Utrecht heeft de eretitel Bodemdierenstad van het Jaar gekregen. In de stad is een grote diversiteit aan bodemdieren te vinden, zelfs midden in het centrum. Ook de aandacht die Utrecht aan het bodemleven schenkt, bleef niet onopgemerkt bij de jury.
“Met een zoektocht op het Westplein middenin de drukte van de stad scoorde het 14-koppige team van Utrecht het op-een-na hoogste cijfer tijdens de stedenbattle: een 9,1 voor de Tiny Ten”, is te lezen in het wedstrijdverslag. De Tiny Ten zijn de tien belangrijkste bodemdiersoorten.
Utrecht is vooral rijk aan spinachtigen, pissebedden en kevers, blijkt uit de telling na de zoektocht op het Westplein. Naaktslakken, huisjeslakken en miljoenpoten zijn wat minder in de stad te vinden. Molshopen ontbraken. Wel werd de gewone rookwants ontdekt. Dit bodembeestje komt pas sinds 1987 in ons land voor, met name in het zuidoosten.
De zoektocht was in september. In een half uur moesten de waarnemers zo veel mogelijk bodemdieren vinden, het liefst ook zo veel mogelijk verschillende soorten.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Eervol
“In Utrecht werken we volop om een nog groenere stad te worden. Een groene stad is een fijne stad om in te wonen, voor mensen en dieren. Het is altijd leuk en eervol als onze inzet hiervoor gewaardeerd wordt”, reageert wethouder Linda Voortman. “Dat geeft enorm veel motivatie om door te gaan op de ingeslagen weg.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding

Ook andere steden deden het goed. Rotterdam maakte een filmpje vanuit de stadhuistuin en Maastricht kreeg een bijzonder hoge score langs het riviertje de Jeker. Amsterdam ging met 65 waarnemers de tuinen van het Rijksmuseum in, maar kon door omstandigheden niet alles uitvoeren.
Het is de eerste keer dat er een Bodemdierenstad van het Jaar wordt uitgeroepen. Want hoewel deze beestjes je vaak aan het zicht ontgaan, zijn ze belangrijk. Dat vindt de organisatie van de landelijke Bodemdierendagen. “Bodemdieren zijn onmisbaar om een stad aangenaam en leefbaar te houden, voor alle inwoners.”
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.
Gekoppelde berichten

Tientallen bodemdieren aangetroffen op Westplein in Utrecht: ‘Ook in de stad krioelt het ervan’
Tientallen dieren werden woensdagmiddag gevonden op het Westplein in Utrecht. Kevers, slakken, wormen, mieren, spinnen,…
8 Reacties
ReagerenLeuk nieuws!
Goed dat er de laatste jaren zoveel aandacht is voor vergroening van de stad. Groot fan van <3
Laat dit dan de grens zijn van de (ver)Avatar-isering van Utrecht, want wat er psychologisch gebeurt met mensen die deze grens van reeds aangetast verstand ook nog een over gaan; je houdt je hart vast…
Wat een heerlijk idee dat SS zelf wel snapt wat hij zegt. Teminste, daar ga ik vanuit. Wat het met dit artikel te maken heeft is mij een compleet raadsel.
Enneh… weinig naaktslakken? Ik ben volgens mij niet de enige tuinenbezitter met een overvloed aan naaktslakken.
En dan te bedenken dat er ook onderkruipsels de stad uit verhuizen.
‘Utrecht is groots in kleine kruipers’. Wat een prachtige en trefzekere beeldspraak.
Jammer dat er als referentie geen vergelijkend onderzoek in het havengebied Rotterdam is gedaan. Krijg verder de indruk dat de verschillende onderzoeken nogal ongecoordineerd uitgevoerd zijn. In elk geval kan men zich in Utrecht weer te buiten gaan aan zelffelicitatie.
Met vriendelijke groet,
PeterH
Haha, die Scherpschutter toch, tis net Thierry Baudet, je begrijpt er steeds minder van.
@Massegast, Statler en Utrechtvoorutrecht; toch altijd weer bijzonder hoe zelfs de meest onschuldige artikelen hier weer (door jullie) benut worden om ongecontroleerd gal te spuwen.
Utrecht is net echt totaal door de intellectuele ondergrens gezakt en op niveau randdebiel beland.
Natuurlijk zijn er geen molshopen te vinden in de stad, het molletje die door beton, asfalt en kabels/leidingen kan graven moet nog uitgevonden worden.
Enne, die bodemdieren zijn de standaard insecten in Nederland, niets bijzonders aan. Mijn achtertuin zit er vol mee.
@Statler
Je indruk is correct, dit is infantiel wetenschappelijk broddelwerk van de hoogste orde. Nederland zakt dan ook al sinds de onderwijsvernieuwingen (dank PvdA en EU) gestaag uit de hoogste kennisregionen weg naar de bodem…
Die is hier kennelijk net bereikt?