Utrecht krijgt een drive-thru-stemstraat tijdens de Tweede Kamerverkiezingen Utrecht krijgt een drive-thru-stemstraat tijdens de Tweede Kamerverkiezingen

Utrecht krijgt een drive-thru-stemstraat tijdens de Tweede Kamerverkiezingen

Utrecht krijgt een drive-thru-stemstraat tijdens de Tweede Kamerverkiezingen
Stemmen in Utrecht. Archiefbeeld DUIC / Robert Oosterbroek
Op 17 maart staan de Tweede Kamerverkiezingen op de agenda en vanwege de coronapandemie gaat dat dit jaar anders dan voorgaande keren. Zo komt er in Utrecht een stemstraat, mogen ouderen per brief stemmen en kunnen mensen in de risicogroep eerder hun stem uitbrengen.

Op 17 maart staan de Tweede Kamerverkiezingen op de agenda en vanwege de coronapandemie gaat dat dit jaar anders dan voorgaande keren. Zo komt er in Utrecht een stemstraat, mogen ouderen per brief stemmen en kunnen mensen in de risicogroep eerder hun stem uitbrengen.

Utrecht gaat samen met de gemeente Rotterdam de stemstraat in de praktijk testen. Deze zogenoemde drive-thru is speciaal voor mensen die liever vanuit de auto of op fiets hun stem uit willen brengen. De Utrechtse stemstraat komt bij P+R Papendorp.

Kiezers die tot de coronarisicogroep behoren krijgen de mogelijkheid om hun stem eerder uit te brengen. Dit kan op maandag 15 en dinsdag 16 maart bij 22 stembureaus in de stad.

Volmacht

De gemeente benadrukt dat het niet de bedoeling is dat mensen met klachten door het gebruik van de drive-thru-stemstraat toch zelf naar de stembus gaan. Het RIVM-advies blijft namelijk van kracht om bij symptomen thuis te blijven.

Tijdens deze verkiezingen kunnen mensen maximaal drie volmachtstemmen uitbrengen. Voorheen waren dat er twee. Volgens de gemeente zou dit een oplossing kunnen zijn voor mensen die vanwege klachten niet zelf naar de stembus kunnen afreizen.

Ook nieuw tijdens deze verkiezingen is dat Utrechters van 70 jaar of ouder eind februari een stempluspas ontvangen, waarmee zij per brief kunnen stemmen. Ook krijgen bewoners en personeel van verzorgings- en verpleeghuizen de mogelijkheid om hun stem in de beslotenheid van deze locatie uit te brengen.

Locaties

Op dit moment zijn er 153 stemlocaties vastgelegd in Utrecht. Het is volgens de gemeente zeer waarschijnlijk dat er de komende weken stembureaus afvallen en locaties worden toegevoegd. Dit vanwege de onzekerheid als gevolg van corona en bijhorende maatregelen zoals de avondklok. Op deze website is altijd een actueel overzicht te vinden.

Tot slot zegt de gemeente dat alle stemlocaties in Utrecht conform de coronarichtlijnen van het RIVM worden ingericht.

10 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Wat een wonderbaarlijk virus is dit toch! Hoogst besmettelijk tussen 21.00 en 04.00 en in het bijzonder besmettelijk in de frisse buitenlucht in standjes voor winkels als u spulletjes gaat ophalen, maar tegelijk totaal niet overdraagbaar indoor in massaal bezochte stembureau’s tussen 04.01 en 20:59….

  Het is me een virusje, jongetjes en meisjes.

 2. Erwin

  Waar kunnen we eigenlijk niet via internet stemmen? Met behulp van digid moet dat toch te regelen zijn? Stemmen per brief is wel heeeeel erg old skool.
  Overigens geen haar op mijn hoofd die er over peinst naar een stembureau te gaan. Vrienden heb ik ook niet dus die kan ik dientengevolge niet machtigen. Het ziet er naar uit dat mijn stem verloren gaat, voor het eerst sinds 1977 als ik me niet vergis…

 3. Katja

  Kom op mensen, niet van dat benauwde. Als de overheid slim is (nou…) want de verkiezingen duren drie dagen, geven ze op het stembiljet aan op welke dag je mag komen. Scheelt op de dag zelf dus 66 % aan mense n.

 4. Karel

  U hebt het opnieuw weer eens prima begrepen, Scherpschutter, maar niet echt.

 5. Nina

  Bizar dat de verkiezingen doorgaan. Het land is in coronacrisis. De wereld is in coronacrisis.

 6. André

  “internet stemmen? Met behulp van digid”
  Dan is nooit meer te garanderen dat je stem geheim blijft, en de combinatie overheid-ICT belooft ook niet veel goeds

 7. Lexus

  Hoewel ik er een voorstander van ben dat de verkiezingen, die deel uitmaken van het democratisch proces, doorgaan, vind ik niet dat dit kan in de gebruikelijke stembureaus. Niet alleen de kiezers, maar ook de bezettingen van de bureaus lopen hiermee onaanvaardbare risico’s. Het zal dus op een andere manier moeten gebeuren, bijvoorbeeld digitaal en/of per post. Helaas is deze problematiek veel te laat aangekaart, waarvoor uiteraard de regisseurs van de coronacrisis — dus de overheid, het OMT, maar ook het parlement — verantwoordelijk zijn. Ik pleit voor enig uitstel totdat het stemmen op een verantwoorde manier geregeld is.

 8. Scherpschutter

  @Andre 12:12

  “Dan is nooit meer te garanderen dat je stem geheim blijft, en de combinatie overheid-ICT belooft ook niet veel goeds.”

  Juist. Levensgevaarlijk als een overheid kan achterhalen wat je stemt, dat nog los bezien van de gammele ICT infrastructuur, gekloot met stemmentelling, buitenlandse mogendheden die hacken, etc etc etc.

 9. g.s

  lekker dicht bij kan dat niet op een centrale plek ,niet iedereen heft een auto

 10. Nlz

  g.s –> Lees nog eens… De “drive thru” stemstraat is juist bedoeld voor mensen die met de auto daar naartoe kunnen. Het is niet de enige plek waar je kunt stemmen he.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).