Utrecht heeft nu gratis openbaar Wi-Fi | De Utrechtse Internet Courant Utrecht heeft nu gratis openbaar Wi-Fi | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht heeft nu gratis openbaar Wi-Fi

Utrecht heeft nu gratis openbaar Wi-Fi
Wethouder Mirjam de Rijk heeft vandaag op de Neude het gratis WiFi in werking gesteld. Vanaf begin volgende week zal publiek WiFi ook op drie andere pleinen in de stad gerealiseerd zijn (Vredenburg, Stadhuisplein en Domplein). Deze pilot, die tot eind van het jaar loopt, vloeit voort uit het verzoek van de gemeenteraad om in Utrecht gratis publiek WiFi te realiseren in de binnenstad, bij voorkeur al tijdens het European Youth Olympic Festival (EYOF).

Wethouder Mirjam de Rijk heeft vandaag op de Neude het gratis WiFi in werking gesteld. Vanaf begin volgende week zal publiek WiFi ook op drie andere pleinen in de stad gerealiseerd zijn (Vredenburg, Stadhuisplein en Domplein). Deze pilot, die tot eind van het jaar loopt, vloeit voort uit het verzoek van de gemeenteraad om in Utrecht gratis publiek WiFi te realiseren in de binnenstad, bij voorkeur al tijdens het European Youth Olympic Festival (EYOF).

De pilot wordt gezien als een leer- en ervaar periode die inzicht geeft in het feitelijke gebruik door bezoekers, bedrijven, ondernemers, studenten en evenementenorganisaties zoals het EYOF en het Nederlands Film Festival.

De afdeling economische zaken van de gemeente Utrecht heeft samen met het Centrum Management Utrecht (CMU) de pilot ontwikkeld, waarbij de technische uitvoering in handen lag van het Utrechtse bedrijf Wifives van Rob van den Broek. De afgelopen periode is door Wifives, samen met CMU en de horecaondernemers, alles op alles gezet om in een heel kort tijdsbestek op de Neude het publiek WiFi te realiseren voor het EYOF (14 juli t/m 19 juli).

Pieken

Hoewel het een pilot betreft is het netwerk, ‘Free Wifi Utrecht’ genaamd, voorbereid op eventuele ‘pieken’ voor als er veel mensen  tegelijkertijd op het netwerk zitten. “We willen voorkomen dat het netwerk vastloopt, zoals je dat gebeurt met telefoonnetwerken tijdens nieuwjaar. Dit netwerk is zo ingesteld dat dat niet kan gebeuren,” verzekeren De Rijk en Van den Broek aan DUIC.

Ondernemers tevreden

“De ondernemers zijn erg te spreken over de nieuwe ontwikkeling,” dat zegt Jeroen Roose – van Leijden van het CMU. “Op het Oudkerkhof bijvoorbeeld wilden ondernemers al hun eigen Wi-Fi-ontsluiting en aan de hand van dit systeem gaat dat er nu dus ook komen. We zijn nu bij deze pilot aan het kijken hoe we de verschillende Wi-Fi-plekken in de stad in elkaar kunnen laten overlopen zonder dat de consument daar hinder van ondervind.”

Wifives niet per se definitieve ontwikkelaar

Ondanks dat het bedrijf Wifives de pilot heeft ontwikkeld wil dat nog niet zeggen dat ze ook het definitieve netwerk gaan ontwikkelen. Dat benadrukte De Rijk vanochtend nog. Toch is Van den Broek erg te spreken over de samenwerking. “Er waren ook andere bedrijven zeer geïnteresseerd in dit project (onder andere Bullseye Wi-Fi, red.) maar sommige wilden meteen gaan adverteren via de dienst en dat is iets wat de gemeente niet wil en zo zijn ze bij ons uitgekomen. Wij zien meer in een verdienmodel waarin telecombedrijven de capaciteit gaan huren om overbelasting van het netwerk tegen te gaan.”

De inlog is simpel. Wie zijn  browser opent moet de gebruikersvoorwaarden accepteren en komt daarna uit op de Facebook-pagina van ‘Bezoek Utrecht’. In de toekomst wil Wifives het netwerk zo gaan inrichten dat alle ondernemers hun eigen ‘cloud’ krijgen waarop ze onder andere aanbiedingen kunnen plaatsen.

5 Reacties

Reageren
 1. Stephan

  Bedankt Miriam ! Zijn we nu met nog meer openbare straling eenzamer in onze bereikbaarheid of bereikbaarder in onze eenzaamheid?

 2. Gijs

  Mooi initiatief, zo lang het reclamevrij is.

  Telecom providers geld vragen om overbelasting te voorkomen. Succes daarmee, 4G zorgt ervoor dat het gekozen model niet gaat werken.

  @stephan: als je je aluhoedje op zet heb je nergens last van.

 3. Stephan

  Bedankt Gijs, als jij je alleen zorgen maakt over de reclame dan snap ik dat je dat zegt…

 4. jansen

  nog meer kankerverwekkende straling… http://www.stopumts.nl FEITEN.

 5. M vHeemrijk

  Eindelijk..
  In ‘t buitenland is men er al veel verder mee, zeker als toerist is dit ‘n uitkomst en maakt ‘t je veel redzamer. Open gMaps (o.i.d.), klik op ‘n bushalte, en je ziet alle lijnen, tijden, en wanneer de volgende aankomt. Zoek “vegan” en je krijgt de openingstijden, menukaart, en de routes naar Indische restaurants en Falafel-tentjes. Sta je op ‘n plein (hee, ‘t Neude?) krijg je meteen de programmering. Geen zoektochten naar de VVV, geklooi met kaarten en flyers, en onnodig geslenter in onwetendheid meer. Na weekje Budapest had ik toch echt ‘t idee veel meer uit deze stad gehaald te hebben dan ooit – en dus de stad ook meer uit mij (lees: omzet).

  Laatst ‘n discussie gevolgd over deze ontwikkeling:
  De kostenloze toegang tot wifi kan beperkt blijven tot (het updaten van) diensten via bijvoorbeeld ‘n Google-app (maps, locations, talk etc) waar je alle info hebt, ook Utrecht kan hiervoor ‘n app ontwikkelen welke is aangevuld met lokaal nieuws en gemeente-info. Met deze toegang kan je precies doen wat boven al is omschreven – inclusief bezoeken van websites van de musea die je aanklikt en het synchroniseren van je mail en FB. Het dataverslindend gesurf kun je beter overlaten aan de ondernemers in de stad, zoals kunnen inloggen op ‘n gratis wifi connectie (van ‘n kiosk of eettent) met ‘n code op het bonnetje van je kopje koffie of iets dergelijks. Daarnaast kan er voor dit soort internetgebruik ondernemers ook weer wifi-dagkaarten verkopen (laten we stellen 2,50 per dag) zodat je overal ter plekke in de binnenstad kan surfen. Andere ondernemers die geen koffie-toko hebben kunnen dan zo meeverdienen met beschikbaar stellen van wifi hotspots (door antenne op ‘t dak te plaatsen). Het netwerk wordt zo ook niet te veel belast met studenten die denken gratis internet te hebben en blijft het ‘plubieke’ wifi-netwerk enigzins betaalbaar…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).