Utrecht krijgt dit jaar 84 vuurwerkvrije zones Utrecht krijgt dit jaar 84 vuurwerkvrije zones

Utrecht krijgt dit jaar 84 vuurwerkvrije zones

Utrecht krijgt dit jaar 84 vuurwerkvrije zones
Dit jaar zijn, naast de dierenverblijven, ook alle Utrechtse parken en natuurgebieden vuurwerkvrije zones. Daarmee staat de teller in de stad op 84 plekken waar geen vuurwerk afgestoken mag worden.

Dit jaar zijn, naast de dierenverblijven, ook alle Utrechtse parken en natuurgebieden vuurwerkvrije zones. Daarmee staat de teller in de stad op 84 plekken waar geen vuurwerk afgestoken mag worden.

Bij alle 84 vuurwerkvrije zones worden bij ingangen en doorlopende paden krijtafbeeldingen op de grond aangebracht. Vorig jaar werden de vuurwerkvrije zones aangeduid met borden.

Omdat er zo veel vuurwerkvrije zones zijn bijgekomen, brengt de gemeente dit jaar in plaats van borden, krijtafbeeldingen aan. De krijtafbeeldingen zijn hufterproof, niet schadelijk voor het milieu en biologisch afbreekbaar.

Overtuigd

Veel verschillende partijen hebben zich ingezet voor vuurwerkvrije parken. Heleen de Boer, Utrechts raadslid voor GroenLinks, maakte zich in de gemeenteraad hard voor het plan waarmee ook de parken vuurwerkvrij werden.

“Dit is een mooie stap naar een veilige jaarwisseling voor iedereen. Maar liefst 82 procent van de Utrechters vond al dat parken vuurwerkvrije zones moesten worden. Nu is gelukkig ook een meerderheid van de raad overtuigd.”

Máximapark

Op vrijdag 13 december brengt burgemeester Jan van Zanen één van de laatste krijtafbeeldingen aan in het Máximapark: “Goed initiatief om de vuurwerkvrije zones in onze stad op deze manier te markeren. De krijtafbeeldingen vergroten de zichtbaarheid en geven een duidelijke boodschap aan: hier mag je geen vuurwerk afsteken. Ook niet met oud en nieuw.”

De groep ‘Vrienden van het Máximapark’ geeft aan dat omwonenden vorig jaar veel vuurwerkoverlast hebben ervaren. “Wij hebben ons echt hard gemaakt voor een vuurwerkvrij Máximapark. Daarom zijn we heel erg blij met deze eerste stap. Wij hopen dat hiermee schade aan het park en onrust en overlast voor bewoners en bezoekers kan worden voorkomen. We zijn ook van mening dat deze aanpak valt of staat bij adequate handhaving.”

Bekijk alle zones hier.

16 Reacties

Reageren
 1. JdV

  En? Helpt het? Ik kan me vergissen hoor, maar volgens mij mag er nog lang geen vuurwerk worden verkocht en worden afgestoken. Dus gelukkig is er op dit moment absoluut geen sprake van overlast, en zal dat in De 84 zones op oudejaarsavond ook niet het geval zijn. Dus er zijn geen vuurwerkprobldmen meer in 030, buitengewoon goed om dat te horen.

 2. Fred

  Volledig zinloos omdat handhaven onmogelijk is. Vuurwerk afsteken is alleen toegestaan op oudejaarsavond tot 2:00 uur op 1 januari aansluitend en dat is al jaren niet te handhaven. Hopelijk vallen er geen slachtoffers onder de mensen die zich storen aan de overtreders.

 3. Erwin

  Lekker makkelijk, je verklaart gewoon de Utrechtse parken tot vuurwerkvrij gebied…
  Maar echt wijken of straten aanwijzen als vvz gebeurt niet. Lekker gratuit dus.

 4. Mark

  Goed initiatief, al zijn er ook enkele zones wat gedachteloos ingekleurd. De punt van Soia is juist een prachtige plek om overlastvrij vuurwerk af te steken. Ook de Rooseveldboulevard vind ik geen echt park, maar een gewoon grasveld voor de woningen. Daar zou het ook veilig kunnen.

 5. Fred

  Liever gewoon een geheel vuurwerkverbod.

 6. Gerard Brugmans

  Fijn, goede eerste stappen om op termijn de vuurwerk waanzin compleet af te schaffen! Maar onze stad zou natuurlijk gewoon helemaal vuurwerkvrij moeten zijn, met eventueel ergens achteraf een klein braakliggend terrein met een groot hek er omheen waar vuurwerkverslaafden voor eigen risico op elkaar hun ‘hobby’ kunnen uitleven.

 7. Piet

  Dit gaat toch nergens over. Er mag nog lang geen vuurwerk worden afgestoken of verkocht maar toch knalt het al overal. Als men nu flink zou handhaven en fors straffen gaan we een eindje vooruit. Die paar rotjes die dan in bijvoorbeel de voorveldse polder worden afgestoken is dan geen probleem.

 8. Katja

  Vuurwerkvrije stad. Geen troep, vernielingen en voor de dieren is het ook beter.

 9. jolanda

  Allemaal symboolpolitiek. Alles staat of valt met handhaven en daar doet de gemeente nauwelijks aan.

 10. anna

  Dit zegt helemaal niets, er zijn juist mensen die vuurwerk gaan gooien waar staat liever niet. En knallen en rook beperken zich tot die zones. O ja, deze straat is vuurwerkvrij en de volgende niet, we zetten het geluid, de rook effe uit. Symboolpolitiek. Er zijn veel mensen die geen vuurwerk meer willen maar uit angst voor juist meer gooien niet aangeven geen vuurwerk hier. Laat de politiek alles afschaffen en een mooi feestje geven met eenmalig vuurwerk voor de stad. Zo doen ze dat in landen als Australie. Niks particulier vuurwerk meer. en dan is het ook nog gezellig , voor iedereen.

 11. E westerhoff beekink

  Helemaal mee eens wat anna zegt maar dat zal wel niet gebeuren goede ideeen worden meestal toch niet gebruikt

 12. Hetty

  Wat me opvalt, is de uiterst vriendelijke toon, waarop het bord op de foto degenen bedankt, die daar niet geknalt hebben. Helaas lijkt het er op, dat dit bord niets heeft uitgehaald. Voorheen zou er op zo n bord gestaan hebben, Verboden vuurwerk af te steken, Wetboek artikel zus en zoveel. Overtreders worden gestraft. Wellicht had zon bord toen nog indruk gemaakt, maar nu ook niet meer, domweg, omdat er niet op te handhaven valt. Het is niet te hopen, dat de knallers, die niet meer in hun straat knallen mogen, andersoortig oudejaars-vertier gaan zoeken.

 13. Marcel

  84 plekken, laten we zeggen dat er per plek dan 2 handhavers 8 uur lang ‘handhaven’. Om aan 24 uur per dag te komen zijn er dus 3 ploegen nodig. Oftewel: 84x2x3=504 handhavers nodig om de overlastgevers te stoppen (als ze al niet in elkaar worden getrapt of vuurwerkbommen naar hun hoofd krijgen).

  Eindconclusie: symboolpolitiek waar vrijwel niemand meer intrapt en de vuurwerk overlastgevers lachen zich weer een breuk, omdat ze -zoals alle overlastgevers zolang ze maar niet in een auto rijden- weten dat ze voor 99% onaantastbaar zijn. En in dat ene procent gevalletje krijgen ze een foeigesprekje of een taakstrafje waarvoor ze ongestraft niet komen opdagen.

 14. Scherpschutter

  En het volgende stapje naar een totaalverbod…De overheid faalt hopeloos op handhaving en deze falende handhaving zal komend jaar weer gebruikt worden om op te schroeven naar veel meer vuurwerkvrijezones, tot er alleen nog maar sprake is van wat vuurwerkzones, waarop uiteindelijk ook deze worden geschrapt.

  Dit waar een succesvol handhavende organisatie de meeste problemen preventief al kan voorkomen (illegaal vuurwerk onderscheppen) en met zeer veel actieve handhaving op straat het gros van de overige problemen kunnen worden opgelost.

  Opnieuw een inperking van de vrijheid van het individu, in plaats van aan de kwaliteit van de eigen *kuch* dienstverlening te werken. Wat een hopeloze onkunde en onmacht…of extreme kwade wil. Meer smaken zijn er niet.

 15. Harry

  Handhaving is simpel. Gewoon met de camera”s voorzien van gezichtsherkenning gecombineerd met het volgen van het telefoon en wifi signaal. Doe daarbij de cameraauto’s en je hebt een waterdicht systeem. Leuk he, doet me denken aan de DDR.

 16. Katja

  thx ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).