Utrecht krijgt een Stadhuisplein | De Utrechtse Internet Courant Utrecht krijgt een Stadhuisplein | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht krijgt een Stadhuisplein

Utrecht krijgt een Stadhuisplein
Stadhuisplein
Hoewel het gebied tussen het Utrechtse stadhuis, Café de Zaak, Ubica en Oudkerkhof in de volksmond al vaak het Stadhuisplein wordt genoemd, is dit eigenlijk niet terecht. Hier gaat echter verandering in komen. Op initiatief van de gemeenteraad gaat het plein nu ook officieel die naam krijgen.

Hoewel het gebied tussen het Utrechtse stadhuis, Café de Zaak, Ubica en Oudkerkhof in de volksmond al vaak het Stadhuisplein wordt genoemd, is dit eigenlijk niet terecht. Hier gaat echter verandering in komen. Op initiatief van de gemeenteraad gaat het plein nu ook officieel die naam krijgen.

De Korte Minrebroederstraat is nu nog de formele naam van het ‘plein’. Ook het stadhuis heeft deze straat als adres. Maar nu het stadhuis volledig in de steigers staat voor een uitgebreide renovatie vonden verschillende politieke partijen het tijd om het adres te wijzigen. Het voorstel van D66 werd dan ook gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad.

Niet alleen krijgt Utrecht nu een Stadhuisplein, ook krijgt het stadhuis een nieuw adres. De gemeenteraad vond Stadhuisbrug 1 het meest passend. Het stadhuis krijgt na de renovatie namelijk een nieuwe ingang aan de brugkant.

26 Reacties

Reageren
 1. katja

  Krijgt het stadhuis ook weer de oude mooie middeleeuwse gevels terug ?

 2. @UtrechtseSjoerd

  Ik heb nog nooit een Utrechter de Ganzenmarkt als stadhuisplein horen benoemen.

 3. ACTK

  Het wordt een hele opgave om aan de huidige situatie iets te verprutsen, dus ik twijfel er niet aan dat het beter wordt… 🙂

 4. stefan

  die nieuwe ingang aan de brugkant, is dat toevallig de oude ingang van voor de vorige renovatie? het lijkt wel een beetje op geld verspillen zo…

 5. Jan

  Stadhuispleintje lijkt me toepasselijker

 6. Herman

  Mooi, dan nog die foeilelijke toevoegingen aan het stadshuis slopen.

  Mochten die toch blijven staan dan kan er nog een kitscherige fontein uit de Intratuin catalogus bij….

 7. Luz

  Dan ook nog autovrij graag

 8. Sjaak

  Nu het officieel een plein is, is het wachten op mensen die hier dan bomen willen gaan planten. Of een fontein neerzetten.

 9. Alex

  Prima plan. De ingang naar de voorkant van het gebouw is een hele grote verbetering. Het is zonde dat het zo’n gesloten uiterlijk heeft, op die prominente plek.

 10. Dirk

  Wat een doortastendheid weer vanuit de Utrechtse politiek in het oplossen van belangrijke en urgente problemen.

  Ik wil heel graag positief zijn, maar ze maken het wel erg lastig om niet cynisch te worden over wat ze daar nou eigenlijk de hele dag doen.

 11. S

  Dat plein moet inderdaad snel autovrij worden. Auto’s hebben daar niets te zoeken. Er zijn geen parkeerplaatsen dus ze rijden daar alleen rondjes. Leveranciers uitgezonderd natuurlijk.

 12. Pipi

  Hey Sjaak. Plein in Den Haag. Of Buitenhof. Bomen. Fijn joh.

 13. Jacobson

  Sjaak, er staan al bomen. En een fontein.

 14. Dave

  Auto haters zouden geweerd moeten worden van het plein.

 15. wollie

  leuk! komen er ook gezellige boompjes, en een fontein?

 16. mees kees

  Enric Miralles draait zich om in zijn graf. IK dacht dat je altijd met de architect (in dit geval met de erven) diende te overleggen als je iets aan zijn kunstwerk wilt veranderen. Wie ‘t weet, mag het zeggen.

 17. RFL

  Ik hoop een ingang in oude stijl, maar ik verwacht iets asymmetrisch van glas, onbewerkt hout en metaal dat gaat contrasteren met de huidige stijl, en waarvan we over 50 jaar meewarig zeggen: ‘tsja, dat was toen erg in’. Want zo zijn architecten nu eenmaal.

 18. S.

  @S

  Er zijn zat mensen die daar ‘rondjes rijden’ omdat het de enige manier is om van a naar b te komen, naar Oudkerkhof bijvoorbeeld waar je gewoon mag parkeren.

 19. Bill

  Geweldig plan!! Kan er geen fontein aan het plein worden toegevoegd?

 20. Jeroen

  @S. Op het Noordelijke deel van het plein hoeft helemaal niemand met de auto te komen. Op het Oudkerkhof kun je komen via de Annastraat. Dat deel kan dus gemakkelijk autovrij gemaakt worden zodat de terrassen daar kunnen uitbreiden.

 21. Jacopo

  @ Jeroen

  Terassen uitbreiden. Tsja, terrassen als hoogste doel in het leven. Hoe eendimensionaal kan de mens zijn.

 22. Jolanda

  Echt een grensverleggend initiatief van pretpartij D66.
  Volgens mij gaat het alleen om een naambordje veranderen, of zie ik het verkeerd?

 23. bee

  dus de oude ingang word de nieuwe ingang.

 24. Jeroen

  @Jacopo wat grappig dat je ervan uit gaat dat dit een levensdoel is. Terwijl het gewoon praktisch is. Terrassen in Utrecht puilen werkelijk uit en hier op de Korte Minrebroerderstraat zijn deze onnatuurlijk kort doordat het geen plein maar een straat is. Wat is daarop tegen? Of is overal in de binnenstad auto kunnen rijden je hoogste doel in het leven?

 25. Hans Dortmond

  Helaas is er niets gedaan met de suggestie van Herman (3/11/2018) om “de foeilelijke toevoegingen aan het stadhuis te slopen”

 26. Albert Leussink

  Waarom in hemelsnaam die eeuwenoude naam “Ganzenmarkt” afschaffen?!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).