Utrecht in top 10 van duurste huurwoningen in Europa Utrecht in top 10 van duurste huurwoningen in Europa

Utrecht in top 10 van duurste huurwoningen in Europa

Utrecht in top 10 van duurste huurwoningen in Europa
Utrecht staat in de top 10 van duurste huurwoningen in Europa, zo blijkt uit de International Rent Index by City van verhuurbedrijf HousingAnywhere over het eerste kwartaal van 2024. In deze index worden de absolute bedragen vergeleken die mensen aan huur moeten betalen voor een appartement, kamer en studio.

Utrecht staat in de top 10 van duurste huurwoningen in Europa, zo blijkt uit de International Rent Index by City van verhuurbedrijf HousingAnywhere over het eerste kwartaal van 2024. In deze index worden de absolute bedragen vergeleken die mensen aan huur moeten betalen voor een appartement, kamer en studio.

Utrecht staat in de top 10 van duurste steden in Europa met de hoogste prijzen voor appartementen, kamers en studio’s volgens de recent gepubliceerde ranglijst van HousingAnywhere.

Momenteel kost een kamer in de stad gemiddeld 850 euro per maand, vergeleken met 795 euro per maand in het vierde kwartaal van 2023. Daarmee is staat Utrecht na Amsterdam op de tweede plek, gevolgd door Den Haag, München, Keulen, Rotterdam en Hamburg.

Studio en appartement

Wat betreft de prijzen van een studio en een appartement staat Utrecht op de zevende plek. Zo kost een appartement gemiddeld 1.746 euro per maand en een studio 1.350 euro per maand.

De duurste stad in Europa om een appartement te huren is Amsterdam, gevolgd door Rome, Parijs, Rotterdam, Den Haag en München. Ook in de lijst van studio’s komt Amsterdam het duurst uit de bus, gevolgd door Den Haag, München, Hamburg, Bologna en Parijs.

Nederlandse steden

Nederland behoort tot een van de duurste landen in Europa als het gaat om het huren van een woning. Dit benadrukt het aanhoudende probleem op het gebied van betaalbare woningen in de randstad.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Harm

  De marktprijs is dus 1746 euro. En de overheid wilt dat deze middenhuur dus 920 euro wordt? Dit is van het ene extreem naar het andere extreem. Het trekt vanzelf wel bij met al die nieuwbouw en afname van werkgelegenheid in Utrecht de komende jaren.

 2. Woningnood

  Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat Royterdam plots duurder is dan Utrecht… want dat is op ander Koop en verhuur sites nog nooit zo geweest….

 3. Jan

  Met de nieuwe verhuurregels is er straks echt echt echt niks meer te huur.
  Zelfs niet als je bereid bent om heel veel te betalen.
  En door de nieuwe belastingregels moeten sommige verhuurders er geld bijleggen elke maand

 4. Scherpschutter

  Links beloofde betaalbare huurwoningen….en levert de duurste van heel Europa af. LOL

  Wederom een prachtige demonstratie van een gebrek aan marktwerking oplevert.

 5. Koel Hoofd

  Kamer €852 per maand?
  Studentenkamertje in studentenkot??
  De gemeente zou eens verhaal moeten gaan halen op de Uithof.
  Oh nee, netwerkende alumni van UU zitten in ons stadsbestuur.
  En zo wordt het eens zo diverse Utrecht een bakfietsenenclave, jong geleerd is immers oude gedaan of een beter leven elders…

 6. Aleenstaande tegen Corruptie

  Het is een schande.. Wie kan zoiets nu betalen? Echt misselijkmakend. Mensen die huren hebben meestal een minimumloon. Daar is huur voor bedoeld. Huur moet per definitie sociaal zijn :Particuliere huur en vrije sector moet worden afgeschaft. In principe moet de overheid in elke wijk in NL minimaal 30 procent woningen opkopen en huur in eigen hand houden. Net als vroeger. Huisvesting is een taak van de overheid. niet van zakkenvullers.

 7. Paul

  @ harm , afname werkgelegenheid in Utrecht regio zeer onwaarschijnlijk. Het behoort tot de top in Europa immers.

 8. Woningnood

  @ alleenstaande: het betreft hier huurwoningen MET INRICHTING.

 9. Ihsan

  @Aleenstaande tegen Corruptie, de meeste mensen die ik ken die vrije sector huren zitten dik boven het minimumlooon. Soms wel 2 of 3x daarboven. Dus wat u schrijft klopt niet. Waarom zou iemand die 4500 verdient in sociale huur moeten zitten? Zeker als die persoon maar 4 dagen werkt, 2x per jaar op wintersport gaat, 2x per jaar op vliegvakantie, elke dag vlees eet, etc? Moeten we dit luxe leven subsidiëren?

 10. M.

  Helaas is dit de prijs die de Utrechtse collegepartijen GroenLinks en D66 zelf mede veroorzaakt hebben door landelijke medewerking aan het kapitalistisch neoliberaal beleid van de VVV, met name van VVD-minister Stef Blok. Vooral de mensen met minimuminkomens en de lagerbetaalde middengroepen zijn de dupe. En dan hebben we het nog niet over de al dan niet over de vele tijdelijke arbeidsmigranten.

 11. eric

  Bedankt ” links College ”

  Met het binnen halen van de yuppen, en de stad autovrij maken , zijn er andere inwoners vd stad bijgekomen die moeiteloos dit willen betalen en daardoor de prijzen opdrijven voor Jan met de Pet.

  Utrecht eens een arbeidersstad, is door voornamelijk Groenlinks/Pvda en D66, verworden tot de duurste stad van Europa.

  Waar is de oude arbeiderspartij Pvda gebleven? waar is Spekman als de burgers hem nodig hebben?

  En het gaat maar door olv mw van Hooydock en consorten….schande!

 12. Hina Nagen

  @paul je zegt tegen alleenstaande ‘met inrichting” ja en? da’s allemaal ikea zooi en rommel. Stelt niets voor, vaak via marktplaats gratis opgehaald. Hou toch op… Ga je schamen. ‘gemeubileerd’ Wel eens die foto’s gezien? Aftandse troep is het. Hou op en scheidt uit zei mijn grootmoeder altijd. Jullie met je opgeblazen ego’s. Ik ben een nuchtere Hollandse.. Kom bij mij niet aan met dit soort leugens! Ik prik er zo doorheen !

 13. JdV

  @alleenstaande tegen corruptie: precies andersom. De overheid moet zich niet bezig houden met het wonen. Mensen zijn volwassen en wilsbekwaam. Die kunnen en moeten hun eigen voeding, kleding, onderdak, vervoer etc etc regelen. Als vrije burger bepaal jij zelf waar je je geld aan uitgeeft. Een mooi huis. Een dure auto. 5 x per week uit eten. 3 x per jaar op vakantie. Merkkleding of schoenen. Vrijheid bijheid. Niemand mag jou vertellen waar je je geld aan wil uitgeven. Als er vraag is naar woningen in Utrecht zal elke projectontwikkelaar die willen bouwen. Het enige dat de overheid doet is speculeren met grond, regels opleggen en bouw bemoeilijken waardoor de tekorten oplopen. Als de overheid zich terugtrekt verdwijnt het woningtekort als sneeuw voor de zon.

 14. Joost

  Scherpschutter 9/4/2024 – 23:14
  Gebrek aan marktwerking? De markt heeft de zakken gevuld van speculanten die gebieden rond steden opkochten. De markt heeft er voor gezorgd dat er ternauwernood woningen bij worden gebouwd. De markt is juist gebaat bij schaarste. Wat een kolder dat je hier links voor verantwoordelijk houdt terwijl dit toch echt een landelijke systeemfout is en wij al 50 jaar op zijn minst centrumrechtse kabinetten hebben gehad.

  eric 10/4/2024 – 14:49
  Wat kan het “linkse college” doen aan het landelijke stimuleren van koopwoningen, de verhuurderheffing en het gebrek aan stimuleren van gebieden buiten de randstad (van mobiliteit, woningbouw tot economische impulsen)?

  Dat de PvdA zijn ‘derde weg’ veren los moet schudden ben ik het volmondig eens, maar zolang mensen landelijk niet stemmen voor systeemverandering en dezelfde partijen op rechts blijven stemmen (of rechtser!) blijven we in een spiraal naar beneden.

 15. Erik

  “Zakkenvullers”..
  Enig idee wat zo een “zakkenvuller” overhoud per maand? Inkomsten-kosten (hypotheek, onderhoud, verhuur lasten, verzekering, VVE, gemeente belastingen, box3, afschrijving/onderhoud, leegstand, beheerskosten, leegstand, etc) Ik help je, niks, dat kost geld.
  Beetje kwaad roepen zonder kennis is ook niet de oplossing.

 16. N.

  Het linkse college heeft de yuppen binnengehaald? Onzin. De yuppen kwamen binnen (zoals in bijna alle voormalig aftandse binnensteden in Nederland), en daardoor is er een links college. De deregulering van de huizen-/huurmarkt en het verval van de sociale woningbouw hebben we aan het gure neoliberale beleid sinds de jaren ‘80 te danken, niet aan GroenLinks.

 17. Inez

  Ik woon al 40 jaar in Utrecht en 10 jaar geleden kon ik in een heel fijn huisje gaan wonen. Daarvoor altijd in oude krotten gewoond. Ik heb weinig geld en heb lang moeten wachten, maar ben nu heel gelukkig. Ik betaal weinig huur. (500) en krijg huursubsidie.

 18. Boogschutter

  @Scherpschutter

  ‘Wederom een prachtige demonstratie van een gebrek aan marktwerking (sic) oplevert.’

  Nog afgezien van het veelvuldig door u gebezigde ‘LOL’ wat m.i. duidt op op de gewoonte om ‘leedvermaak’ als gemoedsaandoening te koesteren, bent u bezig, – en naar waarschijnlijkheid met opzet – om de feiten zoals die liggen op een doorzichtige manier om te draaien.

  Want: niet het gebrek aan marktwerking levert deze droefenis voor tallozen op, maar een overdaad aan dit mechaniek. Dat dit de hebzucht en schraapzucht van vastgoedjongens-en meisjes in de hand werkt is evident. U weet het uit eigener ervaring.

  Met deze lieden is het net zo gesteld als met schipbreukelingen die zout water op het menu hebben staan. Hun dorst wordt nooit gelest maar neemt navenant toe. En daarom zou een overheid daar paal en perk aan moeten stellen. In het algemeen belang.

 19. Hina Nagen

  @jdv : wonen is een overheidstaak. Huren zou de standaard moeten worden. En dan niet geprivatiseerd weer over laten nemen. Nee huren, als standaard, naar inkomen laag/midden/hoog binnen wijken. Verplicht afstaan bij verkoop tegen onroerend goed prijs. Weg met die baggervette winsten. Laten we de boel maar weer eens normaliseren in dit land. Verlies bij verkoop mag worden opgevangen door de overheid in de vorm van aflossing van de hypotheek, maar winst maken nietmeer. Daarna in beheer houden van de overheid. En alles veilig stellen. Geen speculatie meer. Heel goed en verstandig

 20. Scherpschutter

  @Boogschutter 12:33

  Dat is bijna knap. Een A4-tje aan tekst en niet één argument. Gaat u voor een nieuw DUIC record?

 21. JdV

  @hina nagen. Uiteraard is wonen een overheidstaak. De USSR. Noord Korea. Cuba. Venezuela. De overheid bezit de (huur)woningen en controleert de bevolking. Duidelijk. U woont gewoon in het verkeerde land. Verhuis dus. U draagt bij aan de oplossing van de woningnood want uw woning komt vrij. En u kunt de rest van uw leven doorbrengen in een socialistisch paradijs naar keuze. Heel goed en verstandig.

 22. de Kreek

  Nou drie keer hoera, hoera, hoera, het is de partijen, GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie geluk om de stad zo duur te krijgen, dat ze van alle minimumloners, modaal en twee keer modale arbeiders intussen afscheid aan het nemen zijn. Wat gek hé, dat politieagente, verplegers, leraren, loodgieters, timmermannen, elektromonteurs, winkelbedieners en alle andere met een laag inkomen, intussen de stad hebben verlaten of aan het kijken zijn om elders een betaalbaar huis te krijgen. Natuurlijk gaan ze daar dan ook werken, dan wordt het nog moeilijker om aan deze werkende te komen in de stad. Want eenmaal elders kan je niet meer werken in een stad als Utrecht, omdat het parkeer geld niet op te brengen is voor deze mensen, dus veel succes met het aantrekken van arbeiders Gemeente Utrecht.

 23. Fien van de Beerenburger

  @jdv U vergeet dat uw tekst ook voor NL geldt , behalve dat de overheid de woningen bezit. De rest is overal ter wereld precies hetzelfde. Van het knippen van je nagels tot het uitzetten van je lamp alles is controleerbaar van je…. Dus waar hebt u het nu over? Je kunt aan het gedrag van de amplitude van je stroommeter zien (slimme meter) wat voor een soort apparaat er aan staat in huis, tv, lamp. stofzuiger, koelkast etc. omdat die allemaal andere vormen hebben, sinus, zaagtand, etc. Dus over controle gesproken. Ik denk dat in dit kikkerlandje mensen wel even meer worden gecontroleerd dan daar. Non argumenten dus.

 24. Boogschutter

  @ Scherpschutter

  ‘Wederom een prachtige demonstratie van een gebrek aan marktwerking (sic) oplevert.’

  Onderbouw deze bewering eerst maar eens met een paar argumenten.

 25. Boogschutter

  Constatering: onderbouwing blijft uit.

 26. Rotterdam is goedkoper huren.

  Zie andere fact checkers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).