Utrecht krijgt 1,5 kilometer zonnepanelen op geluidswal A12 | De Utrechtse Internet Courant Utrecht krijgt 1,5 kilometer zonnepanelen op geluidswal A12 | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht krijgt 1,5 kilometer zonnepanelen op geluidswal A12

Utrecht krijgt 1,5 kilometer zonnepanelen op geluidswal A12
Op de geluidswal langs de A12 bij Veldhuizen wordt over een lengte van 1,5 kilometer zonnepanelen geplaatst. Met de 11.622 panelen kan volgens de gemeente Utrecht voor 1.600 huishoudens duurzame energie worden opgewekt.

Op de geluidswal langs de A12 bij Veldhuizen wordt over een lengte van 1,5 kilometer zonnepanelen geplaatst. Met de 11.622 panelen kan volgens de gemeente Utrecht voor 1.600 huishoudens duurzame energie worden opgewekt.

Projectontwikkelaar Sunrock won de aanbesteding van de gemeente en is nu bezig met een plan om de panelen te plaatsen. Sunrock gaat de inwoners van de stad betrekken bij de plannen. Zo komt er eind april een online enquête waarin Utrechters hun mening kunnen geven over het zonnepark.

Omwonenden kunnen in de enquête aangeven hoe ze betrokken willen zijn bij het zonnepark en hoe ze geïnformeerd willen worden. Ook kunnen mensen die de enquête invullen aangeven of en hoe ze eventueel financieel mee willen doen met het zonnepark.

De aanleg van de zonnepanelen langs de A12 moet rond de zomer van 2022 beginnen.

Meer zonnevelden

Het zonneveld langs de A12 is een van de zonnevelden die in de gemeente Utrecht moet komen. Ook op bedrijventerrein De Wetering, op de Haarrijnseplas en in de polders Rijnenburg en Reijerscop staan zonnevelden gepland.

14 Reacties

Reageren
 1. Berk

  Prachtige manier om duurzame energie op te wekken. Hoef je ook geen weilanden, waar je bijvoorbeeld ook huizen kan bouwen, vol te leggen met die dingen. Waarom doen we dit niet met alle geluidswallen?

 2. Hans

  Fantastisch!
  Nu over de gehele lengte de Afsluitdijk benutten, gunstig op het zuiden gelegen. Was ooit een briljant idee van Wubbo Ockels. Daar kan energie mee opgewekt worden voor een middelgrote stad. Waar wachten we op?

 3. Scherpschutter

  @Hans

  “Waar wachten we op?”

  Geld, een energienetwerk dat er klaar voor is (storage) en fatsoenlijke volwassen doorontwikkelde technologie misschien, Hans?

 4. Herman1963

  De panelen KUNNEN 1.600 huishoudens van duurzame energie voorzien. Maar gebeurt dit in de praktijk ook, of wordt de opgewekte energie verkocht aan (buitenlandse) derden? Dat lees ik niet, maar komt in de praktijk best vaak voor. Wie weet meer?

 5. Koel Hoofd

  1.5 km = 15.000meter
  11.622 panelen
  1.600 huishoudens
  2.14 pers/huishouden (CBS 2020)

  Dat komt neer op 3.4 zonnepaneel per persoon.
  oftewel 4.4 meter ruimtebeslag per persoon

  Leven heeft zonlicht nodig, dus op 4.4 meter per persoon vind geen/nauwelijks fotosynthese plaats omdat het in de schaduw onder de panelen is.
  Dus de insecten, die tegenwoordig dieren worden genoemd, krijgen het slecht daar onder. En de gemeente maar bijenhotels neerzetten.

  Maar over 25 jaar (als alles goedgaat) is er een berg afval van 11.622 zonnepanelen.
  Kan spontaan de zonnepark nimby’s begrijpen.

  Echter, het argument is dan:
  zonnepanelen zijn voor 90% recyclebaar en gaan 25 jaar mee!
  DUS over 25 jaar:
  1162 panelen kunnen niet worden gerecycled (dus berg losse onderdelen in milieu, de EU is gek op gesubsidieerd dumpen in Afrika)
  en
  10460 panelen vinden gerecycled hun weg als grondstof naar industrie,
  probleem opgelost?

  Nee.
  Het aluminium frame is geen issue, maar zonnecellen zitten vastgelijmd aan het glas en aan de achterkant zit nog folie. Silicium, glas,koper en zilver is moeilijk uit die panelen te halen. Gooi dat door een versnipperaar en je krijg lage kwaliteit glas, goed voor isolatiemateriaal voor huizen die niet kunnen worden gebouwd vanwege de bekende redenen (voornamelijk NL is vol).

  Stel dat het wel lukt om 90% van het materiaal zuiver te scheiden, dan vinden die grondstoffen hun weg naar industrie welke weer CO2 moet uitstoot om de grondstoffen te verwerken.

  Er komt hoe dan ook een tsunami aan zonnepanelenafval wat verwerkt moet worden. Wie gaat dat waar doen tegen welke prijs onder welke omstandigheden tegenw elke milieubelasting?
  De sector (incl groene politiek) is zich daar onvoldoende van bewust.
  Wat er aan troep over 25 jaar het milieu in komt is het probleem van de volgende generaties.
  Flikker maar over de schutting bij mensen die niet kunnen klagen.

  Waarom lijkt mij dit nou niet zo duurzaam en groen als ons al jaren door activisten, politiek en groenondernemers wordt voorgespiegeld?
  Het heeft meer weg van een technische korte termijn oplossing voor CO2 emissie die op lange termijn weer andere vervuilende problemen geeft, maar ook weer voor CO2 emissie zorgt, intussen wordt er wel lekker aan verdiend.

  De techneuten hebben nog vele problemen op te lossen die ze zelf maar blijven veroorzaken. Het zijn net politici.
  Science brings light, but light only makes more shadows appear…

  Maar goed, als dit plan doorgaat, dan kunnen straks 3400 personen (1600 huishoudens) genieten groene energie opgebracht door 1.5 kilometer ruimtebeslag en het ‘preventief ruimen’ van miljarden diertjes die eigenlijk insecten zijn en daarmee een voedselbron voor de insecteneters.
  Ik zou zeggen, leg die panelen op daken, stuk diervriendelijker en milieubewuster!

 6. RABE

  Scherpschutter wat doe je lelijk.
  Goed plan van Hans.
  Op de Afsluitdijk heeft niemand er last van.
  Maar op geluidswallen is ook een prima idee.
  Vooral doen en niet te lang wachten.

 7. Berk

  Haha Scherpschutter, als aartsconservatief komt de toekomst je wellicht wat bedreigend voor, maar lees dit artikel maar eens:

  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/zon-wind-en-wat-batterijen-kunnen-in-2030-al-onze-stroom-leveren~b96a73c09/

  The future is now

 8. Marcel

  Waar staan die 1600 huizen? Wie gaat dat betalen? Is het huur? Is het beleggen? Doet de aanlegger het voor niks?

 9. Scherpschutter

  @Berk

  Dat is zo ongeveer het meest onwetenschappelijke artikel dat ik ooit gelezen heb (Trouw ook echt, LOL), maar dat neemt niet weg dat ik het op hoofdlijnen wel kan vinden in het sprookjesverhaal.

  Ik ben niet tegen duurzame energie. Ik ben tegen achterlijke overheden die nu peperdure technologie implementeren die zich in de kinderschoenen bevindt. Wacht tien jaar. Dan is de technologie niet alleen 70-80% goedkoper, maar wellicht zelfs wel 100% efficienter.

  The future is in the future. Zeker nu we ‘even’ een door de ECB veroorzaakt monetaire crisisje op te lossen hebben…

 10. Esrin W.

  Jawel hoor, panelen hier, panelen daar, houten vangrails op de Waterlinieweg, de doorsnee Utrechter glijdt hier hárd op.

 11. Trol

  Kunnen die panelen dan wel op een normale manier (geen uitbuiting, geen moderne slavernij, geen vervuiling bij winnen grondstoffen en productie panelen) geproduceerd worden. Of is dit weer een kijk ons eens superieur en goed en groen bezig zijn projectje. Een soort nimby vinkje.

 12. cas

  Ik hoop dat ze goed nadenken met plaatsen zodat niemand verblind wordt bij een bepaalde zon stand

 13. Nina

  Dat is een flinke berg afval na afschrijving…..

 14. woutvr

  Prachtig plan, @Hans! Doen idd. @Koel Hoofd, je zegt “ industrie welke weer CO2 moet uitstoten om de grondstoffen te verwerken” maar het idee is juist dat dit klimaatneutraal gaat gebeuren. Gelukkig loopt Europa voor(op). @Scherpschutter, conservatief hoor.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).