Utrecht komt met nieuwe regelgeving voor schoolgebouwen; Groener, veiliger en meer samenwerking Utrecht komt met nieuwe regelgeving voor schoolgebouwen; Groener, veiliger en meer samenwerking

Utrecht komt met nieuwe regelgeving voor schoolgebouwen; Groener, veiliger en meer samenwerking

Utrecht komt met nieuwe regelgeving voor schoolgebouwen; Groener, veiliger en meer samenwerking
Beeld: Pixabay
De gemeente Utrecht komt met nieuwe uitgebreide regelgeving voor schoolgebouwen, dat er onder meer voor moet zorgen dat de leeromgeving in de gebouwen gezonder en veiliger wordt. Alle nieuwe en verbouwde schoolgebouwen in Utrecht moeten straks aan de regels voldoen.

De gemeente Utrecht komt met nieuwe uitgebreide regelgeving voor schoolgebouwen, dat er onder meer voor moet zorgen dat de leeromgeving in de gebouwen gezonder en veiliger wordt. Alle nieuwe en verbouwde schoolgebouwen in Utrecht moeten straks aan de regels voldoen.

De gemeente heeft voor de nieuwe Utrechtse verordening voor huisvesting van scholen onder andere gesprekken gevoerd met ouders, leerlingen, alle Utrechtse schoolbesturen en raadsleden. Daaruit zijn ideeën naar voren gekomen die nu in de nieuwe regels zijn vastgelegd.

In de verordening staat onder meer dat leerlingen ruimte moeten krijgen om buiten te zijn, te spelen en te bewegen. Scholen in het voortgezet onderwijs krijgen bijvoorbeeld standaard een schoolplein.

Ook wordt de maximale afstand tussen een schoolgebouw en een gymzaal verkleind, zodat er minder onderwijstijd verloren gaat aan het verplaatsen van school naar de gymles. De gemeente stimuleert verder meer groen op schoolpleinen en in de stad, terwijl het eerst verplicht was het schoolplein te verharden.

Duurzaam

Scholen die vanaf nu nieuw gebouwd worden, zijn standaard aardgasvrij. Verder wordt zoveel mogelijk energieneutraal gebouwd en worden duurzame materialen en energie gebruikt. Verder wordt het renoveren van schoolgebouwen in de nieuwe verordening de standaard.

De gemeente stelt straks voor renovatie van scholen hetzelfde budget beschikbaar als voor nieuwbouw, waardoor ook bij renovatieprojecten straks meer geld beschikbaar is om bijvoorbeeld te investeren in goede ventilatie. Het idee is dat bestaande gebouwen langer gebruikt kunnen gaan worden en voldoen aan de nieuwste eisen.

Indeling

Ook de indeling van scholen is in de verordening opgenomen. Nu bepaalt de gemeente nog hoeveel lokalen een nieuwe of verbouwde school mag hebben, maar straks wordt niet meer uitgegaan van het aantal lokalen maar van de ruimte die nodig is. Scholen in het speciaal onderwijs hebben bijvoorbeeld standaard meer ruimte nodig. Schoolbesturen mogen straks zelf de indeling van een gebouw gaan bepalen, waardoor die beter past bij de visie en lesmethode van de school.

Tot slot gaan scholen in Utrecht beter samenwerken. Zo wordt de overgang van basis- naar middelbare onderwijs soepeler. Ook worden scholen die ruimte over hebben gekoppeld aan scholen die ruimte zoeken, zodat schoolruimtes optimaal worden benut.

Uniek proces

Wethouder Anke Klein is trots op de afspraken. “Iedere dag gaan in Utrecht ruim 45.000 leerlingen naar school. Een schoolgebouw is de plek waar leerlingen aan hun toekomst werken en waar blijvende herinneringen ontstaan”, zegt ze.

“De verordening onderwijshuisvesting die we aan de gemeenteraad aanbieden is tot stand gekomen met input van alle schoolbesturen, groot en klein, de raadsleden en ouders. Een uniek proces, waar we trots op zijn. We werken samen aan voldoende scholen van goede kwaliteit. Voor nu en in de toekomst.”

Als de gemeenteraad instemt met het raadsvoorstel, gaat de nieuwe verordening op 15 februari 2021 in.

2 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Vergeten ze weer het belangrijkste.

  VENTILATIE

  Je blijft je vebazen

 2. Scherpschutter

  @HArry

  Ze vergeten nog iets veel belangrijkers: fatsoenlijk onderwijs leveren. Het lijkt vandaag de dag voor ambtenaren belangrijker dat je les krijgt in een duurzaam gebouw dat is gemaakt van gerecycelde championcompost dan dat je fatsoenlijk leert redeneren of rekenen.

  Overigens lees ik wel iets over ventilatie:

  “De gemeente stelt straks voor renovatie van scholen hetzelfde budget beschikbaar als voor nieuwbouw, waardoor ook bij renovatieprojecten straks meer geld beschikbaar is om bijvoorbeeld te investeren in goede ventilatie.”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).