‘Utrecht in top 10 van aardgasvrije gemeentes in Nederland’ ‘Utrecht in top 10 van aardgasvrije gemeentes in Nederland’

‘Utrecht in top 10 van aardgasvrije gemeentes in Nederland’

‘Utrecht in top 10 van aardgasvrije gemeentes in Nederland’
Foto: Pixabay
Utrecht staat op de zesde plaats in de landelijke ranglijst wat betreft de warmtetransitie in de gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van energieleverancier Vattenfall. 29,6 procent van de Utrechtse huizen wordt nu aardgasvrij verwarmd.

Utrecht staat op de zesde plaats in de landelijke ranglijst wat betreft de warmtetransitie in de gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van energieleverancier Vattenfall. 29,6 procent van de Utrechtse huizen wordt nu aardgasvrij verwarmd.

Het percentage huizen zonder aardgasaansluiting in de gemeente Utrecht is ruim twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Dat ligt nu op ten minste 13 procent, maar er zijn grote verschillen tussen de gemeenten. Zo gaat Purmerend met 70,5 procent aardgasvrije woningen aan kop. De hekkensluiter is Schiedam, waar 0,1 procent van de woningen van het gas af is.

Tekst gaat verder onder onder het kaartje

“In de warmtetransitie in de gebouwde omgeving is ontzettend veel klimaatwinst te behalen door woningen en bedrijven aardgasvrij te maken en duurzaam te verwarmen”, zegt Arno van Gestel, commercieel directeur bij Vattenfall Nederland. Er is volgens Van Gestel veel behoefte aan betaalbare alternatieven voor aardgasvrij wonen.

Aardgas kan door verschillende alternatieven worden vervangen. Zo zijn in Utrecht de meeste aardgasvrije woningen aangesloten op de stadsverwarming, een alternatief voor in ieder huis één cv-ketel die op aardgas werkt. Ook is er volgens het onderzoek landelijk een sterke groei in het aantal woningen dat is overgestapt op de warmtepomp.

Waterstof en groen gas zijn andere duurzame oplossingen, waarvan de mogelijkheden nog worden onderzocht. Welk alternatief het beste is, kan per woning en de ligging daarvan verschillen.

Biomassa

Wel bestaat er twijfel over de duurzaamheid van stadsverwarming, wanneer die (deels) uit de verbranding van biomassa komt. Volgens de Europese afspraken is biomassa een hernieuwbare energiebron en dus duurzaam, maar de verbranding stoot ook CO2 uit. De gemeente noemde biomassa in juli van dit jaar de minst wenselijke duurzame toepassing, maar kiest er voorlopig wel voor.

Zodra er een beter alternatief is, zegt de gemeente Utrecht het gebruik van biomassa verder af te bouwen. De gemeente ziet dan ook geen redenen om vergunning voor verwarming door middel van biomassa te weigeren. Ook liet de gemeente eerder deze maand weten dat de energieleverancier, in Utrecht is dat Eneco, geen invloed heeft op het Utrechts beleid wat warmtebronnen betreft.

16 Reacties

Reageren
  1. Nina

    Een dubieuze ranking.

    Het is nu toch wel duidelijk dat aardgas te snel aan de kant is geschoven en vervangen door biomassa (= het verbranden van onze bossen).

  2. Mark

    lekker makkelijk aangezien een groot deel van de stad op stadsverwarming zit. leuk detail: de warmte in de stadsverwarming is voornamelijk een restproduct van de elektriciteitscentrale op Lage Weide. Dit is een gas gestookte centrale…

  3. Koekfabriek

    Is stadsverwarming in Utrecht niet afhankelijk van de gasgestookte ketel van Eneco bij Lage Weide? Die met niet bestaande “restwarmte” en verlies van warmte door de buizen je een (groengewassen) oor aan naait.
    Geef mij maar mijn je eigen CV ketel (+hybride warmtepomp) met scherpe (gas)tarieven i.p.v. overlevering aan een monopolist voor het verkijgen van warmte.

    Op deze manier is duurzaam vooral leuk voor de Bühne en voor de aandeelhouders van Eneco.

  4. GeeWee

    Eens met de eerdere reaguurders: stadsverwarming draait voor 80 pct op aardgasgestookte centrales. Dus echt voor de bühne inderdaad.
    Voor de duidelijkheid: ik ben voor stadswarmte bij nieuwbouwprojecten maar bestaande bouw ‘van gas naar gas’ brengen voor vel geld is echt zonde.

  5. De count

    Zeer dubieus. Tekent de armoedige staat van de utregse huizenvoorraad. Voornamelijk in sociale woningbouw is stadsverwarming te vinden. Stadsverwarming waar de tarieven ook nog eens aan die van gas zijn gekoppeld, waardoor iedere door de overheid gestuurde verhoging van de gasprijs ook nog eens direct in de sociaal afhankelijke portemonnee wordt gevoeld. Zie ook stadsverarming.nl

  6. Massegast

    @Koekfabriek + @Mark —
    1. Tot een jaar of 15 geleden kwam de warmte voor de Utrechtse stadsverwarming uit de electriciteitscentrale. Een zgn. warmte/kracht centrale die zowel electriciteit als warmte produceert, wat in de centrale tot een hoog rendement leidt. Daar zit het grote voordeel bij stadsverwarming.
    2. Nu komt de warmte voor Utrecht en Nieuwegein voor 95% uit warmtecentrales (biomassa, aardgas en later ook warmte uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie (woordwaarde?)). Gecombineerde productie is dit niet meer. Electriciteit kan op een andere manier goedkoper opgewekt worden. Het grote energetische voordeel van stadsverwarming door gecombineerde productie ben je dus kwijt.
    Maar…. inmiddels is er een nieuwe doelstelling opgedoken: van het gas af. En warempel: 75% van de warmte in Utrecht komt uit biomassa, dus…. we zijn zo goed als van het gas af en we gaan over tot zelffelicitatie! Ondertussen heb je de bevolking een soort steenkool (biomassa) in de maag gesplitst, waar ze geacht worden blij mee te zijn en graag – via de belasting – subsidie voor verstrekken.

  7. JdV

    Ach, aardgasvrij. Ik ben eigenlijk niet anders gewend. Al ruim 30 jaar zitten in ongeveer alle huizen die ik heb gehad geen gasaanlsuitingen. Koken op electra en stadsverwarming is de norm zo ongeveer bij nieuwbouw en al heel erg lang.
    Nu met een huis met 25 zonnenpanelen en een aardwarmtepomp en 2 luchtwamtepompen 0 euro energie en stookkosten. Prachtig toch dat je je huis kan kopen met 0 op de meter waardoor je ook nog eens een keer hypotheekaftrek krijgt en geen kosten hebt? Stukken beter dan in een armoedig huurflatje met een wrakke cv ketel en een gasfornuis voor veel geld elke maand te stoken 🙂

  8. WvR

    Ah ja.
    Stadsverwarming.
    Da’s die buis die gedurende 10 maanden in 2018-2019 door de Croeselaan is getrokken om te zorgen dat het oosten ook dan wel in voldoende mate stadsverwarming heeft.

    Nu weet ik niet of ik er direct op zit te wachten.
    Een Eneco vogel heeft eens een keer de brontemperatuur (of zoiets) van de ketel zonder medeweten naar 55C (of daaromtrent) te hebben verlaagd. Da’s blijkbaar de nieuwe energie zuinige eco norm. Was niet warm te krijgen in huis, kostte me even om de oorzaak te vinden, en de temperatuur weer omhoog te krikken naar een graad of 80.

    De huizen in de Croeselaan stammen uit de jaren 30, gaat stadsverwarming daar werken (serieuze vraag, geen idee)? En voor de goede orde: Met “werken” bedoel ik niet “als je zelf voor 1 tot 2 ton de rest van je huis verbouwt, is stadsverwarming helemaal de bom”.

    Maar goed: Niemand heeft ooit gevraagd of overwogen of het misschien niet handig was geweest de woningen (op verzoek) aan te sluiten. Zal wel niet inefficient genoeg geweest zijn.

    Anders dan de verwarming en warm water zijn wij aardgasloos. Was al zo toen we het kochten.Onderburen eveneens, eigenlijk vrijwel iedereen binnen de VvE, en ik schat voor de meeste VvE’s waar ik contact mee heb.

  9. HArry

    In Frankrijk zijn ze allang van het gas af. Daar hebben kernenergie zonder enige CO2 uitstoot.
    Tis maar met wie je jezelf met welk doel vergelijkt.

    Gas is de toekomst.

  10. Scherpschutter

    Honderden jaren evolutie en technologieontwikkeling, en dan gooien ze in Utrecht in 2021 bomen in ovens om warmte te generen.

    Terug in de Middeleeuwen. Progressie heet dat. Kennelijk.

  11. Koel Hoofd

    Niet zo gek die hoge ranking.
    Er is net een heel nieus stadsdeel gebouwd wat op het warmtenet zit.
    Makkelijk punten scoren dus.

    Verder eens met de kritiek,

  12. Kadoendra

    Ik heb een CV op gas maar ik heb de CV al ruim 10 jaar niet meer aangedaan.

    Vroeger waren de winters koud en stonden ‘s ochtends de ijskristallen op de ramen,
    maar de hedendaagse winters zijn echt een lachertje geworden en daarom staat bij mij praktisch het hele jaar ook het raam open.

    Het is belangrijk dat je voeten warm blijven want dan geeft een frisse omgevingstemperatuur je geen onprettig gevoel.
    Daarom is de meest effectieve verwarming een vloerverwarming.

    Dat ik nooit meer de CV aanzet en zo beetje het hele jaar het raam open heb staan is een way of life geworden en als ik soms in de herfst en winter bij andere mensen kom die de kachel wel aan hebben valt mij het gelijk op dat ik het meestal veel te warm vind en het eigenlijk helemaal niet zo prettig vind.

    Als ze bij het programma Verborgen Verleden mijn voorouders gaan napluizen gaat er misschien aan het licht komen dat mijn voorouders Eskimo’s waren.

  13. Angelique

    Dus huizen met houtkachels worden hier ook meegeteld als aardgasvrij?
    Moeilijk in te schatten wat dit voor uitstoot betekent.

  14. Nina

    @JvdV

    0 op de meter, maar hoeveel ben je kwijt aan aansluitkosten, transportkosten, huur meter e.d.?

  15. Tja...

    Stadsverwarming werkt toch ook op aardgas?
    Hoezo dan aardgasvrij?

  16. Toine Goossens

    Ha, ha, ha wat een verwarring. Het doel van dit onderzoek is om te beoordelen in welke wijken het gasverbruik omlaag kan door de woningen stevig te isoleren.

    Het is een domme fout van de auteurs dat zij wijken met stadsverwarming ook op de kaart hebben gezet. Zeer dom, want ook in huizen met stadsverwarming wordt door slechte isolatie heel veel energie verspild. Denk aan de oude binnenstad.

    De boodschap is eerst isoleren, daar valt de grootste CO2 besparing te realiseren. En een tip voor de redactie, bel mij de volgende keer eerst even.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).