In een zoektocht naar een balans tussen veiligheid en duurzaamheid hebben verschillende Utrechtse fracties een aantal voorstellen gedaan voor nieuwe straatverlichting. Zo hebben zij onder meer de opties voor verlichting die met een fietser meebeweegt, lantaarnpalen die bewoners zelf aan- en uit kunnen zetten en verlichting die werkt op bewegingssensoren voorgesteld. Deze drie komen er echter niet. Wel wordt op een andere manier energie bespaard.
De gemeente Utrecht heeft de afgelopen jaren allerlei maatregelen genomen om energie te besparen. Zo wordt de straatverlichting op sommige plekken later ingeschakeld en ook eerder uitgeschakeld, en wordt het licht tussen 23.00 en 07.00 uur gedimd. Ook zijn op veel plekken de lampen vervangen voor ledverlichting.
Voorstellen
De Utrechtse fracties van de ChristenUnie, CDA en Student & Starter zeggen dat het belangrijk is om kritisch te kijken naar straatverlichting. Niet alleen om energie te besparen; ook om lichtvervuiling tegen te gaan. “Tegelijkertijd ontvangen de fracties […] signalen dat dit in sommige gevallen leidt tot onveilige situaties en gevoelens van sociale onveiligheid.”
De partijen hebben dan ook een aantal voorstellen gedaan voor nieuwe vormen van straatverlichting. Zo zou er in de Gelderse gemeente Rheden verlichting staan die met fietsers meebeweegt. De fracties wilden weten of dit ook mogelijk is in Utrecht. “Nee, het toepassen van dynamisch dimbare verlichting is erg kostbaar en daarnaast storingsgevoelig”, was het antwoord van het college.
App
Daarnaast wezen de partijen erop dat bewoners van het Franse Pont-de-l’Arche met een app op de smartphone zelf de straatverlichting kunnen bedienen. Het college zegt dat zo’n systeem in een dorp met ongeveer 4.100 inwoners inderdaad succesvol kan zijn.
“In een grote gemeente als Utrecht (367.984 inwoners) is de effectiviteit beperkt. Door het grote aantal voetgangers zou de verlichting dan alsnog continu branden. Daarnaast geldt dat de vele fietsers in Utrecht tijdens het fietsen de app niet mogen en kunnen bedienen.”
Tot slot vroegen de fracties op welke manier straatverlichting met bewegingssensoren een uitkomst zou kunnen zijn. “De verlichting in Utrecht brandt gedurende de donkere uren. Een dergelijk systeem met bewegingssensoren […] biedt hier geen meerwaarde.”
Led
Dit betekent niet dat er geen veranderingen komen. Op dit moment zijn namelijk 33.246 van de 67.000 palen voorzien van ledverlichting. Volgens het college heeft het proces vertraging opgelopen door een juridische procedure binnen de aanbesteding
Daarom lukt het waarschijnlijk niet om eind 2026 de zogenoemde ‘verledding’ te voltooien. De verwachting is wel dat halverwege 2027 alle Utrechtse straten worden verlicht door ledlampen. En dit zou volgens onderzoekers de meeste besparing op moeten leveren.
18 Reacties
ReagerenUtrecht zet zijn straatverlichting pas aan als het zo goed als donker is. Geen zicht in de regen in de schemering. Je moet tenslotte ergens besparen als je je ambtenarenapparaat in een paar jaar tijd laat exploderen van 3800 naar 5300.
Kan het ook op zonne energie, of hebben ze daar niet over nagedacht?
@wv er zijn ook allerlei verantwoordelijkheden van hogere overheden naar gemeenteniveau gekomen
Halveer het aantal ambtenaren en snel.
Leuk die palen met LED verlichting, maar die mogen best een beetje gedimd worden, of een matglazen plaat/lens krijgen.
Die nieuwe korte palen langs de fietsstraat van de Archimedeslaan schijnen gewoon recht in je gezicht. Er was onlangs hier op de site nog een felle (terechte) discussie over de felle en slecht afgestelde led verlichting van o.a. auto’s wat mij betreft geld dit ook voor de verlichting in de openbare ruimte!
@Klaas T. Smit
Hoe lang zou de straatverlichting branden op de opgewekte stroom van een bewolkt februaridagje, denkt u?
Hi Klaas, daar is over nagedacht. Men is tot de conclusie gekomen dat de zon meestal niet schijnt als er behoefte is aan straatverlichting. Derhalve dat idee met buldergelach weggehoond. Overdag zou het wel kunnen. En gebeurt het ook, maar om andere redenen
@wv: klopt, de landelijke overheid (vvd) heeft de politie naar de gallemiezen geholpen waardoor gemeentes nu zelfs boa’s moeten aannemen.
Verder is de jeugdzorg gedecentraliseerd (dank vvd!) waardoor de gemeente ook daarvoor personeel moest aannemen.
Lastig verhaal he?! Blijf maar lekker trumpiaans roepen dat het aantal gemeente-ambtenaren naar beneden moet.
beste Ollie, wij hadden ook last van te felle LED-verlichting in de straat. Melden bij de gemeente. Vervolgens nam iemand contact op en heeft in overleg verlichting 20% gedimd. Hij kon het van afstand live demonstreren! Daarom nog ‘s avonds met hem aan de telefoon gehangen want het moest wel donker genoeg zijn natuurlijk 🙂
@WV: Zoals hiervoor al werd opgemerkt, zouden er voor het snel groeiende aantal ambtenaren bij de snel groeiende Gemeente Utrecht wel eens hele legitieme redenen kunnen bestaan. In Binnenlands Bestuur en het AD wordt bij dit snel groeiende aantal overigens een belangrijke kanttekening geplaatst (die u onvermeld laat): “Utrecht telt gemiddeld 14,6 ambtenaren per 1000 inwoners. Het gemiddelde van de vier grote Nederlandse steden bedraagt 18,6 per 1000 inwoners.”
Zoals nu bij de meeste gerenoveerde huizen hebben ze verlichting bij de voordeur gekregen, dus de straat word al verlicht op kosten van de bewoners helaas. Dus in die straten zouden de lantarenpalen uit kunnen blijven. Anders is het gewoon lichtvervuiling en de zwaluwen zien we ook niet meer door al dat overbelichte gedoe.
@SJ
Die BOAs zijn een geesteskindje van de PvdA en werden daarom in het begin ‘Melkertbanen’ genoemd. Dat ze sindsdien worden geintegreerd in het handhavingsapparaat komt omdat ze goedkoper zijn dan echte politie. Dat vinden alle politieke partijen erg fijn, dan blijft er namelijk meer geld over voor hun eigen hobby’s.
Die gedecentraliseerde jeugdzorg was ook een wens van de PvdA, deze keer in Rutte 2.
“In het regeerakkoord was opgenomen dat er een zeer grote decentralisatie zou optreden van macht én geld van het Rijk naar de gemeenten. Het ging om het ’sociale domein’. De motivering was dat de gemeente dichter bij de mensen zou staan dan het Rijk, en daardoor de zorg beter en daardoor ook goedkoper zou kunnen uitvoeren.”
Bron Plasterk Telegraaf: ‘VNG dreigt met rechtszaak tegen het Rijk, maar gemeenten zijn boos over plan dat ze zelf verzonnen’.
Dus je punt is…dat je geen punt hebt?
@ Sj
Kulgelul. Die politiereorganisatie is al veel langer geleden. Kan nooit die 1500 man verklaren. En als de gemeente dan de decentralisatie jeugdzorg met 1500 man meende te moeten opvangen is er iets heel erg misgegaan. In Utrecht, welteverstaan.
Graag ook rekening houden met de ouderen, in een vergrijzende maatschappij! Licht later aan, en eerder uit, idd gemerkt. Leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties, want met schemering nog bijna gevaarlijker dan met donker.
Denk ff na voordat je teveel dimt. We hebben juist meer intensiteit straatverlichting nodig! T.o.v. lichtoverlast cq -vervuiling gewoon betere armaturen gebruiken., en prettige kleur: 3000 K!
Natuurlijk krijgen we dat niet. Dat kost weer een fortuin en we hebben al een begrotingstekort van 80 miljoen euro.
Ik vind het maar een duistere boel soms met die gedimde lichten. Oudere mensen hebben meer moeite met zicht in het donker, ik vraag ne af of daar wel genoeg rekening wordt gehouden…
Dat het nog 3 jaar moet duren voordat er ledlampen zijn is wel wat traag. Kan dit niet iets sneller?
@Ans 18:36
Who cares? Wat er werkelijk toe doet is dat de vogeltjes niet gestresst raken en we 0.00000000000000000000000000000100000% aan energie besparen. Dat doet er toe.