Utrecht is zaterdag het toneel van de klimaatmars | De Utrechtse Internet Courant Utrecht is zaterdag het toneel van de klimaatmars | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht is zaterdag het toneel van de klimaatmars

Utrecht is zaterdag het toneel van de klimaatmars
Een eerdere klimaatdemonstratie in Utrecht. Foto Bas van Setten.
De Utrechtse Klimaatcoalitie organiseert zaterdag een klimaatmars in de stad. De demonstranten roepen de gemeente op om meer maatregelen te nemen om de klimaatverandering tegen te gaan.

De Utrechtse Klimaatcoalitie organiseert zaterdag een klimaatmars in de stad. De demonstranten roepen de gemeente op om meer maatregelen te nemen om de klimaatverandering tegen te gaan.

De Utrechtse Klimaatcoalitie is een verzameling van meerdere groeperingen waaronder Extinction Rebellion Utrecht, Amelisweerd Niet Geasfalteerd, Internationale Socialisten Utrecht en Code Rood. De demonstranten zijn van mening dat de gemeente niet genoeg doet nadat vorig jaar de klimaatnoodtoestand werd uitgeroepen. “We komen daarom met vijf concrete eisen waarmee de gemeente kan laten zien de crisis serieus te nemen”, zegt Vincent Oberdorf van Extinction Rebellion Utrecht.

Eisen

Zo willen ze dat auto’s uit de binnenstad worden geweerd en dat het OV gratis wordt. De gemeente moet zich volgens de demonstranten ook meer inzetten om Amelisweerd te behouden en daarbij eisen ze dat er dit jaar 10.000 bomen worden geplant.

Ook moet de biodiversiteit worden gestimuleerd en duurzame energie op korte termijn worden gegarandeerd. Tot slot eist de coalitie dat de gemeente Utrecht burgers beter gaat informeren over het klimaat.

De demonstratie start zaterdag om 12.30 uur op het Jaarbeursplein. Daarna wordt een route door de stad gelopen die eindigt bij het stadhuis, waar de vijf eisen worden overhandigd aan de aanwezige raadsleden. Ook zijn er verschillende sprekers, waaronder de Utrechtse cabaretier Vincent Bijlo.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Cor Nelis

  B&W van Utrecht zijn al lang bezig alle auto’s uit de stad te weren, dat hoeven ze niet meer te eisen!

 2. Scherpschutter

  Een klimaatmars…Jongens, hat to break it to you, maar we staan aan de vooravond van een pandemie en een economische totaalmeltdown door het coronavirus. Het klimaat is yesterday’s news.

  Echt, de komende twee maanden zeker (BID maar dat China z’n productie weer op orde krijgt op de een of andere manier…) heeft helemaal NIEMAND het meer over het klimaat en als China de tijdbom niet weet te ontmantelen dan krijg je een economische crisis die De Grote Depressie doet verbleken tot een economisch verkoudheidje.

 3. Erik

  Om de aarde te redden zullen we een krachtige pas op de plaats moeten maken! Deze totale expansie van de mensheid heeft de natuur en haar bronnen compleet uitgeput. Meer en meer mensen raken zich ervan bewust en zien in dat het anders moet. Vele, vele mensen spreken zich uit en willen verandering. Ik zeg, een betere wereld begint bij jezelf! Als alle milieu bewuste en activistische demonstranten (waarvan er inmiddels miljarden van zouden moeten zijn) nou is een uurtje hun adem in zouden houden, zou de wereld er binnen het uur een stuk beter voorstaan. Plotseling zijn de natuurlijke bronnen weer voldoende, kunnen we de bio-industrie bijna stoppen, de gas en kolen centrales uit, kobalt mijnen sluiten. Verbeter de wereld!

 4. Hans

  @ zelfbenoemde ‘Scherpschutter’: klimaatverandering en coranavirus, met alle mondiale gevolgen van dien, zijn twee zijden van een en dezelfde medaille. Beide verschijnselen zijn ontstaan door menselijk toedoen. Klimaatverandering ontstond en ontstaat door de zucht naar ongeremde economische groei, het coronavirus kreeg een kans zich wereldwijd te verspreiden door het voor consumptieve doeleinden houden van dieren op bio-industriele schaal.

 5. Stank en herrie

  de gemeente geeft steeds meer vergunningen af voor horeca,plus evenementen
  Daar moeten steeds meer vrachtwagens voor de stad in
  Kijk eens op de Neude Stadhuisplein domplein mariaplaats etc,,,elke dag een grote file stinkende vrachtwagens met brullende koelmotoren

  Groenlinks D66 hoor je daar nooit over

 6. Knuppel

  Fijn dat er toch nog mensen zijn die wél vooruit willen kijken en zich niet alleen bezighouden met of de wereldeconomie wel jaarlijks 1.9% groeit.

  @Scherpschutter Hoe gaat je basiscursus beleggen? Spannend he!?

 7. M.

  @Hans: wat de verbreiding van het virus betreft, kunt u er de ongehoorde mobiliteit van de mensen aan toevoegen. Verder zou een diepe economische depressie een zegen voor de aarde en het klimaat zijn. Helaas worden van een dergelijke inzinking vooral de paar miljard armen die de wereld telt nog erger de dupe. Hongersnoden en nieuwe oorlogen liggen in het verschiet. De migratie van arme naar rijke landen zal nog verder toenemen. Een groot deel van de problemen is te wijten aan de mens zelf met zijn roofkapitalisme. Er is vooralsnog weinig reden voor optimisme.

 8. Bertje 030

  @Stank en herrie: U heeft gelijk, kijk maar eens als de Parade zich nestelt op het Moreelsepark, daar rijden vrachtwagens bij die minstens 20 jaar oud zijn, hoor je niemand over, want als het cultuur is mag dat opeens. Parkeergarage wordt uit de grond gestampt onder het Vreeburg, hinken op 2 gedachten want stel je voor dat er niemand meer naar TivoliVredenburg komt……

 9. HArry

  Dat de diepe economische crises er aan gaat komen mag dan een zegen zijn voor M. maar zal voor velen anderen de futiliteit van het klimaat gaan inluiden. Mensen zullen zich de spreekwoordelijke kont afvegen met het klimaat wanneer ze straks geen baan meer hebben en niets meer te eten hebben. En als de economische ramp toch gaat gebeuren dan graag snel zodat we de 1000 miljard voor het klimaat nog even in de pocket houden om mensen te voorzien van noodzakelijke zorg, onderdak en eten.

  Het einde de van de politieke urgentie van klimaat, stikstof, PFAS en fosfaat zal nog dit jaar realiteit worden omdat we de voedselproductie in dit land hard zullen nodig hebben.

  Verder zal deze crises een enorme politieke aardverschuiving teweeg brengen in de 2e kamer en zal de overheidscontrole op de media, internet en grondstoffen totalitair gaan worden.

  Dus aan M. Je gaat meer en anders krijgen dan wat je wenste.

  Hou je goed vast want dit wordt een dolle rit.

 10. Wim

  Even voor de duidelijkheid:
  Amalisweerd WORDT NIET Omgehakt, er wordt aan de rAnd wat uitgeschoten struiken weggehaald en ergens anders weer aangeplant KIJK EENS OP GOOGLE MAPS kan je zien waar het overgaat.
  Ik hoop dat blink regent dan kunnen de heethoofden afkoelen

 11. Nina

  We komen uit de ijstijd en de mammoet is uitgestorven lang voordat wij vlogen, auto reden, kolen stookten, gas verbruikten, etc.

  Is het daarom niet heel ijdel te denken dat wij schuldig zijn aan de opwarming van de aarde?

  Voor de duidelijkheid: ik ontken niet dat het klimaat verandert.

  Wat betreft de eisen:

  – auto’s worden al geweerd in de binnenstad
  – het OV is nooit gratis; er worden in zo’n geval hogere belastingen opgelegd aan bewoners van Utrecht om mensen van buiten Utrecht gratis vervoer aan te bieden (Utrechters kunnen nl. ook op de fiets naar de stad)
  – Shell plant de komende tijd 5 miljoen bomen in Nederland; dat doet die 10.000 bomen daarbij verbleken
  – Amelisweerd sparen betekent meer files met meer CO2-uitstoot en minder bomen, want ingeval de A27 wordt verbreed worden er meer bomen terug geplant dan er verdwijnen

  Verder ben ik benieuwd naar de vlieguren van de demonstranten.

 12. Hans

  @M: adequate aanvulling. I.d.d. schuilt in de onbegrensde mobiliteit die talloze mensen erop na houden een enorm risico. Gaat de wal het schip keren? Dat begint er wellicht een beetje op te lijken. Misschien dat om te beginnen ook eens het ongehoorde gesleep met voedsel en levende have ter discussie gesteld kan worden. Hoezo moeten we biefstuk uit Argentinie invliegen, sperciebonen uit Egypte en kiwi uit Nieuw Zeeland? Waarom zonodig op vakantie naar Brazilie als we prima de trein naar Lissabon kunnen nemen als we willen proeven van de Latijnse sfeer. Zomaar wat vragen. Er is een duidelijke samenhang te zien tussen de huidige klimaatcrisis en de verspreiding van het nieuwe virus. Er is inderdaad een grondoorzaak aan te wijzen: kapitalisme zonder grenzen, hebzucht en egocentrisme.

 13. wollie

  props voor de twee trapgeveltjes 🙂 zo worden ze niet meer gemaakt…

 14. Theo

  Laten we eens ophouden met dat klimaatneutraal.
  Met zoveel mensen op de wereld, waaronder onverbeterlijke grootverbruikers en agressieve lieden die liever vernielen dan opbouwen, zal je altijd enige invloed hebben op het klimaat. En of dat ertoe doet weet niemand; het klimaat is groter dan wij.

  Wat in ieder geval nergens goed voor is, is het gasverbod voor huishoudens. Laten we liever een demonstratie houden om dát te stoppen.

 15. JdV

  De ongebreidelde groei van het aantal mensen op deze planeet is de enige reden voor alle zogenoemde klimaatproblemen. Mensen die echt zich om de planeet bekommeren zouden zich niet moeten voortplanten. De overheid zou een progressieve belasting moeten heffen op het krijgen van kinderen. Eerste kind gratis, tweede kind een redelijke aanslag en daarna scherp toenemend bij 3, 4 of meer kinderen. Demonstranten zouden zich vrijwillig moeten laten steriliseren. Accijns op alcohol en sigaretten wordt afgeschaft.

 16. Scherpschutter

  @Hans 20:20

  Vermoedelijk kijlt u op dezelfde onwetenschappelijke wijze naar het klimaat als dat u naar het coronavirus kijkt. Niemand weet (nog) waar het coronavirus vandaan komt, Hans. Er is nul (empirisch) bewijs voor uw stelling dat een dit virus is ontstaan door menselijk toedoen. U laat uw fantasie de vrije loop…

  En zo is er ook nul empirisch bewijs voor de stelling dat wij mensen de zeer marginale klimaatveranderingen van de laatste 150 jaar hebben veroorzaakt door een miniem beetje Co2 aan de lucht toe te voegen. Als lucht de bezoekers van een volle Galgenwaard was, dan waren maar 10 van de 24.000 bezoekers Co2, en van die 10 Co2’tjes hebben wij mensen er maar 2.5 in omloop gebracht…

  U heeft kennelijk ooit bedacht dat de mens een slecht wezen is (of dit is u gevoed middels propaganda) en sleept er nu lukraak zaken aan de haren bij die in dit verzinsel passen. Met rede en/of rationaliteit heeft het in ieder geval weinig van doen.

  U kunt zich beter voorbereiden op een werkelijke crisis die er aan komt: een economische crisis van Bijbelse proporties als gevolg van het coronavirus en socialistisch monetair beleid….Het klimaat? Ik zou me er niet druk over maken Hans. Het hele idee van een thermostaatklimaat (we draaien ff aan een knopje tot de gewenste temperatuur) is een leuke fantasie, maar ook niet meer dan dat…

 17. wollie

  De kans dat klimaatverandering niet door de mens wordt veroorzaakt is inmiddels kleiner dan de kans dat u vandaag door de bliksem wordt getroffen. Ik raad Scherpschutter aan vandaag binnen te blijven…

 18. Scherpschutter

  @wollie

  Uiteraard is de KANS groter dat de mens invloed heeft gehad op klimaatverandering groter dan de kans dat ik naar buiten loop en door de bliksem wordt geraakt. Nogal wiedes.

  Het gaat alleen niet om kans. Het gaat om concreet onbetwistbaar bewijs.

 19. wollie

  @scherpschutter de evidence heeft inmiddels de status van 5 sigma, ofwel gold standard. hoeveel zekerder wikt u het hebben?

  https://www.reuters.com/article/us-climatechange-temperatures-idUSKCN1QE1ZU

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).