Utrecht volgens Hugo van Els: ‘Muziek is mijn tijd en liefde enorm waard’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens Hugo van Els: ‘Muziek is mijn tijd en liefde enorm waard’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens Hugo van Els: ‘Muziek is mijn tijd en liefde enorm waard’

Utrecht volgens Hugo van Els: ‘Muziek is mijn tijd en liefde enorm waard’
Hugo van Els (51) is de voorzitter van UJazz: de vereniging die zich inzet voor vernieuwende en kleinschalige jazz in Utrecht. Na de sluiting van het Utrechtse jazzpodium SJU in 2011, tot teleurstelling van veel (amateur)musici, werd UJazz opgericht. En vanaf 3 oktober is er een nieuwe maandelijkse concertenreeks gestart in De Utrechter: ClubJazz. We vroegen hem waarom hij een paar jaar geleden voorzitter werd en wat het beste optreden was dat hij in Utrecht zag.

Hugo van Els (51) is de voorzitter van UJazz: de vereniging die zich inzet voor vernieuwende en kleinschalige jazz in Utrecht. Na de sluiting van het Utrechtse jazzpodium SJU in 2011, tot teleurstelling van veel (amateur)musici, werd UJazz opgericht. En vanaf 3 oktober is er een nieuwe maandelijkse concertenreeks gestart in De Utrechter: ClubJazz. We vroegen hem waarom hij een paar jaar geleden voorzitter werd en wat het beste optreden was dat hij in Utrecht zag.

Waar houden jullie bij UJazz je mee bezig? 

“We organiseren sessies, workshops en concerten. Onder concerten valt ook het jaarlijkse UJazzFest. Dat is ons vlaggenschip. We brengen musici, amateurmusici en jazzliefhebbers bij elkaar. Door de jaren heen is de vereniging qua activiteiten blijven groeien. We krijgen steeds meer een rol in wat er allemaal op jazzgebied gebeurt in Utrecht. Het muziek- en cultuuraanbod is in Utrecht ook veel groter geworden in vergelijking met tien jaar geleden. Volgens mij komt dat onder meer door TivoliVredenburg. Daar is een groot jazzaanbod en dat werkt aanstekelijk voor de rest van de stad.”

Waarom ben je voorzitter geworden?

“Muziek mogelijk maken is mijn tijd en liefde enorm waard. Bovendien vind ik de musici hele leuke mensen om mee te werken. Ze zijn avontuurlijk, dapper, en ontzettend creatieve geesten. En over het algemeen zijn het geen over het paard getilde mensen. Via kennissen ben ik het voorzitterschap ingerold. Ik ben er niet vanaf het begin bij, maar dat is ook fijn. De frustraties van destijds over onder meer de teloorgang van de SJU heb ik niet geërfd.”

Hoe gaat de nieuwe concertenreeks ClubJazz eruitzien?

“Het is een reeks die voornamelijk gecreëerd wordt door Kika Sprangers. Ze zal een flink deel van de concerten voor eigen rekening nemen. Met het idee dat dit voor haar de ideale plek is om ook nieuwe projecten en samenwerkingen te starten. Daarnaast zullen de concerten meer plek bieden aan de Utrechtse jazzscene; aan zoveel mogelijk met nieuwe dingen en samenwerkingen. Het wordt avontuurlijk en laagdrempelig.”

Zou je een echte jazzclub willen in Utrecht?

“Dat zou fantastisch zijn. Toch vinden we het zoals we het nu doen leuker. Een vaste locatie kan verlammend werken voor de jazzscene in de stad. Nu heb je meerdere plekken die zich als serieuze jazzpodia profileren. Als je één jazzclub zou hebben, zou dat daar misschien ten koste van gaan. Bijvoorbeeld van de sessies en concerten in De Kargadoor. Dat is een mooie samenwerking die we graag verder willen ontwikkelen. Ze hebben een prachtige kelder, een pareltje van een jazzpodium in de stad.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

“Het fietspad langs de Vecht. Daar had ik een paar jaar geleden een betoverende ervaring. Ik speel tennis en we hadden een uitwedstrijd bij Vechtlust gehad, ergens in oktober. Het was een schitterende nazomerdag. We fietsten helemaal rozig langs de Vecht naar huis. Onderweg zagen we in de verte dat de Vechtsebanen al open waren en dat er mensen aan het schaatsen waren op die nazomeravond. Dat was heel bijzonder om te zien.”

Wat is jouw mooiste herinnering aan Utrecht?

“Hoe ik de stad als student heb leren kennen. Ik heb in Nijmegen gestudeerd, maar had vrienden in Utrecht. We kwamen hier veel op feesten, bijvoorbeeld op het IBB-complex. Daar ging toch een wereld voor mij open. We bleven vaak overnachten en dan de volgende dag bij Stadion Galgenwaard bij de liftplek staan. Om weer terug te gaan naar het oosten.”

Wat was het beste optreden dat je ooit in Utrecht gezien hebt?

“HKU Utrechts conservatorium heeft een kleine jazzopleiding, maar daar zijn de laatste jaren goede muzikanten vanaf gekomen. Kika is daar toch een beetje de vaandeldrager van. Ik kan mij haar nog herinneren als voorprogramma bij één van de CloudNights-concerten. Een schuchter jong meisje waarvan je zag dat ze nog wel eens ver kon komen. Bij het UJazz Fest vorig jaar hadden we haar en haar kwintet als afsluitende concert. Daar zag je iemand spelen die helemaal haar plek had gevonden. Waar ze in een paar jaar tijd met hard werken was gekomen. Dat was prachtig. Alles viel op zijn plaats: de energie en liefde die je erin steekt om jonge musici zo hun plek te laten vinden.”

Utrecht is…

“… de plaats die heel langzaam mijn biotoop is geworden.”

2 Reacties

Reageren
  1. Hans würdemann

    Wat is de locatie voor de nieuwe CLUBJAZZ

  2. EW

    Dat staat in de intro. De Utrechter, dat is Vredenburg 40. Hij staat er voor, op de foto.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).