Utrecht heeft sinds deze week VOG-ambassadeurs die jongeren met een justitieel verleden gaan helpen Utrecht heeft sinds deze week VOG-ambassadeurs die jongeren met een justitieel verleden gaan helpen

Utrecht heeft sinds deze week VOG-ambassadeurs die jongeren met een justitieel verleden gaan helpen

Utrecht heeft sinds deze week VOG-ambassadeurs die jongeren met een justitieel verleden gaan helpen
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Burgemeester Sharon Dijksma heeft dinsdag 27 VOG-ambassadeurs geïnstalleerd. Het idee is dat deze mensen jongeren met een justitieel verleden helpen bij het krijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Burgemeester Sharon Dijksma heeft dinsdag 27 VOG-ambassadeurs geïnstalleerd. Het idee is dat deze mensen jongeren met een justitieel verleden helpen bij het krijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

“Om te voorkomen dat jongeren doorgroeien in een criminele carrière, is het van groot belang dat zij perspectief krijgen op een baan of een opleiding”, zegt de burgemeester. “Jongeren die in het verleden in aanraking zijn geweest met justitie, denken vaak dat zij geen kans maken op een baan waarvoor je een VOG nodig hebt. Hierdoor laten zij kansen liggen en dat is ontzettend zonde. Met dit netwerk van VOG-ambassadeurs willen we misverstanden over de VOG uit de wereld helpen.”

De ambassadeurs worden gekoppeld aan organisaties die veel met jongeren werken. Dit zijn allerlei afdelingen van de gemeente waaronder het Zorg- en Veiligheidshuis, het Jongerenwerk Utrecht, de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis, de reclassering en in het mbo.

De ambassadeurs kunnen bijvoorbeeld de mensen die werkzaam zijn bij deze organisaties helpen bij vragen over de VOG, zodat zij op hun beurt de jongeren weer kunnen bijstaan. Utrecht is samen met Amsterdam de eerste gemeente die een VOG-ambassadeursnetwerk inzet. Komende periode wordt dit netwerk verder uitgebreid en over een jaar wordt gekeken of het een succes is.

24 Reacties

Reageren
 1. W

  “Jongeren die in het verleden in aanraking zijn geweest met justitie, denken vaak dat zij geen kans maken op een baan waarvoor je een VOG nodig hebt.“
  Enige tijd geleden bleek dat je zelfs een VOG kan krijgen als je bij IS hebt gezeten, dus een VOG moet voor elk van deze jongeren haalbaar zijn. Daar hebben ze geen vog-coach voor nodig!

 2. Don

  Hoe bizar moet het worden in utrecht. Je tuigt een systeem op met VOG verklaringen om de samenleving te beschermen tegen mensen met een justitieel verleden. En in utrecht gaan we mensen aannemen die er voor moeten zorgen dat je met je justitieel verleden weer aan de slag kan op die plekken die daar niet voor geschikt zijn. Schaf dan het VOG systeem af lijkt me een stuk goedkoper. Wel het risico dat iemand die niet van kinderen af kan blijven weer in het kinderdagverblijf kan komen te werken. Wie verzint dit.

 3. Robin

  Ga even een nieuwe foto maken van dat stadskantoor. De skyline is al jaren niet meer zo.

 4. Thuisblijver

  VOG is dus hierom een waardeloze verklaring geworden. Ik doe liever zelf wat gedegen onderzoek. Gewoon goed opletten dus wat je binnenhaalt als werkgever (en ja, daar zitten ook 2e kansjes tussen, aan derde kansjes heb ik een hekel).

 5. JdV

  Kom op mensen. Elke moordenaar, pefofiel, fraudeur of terrorist heeft recht op een 34e kans. In tegenstelling tot u die geflitst gaat worden als u 5 kilometer te hard gaat uiteraard.

 6. Koel Hoofd

  Onvolledig artikel geeft verkeerde voorzet voor reacties.

  @Don @W
  Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is in verschillende gevallen nodig. Bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin u werkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen.
  https://www.om.nl/onderwerpen/vog
  Er zijn genoeg beroepen waarbij die zaken niet voorkomen.

  Vreemd is echter dat er kennelijk extra VOG ambassadeurs nodig zijn terwijl deze VOG-informatie en begeleiding ook onder ‘ jeugdreclassering’ (minimaal foeigesprekjes, haltstrafjes) valt. Die koters zijn namelijk al in aanraking geweest met justitie en krijgen begeleiding naar dat rechte pad.
  En als ze op het punt staan van dat rechte pad af te dwalen dan zijn ze ook al in aanraking geweest met:
  Zorg- en Veiligheidshuis, het Jongerenwerk Utrecht, de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis, de reclassering en in het mbo.
  Kortom, die hele sociale sector faalt want ze kijken alleen maar in hun eigen straatje.

 7. Piet

  @don dan heb je het niet begrepen. Als jij dronken achter het stuur heb gezeten krijg je geen VOG voor taxi chauffeur. Zo kan iemand die een zedenmisdrijf heeft gepleegd echt niet op een kdv gaan werken, maar zijn er genoeg functies waar je wel geschikt voor kan zijn. Het is wetenschappelijk bewezen als je een normale werk- en gezinssituatie terecht komt dat de kans op recidive enorm afneemt. Maar de VOG is er juist voor om niet de kat op het spek te binden.

 8. Wies

  Moet niet gekker worden. De VOG is bedoeld om de veiligheid te waarborgen. En ik heb weleens begrepen dat het afwijzen van de VOG echt weinig gebeurt. Dus als dat dan wel zo is, zal er wel wat aan de hand zijn met de aanvrager.
  Ipv ambassadeurs aanstellen kun je toch ook contact opnemen met het verantwoordelijke ministerie en kijken of de politiek de regels kan aanpassen?

  Deze gemeente heeft kennelijk tijd en 💰 te veel.

 9. Rob H.

  @JdV: een uitstekend idee! Een VoG om een auto te mogen besturen en bij drie snelheidsovertredingen (want recidive) wordt die ingetrokken en gaat u maar fietsen!

 10. Pee

  Je kan als veroordeeld terrorist gewoon de politiek in .
  Dus waar zijn die ambassadeurs dan voor nodig?

 11. JdV

  @RobH: Goed plan. Dat noemen we dan geen VOG maar een rijbewijs. Proest.
  En waarom stoppen bij auto’s? Laten we dat ook doen voor bromfietsen, motoren, vrachtwagens, bussen etc. O, wacht ff….
  Voortbordurend op uw voorstel zou ik graag een VOG voor fietsers willen zien. Bij 3 overtredingen wordt die ingetrokken en gaat u maar lopen of met het Onrendabelen Vervoer.

 12. w

  @koelhoofd: waar is je bijdrage een reactie op??

  ” @Don @W
  Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is in verschillende gevallen nodig. Bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin u werkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen.
  https://www.om.nl/onderwerpen/vog
  Er zijn genoeg beroepen waarbij die zaken niet voorkomen.”

  joh!

 13. W.

  Niet iedereen met een justitieel verleden is een moordenaar of pedofiel. Als je denkt dat dit traject bedoelt is om pedofielen aan de slag te krijgen bij kinderdagverblijven dan bezit je zelf denk ik minder gezond verstand dan de mensen die dit traject aan het opzetten zijn.

 14. Rob H.

  @JdV: een rijbewijs is geen Verklaring omtrent Gedrag.

  En de impact van (veel voorkomend) slecht gedrag van automobilisten is veel en veel groter dan dat van andere weggebruikers.

 15. Sj

  Het hele idee van een vog is toch juist dat mensen met een justitieel verleden die niet krijgen?

 16. Lombokker

  Een VOG onderzoek zal altijd gerelateerd worden aan het werk dat iemand gaat doen.

  Iemand die veroordeeld is geweest wegens fraude kan geen VOG krijgen om ergens penningmeester te kunnen worden, maar zal wel bij een kinderdagverblijf mogen werken.
  Voor dat laatste zal een veroordeelde kindermisbruiker uiteraard geen VOG krijgen, maar die kan wel zonder bezwaar als penningmeester aan de slag.

  Overigens geeft een VOG geen 100% garantie, want iemand die wel het nodige heeft uitgevreten maar nog niet eerder is gepakt (en veroordeeld) zal sowieso een VOG krijgen

 17. Scherpschutter

  Niet 1 man om het eens te proberen, maar 27(!) man ook echt en dat wordt dan nog uitgebreid ook nog vóór de eerste testresultaten binnen zijn, en dat om een door diezelfde overheid opgetuigd VOG-systeem te ondermijnen….Toet toet boing boing. Nóg meer ambtenaren om te vechten tegen wat ambtenaren zelf hebben ingevoerd. LOL.

  Een maatschappij in totaal verval. Zo ziet het eruit, jongens en meisjes.

 18. Katja

  VOG is een momentopname. Vandaag een VOG, morgen inbreken.
  En als je er 27 man op zet, is er toch iets niet goed.

 19. Don

  @Piet ik begrijp het heel goed Piet de Vog is er om de veiligheid te borgen en de kat niet op het spek te binden maar waarom heeft een gemeente die een miljoenen tekort heeft dan 27 vog ambassadeurs nodig. Wat gaan die mensen doen kijken of de kat wel op de worst gebonden kan worden. Laat deze mensen kijken hoe ze de stagnerende woning bouw op gang kunnen helpen zodat de gemeente geen extra geld (ook belasting geld) bij elkaar moetdrammen bij het rijk.

 20. JdV

  @robh: ik ben blij dat u zelf de onzinnigheid van uw vog voor automobilisten- plan inziet.

 21. Yoshua

  4 jaar wachten en je krijgt je VOG, uitgezonderd enkele zeer ernstige delicten.
  VOG is best een beetje overtrokken wanneer je geen carrière maker bent.
  Ken mensen die verschillende malen rijbewijs een half jaar kwijt raakten vanwege rijden onder invloed.
  Groot rijbewijs gehaald, chauffeursdiploma en met VOG nu vrachtwagen chauffeur.
  Geen VOC kunnen krijgen is de meest gebruikte excuus Truus bij mensen die niets willen.

 22. Piet

  @Don, dit is een investering in de toekomst. Op het moment dat deze personen opnieuw de fout in gaan kosten ze de maatschappij/gemeente vele malen meer.

 23. Rose

  @Scherpschutter
  Ik lees nergens dat deze 27 mensen full time bezig zijn met deze taak.

  En in het algemeen: je kunt toch altijd nog infiltreren in een politieke partij?

 24. Bert

  @rose infiltreren is niet nodig. Zo hadden we tot voor kort een IS terrorist in de grootste politieke partij van nederland

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).