Utrecht is in 2019 de stad met de meeste vergunde nieuwbouwwoningen. Vorig jaar werden 3342 vergunningen voor het bouwen van woningen verleend. Van die vergunningen waren er in Utrecht 2275 voor huurwoningen en 1067 voor koopwoningen.
In Utrecht werden aanzienlijk meer vergunningen verleend dan bijvoorbeeld in Amsterdam, waar 1995 woningen werden vergund. In Den Haag waren dat er 1588 en in Rotterdam 1260.
Landelijk werden 57000 vergunningen voor nieuw te bouwen woningen verleend, 18 procent minder dan in 2018. Een derde van die nieuwbouwwoningen zijn huurwoningen, twee derde koopwoningen, meldt het CBS.
Het aantal verleende vergunningen zegt iets over hoeveel huizen er in de nabije toekomst gebouwd zullen worden. Vergunningen voor het verbouwen van bijvoorbeeld kantoren tot woningen zijn niet in de cijfers meegenomen.
7 Reacties
ReagerenIs wel nodig ook, Utrecht moet wat inhalen gezien de beperkte aanwas van nieuwbouwwoningen in de jaren ervoor. Niet meer dan logisch dus.
Hopelijk voldoende sociale huurwoningen. Voor starters en zestigers met een niet al te hoog inkomen
Met vooral veel sociale huurwoningen. Voor starters en alleengaande mensen boven de 60 met een niet al te hoog inkomen
Mooi om terug te zien dat de inzet van SP wethouder Paulus Janssen voor meer huurwoningen zo’n duidelijk resultaat oplevert.
Beste fotoredactie,
Telkens als u de bovenstaande – naargeestige – foto van een donker en schijnbaar door een stadsbrand of bombardement getroffen en nog na-smeulend Utrecht boven een artikel plaats, huilt mijn hart.
Zou fijn zijn als meer dure woningen worden gebouwd, grote huizen met een dito tuin. Op die manier komt de doorstroming goed op gang en kunnen kleine achtergebleven huisjes worden betrokken door de starters en studenten.
@Gregor
Dream on, de gemeente doet aan uitbreiding door inbreiding.
Dat betekend flats wegens ruimtegebrek.
Oh nee, tegenwoordig heet dat mensenstapelen ‘apartementen’ want dat legitimeerd dat mensen vele duizenden euros per vierkante meter moeten aftikken.
Dus op termijn stagneert die doorstroming en vertrekken mensen naar de buitengebieden opzoek naar een goedkoper groter huisje met tuintje en schone lucht voor de kinderen.