Utrecht heeft weer een wervenmeester Utrecht heeft weer een wervenmeester

Utrecht heeft weer een wervenmeester

Utrecht heeft weer een wervenmeester
Gerrit Heenck. Foto: Bas van Setten
Utrecht had eerder naast een havenmeester ook een wervenmeester, die het gebruik en beheer van de werven in goede banen moest leiden. Nu het hele wervengebied hersteld moet worden is besloten de functie nieuw leven in te blazen in de persoon van Gerrit Heenck.

Utrecht had eerder naast een havenmeester ook een wervenmeester, die het gebruik en beheer van de werven in goede banen moest leiden. Nu het hele wervengebied hersteld moet worden is besloten de functie nieuw leven in te blazen in de persoon van Gerrit Heenck.

De afgelopen periode hebben verschillende partijen die betrokken zijn bij het herstel van de Utrechtse werven, waaronder de commissie van wijzen wervengebied, de gemeenteraad, keldereigenaren, bewoners en ondernemers al gevraagd om de terugkeer van de wervenmeester. Heenck start in januari volgend jaar. De komende weken maakt hij alvast kennis met het gebied en de betrokkenen.

Ervaring

Heenck heeft volgens de gemeente jarenlange ervaring in de bouw en herstel van bruggen, kelders en muren. “Hij kent het klappen van de zweep. Niet alleen weet hij alles van de techniek, maar ook hoe belangrijk samenwerking met bewoners en gebruikers van de stad is.”

Heenck wordt als wervenmeester dan ook een schakel tussen inwoners, ondernemers en gebruikers van het wervengebied, en de gemeente. Want die relaties zijn in het verleden niet altijd even soepel geweest. Vanaf januari 2022 is hij voor de betrokken partijen te benaderen. Dat kan onder meer via de wervenapp.

Half miljard

Eerder dit jaar werd bekend dat het historische wervengebied de komende dertig jaar volledig aangepakt moet worden en dat daar tussen de 450 en 550 miljoen euro voor nodig is. Het project neemt zo’n dertig jaar in beslag.

Allereerst ligt de focus op het herstellen en waterdicht maken van ernstige lekkages. De gemeente roept eigenaren dan ook op om zo’n lekkage aan werf- of kluiskelder te melden.

Opmerking: Eerder stond in dit artikel dat het een eeuw geleden was dat er een havenmeester in Utrecht aan het werk was. Die informatie kwam van de gemeente Utrecht. Dit blijkt niet kloppen. Ook minder lang geleden was er een wervenmeester actief in Utrecht.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Goed nieuws!

 2. Karla

  Een ervaren waterbouwkundige, met eerdere ervaring bij het wervenproject, dat is mooi! Ik wens hem en de omwonenden en alle andere betrokkenen veel succes met dit lastige project. We hebben er allemaal baat bij.

 3. syl

  In 1995 was er nog een werfmeester: Ilse de Jong! zie dit artikel!

  https://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=307&miadt=39&miaet=14&micode=BIBLIO_STIJD&minr=40628034&miview=ldt

 4. Baliekluiver

  Hartelijk welkom Gerrit Heenck, ik wens u veel succes, wijsheid, doorzettingsvermogen en geduld!

 5. Barend

  Hopelijk gaat hij ook aandacht besteden aan het groen op de werven.
  Door de renovatie van kade- en walmuren is er een ware kaalslag ontstaan. Van de beloofde herplant is helemaal niets terechtgekomen.

 6. Koel Hoofd

  Eindelijk, we hebben weer een wervenmeester!
  En nu ook gelijk die faalwethouders uit dat wervengebied weren want anders gaat het weer volledig mis.

 7. Luuk Upuuk

  Kan een dankbare functie zijn, mits goed ingevuld. De betrokken aanwoners/eigenaren van werfkelders hebben een betrokken aanspreekpunt nodig.

 8. Matt

  Ik las “verwenmeester” : )

 9. Carla Amoureus

  Leuke man…goed werk

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).