Utrecht heeft Oud en Nieuw weer als vanouds gevierd Utrecht heeft Oud en Nieuw weer als vanouds gevierd

Utrecht heeft Oud en Nieuw weer als vanouds gevierd

Utrecht heeft Oud en Nieuw weer als vanouds gevierd
Utrecht kon afgelopen nacht weer als vanouds het nieuwe jaar inluidden. Na twee coronajaren met de nodige beperkingen werd er vannacht weer volop gefeest en het nodige vuurwerk afgestoken. Zo ver bekend zijn er geen grote incidenten geweest, maar het overzicht is nog niet compleet. De autoriteiten komen later vandaag met een update.

Utrecht kon afgelopen nacht weer als vanouds het nieuwe jaar inluidden. Na twee coronajaren met de nodige beperkingen werd er vannacht weer volop gefeest en het nodige vuurwerk afgestoken. Zo ver bekend zijn er geen grote incidenten geweest, maar het overzicht is nog niet compleet. De autoriteiten komen later vandaag met een update.

Nadat er twee jaar lang tijdens oud en nieuw een vuurwerkverbod gold werd er tijdens deze jaarwisseling weer genoeg de lucht ingeschoten. De inwoners die de straat opgingen hadden het niet koud, want het was het warmste oudjaar ooit gemeten.

In de loop van de avond brak er brand uit in de bijzondere Rietendakschool uit 1923. De vlammen sloegen uit het pand en de brandweer rukte met veel materiaal uit. Er waren rietkapspecialisten nodig om de precieze brandhaard te lokaliseren en te blussen. De schade bleef beperkt tot het rieten dak, ook is er rook- en waterschade in het gebouw.

Het was traditioneel een drukke nacht voor de hulpdiensten. Hoe veel incidenten er precies zijn geweest is nu nog niet bekend, maar zo ver bekend zijn er geen ongeregeldheden geweest.

32 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  En terwijl de eerste half-blinden en geamputeerden ontwaken uit hun narcose telt de vuurwerkdealer stiekem nog een keer zijn centjes. Zolang er politici zijn die de vuurwerkhandel beschermen zullen de dealers en hun junkies slachtoffers blijven maken. Gelukkig nieuwjaar!

 2. stefan

  Nou dat was weer een fantastische nacht voor alle longpatiënten. Hopelijk kunnen we over een paar dagen weer normaal ademhalen.

 3. Lombokker

  Ja hoor, “als vanouds”, 20 auto’s in de fik en een stuk of 50 containers:

  P2000 meldingen 31 december 2022:
  00:16 p 1 br wegvervoer theemsdreef milosdreef utrecht 094531
  01:13 p 1 br wegvervoer auto rooseveltlaan utrecht 094631
  01:45 p 1 br wegvervoer auto klipspringerdreef utrecht 094531
  06:47 p 1 br wegvervoer auto mimosastraat utrecht 094531
  20:27 p 1 br wegvervoer scooter robijnhof utrecht 094631
  21:19 p 1 br wegvervoer auto prins bernhardplein utrecht 094931
  22:45 p 1 br wegvervoer auto adenauerlaan utrecht 094431
  22:48 p 1 br wegvervoer livingstonelaan utrecht 094831
  23:11 p 1 br wegvervoer afrikalaan utrecht 094331
  23:15 p 1 br wegvervoer marjoleinweg utrecht 094531
  1 januari 2023
  00:07 p 1 br wegvervoer azielaan utrecht 094631
  00:08 p 1 br wegvervoer alexander de grotelaan thv 269 utrecht 094531
  00:15 p 1 br wegvervoer tigrisdreef utrecht 094931
  00:40 p 1 br wegvervoer ina boudier-bakkerlaan utrecht 090831
  00:50 p 1 br wegvervoer spaaklaan utrecht 094531
  00:50 p 1 br wegvervoer auto marshalllaan utrecht 094831
  00:57 p 1 br wegvervoer caravan, camper dennewitjeshof utrecht 094331
  01:28 p 1 br wegvervoer auto prinses irenelaan utrecht 094931
  01:28 p 1 br wegvervoer cromwijcklaan utrecht 094531
  02:45 p 1 br wegvervoer auto ina boudier-bakkerlaan utrecht 094631
  03:12 p 1 br wegvervoer auto ina boudier-bakkerlaan utrecht 094631

  https://alarmeringen.nl/utrecht/utrecht/brandweer/

 4. Binnenstadsbewoners

  Ganzenmarkt,,,zelfs mijn huis trilde
  Zo hard

 5. Lachgas

  @Balikluiver
  Vervang vuurwerk in jouw artikel door bv auto en autodealer. En het vuurwerk wat je zo verfoeid komt in een heel ander perspectief te staan.

 6. Alex

  Adenauerlaan weer autobranden net zoals afgelopen jaren. Gaat lekker daar.

 7. Anne Marie ten Berge

  Met de kruitdampen die in mijn slecht geïsoleerde woning binnen drongen en het gehakketak van spervuur leek het wel oorlog.

 8. Nina

  Iedereen een gelukkig en gezond 2023 gewenst!

 9. Scherpschutter

  Wat een fantastisch feestje was het weer! Genieten!

 10. Pol

  “geen grote incidenten” wil zeggen, dat er voldoende materiele schade is en lichamelijke schade, mar gelukkig geen doden.
  Wacht maar af, dat gaat echt wel (weer) komen.

  De granaten die ik in mijn diensttijd moest gooien waren van dezelfde sterkte als wat er nu rondgaat. Degenen die niet hoefde te gooien zaten toen veilig in een bunker, terwijl de dreumesen die tegenwoordig dit soort ‘aanvalswapens’ in handen geeft er vaak onvoldoende zorgvuldig mee omgaat of zelfs genoegen in schept anderen (of hulpverleners) te bestoken daarmee.

  Over een aantal jaar zal waarschijnlijk de minister-president en/of burgemeesters met excuses aan komen zetten voor hun zwak optreden inzake vuurwerk-beleid en richten we een fonds op voor alle slachtoffers.

  Vuurwerk is vanuit diverse perspectieven een no-go.

  En een groot dank-je-wel aan alle hulpverleners die in actie moesten komen of paraat moesten staan.

 11. JdV

  @stefan: door de harde wind was de overlast voor longpatienten minimaal.
  @annemarie: goed voornemen voor 2023. Huis isoleren?

 12. Stadsie

  Ik wens alle Utrechters een zoet 2023!

 13. Moniek

  @Lachgas
  Auto’s en autodealers dienen (in veel gevallen) tenminste nog een nuttig doel. Vuurwerk is alleen maar “fun”, een uit de aard der zaak zeer merkwaardige en ook steeds meer uit de hand lopende “traditie”. Uw vergelijking gaat niet op.

 14. Nina

  @ Moniek
  Overal op de wereld wordt vuurwerk afgestoken tijdens de jaarwisseling.

  Ik geloof niet dat een vuurwerkverbod in Nederland gaat werken. Aan de hoeveelheid fgestoken vuurwerk gisteren te zien, willen de meeste mensen dat ook niet.

 15. Moniek

  @Nina
  En dus blijven we de overlast, de rotzooi, de schade en de nodeloze gewonden maar accepteren omdat men nu eenmaal overal ter wereld vuurwerk afsteekt?

 16. JdV

  Mooi nieuws vandaag. De gevolgen van oud en nieuw qua overlast en gewonden was vergelijkbaar met de 2 jaar hiervoor. Met het verschil dat er toen een vuurwerkverbod was en dit jaar niet. Duidelijke conclusie: een vuurwerkverbod heeft 0,0 effect aangezien de uitkomsten exact vergeljkbaar zijn.

 17. Wendy

  Van mij mag alle vuurwerk verboden worden.Maar snap dat er mensen zijn die het toegestaan vuurwerk graag willen afsteken.Maar dat sommige mensen zeer zwaar en gevaarlijk vuurwerk afsteken is bizar.Dan heb je gewoon maling aan al die (huis)dieren, ouderen. mensen met een beperking jonge kinderen en baby’s.
  Het groepje van Forum Voor Debielen denkt alleen aan zichzelf.Voor de rest een gelukkig en gezond 2023

 18. Marie de Vries

  Nina, niet overal in de wereld wordt zoals in Nederland door ‘iedereen’ vuurwerk afgestoken. Wat wij zien zijn georganiseerde vuurwerkshows. In Frankrijk wordt door niemand vuurwerk afgestoken in de straten en de steden. Daar is zulk vuurwerk als hier met oudennieuw niet eens te koop op legale wijze.

 19. Marcel

  @Nina: maar in geen enkel ander land gebeurt dat afsteken door particulieren!

 20. Ingeborg Geijtenbeek

  Ook onze auto, die 21 jaar trouwe dienst deed is vannacht in vlammen opgegaan. Wat een zinloos en triest vandalisme. Waarom waarom, zoveel mensen gedupeerd. En dan hebben we het nog niet over lichamelijk letsel. We zijn er stil en verdrietig van.

 21. J. Liebretto

  Vuurwerk is nu een code om de boel legaal op stelten te zetten. In November begint innHoograven al het geknal en een soort bommen. Elke dag heb ik melding gemaakt van de overlast. Burgemeester Dijksma neemt pas maatregelen als het fout gaat! Ze heeft ook niet het charisma van J. Zwanen. Het idee dat vuurwerk bij Oudjaar hoort is van jaren geleden. Sinds jaren worden auto.s in de brand gestoken , brandweer word bekogeld, ambulance ook. Politie krijgt vuurpijlen naar zich toe. Leuk hè dat vuurwerk. Voor wie ? Om de criminelen legaal een kans te geven de boel op stelten te zetten….lachen joh. Moslims zeggen, je moet ze keihard straffen, dat verstaan ze! Oudjaar 2023 Vuurwekverbod aub ! Hanhaving door Marine, Leger en vrijwilligers, gelijk oppakken en snelrecht, zet maar een gebouw op de eilanden en laat ze maarcwerken.
  Van wie zijn onze straten ? Nederland het word tijd om wakker te worden, tijden veranderen, tradities verdwijnen. U doet er de dieren, buiten en binnen, en hun baasjes een groot plezier mee en alle tegenstander, we zijn het zat…knal…knal….boem, bom enz ophouden met die onzin. Word wakker Burgemeester Dijksma, houd U niet van dieren? En toch alle…alle Nederlanders veel gezondheid in 2023 !

 22. Scherpschutter

  @J. Liebretto 2/1/2023 – 8:18

  Wel, de straten in dit land zijn in ieder geval niet van u en mensen zijn ook zeker uw persoonlijke bezit niet….Ik weet niet wie u denkt dat u bent (Stalin, gelet op uw geweldswensen jegens uw medemens?), maar u gaat niet over de gedragingen van anderen. Punt. Laat dat tot u doordringen. Mensen zijn vrije wezens. Geen huisdieren die u naar believen knecht, in kooien stopt en de godganse dag regels oplegt.

  Vuurwerk blijft. Punt. Accepteer het gewoon en stel u wat toleranter op jegens uw medemens.

 23. Wendy

  @losse flodder schieten.Dus iedereen moet zich toleranter opstellen behalve jij?Toppunt van egoïsme.Punt

 24. Scherpschutter

  @Wendy 2/1/2023 – 12:40

  Yes. Correct. Iedereen die oproept tot een verbod mag zichzelf wel eens kritisch in de spiegel aankijken en zich verbazen over het grotesk egoïstische afzichtelijke monster dat ze dan aanstaart. Ik ben zelf namelijk al zo ongelofelijk sociaal, lief en positief constructief dat ik 8758 van de 8760 uren per jaar geen vuurwerk afsteek.

  Meer kunt u niet van mij verwachten en verwacht u toch wel meer; wel, pardon my French, maar dan kunt u werkelijk de (Ameliswaard)boom in, waar u dan wat mij betreft vervolgens ook in blijft zitten tot die omgehakt wordt.

 25. Eline Cox

  Vuurwerk is pas sinds midden jaren 70 gangbaar. Toen was het écht allemaal vrij onschuldig. Rotjes van 70db , voetzoekers die nauwelijks iets deden en fonteinen die 50 cm hoog spoten. Mensen gingen er ook goed mee om. Maar midden jaren 80 kwam de ellende , het illegale vuurwerk werd de grens over gesmokkeld. Tegenwoordig hoef je niet meer te smokkelen wordt het per post gewoon thuisbezorgd. (ook een gevaar voor de vervoerder) . Goed en geurvrij verpakt met een knullig item erbij zodat het door een scanner gezien wordt als een stukje electronica . Het is triest. Maar dat niet alleen. Vooral de overlast door jongeren, diee vroeger gezellig bij pa en ma, in huis met een oliebol de oudejaarsconference keken , gewoon gezellig zonder herrie, zijn, zonder het afsteken al zo ellendig genoeg door de drugs (vooral studenten) dat ons oud en nieuw op een dergelijke manier verpest is, door luide herrieboemboem dat zowel onze ( wel opgevoede) kids, als opa en oma, en onze huisdieren gewoon ziek zijn geworden hiervan. Er wat van zeggen heeft geen nut, en de politie komt er niet voor. Na 4 o en nieuws buitenshuis wilden we het weer eens proberen. Maar ons plezier is dus weer vergald. Opa en Oma belden en taxi en waren 400 euro kwijt om thuis te komen. Huilend ging mijn Moeder weg en mijn vader was er letterlijk ziek van. Leuk hè studenten bij je in de straat met hun idiote herrie? En de gemeente Utrecht zag dat het goed was. Want melden-heeft-geen-zin.

 26. JdV

  @marcel: en in vele van die landen branden veel meer auto’s uit en is het geweld tegen hulpverleners vele malen erger. Dus dat is prima wat u betreft want ze steken daar gelukkig geen vuurwerk af?

 27. Nina

  @Ingeborg Geijtenbeek
  Wat ellendig van je auto en idd zeer onnodig. Sterkte.

 28. Nina

  @ Marie de Vries en Marcel

  Dit wist ik niet. Vreemd dat wij dan dit vuurwerk in bijv. België kunnen kopen.

 29. Scherpschutter

  @Ingeborg Geijtenbeek

  Dat spijt me om te horen. We weten allemaal wat een enorme diepe persoonlijke betekenis de heilige koe voor de mens heeft. Daarom help ik u graag weer op weg.

  Probeert u Waarborgfonds Motorverkeer eens. Daar kunt u één keer in uw leven schade verhalen aan uw voertuig die niet op een verzekeraar is te verhalen, bijvoorbeeld doordat de dader niet bekend is. Ik weet niet of het in uw specifieke geval gaat lukken en het kan echt maar 1x in uw leven, maar ik raad u aan om eens contact op te nemen. Niets te verliezen, toch?

 30. Yoshua

  @J. Liebretto,
  Natuurlijk we zetten het leger in, Mariniers en door vrijwilligers georganiseerde staats knokploegen.
  Zoals ze dat doen in Iran, Rusland, China, Venezuela, en het midden-oosten en Afrikaanse dictaturen.
  Daar wordt iedere vorm van losmaken uit het spagaat van dictatoriale wetten met keiharde repressie en het doden van burgers als rechtvaardig wordt beschouwd.

  Ooit heeft Mariniers ingegrepen tegen een generatie die bewust het land aan het vernietigen was, tijdens een zit-inn van die de babyboomers hielden op de Dam ervan afgeslagen.

  De reden van De Dam schoonvegen had een emotionele lading.
  De oorlog lag nog vers in het geheugen, de ouders van de mariniers hadden de jaren daarvoor met bloed, zweet en tranen het compleet verwoeste Nederland weer opgebouwd.

  De babyboomer jeugd hadden totaal geen respect voor de ouderen die het land in sneltreintempo weer hadden opgebouwd.
  De mariniers hadden zeer scherp voor ogen met wat voor gevaarlijke generatie ze hadden te maken, kregen de boomers de kans, verkochten ze het land direct aan de Russen.

  De boomers schreeuwen de laatste jaren bij de vele achterelkaar oppoppende crisissen dat 12 jaar Rutte en 4 jaar Kaag dit hebben veroorzaakt.

  Oorzaken van alle crisissen zijn terug te leiden naar beleid van de afgelopen 30 jaar.
  De idiootste ideeën van de boomers zijn eigen productiefaciliteiten afbreken en alle grondstoffen voor het maken van medicijnen aan China schenken, de productie van het medicijn dat mag India doen.
  China en India hebben af en toe grensconflicten dat de complete wereldwijde medicijnproductie neerlegt.
  De landen die de medicijnen hebben ontwikkeld, krijgen bij het zachtste zuchtje wind geen medicijnen geleverd.
  Je volledig een wurgreep laten houden door een onberekenbaar manipulatief land, omdat je dacht dat ze rijk worden van olie en gas, het karakter en de genen van het volk als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.
  De meest dramatische en verwoestende crisis is ontstaan door een bedrag van nog geen vijf miljoen aan toeslagenfraude door Bulgaren.
  De schreeuwende populisten om harde aanpak, heeft geleid tot een miljarden schade en duizenden verwoeste gezinnen.
  De boomers weigeren verlies te erkennen, liever miljarden verbranden duizenden gezinnen in de ellende storten, dan zeggen we nemen die 4 miljoen verlies en passen de controles aan.
  Het afwijkende vuurwerk wet en regelgeving dat een inconsequent vuurwerkbeleid gestoeld op de ramp veroorzaakt door professioneel vuurwerk in Enschede.
  De boomers hebben hier op emotie, wet en regelgeving aangehangen, daardoor niet uitvoerbaar is.
  Ouderen als J. Liebretto (ik herken zijn leeftijd aan de tegel die hij schreef)
  hebben bewust 40 jaar of langer weggekeken voor het maken van de tsunami aan crisissen die de Wereldoverspoeld nu de boomers met pensioen zijn gegaan.

  Precies in de pensioenperiode van de boomers donderen de lijken met miljoenen tegelijk uit de kast.
  Dan zeggen ze tegen beter weten in, volgens de beste propaganda boekjes uit Rusland.
  Allemaal de schuld van Rutte en kaag.

 31. Klaasjan

  De boomers waar u het over heeft, zijn allang met pensioen. Om er maar 1 kwestie uit te pikken: die zijn zeker niet debet aan b.v. de toeslagenaffaire. U veegt erg veel zeer ongenuanceerd op 1 hoop, Yoshua.

 32. Yoshua

  @Klaasjan,

  Dat is helemaal correct dat toeslagen affaire niet is begonnen door de boomers, al zijn die toeslagen wel een boomer bedenksel.
  Het was opzettelijk door mij erin geplaatst, de boomer kan dan altijd zeggen, we waren dat niet.

  Het was Geert Wilders die moties voor keiharde aanpak Bulgarenfraude er door heen schreeuwde met enorme kosten en kapotte gezinnen.
  Wilders eiste de 4 miljoen terug.
  Dat terug halen kost ons met zijn allen nu al ruim 350 miljoen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).