De gemeente Utrecht is niet tevreden over de dienstverlening van de aannemer die storingen in de openbare verlichting op moet lossen en heeft het contract met de aannemer daarom niet verlengd. Sinds 31 december 2021 wordt samengewerkt met andere, tijdelijke aannemers.
Utrecht telt zo’n 66.000 armaturen in de openbare ruimte, variërend van straatverlichting tot verlichting aan gevels en constructies in de stad. Als verlichting niet werkt, kunnen mensen dat laten weten via de Slim Melden App. Die melding wordt dan doorgestuurd naar de aannemer die het probleem op moet lossen.
In het contract tussen de gemeente en de aannemer staan afspraken over onder meer de termijn waarbinnen de storing moet worden opgelost. Die termijn is niet voor elk probleem hetzelfde, omdat de ene storing eenvoudiger op te lossen is dan de andere. De afhandeltijden variëren van één tot tien werkdagen en maximaal veertien dagen, met uitzondering van feestdagen. Als de afhandeltijd 21 dagen of langer is, brengt de gemeente inwoners op de hoogte.
Ontevreden
En in die afhandeltijd zit nou juist de ontevredenheid van de gemeente. De gemeente had tot 31 december 2021 een contract met een aannemer, maar die loste te weinig storingen op tijd op. Gemiddeld 66 procent van de gemelde storingen werden verholpen binnen de afhandeltijd die er voor stond. Gemiddeld 90 procent van de gemelde storingen werd binnen 21 dagen opgelost.
“Percentages waar wij zelf allerminst tevreden over zijn”, laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente heeft dan ook besloten om het contract met de aannemer op 31 december 2021 niet meer te verlengen. Sindsdien wordt samengewerkt met nieuwe, tijdelijke aannemers. Zij hebben volgens de gemeente eerder ‘naar tevredenheid’ in Utrecht gewerkt en kennen de stad goed. In het derde kwartaal van dit jaar moet er een nieuwe vaste aannemer zijn.
Verbeteringen
De gemeente heeft dus nieuwe aannemers in de arm genomen, maar ook op andere gebieden zijn zaken veranderd. Tot 1 januari moest de aannemer zelf de meldingen over openbare verlichting monitoren, maar de gemeente heeft nu een eigen onderhoudsmonitoringssysteem aangeschaft.
De meldingen uit het SlimMeldensysteem komen nu dus eerst bij de gemeente binnen, waarna de tijdelijke aannemers ermee aan de slag kunnen. De gemeente kan in het systeem zien of meldingen op tijd worden afgehandeld en bewoners die de melding hebben gedaan krijgen vervolgens een mail als het probleem is opgelost.
De gemeente hoopt tot slot dit jaar de afhandeltermijn van 21 dagen te kunnen verkorten. Als een melding binnenkomt, kan niet altijd goed worden ingeschat hoe lang het verhelpen van een storing gaat duren. Soms moet bijvoorbeeld gewacht worden op speciaal materieel, zoals meetwagens, of materiaal dat een lange levertijd heeft. Ook is er weinig personeel beschikbaar. Na het eerste kwartaal van dit jaar wordt bepaald of de afhandeltermijn verkort kan worden.
Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.
15 Reacties
ReagerenIk denk zelf dat er ook veel mis is met de technische kant van het verhaal, zoals de technische staat van de infrastructuur. Veel storingen voerden terug op simkaarten die vorige winter bijv. niet eens bestand bleken tegen een paar graden vorst. Ik blijf het ook vreemd vinden dat zulke vitale (veiligheid!) onderdelen van de openbare ruimte niet vanuit een soort centraal dashboard in de gaten gehouden kan worden (kan toch in een moderne auto ook), maar afhankelijk is van de goedwillende medewerking (‘slimme’ meldingen, over een niet zo slim systeem) van oplettende burgers. Maar een nieuwe aannemer, nieuwe kansen…….
Het zoveelste voorbeeld van waarom marktwerking voor nutsvoorzieningen niet werkt. Collectiviseren, die boel!
Op de Gansstraat vaak hele straat donker
Eigenlijk een beetje hetzelfde als de inwoners dus. 1 x in de 4 jaar kunnen wij het contract met het huidige gemeentebestuur opzeggen. Daarna zitten we er weer aan vast.
Niet alleen storingen vallen op, maar ook hoe ongelijk de stad is verlicht.
Er zijn gespecialiseerde buro’s die dergelijke traject meeting snel kunnen verrichten. En zo letterlijk licht werpen op de zware schakels in omgeving belichting.
Een aantal jaren geleden was ik zo gek om (uit irritatie) met enige regelmaat een ronde door mijn buurt te maken om de niet brandende straatverlichting te registreren en door te geven. Elke lantaarn heeft een uniek nummer op de paal. Het leverde vaak een lange lijst op. Voorbeeld: het Vreeburg. Het is daar jarenlang een donkere boel geweest. De straatverlichting kwam van de winkeletalages. Ja, en uiteindelijk werd er dan een ronde gedaan om alles weer brandend te krijgen. Ivm de veiligheid is goede straatverlichting toch een eerste verantwoordelijkheid van de gemeente, die het echter had uitbesteed aan een luie dienstverlener. Hopelijk wordt de nieuwe dienstverlener flink achter de vodden gezeten.
Eigenlijk is bijgaande foto van de Plompetorengracht een mooie illustratie van het probleem. Als je de foto even uitvergroot dan zie je dat van de prachtige lantaarns langs de gracht er 4 niet branden. De tegenwerping van de dienstverlener is dan: er branden zoveel andere lantaarns wel. En dat is nu juist het luie waar ik me aan irriteer. Voor hun diensten willen ze het geld wel hebben, maar een excellente prestatie leveren is er niet bij.
Als ze dan toch bezig gaan; mag de verlichting langs het nieuwe stuk singel ook wat minder wit?
Hier in de straat werd het licht snel gemaakt. Wat mij meer stoort is het zwerfafval overal. Misschien kunnen ze van de schoonmaakdienst het contract opzeggen…
Wat hier niet direct mee te maken heeft maar wel enorm storend is: straatlantaarns die midden op de dag aanstaan, en dat tijdens de Utrechtse klimaatnoodtoestand! Hoe is dit mogelijk?
Veel straten in Utrecht zijn onvoldoende verlicht, zelfs als de straatlantaarns allemaal werken. Zeker voor ouderen (we zijn toch aan het vergrijzen?) is het vaak een ‘zoekplaatje’ op straat. Bovendien zeer ongelijke verdeling, en lelijk (oranje). licht.
Bij de oversteekplaats op de grens van Graadt van Roggenweg en Westplein is de straatverlichting regelmatig helemaal uit. En dan moet je ook nog op je fiets naar de tunnel onder het spoor door (ook te donker). Vanwege werkzaamheden(?) is het drukste fietspad van Nederland dan ook nog onvoldoende verlicht.
Gemeente let op uw zaak!
Op de Gansstraat geen licht, wel licht op de Venuslaan & Oosterspoorbaan. Geen licht op de Venuslaan, dan wel weer licht op de Gansstraat & Oosterspoorbaan. Het licht op de Krommerijn doet het 24/7. Vreemd dat dit niet gefixt kan worden.
Mooi voorbeeld hoe marktwerking dus goed werkt. Als het niet goed gaat kan een ander het verbeteren.
Laat de gemeente het gewoon weer in eigen hand nemen.
Is er een mogelijkheid om die nieuwe LED lampen te dimmen ? Of helpt alleen een flink klap tegen die paal ?
Verschrikkelijke lichtbron opeens. Oor de ramen !