnepanelen steeds populairder worden.

De gemeente Utrecht heeft nieuwe richtlijnen voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten en op panden in beschermde stads- en dorpsgezichten. De nieuwe regels waren nodig omdat zonnepanelen steeds populairder worden.

De nieuwe richtlijnen geven eigenaren van die panden en monumenten meer mogelijkheden om gebruik te maken van zonnepanelen en zonnecollectoren.

Het is een onderwerp dat leeft, recent nog in het nieuws omdat de Bethelkerk een dak vol panelen wil, maar ook toen bleek dat er op het monumentale spoorwachtershuisje zonnepanelen lagen.

Duurzaamheid

Veel eigenaren willen wel zonnepanelen, maar de monumentale waarde van een gebouw moet wel bewaard blijven. Daar zijn regels voor nodig. Het moet nu vaker mogelijk worden om zonnepanelen te plaatsen die vanuit de openbare ruimte zichtbaar zijn, indien het niet mogelijk is om ze uit zicht te plaatsen. De nieuwe regels sluiten zo beter aan bij duurzaamheidsambities van de gemeente en Rijksoverheid.

Belangrijke voorwaarden zijn dat de zonnepanelen de bestaande dakbedekking niet aantasten, dat de monumentale waarde behouden blijft en dat getoetst wordt hoe het in het stadsgezicht past. Plaatsing van zonnepanelen en zonnecollectoren moet ‘omkeerbaar’ zijn, dus na verloop van jaren weer zonder schade te verwijderen. Ook gelden er extra regels voor monumenten in de historische binnenstad en Rijksmonumenten.

12 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Jammer dat er zo weinig aandacht wordt gegeven aan elektriciteit opwekkende ramen want voor monumenten is dit een mooie oplossing.

 2. Lombokker

  Duidelijk, en ook best wel snel geregeld door de gemeente. Hulde daarvoor!

 3. utrechter

  Het mag zo zijn dat de panelen dan geplaatst moeten worden zonder dat het onomkeerbare schade toebrengt aan het originele dak…feit is wel dat ze aan het eind van hun levensduur dus onder diezelfde voorwaarden vervangen mogen worden.
  Met andere woorden: een monument wordt dus voor zeer lange tijd ontsiert. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

  Geen monumenten maar wel een fraai voorbeeld zijn de oranje pannendaken in Oog in Al die er nu niet meer uitzien. Mede omdat als ergens een pijpje of raampje in de weg zit er vlakken overgeslagen worden. Een lappendeken van zwarte en oranje vlakken als gevolg. Spuuglelijk!

 4. Nina

  Waarom zou je een afvalberg op je dak leggen?

  https://www.nu.nl/wonen/6122718/aantal-zonnepanelen-groeit-enorm-maar-hoe-worden-ze-gerecycled.html

  Gewoon meer betalen voor duurzame energie bij je energieleverancier, zodat dit centraal kan worden opgewekt. Dan is er natuurlijk ook afval na afschrijving, maar decentraal iedereen afzonderlijk zonnepanelen, een nieuwe “slimme” meter en andere randapparatuur is veel meer afval.

 5. Scherpschutter

  Precies wat ik nodig had. Een door mij betaalde ambtenaar om voor me te bepalen of ik wel zonnepanelen op mijn eigendom mag plaatsen.

 6. Steven

  “en dat getoetst wordt hoe het in het stadsgezicht past.” De ambtenaren van cultureel erfgoed blijven dus een vinger in de pap houden. Jammer, want daar zitten veel lui die weinig hebben met duurzaamheid.

 7. utrechter

  @Steven, nogal kort door de bocht!
  Ik ben over het algemeen geen fan van ambtenaren maar ik ga er van uit dat ze daar ten eerste op die post zitten om ons erfgoed te bewaken.
  Dat wil niet zeggen dat ze iets tegen duurzaamheid hebben…….

  Je plaatst in een monument nu eenmaal geen HR+++++ glas met spiegelende werking dus waarom wel op het dak? In dit soort gevallen zijn er meestal ook nog wel andere oplossingen.
  Ik hoop dat de dames en heren ambtenaren daar heel kritisch naar blijven kijken en zich niet door de dwingende milieulobby laten over-rulen!
  Duurzaamheid is mooi maar niet ten kostte van alles!!

 8. Jochem

  Scherpschutter, woont u in een monument?

 9. Kees Truijens

  @Scherpschutter.
  Leuk om te weten dat U een monument bezit. Rijks- of gemeentelijk?

 10. Kadoendra

  @Jochem

  “Scherpschutter, woont u in een monument?”

  Ik ben het vaak niet eens met Scherpschutter maar ik zie hem wel als een soort van DUIC monument want zijn reacties weten altijd wel weer een andere reactie uit te lokken en dat is iets wat DUIC uiteindelijk nog leuker maakt.

 11. Nina

  “getoetst aan het stadsgezicht….”

  Dat zouden de medewerkers, gemeenteraadsleden en wethouders bij de gemeente altijd moeten doen bij bouwprojecten: even gaan kijken ter plaatse en niet alleen afgaan op de plaatjes van de projectontwikkelaar.

  Zo kan een lichtshow die aangeeft hoe gebouwen komen te staan goed helpen om het te visualiseren.

 12. Scherpschutter

  @Jochem & Kees Truijens

  In zekere zin wel ja, in formele zin echter niet. Daar ben ik te slim voor. 😉

  Woningen zijn voor mij een verdienmodel. Kopen, ‘flippen’ en de verkoop of verhuur in. Jamais de ma vie dat ik een overheidsmonument koop/in beheer neem, waar je dejure geen eigenaar van bent…en je dus leegloopt op welke arbitraire ambtelijke waan er op je afgevuurd wordt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).