De gemeente Utrecht zou het liefste de Biltse Rading, waar twee jaar geleden een dodelijk ongeval plaatsvond, willen omvormen naar een weg waar de maximumsnelheid 50 km/uur is. Alleen, daar is geen geld voor. Er zijn te veel aanpassingen nodig. De gemeente gaat wel kijken of er nog meer kleine maatregelen genomen kunnen worden.
In april van 2023 kwamen een 66-jarige vrouw en een 5-jarig jongetje om het leven toen ze de Biltse Rading overstaken. Vanuit omwonenden werden zorgen geuit over de verkeersveiligheid en ook de gemeente liet weten dat de situatie ter plekke al langer de aandacht had.
De gemeente nam al een aantal maatregelen om de situatie te verbeteren. Zo werd de maximumsnelheid op de plek van het ongeluk teruggebracht tot 50 km/uur, werden er drempels aangelegd en kwam er nieuwe bebording.
Meer maatregelen
Ook werd er toegezegd dat er uitgebreider onderzoek gedaan zou worden naar de verkeersveiligheid. De gemeente laat weten dat ze de weg het liefst laten inrichten voor een maximumsnelheid van 50 km/uur, maar daar is geen geld voor. “Omvorming tot een geloofwaardige 50-km/uur-invalsweg vraagt om grote ingrepen die de wegcapaciteit, de doorstroming en de aansluiting op de omgeving raken”, aldus de gemeente.
Wel zijn er een aantal kleinere maatregelen die mogelijk wel uitgevoerd kunnen worden. Het gaat daarbij naar duidelijkere en meer geschiktere oversteekplaatsen en aanpassingen in de belijning. De gemeente gaat daarvoor de komende tijd opzoek naar geld.
Gekoppelde berichten

Muurschildering eert het leven van Ezra die omkwam bij verkeersongeluk op Biltse Rading in Utrecht
Kunstenaar JanIsDeMan en de familie van Ezra, het kind dat vorig jaar om het leven…
30 Reacties
ReagerenDe meest simpele en goedkoopste oplossing is om deze oversteekplaats in het geheel te verwijderen.
Ok we wachten het af.
Ik hoop dat die kleine aanpassingen dan bijvoorbeeld zijn:
– verkeer vanaf de A27 de stad in gewoon meteen 50 laten rijden. Nu staan er vanaf A27 wel vier borden binnen een tiental meter: 70, 50 einde50 en bij de rotonde weer 50.
– alle andere visuele (verkeersborden) rommel ook verwijderen. Reclamezuil vergunning intrekken? Scheelt weer afleiding.
Die discussie dat ‘het hele profiel aangepast moet worden aan de snelheid (de ‘geloofwaaardigheid’)’, gaat voor het stuk waar de voetgangersoversteek is, niet op. Je rijdt dan overduidelijk de stad in (of bijna uit) en vanaf daar (of tot daar) is alles 50.
(Sartreweg tussen Berenkuil en Kard Alfrinkplein kan ook wel 50 toch?)
Hoeft niks te gebeuren behalve een paar borden weghalen. Of denk ik nu te makkelijk?
Geen geld voor het veiliger maken van een weg zijn hier niet mensen verongelukt. Kwestie van prioriteiten stellen. En dan wil ons progressieve gemeente bestuur graag scoren met een Europese voorbeeldwijk op het gebied van energie-innovatie en duurzaamheid. https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-luidt-noodklok-over-financiering-jeugdzorg-dreigen-door-ondergrens-te-zakken/
En in het kader van prioriteiten stellen. Een weg veiliger maken of subsidiëren. https://www.duic.nl/cultuur/utrecht-geeft-in-totaal-500-000-euro-subsidie-aan-deze-initiatieven-voor-diversiteit-en-inclusie/
Wat lees je nou in zo’n artikel. Allereerst dat er geen geld is. Dat de veiligheid van de voetganger wel aandacht heeft maar geen hoge prioriteit. Dat de voetganger het maar met kleine aanpassingen moet doen. Meer prioriteit voor de veiligheid van de voetganger is meer dan ooit noodzaak. Geld kan nooit een reden zijn om niets te doen.
Zet de voetganger op 1 als het gaat om de inrichting van de openbare ruimte maar ook op 1 bij het handhaven. De voetganger verdient het.
Misschien als ze eens ophielden alle straten in de gemeente open te breken omdat ze er stadsboulevards of iets dergelijks van willen maken, dat ze dan ook nog eens geld overhouden voor wél nuttige wegprojecten.
Het geld is opgegaan aan het advies?
Oversteken bij de rotonde Kardinaal Alfrinkplein en via de fietstunnel een stukje verderop. Deze overgang afsluiten. Gratis advies van mij.
Waarom niet iedereen laten lopen via de tunnel onder de weg is maar een paar meter verder.
Zet nou eens de voetganger op 1. Deze is kwetsbaar en voor diens veiligheid mag best eens wat geld beschikbaar komen.
Veilig genoeg als iedereen zich gewoon aan de regels houdt en niet door rood rijdt/loopt/fietst. Op drukke momenten is de snelheid zelden boven de 50 op het stuk tussen rotonde en A27. Extreem veilig is de onderdoorgang, daar rijden 0 auto’s. Bordje 50 en een flitspaal doet wonderen als men denkt dat 50 echt zoden aan de dijk zet. Geen dure herinrichting en bijbehorende overlast voor nodig.
Wel geld om de ‘ovonde’ op ‘t Goylaan 17 keer opnieuw te herverbouwen, maar geen geld om de Biltse Rading veiliger te maken Wat klopt er hier niet?
Haha, nee dat klopt. Dat geld is namelijk op gegaan aan andere onzinprojecten. Bijvoorbeeld de tram naar de uithof die miljoenen duurder uitviel. En het herinrichten van het Goylaan, voor de 4e keer vanwege de veiligheidsrisico’s. Ow, en het zinloos herinrichten van de Socrateslaan. Of een prima functionerende Jutfaseweg. En er moet natuurlijk nog een beetje geld overblijven om een prima lopend Ledig Erf volledig aan te passen zodat het nog moeilijker is om de binnenstad te bereiken met je auto. En als we dan gelijk even nog een 60 parkeerplekken weghalen, dan vrees ik dat we net niet genoeg overhouden om wel iets nuttigs te doen met ons belastinggeld.
We passen wegen aan waar niets gebeurt voor vele miljoenen en wegen waar de noodzaak hoog is kan nog geen snelheidsbordje aangepast worden. Misschien pesten ze de binnenstadbewoners niet genoeg als ze daar iets doen….
Geld om een gevaarlijk verkeerspunt veiliger te maken is er niet. Recent schreef DUIC dat de gemeente miljoenen uitgeeft aan diversiteit en inclusie. Het lijkt me dat de prioriteiten van de gemeente duidelijk zijn.
Schande!!!
Voor alle onzin is geld maar hier wordt gespaard.
Gewoon een paar prestige projecten schrappen of vereenvoudigen, zoals herinrichting Maliebaan of rood asfalt en schrappen rotonde langs de Weerdsingel OZ. Dan komt er geld vrij voor de veiligheid van de burgers – hetgeen is belangrijker dan prestige projecten. Ook elders in de stad waar de verkeersveiligheid in het geding is, geeft de gemeente geen gehoor. Schande.
Ja of we halen t ergens anders weg? Keuzes keuzes.
Laten we beginnen met een werkgroep in te stellen met flink wat externe adviseurs. Om vervolgens na een uitvoerig traject de stuurgroep te adviseren over een optioneel raamwerk waarbinnen de aanpak plaats zou kunnen vinden, passend bij de budgettaire mogelijkheden en het vigerende bestemmingsplan.
Ik ben blij met de aanpassingen die al gedaan zijn. Helaas rijden nog steeds veel teveel automobilisten door rood. Ik begrijp echt niet wat er mis is met de automobilisten hier.
Vreselijk wat hier gebeurt is, en dan te weten dat er 25 meter verderop een voetgangerstunnel ligt. Mijn idee is om de oversteekplek op te heffen, een hek in de middenberm te plaatsen, zodat oversteken niet meer kan, en een pad naar de het tunneltje te maken. Veiliger voor de voetgangers, beter voor de doorstroom van deze belangrijke verkeersader.
Dat is overigens de situatie van zo’n 25 jaar geleden, dat oversteekpad is er ooit gekomen omdat Oost Europese autohandelaren hun auto’s langs de rading en in het park parkeerden en dan over het hek klommen op weg naar de automarkt in de veemarkthallen.
@ Alex
Goede analyse en prima plan. Kost ook niet veel. Totaal onnodige oversteekplaats inderdaad.
Als gemeente Utrecht bugdet wil besparen lijkt het verplaatsen van de stopplek zodat deze recht boven de onderdoorgang komt slimmer. Dan kan je de oversteek inderdaad verwijderen.
Voor zover ik me kan heugen is het de afgelopen decennia daar maar één keer echt vreselijk misgegaan met een fietser op een oversteekplek voor voetgangers op die voor Utrecht zeer belangrijke verkeersader.
Niet verwonderlijk, er zijn namelijk twee hele goede alternatieve plekken voor fietsers om die drukke verkeersader over te steken: bij de rotonde en via het fietstunneltje.
Fietsers maken daar dan ook veelvuldig gebruik van, zoals ik regelmatig kan observeren vanuit de file voor het rode licht.
Niet verwonderlijk, die voetgangersoversteekplek gaat voor fietsers namelijk nergens heen wegens het ontbreken van een fietspad, maar heeft wel een olifantenpaadje dankzij veemarktbewoners die de bus moeten nemen.
@Alex
Het was toen echt feest met die Oostblokkers op de automarkt bij de veemarkt, dat er toen niemand is doodgereden is een waar mirakel.
De fietstunnel die veelvuldig genoemd wordt zou veilig zijn. Mijn kinderen heb ik verboden daar ‘s avonds langs te rijden. Ik ben niet bang aangelegd maar in de avond is het daar echt niet veilig.
@Piet. Hopelijk stuur je je kinderen dan over de rotonde en niet de voetgangersoversteek. Waarom is het er niet veilig? Heb er nog nooit iets onveiligs meegemaakt
‘s avonds uiteraard moeten ze over de rotonde. Maar de hangjeugd die in de tunnel bij slecht weer staat. en zo nog even een berichtje van een andere nieuwssite uit Utrecht.
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3873387/twee-jongens-bedreigd-met-mes-in-voorveldse-polder
Ik rij hier regelmatig. De drempels zijn zo venijnig dat je erg echt niet harder dan met 40 km/u overheen gaat. Volgens mij hoeft hier niets additioneel te gebeuren.
Ter info: drempels zijn korte tijd na het fatale ongeval aangelegd.
Piet, dank voor je reactie. Dan maar over de rotonde inderdaad
Geewee, die drempels zijn niet venijnig en zijn slechts optisch. Op rustige momenten en met groen licht rij je daar gewoon zonder te remmen met 70 overheen.
Het blijkt dat mensen niet weten hoe het ongeluk van 2 jaar geleden ontstond. De bestuurster van de auto zat langdurig naar haar telefoon te staren. Dit is bewezen, heeft ze toegegeven in de rechtbank en is dan ook voor veroordeeld: 240 uur taakstraf en 1,5 jaar rijontzegging. Over de hoogte van deze straf kun je discussiëren. Het verkeerslicht stond al 6 seconden op rood toen ze er blind doorheen denderde. Hier is niks tegen opgewassen. Een flitskast is fijn om de asocialen te laten voelen dat de wet ook voor hen geldt, maar tegen het hardnekkige ‘naar de schoot staren’ moet een andere oplossing komen. In ieder geval niet alle wegen volplempen met drempels en Joost mag weten wat nog meer voor ellende op een doorgaande weg!