Utrecht hijst Progress Pride-vlag op eerste dag van Utrecht Rainbow Festival Utrecht hijst Progress Pride-vlag op eerste dag van Utrecht Rainbow Festival

Utrecht hijst Progress Pride-vlag op eerste dag van Utrecht Rainbow Festival

Utrecht hijst Progress Pride-vlag op eerste dag van Utrecht Rainbow Festival
Wikimedia
Utrecht hijst vandaag, op Coming Out Day en de eerste dag van het Utrecht Rainbow Festival, de speciale Progress Pride-vlag. Naast de bekende regenboogkleuren heeft de vlag ook een bruine, blauwe, roze, zwarte en witte baan.

Utrecht hijst vandaag, op Coming Out Day en de eerste dag van het Utrecht Rainbow Festival, de speciale Progress Pride-vlag. Naast de bekende regenboogkleuren heeft de vlag ook een bruine, blauwe, roze, zwarte en witte baan.

De kleuren staan voor LHBTI+ personen van kleur, trans- en non-binaire personen en personen die leven met HIV of aids of eraan zijn overleden. De nieuwe kleuren vormen een pijl, waarmee de ontwerper een grotere nadruk wil leggen op ‘meer inclusie en vooruitgang’.

Programma

In Utrecht werden vanwege de coronamaatregelen de Walk of Love, het Midzomergracht Festival en de Canal Pride afgelast. Tijdens het Utrecht Rainbow Festival zijn er alsnog een aantal activiteiten, zoals debatten, wandelingen en films. Het digitaal hijsen van de Progress Pride-vlag vormt vandaag het startschot van het festival, dat plaatsvindt van 9 tot en met 11 oktober.

Tijdens het Utrecht Rainbow Festival begint ook de campagne rondom het nieuwe LHBTI+-anti-discriminatieplatform. In samenwerking met Art. 1 MN en het COC is een online platform ontwikkeld waar Utrechters pesterijen, intimidaties of geweld kunnen melden. Het platform is bedoeld om een luisterend oor te bieden en advies te geven, maar het moet ook zorgen voor een beeld van de omvang en aard van de meldingen.

25 Reacties

Reageren
 1. Lucinda

  Schoon vlagske! 😊😍

 2. JdV

  En waar in Kanaleneiland, Overvecht, Lombok en Hoograven is de vlag te bewonderen?

 3. Chris

  Ik ben groot voorstander van de Pride, maar vind de nieuwe vlag belachelijk en juist helemaal niet inclusief. Door de focus te leggen op specifieke groepen, zoals LHBTI+ mensen van kleur, maak je juist een onderscheid.
  De originele vlag, het idee van “alle kleuren” = iedereen gelijk is veel sterker.

 4. De count

  Misschien gewoon een witte vlag? Wit omhelst alle kleuren. Inclusiever wordt het niet, we zijn tenslotte allemaal mensen

 5. Martin

  Het is te hopen dat ze niemand vergeten zijn.

 6. Scherpschutter

  Een non-binair persoon? Error. File “non-binair-persoon.exe” not found. Wat is in vredesnaam een non-binair persoon?

 7. Karim

  @ Martin; je kan altijd nog je eigen vlag maken.

  @JdV

  Ik hang hem naast mijn al hangende regenboogvlag.

  Ik woon nu in Kanaleneiland, woonde hiervoor in Hoograven. Nooit klachten of opmerkingen over gehad van mijn allochtone buren. Ook veel allochtonen seculieren in een noodtreinvaart (al zijn ze soms nog ietwat religieus) en gedragen zich steeds vaker als moderne tweeverdienende Nederlanders. Nooit last mee gehad dus. Want daar doel je toch op?

  Misschien moet je, ook al bestaan er nog veel problemen, toch eens wat meer af van dogmatische conservatieve vooroordelen in je hoofd. Juist door opmerkingen te maken zoals de jouwe, en mensen in hokjes te stoppen, hou je conservatief denken in een samenleving in stand.

  Ik vind dit trouwens een erg mooie vlag en vindt het fijn dat meer groepen zich hierdoor vertegenwoordigd voelen. Tijden veranderen nu eenmaal en uitingen veranderen mee. Dat sommige mensen dat niet kunnen handelen is meer hun eigen probleem.

 8. Pee

  @Jdv
  Ik denk niet dat daar zo’n vlag getolereerd word.
  Terwijl daar juist de problemen vandaan komen groten deels.

 9. [email protected]

  Ach gut

  Ook hier worden de trollenlegertjes weer op afgestuurd.

  Wat wordt DUIC toch verpest op deze manier. @ DUIC, wel iets voor jullie om rekening mee te houden. Zeker, omdat bepaalde reaguurders er hier een semiprofessionele amateursport van maken om in elk topic de publieke opinie enorm te beïnvloeden, op een manier die geen enkel recht doet een recht-evenredige vertegenwoordiging van deze opnies in het echte offline leven.

 10. Karim

  @ Oee

  Zoals al gezegd, mijn vlaggen worden in genoemde wijken zeker gewoon getolereerd.

  Homohaat komt voor onder alle conservatief denkende (religieuze groepen) in de wereld. Van christelijk tot anders.

  Ook onder veel reaguurders die een conservatief gedachtengoed aanhangen (al doen ze net alsof dat niet zo is).

 11. Marko

  Sorry, ik vind het een erg lelijke vlag. De regenboogvlag was mooi.

  Regenboog = alle kleuren van het spectrum = iedereen is van de wereld

 12. cas

  @ Chris, dat is nu juist het probleem, ze willen inclusief maar wel met hun eigen exclusieve regels, aandacht en erkenning. Eigenlijk willen ze helemaal niet inclusief zijn, maar lekker vanuit een speciale rol op alles kritiek kunnen hebben alsof zij zo goed zijn en onderdrukt worden.

 13. GeeWee

  Mooie vlag! De regenboogvlag is sowieso al mooi. Deze versie nog mooier!

 14. Koel Hoofd

  Die vlag doet pijn aan mijn ogen.
  Waarom geen witte vlag?
  Dat is pas echt inclusief omdat wit licht alle kleuren van het spectrum heeft.
  Kleuren welke pas na onderscheid maken zichtbaar worden.

 15. Freedom

  @ reguurvolk

  Boeiend dat je hem mooi of lelijk vindt.

  Dat wil niet zeggen dat de vlag er niet mag zijn; en dat mag hij zeker. Dat mensen er verder een mening over hebben is eigenlijk verre van interessant.

  Laat iedereen er mee zwaaien wie dat wil.

 16. D.

  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2055053/said-zankoua-19902020-hij-heeft-zijn-hele-leven-moeten-knokken-voor-zijn-geaardheid.html

  Zolang dit soort dingen nog gebeuren is er nog een hoop werk te verzetten in wijken als Kanaleneiland. Een vlag hijsen is een mooi gebaar, maar niet meer dan dat.

 17. Fred

  In die lettersoep waarmee al die speciale groepen worden aangeduid mis ik nog de A van Asexueel.

 18. Peters

  Cas heeft het al weer over “ZE willen inclusiviteit, maar….”

  Zolang hier over “ze” gesproken wordt in plaats van gewoon over een medemens zijn, dit soort vlaggen erg hard nodig, ook al is het symboolpolitiek. Symbolen zijn zichtbaar en een herrinnering aan. Oveigens riepen mensen exact dezelfde dingen toen de regenboogvlaggen geïntroduceerd werden.

  Misschien je eens verdiepen in hoe en waarom de pride ontstaan is en iets lezen over de geschiedenis van de regenboogvlag.

  Volgens mij is ‘cas’ trouwens geen allochtoon uit Knalland.

 19. De count

  Fred, welke kleur baan en vorm op de vlag wil je daarvoor inruimen? Mis ook nog iets voor gehandicapten, mannen, vrouwen, blanken, mensen die zijn overleden aan andere ziektes, junks, etc. Hmm eigenlijk helemaal niet inclusief die vlag. Hou het maar bij het oude, qua vlag en boodschap, die is nog steeds nodig.

 20. Karim

  @ De Count en Fred
  Aangezien het over relationele/ sexueel (ietwat afwijkende) voorkeuren gaat en mensen die dat hebben (/zijn), heel hard (hebben) moeten knokken om er ook bij te horen, is wat jullie roepen niet van toepassing op deze vlag en stiekem weten jullie dat ook wel.

 21. De count

  Karim, dat is dus juist wel van toepassing. Waar het eerst over sexuele voorkeur, emancipatie en trots ging, gaat het nu ineens over huidskleur, geslacht en zelfs het dragen van een ziekte. De regenboogvlag verliest zo ongewild aan inclusiviteit. Want alles en iedereen zal ineens benoemd moeten worden om niemand tegen het hoofd te stoten. Allemaal aan de leiband van doorgeslagen identiteitspolitiek.

 22. Fred

  @Karim: je mag wel voor jezelf spreken, dan doe ik dat ook. In de cultuur waarin ik opgroeide was het normaal dat dames en haren met een anders gerichte voorkeur gewoon werden bezocht en op verjaardagen aanwezig waren.

 23. Karim

  @ De Count

  Ieder zijn mening. Ik ben het er volledig mee oneens.

  De mensen die sowieso tegen emancipatie zijn hebben gewoon weer eens een nieuwe stok gevonden om mee te slaan.

  Exact dezelfde argumenten werden gebruikt tegen de regenboogvlag of de eerste prides.

 24. Lucinda

  Nogmaals: Schoon Vlagske

  Reaguurders moeten ook alles vervuilen met hun ‘dicussies’.

 25. De count

  Je hoeft het er niet mee eens te zijn. Succes met je emancipatiestrijd, laat die niet kapen door mensen met verkeerde intenties

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).