Utrecht krijgt flyerverbod in onder meer het centrum, stationsgebied en bij de parken Utrecht krijgt flyerverbod in onder meer het centrum, stationsgebied en bij de parken

Utrecht krijgt flyerverbod in onder meer het centrum, stationsgebied en bij de parken

Utrecht krijgt flyerverbod in onder meer het centrum, stationsgebied en bij de parken
Stadhuisbrug.
Op verschillende plekken in Utrecht is het straks verboden om flyers, samples, zadelhoesjes en fietskaartjes uit te delen. De gemeente wil met dit verbod op het verspreiden van gedrukte reclame-uitingen vervuiling tegengaan, voorkomen dat er grondstoffen worden verspild en dat mensen hinder ondervinden van deze vorm van marketing.

Op verschillende plekken in Utrecht is het straks verboden om flyers, samples, zadelhoesjes en fietskaartjes uit te delen. De gemeente wil met dit verbod op het verspreiden van gedrukte reclame-uitingen vervuiling tegengaan, voorkomen dat er grondstoffen worden verspild en dat mensen hinder ondervinden van deze vorm van marketing.

De Partij voor de Dieren kaartte het probleem van ongevraagde reclame – die in de vorm van bijvoorbeeld zadelhoesjes of kaartjes aan fietsen wordt gehangen – al aan in 2020. “Deze reclame belandt vaak op straat en in het water, met alle gevolgen van dien voor dieren, natuur en milieu.”

Wethouder Kees Diepeveen heeft destijds toegezegd te onderzoeken of er gebieden aangewezen kunnen worden waar een verbod op het verspreiden van gedrukte reclame-uitingen kan worden ingevoerd. Bij het bepalen van deze plekken is onder meer gekeken naar gebieden waar veel mensen samenkomen.

Binnenstad

Nu is besloten dat in de Utrechtse binnenstad, het gebied rondom het Centraal Station waaronder het Jaarbeursplein, het Utrecht Science Park en bij de parken en grotere plantsoenen zo’n verbod wordt ingevoerd.

“Het verbod heeft betrekking op reclame maken door middel van het verspreiden van drukwerk zoals flyers, sampels, zadelhoesjes en fietskaartjes”, aldus de gemeente. Het informeren van publiek blijft echter wel toegestaan. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het informeren over wegwerkzaamheden, nieuwe dienstregelingen en het voorkomen van gezondheidsrisico’s.

Uitzondering

Een andere uitzondering geldt voor de vrijheid van meningsuiting. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om flyeren tijdens een demonstratie, het uitdelen van politiepamfletten en het verkopen van de straatkrant.

Ondernemers kunnen daarnaast ook een ontheffing aanvragen. “De gemeente verleent deze ontheffing alleen in combinatie met een tijdelijke standplaats vergunning, waarin voorwaarden zijn opgenomen om zwerfafval te voorkomen.” Deze ontheffing wordt in principe voor het centrum alleen afgegeven voor de Stadhuisbrug en het Vredenburg.

Winkelcentra

Het verbod gaat tot slot ook niet gelden in overdekte winkelcentra en ook mogen bijvoorbeeld winkeliers een halve meter buiten de ingang van hun zaak flyers uit blijven delen. “Hiermee zorgen we ervoor dat activiteiten om klanten naar de winkel te trekken gewoon mogelijk blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitdelen van kortingskaarten.”

14 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Top. Dit flyerverbod graag ook uitbreiden naar de brievenbussen van bewoners.

 2. JdV

  Grappig. Een bedelverbod kan niet. Een flyer/marketingverbod wel.

 3. Esrin W.

  Dit heeft alles met prio-stelling te maken JdV. Hoe dat dan in de hoofden van de beslissers werkt weet ik niet. Wellicht de W van willekeur.

 4. Erwin

  Enorm benieuwd hoe Scherpschutter op dit item zal reageren… Zal ie met scherp schieten..? Of krijgen we dezelfde grijsgedraaide plaat..?

 5. Nina

  Aha, men is in het college wel op de hoogte van de APV:

  “Artikel 2:7 Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen en monsters

  1.
  Het is, voor zover dit geen betrekking heeft op de vrijheid van meningsuiting als bedoeld in artikel 7 van de Grondwet, verboden om reclame te maken door middel van gedrukte of geschreven stukken, afbeeldingen, monsters of brochures dan wel afbeeldingen onder publiek te verspreiden dan wel openlijk aan te bieden op door het college aangewezen openbare plaatsen.”

  Nu nog even goed doorlezen die APV en gaan handhaven, gemeente Utrecht:

  https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR318782/16

 6. Scherpschutter

  Logisch. D66 en GroenLinks hebben iedere boom die ze kunnen krijgen nodig voor de biomassacentrale. De Oost-Europese oerbossen beginnen op te raken.

 7. F van wegen

  Maar wel met de laatste verkiezingen, ongevraagd folders van GL, PvdA en d66 tot 3 maal in de brievenbus, dat kan dus wel???.

 8. Leon

  Prima actie en dit staat natuurlijk los van de totale onzin die figuren als Scherpschutter er omheen bedenken. De gebroeders Grimm zouden jaloers zijn op zoveel vermogen tot het fabriceren van fantasietjes.

 9. ooginaller

  Topmaatregel. Nog los van het grondstofgebruik: die zooi belandt een paar uur na zo’n flyeractie massaal ongelezen in de dichtstbijzijnde vuilnisbak, of vaker nog: gewoon op straat.

 10. Koel Hoofd

  “De gemeente wil met dit verbod op het verspreiden van gedrukte reclame-uitingen vervuiling tegengaan, voorkomen dat er grondstoffen worden verspild en dat mensen hinder ondervinden van deze vorm van marketing.”
  Schijnheilige slinkse milieupolitiek met de dubbele moraalsignatuur van de bekende partijtjes die hier menen de scepter te zwaaien..
  Ik kreeg ondanks het nee-nee stikkertje op de brievenbus toch politieke propaganda op de mat met de verkiezingen. En toen zweeg de gemeente in alle talen.

 11. Bakfiets

  Kunnen de PvdA en GL dan svp ook stoppen met hun gedrukte flyers (PvdA ongeadresseerd) door de brievenbus te duwen!

 12. Fred

  Aanbieders van ongewenst materiaal zoals kun je met een “Nee, bedankt” heel netjes weerhouden van het geven van zulk materiaal. Doe ik al tig jaar en het werkt prima.
  Overigens lijkt me het ongewenste vaak opzij gedrukt te worden door nieuwsgierigheid.

 13. Thuisblijver

  Krantenuitdelers (gratis, echt niet?)
  Energiebedrijfronselaars (nog meer korting?)
  Bedelaars (in dit land met perfecte voorzieningen?)
  Vliegtuigjes met teksten erachter (vliegen wel boven de milieu zone!)
  Luidsprekers met commercieel, of nog erger: onverstaanbaar religieus gewauwel (niet intuinen)
  Briefjes in je hand stop gasten (het zijn nooit briefjes van tien)
  Wegsturen dit soort gasten! Hup naar huis!
  Of alleen met een goed zichtbare afdruk van de vergunning om de nek. En veldwachter Zwart wat meer ondersteuning geven vanuit het OM.

 14. Harm

  Ik begrijp dat de PvDD in Utrecht zeer beperkte macht heeft.

  Is het niet beter om de Singapore kant op te gaan? 500 euro boete bij vervuiling maken op straat?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).