Utrecht in de race om topinstituut Copernicus naar de stad te halen Utrecht in de race om topinstituut Copernicus naar de stad te halen

Utrecht in de race om topinstituut Copernicus naar de stad te halen

Utrecht in de race om topinstituut Copernicus naar de stad te halen
Utrecht Science Park. Foto: Bas van Setten
Utrecht is in de race om het Europese instituut Copernicus naar de stad te halen. Vanwege de Brexit zoekt het weerinstituut een nieuw thuis, en het Utrecht Science Park kan dat volgens de gemeente prima zijn.

Utrecht is in de race om het Europese instituut Copernicus naar de stad te halen. Vanwege de Brexit zoekt het weerinstituut een nieuw thuis, en het Utrecht Science Park kan dat volgens de gemeente prima zijn.

Met de indrukwekkende naam Copernicus Services van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts zit het weerinstituut nu nog in Engeland. Daar gaat het echter weg omdat dat land uit de EU stapt. Nu is er een strijd losgebarsten omdat verschillende landen het instituut graag zien komen.

Utrecht

De gemeente Utrecht zou graag zien dat Coperniscus op het Utrecht Science Park (USP) komt te zitten. Zo zou het USP mooi op de kaart worden gezet als wetenschappelijke locatie van weer- en klimaatwetenschap. Ook zijn er direct 150 banen mee gemoeid wat nog kan uitgroeien tot 250. De indirecte werkgelegenheid bestaat mogelijk uit 900 banen.

De Nederlandse overheid steunt de wens van Utrecht. De stad denkt de juiste kaarten in handen te hebben omdat hier al veel kennisinstellingen zijn op het gebied van klimaat- en gezondheidswetenschappen. Ook is de gemeente bereid om de huishouden van medewerkers van Copernicus te helpen met de verhuizing hierheen. De Utrechtse Internationale School gaat bijvoorbeeld 150 plekken voor leerlingen realiseren als dat nodig is.

Op 10 september leveren de internationale kandidaten hun bidbook in. Dit is een document waar de plannen instaan en Utrecht aangeeft wat de stad te bieden heeft. Vervolgens wordt in december van 2020 een besluit genomen door Copernicus. Wat de verwachte kosten zijn om het instituut naar Utrecht te halen wordt voorlopig niet bekendgemaakt

21 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Kijk, dit worden de nieuwe bewoners van de Merwedekanaalzone. Met een EU salaris zijn de daar gevraagde huizenprijzen heel redelijk te betalen. Maar niet voor de verpleger/verpleegster, de diender (m/v) of de onderwijzer(es).

 2. Karla

  Toppie, Utrecht wordt weer op de kaart gezet want dat staan we nog niet en dat kan niet, mensuh! Gelukkig hebben we meer dan voldoende betaalbare woonruimte voor alle werknemers en zijn er ook geen verkeersproblemen rond de Uithof. Joechei!

 3. cas

  De huizen voor die belasting ontduikende expats worden al gebouwd langs het Merwedekanaal.

 4. Scherpschutter

  Een ‘topinstituut’…..dat nooit zelfs maar 1(!) wetenschappelijke publicatie van ook maar het geringste belang heeft gedaan?

  Ik zie de noodzaak niet van deze overbodige data-vergaarbak van de Europese Commissie. Er zijn tientallen marktpartijen die vele malen betere diensten bieden tegen veel geringere kosten.

 5. WV

  Wat een trieste reacties toch weer hierboven.
  De gemiddelde Utrechter op deze site draagt kennelijk weinig vreugde in zich.

 6. René

  @ WV: en weinig verstand, want dat zou de Scherpschutters van deze wereld er wellicht van weerhouden maar wat te roepen alvorens zich eerst fatsoenlijk in het desbetreffende onderwerp te hebben verdiept. Tja … en dat de komst van dit prestigieuze, toekomstgerichte instituut ook nog enige werkgelegenheid zou kunnen opleveren, is voor hen kennelijk niet relevant. Gelukkig denken de door ons verkozen bestuurders daar anders over!

 7. Berk

  Man man, wat een provinciale reacties. Wat betreft zn inwoners is Utrecht echt nog vaak een ‘kleinburgerlijk moeras’

 8. Herman

  Wordt het bidbook met de fietskoerier bezorgd?

 9. Koel Hoofd

  150 tot 250 banen moeten 900 indirecte banen opleveren?
  Dat komt neer op 3.6 tot 6 indirecte banen per EIC werknemer.
  Wat gaan die EIC werknemers eigenlijk verdienen dat ze zoveel mensen werk zouden moeten gaan verschaffen?

 10. Utrechtvoorutrecht

  @Scherpschutter Waar hebt u precies gezocht naar publicaties?

 11. Ooginaller

  Geen zorgen mensen, Nederland staat er bij zo veel Europese landen beroerd op, dat dit instituut echt nooit naar Utrecht komt.

 12. Piet

  @Cas, dat zijn geen belasting ontduikende expats hoor. Expats die hier komen werken hebben gewoon recht op de 30% regeling omdat deze ook minder op ons stelsel drukken. Daarnaast meer meer kosten hebben(bijvoorbeeld kortlopende dure huurwoning)

  Lekker kort door de bocht om zo generaliserend bezig te zijn.

 13. Repelstelen

  @herman.. “met de fietskoerier bezorgd”

  Dank de ochtend koffie zit nu tegen de muur. Haha scherp.

 14. AB

  De concurrentie met andere steden zal ongetwijfeld moordend zijn, maar het zou prachtig zijn wanneer dit instituut voor Utrecht kiest. En laten we ophouden met dat populistische gezwets over verplegers, politiemensen, leraren etc. Alsof zij meer rechten hebben dan een ander.

 15. JN

  @ Piet. De argumentatie van de Belastingdienst voor de regeling is niet dat ze minder op ons stelsel drukken, maar dat ze extra kosten hebben, zogenaamde extraterritoriale kosten (Bron: Belastingdienst).

  Op Nu.nl wordt uitgelegd dat het hierbij gaat om “duurdere internationale scholen, dubbele woonlasten en verhuis- en inrichtingskosten” en dat de regeling 1,1 miljard per jaar kost (https://www.nu.nl/geldzaken/6006633/jouw-belastingcenten-een-derde-van-je-loon-belastingvrij-met-de-expatsubsidie.html).

  Deze regeling is bedoeld voor medewerkers met een unieke competentie die we in Nederland niet hebben en dat zijn er ondertussen 85.000….. Als dat inderdaad zo is, dan zijn ze heeeel belangrijk voor het bedrijf waarvoor ze werken. Waarom de Nederlandse belastingbetaler daarvoor moet betalen en niet gewoon het bedrijf die ervan profiteert? Ook deskundigen vinden de regel erg riant (zie het Nu-stuk).

  Ergens kritisch over zijn is niet altijd “kort door de bocht” en “generaliserend”. Op deze regeling kan je best kritisch zijn. Zeker als die expats met financiele steun vanuit de Nederlandse belastinggelden de huizenprijzen nog verder opdrijven.

 16. Wim

  De afdeling zuurpruim is ook weer wakker geworden.
  Als jullie vroeger beter je best hadden gedaan op school dan mogen jullie er misschien ook voor werken.
  Voor de woningen zijn ze niet alleen afhankelijk van de postzegel defensie terrein.

 17. Piet

  @JN een groot deel van deze medewerkers werkt in de kennisindustrie. Noem het Universiteiten/Academische Ziekenhuizen of TNO, KNMI etc etc. Zoals de uitleg op de website van de belastingdienst. Ik ben generaliserend als ik zeg dat deze mensen minder op onze zorgstaat drukken. Voor medische zorg gaan ze vaak terug naar hun geboorteland als het werk hier stopt gaan ze terug naar land van herkomst en krijgen ze geen uitkering etc etc. De aspergesteker uit oost-europa kan geen gebruik van de regeling maken en krijgt daarom wel in land van herkomst een uitkering.

 18. Koel Hoofd

  @JN
  85.000 unieke competenties die we in Nederland niet hebben?
  Dat zou wel een heel pijnlijke blamage voor ons onderwijs zijn!!

  Maar enfin, de SP, PVV en PvdA zijn scherp en kritisch over het bidboek om een organisatie aan te trekken waarvan de werknemers meer dan de Balkenende norm verdienen. Dan kunnen ze inderdaad direct terecht op de MWKzone.

 19. Voordorp55

  Aangezien het ook in de vorm is van een bidboek aanbieden, gaat ook de stad Utrecht heel veel belastinggeld in dat project stoppen. Vanochtend gelezen in de kranten dat de gemeente Utrecht niet wilt vertellen hoeveel belastinggeld van haar inwoners gaat zitten in dit gedoe. Wisten al langer dat de gemeente Utrecht achterbaks is, vooral over het open kaart spelen van de bedragen. Wij mogen alleen maar betalen, terwijl er echt andere zaken zijn, zeker nu, waar geld voor gebruikt moet worden, Laten we hopen dat dit dure geintje niet door gaat. We hebben grote tekorten in de gemeentekas en dan gaat het theater van B&W zeer grote bedragen erin gooien en wij maar toezien dat die pippo’s weer de gemeentelijke lasten omhoog gooien. Mijn respect voor dit college is al heel lang geleden pleitte

 20. Bert

  Hoezo is Utrecht in de race? Na alle miljoenen die er tegenaan zijn gegooid met diverse wielerfestijnen, literaire festivals en ons uitstekende OV zouden wij toch bovenaan elke lijst moeten staan van ieder bedrijf?

  @JN
  Wel vreemd, want verhuiskosten, scholing e.d. worden meestal door de werkgever van expats betaald (al dan niet met een extra vergoeding erbij voor het ‘ongemak’)

 21. Pee

  Nu worden de prijzen van de woningen bij de merwedezone duidelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).