Utrecht kleurt oranje tijdens internationale dag tegen geweld tegen vrouwen Utrecht kleurt oranje tijdens internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

Utrecht kleurt oranje tijdens internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

Utrecht kleurt oranje tijdens internationale dag tegen geweld tegen vrouwen
Zonta tijden een eerdere actie in Utrecht. Foto: Bas van Setten
Het Utrechtse stadhuis, de Winkel van Sinkel en de Oudegracht kleuren maandagavond oranje. Het is die dag de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en tegelijkertijd de start van de actie Orange The World.

Het Utrechtse stadhuis, de Winkel van Sinkel en de Oudegracht kleuren maandagavond oranje. Het is die dag de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en tegelijkertijd de start van de actie Orange The World.

Burgemeester Jan van Zanen en minister Ingrid van Engelshoven drukken om 19.15 uur samen op een knop waarmee het oranje licht wordt ontstoken. De kleur staat voor een zonnige toekomst die vrij is van geweld tegen vrouwen en meisjes.

In Nederland doen volgens de organisatie 126 gemeentes mee aan de actie. De landelijke startceremonie is in Utrecht. Orange The World duurt tot en met 10 december. Zestien dagen lang wordt er wereldwijd actiegevoerd.

Zonta Utrecht, Soroptimisten Utrecht, UN Women en de gemeente organiseren het evenement in de stad. Eerder kleurden tijdens de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen onder andere Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor oranje.

20 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Is er ook en dag in het kader van geweld tegen mannen?

 2. Berend

  @JdV Denk je dat dat nodig is? Niet echt in dezelfde mate toch? Vrouwen hebben vaker dan mannen te maken met seksueel geweld, mannen worden vaker mishandeld of bedreigd, maar dan meestal ook door mannen.

 3. Scherpschutter

  Het is allemaal heel lief en aardig bedoelt hoor, daar niet van, maar doe dat dan ook eens op een plek waar enorm veel geweld is tegen vrouwen en meisjes en niet in het relatoef veilige Utrecht.

  Pak je boeltje eens in en ga dan op een plein in
  -pakweg- Riyad eens je punt maken of spreek je eens concreet uit tegen een land of bevolkingsgroep waar dit soort gebruiken heel normaal worden geacht.

  Het spijt me, maar dit is in essentie gewoon doelloos moraalexhibitionisme in de eigen safespace-bubbel waarmee echt helemaal niets wordt bereikt.

 4. Kadoendra

  @JdV

  Die dag zal op zaterdag 21 december plaats gaan vinden, want dan gaan de heren Badr Hari en Rico Verhoeven elkaar op een zeer gewelddadige manier te lijf.

 5. Nicole

  Wat mooi! Ik werk zelf bij http://www.safewomen.nl, een online platform voor vrouwen die partnergeweld mee maken. Ik zal zeker aanwezig zijn bij de ontsteking in Utrecht komende maandag!

 6. Koel Hoofd

  @JdV Het begint er steeds meer op te lijken dat mannen maar moeten accepteren dat ze dagelijks door vrouwen in het kruis worden getrapt omdat ze man zijn. Echte mannen worden zeldzaam.

 7. Knuppel

  @Koel Hoofd Wat zijn echte mannen? Doen die stoer op internet? Volgens mij dragen echte mannen iets bij aan de samenleving. Zelfde geldt voor vrouwen.

  Zolang er nog mensen zijn die geweld naar vrouwen normaal vinden, of die onderschatten hoe vaak dit gebeurt en hoeveel impact dit heeft, is dit initiatief hard nodig.

  Als u het lastig vindt om voorbij de ikke-ikke te denken, is het misschien beter om u te beperken tot de fiets vs. auto-discussie.

 8. Arme mannen

  Jdv en koel hoofd allebei duidelijk last van het zgn. ‘battered husband syndrome’. Willen jullie er miscchien over praten mannen?

 9. KeeS

  @ Scherpschutter

  Whataboutism van de bovenste plank.

  Het gaat niet over geweld tegen vrouwen elders, het gaat over geweld tegen vrouwen HIER.

  En ook hier komt het vaker voor dan iedereen denkt en dat begint eigenlijk al met denigrerend praten tegen; en over over vrouwen en vrouwen op een dinerende manier zien. Iets waar u zichzelf ook regelmatig aan schuldig maakt trouwens. Zie de eerste zin van uw stukje. En nee, in dit geval is dat geen humor, aldus mijzelf.

  Ik ken vele vrouwen die door hun man/ vriend/ partner op gewelddadige wijze zijn behandeld in een relatie en dan ontstaat er een conflict, want het is wel degene die ook lief kan zijn en waar liefde in het spel is. Daar wordt hier o.a. aandacht voor gevraagd.

 10. Ton

  Scherpschutter tegen zijn (imaginaire) zus: ‘Meid, je bent half dood getrapt door je man ? Niet zeuren meid. In Ryad gebeurt het 10 x zo vaak als in onze safespace-bubbel. Niks aan de hand toch ? ‘

 11. Scherpschutter

  @Kees 11:11

  Mijnheer, ik denk dat u uw bril even moet poetsen en het artikel nog een keer zorgvuldig moet lezen zodat u dit keer wel constateert dat dit om een INTERNATIONALE dag tegen vrouwengeweld gaat.

  @Ton 11:28

  Dus omdat ik aangeef dat als je zo tegen vrouwengeweld bent dat je dit dan beter eens op een plek kunt gaan aanpakken waar dit de normaalste zaak van de wereld is, is voor u aanleiding om te suggeren dat ik het wel best vind als mijn zus in elkaar getrapt zou worden door haar vent? Allemamachies…Mijnheer, gaat het wel helemaal goed met u of bent u simpelweg intellectieel wat minder bedeeld..?

 12. Trol

  Scherpschutter heeft natuurlijk gewoon een punt. Laat ze el fitra eens oranje kleuren. Dit is zo veilig en enkel voor je eigen kijk mij eens goed zijn bubbel.

 13. Koel Hoofd

  @knuppel U voelt zich zeker aangesproken in uw manzijn?
  U heeft geen idee hoeveel mannen er door hun vrouw/vriendin worden (fysiek/emotioneel) mishandeld. En ze verdedigen zich niet JUIST omdat ze respekt hebben voor vrouwen. Er is heel veel mannenleed wat onder de radar blijft omdat vrouwen en lhbti community alle aandacht opeisen.

 14. Knuppel

  @Koel hoofd Ik voel me zelden aangesproken hier, wees gerust. Het klopt dat ook mannen vaak slachteroffer zijn van geweld. Daarnaast doen zij procentueel minder vaak aangifte. Maar in absolute aantallen zijn vrouwen veel vaker slachtoffer. Maar hoe dan ook, het feit dat er meer misstanden zijn, of dat het ergens anders erger is, is geen reden om het hier dan maar te negeren.

 15. Ton

  Beste scherpschutter, bedankt voor je bezorgdheid. Het gaat gelukkig heel goed met mij. Het zal dus wel aan mijn beperkte intelligentie liggen. Je irritatie over ‘doelloos moraalexhibitionisme ‘ in een ‘relatief veilige safespace’ wekte even de indruk dat je geweld in Nederland tegen vrouwen wilde bagatelliseren. Daarop heb ik mijn reactie wat te scherp aangezet. Dat gebeurt al veel te vaak achter het toetsenbord. Jij hebt dat misschien ook wel eens als je je eigen reacties terug leest ? Excuses aanvaard ?

 16. Scherpschutter

  @Ton

  Nee, dat heb ik eigenlijk nooit als ik mijn reacties terug lees. Verder bent u mij geen excuses schuldig (het zijn maar woorden Ton) en ik u derhalve ook geen aanvaarding van uw excuses. Het is allemaal prima zo.

 17. Ton

  Beste Scherpschutter, u weet heel goed dat woorden niet alleen maar woorden zijn. Ook voor u niet. Dit is geen scrabble. Woorden kunnen harder aankomen als een klap, toch? Ook als je incasseringsvermogen ‘volwassen’ hoog is. Om het even scherp te stellen: revoluties, genocides, oorlogen zijn meestal begonnen met woorden.

 18. Koel Hoofd

  @knuppel
  U spreek u zelf tegen. Omdat mannen minder aangifte doen (uit schaamte) lijkt het alsof er in absolute aantallen meer vrouwen slachtoffer zijn. Indien alle slachtoffers aangifte zouden doen, dan zou het best wel eens kunnen zijn dat het om gelijke aantallen gaat. Want mensen kunnen elkaar nu eenmaal de meest verschrikkelijke dingen aan doen zonder dat daarbij geslacht een rol speelt. Zolang die aangifte niet gebeurd, eisen de mensen die dat wel doen de aandacht op.

 19. VincentDV

  Even wat cijfers:

  Van alle vrouwen en mannen tussen de achttien en zeventig jaar is 45% ooit slachtoffer is geweest van huiselijk geweld, als kind, partner of ouder. Bekeken voor een periode van de afgelopen vijf jaar is ruim 9% van de Nederlandse bevolking slachtoffer van huiselijk geweld.

  In bijna 75% van de gevallen van ernstig huiselijk geweld gaat het om lichamelijk geweld (65%) en seksueel geweld (8%).

  Geschat wordt dat er jaarlijks in Nederland minstens 200.000 personen slachtoffer worden van huiselijk geweld dat wordt gepleegd door ongeveer 100.000 à 110.000 verdachten. Bij de verdachten is 87% man en 13% vrouw. Bij de slachtoffers van huiselijk geweld (ouders, partners en kinderen) is ongeveer 60% vrouw en 40% man.

  Bij heel veel huiselijk geweld gaat niet (enkel) tussen partners maar ook om geweld tegen kinderen. Verder komt ook onder mannelijke homoseksuelen huiselijk geweld voor, maar veel minder dan onder vrouwelijke.

  Bij niet-huiselijk geweld loopt de verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke slachtoffers niet ver uiteen, behalve waar het gaat om seksueel geweld, waarvan aanmerkelijk meer vrouwen slachtoffer worden.

  En ook in Nederland speelt geweld tegen homo’s (potenrammen) nog een grote rol.

  Hoewel de cijfers er overtuigend op wijzen dat er vooral mannelijke daders zijn en bij de slachtoffers de vrouwen een meerderheid vormen, Is het allerminst zo dat het een probleem van ‘mannen tegen vrouwen’ is.

  En dan is er de gevoelde onveiligheid. O.a. doordat vrouwen in fysiek opzicht vaak de mindere zijn tegenover mannen, voelen vrouwen zich vaker onveilig. Dit kun je niet zomaar afdoen met: “dan moeten ze maar wat dapperder zijn”.

  Al met al ben ik van mening dat het eerlijker en rechtvaardiger zou zijn wanneer dit soort acties gericht zou zijn tegen geweld in huis en op straat in het algemeen, zeker in Nederland.

  Maar dit is ook een internationale actie, een actie die solidariteit laat zien. En dat verandert de zaak wel een beetje. Met een dag als deze laten Nederlanders zien dat zij solidair zijn met vrouwen in andere landen en in veel landen liggen de cijfers voor vrouwen veel ongunstiger.

  Dus ik houd het erop dat een dag als deze nuttig is en ons de ogen opent. Maar dat we door dit soort acties niet moeten denken dat alle vrouwen lief zijn en dat de slachtoffers enkel vrouwen zijn. Wat dat betreft mis ik wel de nuance in de berichtgeving en bij de organisatoren.

  En tot slot nog een alarmerend cijfer: een derde van alle daders blijkt zelf slachtoffer geweest te zijn. Het is een cyclus die doorbroken moet worden. Met oranje acties maar misschien dat we ook nog wat andere kleuren kunnen toevoegen: voor de kinderen en de mannen.

 20. Knuppel

  @VincentDV Bedankt voor deze cijfers. Maakt de discussie een stuk nuttiger.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).