Utrecht krijgt geld vanuit Den Haag vanwege duur nieuw gasleveringscontract Utrecht krijgt geld vanuit Den Haag vanwege duur nieuw gasleveringscontract

Utrecht krijgt geld vanuit Den Haag vanwege duur nieuw gasleveringscontract

Utrecht krijgt geld vanuit Den Haag vanwege duur nieuw gasleveringscontract
Foto: Pixabay
Utrecht krijgt vanuit Den Haag een tegemoetkoming omdat de gemeente onlangs is overgestapt van gasleverancier en hierdoor veel meer moet betalen. De overstap van het Russische Gazprom naar Greenchoice was verplicht vanwege de sancties tegen Moskou.

Utrecht krijgt vanuit Den Haag een tegemoetkoming omdat de gemeente onlangs is overgestapt van gasleverancier en hierdoor veel meer moet betalen. De overstap van het Russische Gazprom naar Greenchoice was verplicht vanwege de sancties tegen Moskou.

Saillant detail is dat de Europese tak van Gazprom, het bedrijf waar de gemeente Utrecht een contract bij had, inmiddels is overgenomen door de Duitse overheid en doorgaat onder de naam SEFE. Hierdoor zijn de sancties tegen deze onderneming opgeheven en hoeven de contracten niet meer te worden ontbonden.

De gemeente Utrecht was echter voortvarend en had begin september een nieuw contract voor de gaslevering afgesloten met Greenchoice. “Dit tegen aanzienlijk hogere kosten”, schrijft het college in een brief aan de raad. Minister Rob Jetten zegt zich er bewust van te zijn dat deze partijen – naast gemeenten zijn dat onder meer scholen en drinkwaterbedrijven – zich benadeeld voelen.

Den Haag heeft daarom besloten om met een financiële tegemoetkoming te komen. “De minister verwacht medio 2023 duidelijkheid te kunnen geven over de invulling van de tegemoetkoming.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Tja, dat komt ervan als je altijd het beste meisje van de klas wilt zijn.

 2. B.

  Linksom of rechtsom, het maakt niet uit.
  Jetten heeft een kapitale fout gemaakt in zijn communicatie destijds. Het is de belastingbetaler die daar nu voor op draait en zich benadeeld zou moeten voelen. Merkwaardig dat Jetten hiermee wegkomt. Waarom gaat hij niet uit eigen zak compenseren.

 3. Rob

  Regeren zonder dat er verantwoordelijk moet worden afgelegd leidt tot wanbestuur waarvan hier het zoveelste voorbeeld.

 4. Thuisblijver

  Wedden? …en Greenchoice koopt het weer in bij …. SEFE. Heerlijk deze marktwerking.

 5. Justin

  de Engelsen hebben hier een mooie uitdrukking voor: Penny wise, pound foolish. Maar hey, Robje heeft wel deugpunten gescoord en dat mag de gemeenschap wat kosten.

 6. Bart van Dam

  Kiezen voor Greenchoice om jezelf als gemeente te greenwashen op kosten van de burger. Het kan in Utrecht

 7. Scherpschutter

  Rob Jetten wist niet dat kernenergie gebruikt kan worden om huizen te verwarmen. Wat verwachten jullie nou van die jongen? Die kan zijn schoenveters net zelfstandig strikken.

 8. cas

  Ondanks dat ministeries lekker zaten te vechten is Utrecht ongelofelijk dom geweest om direct stoer de stekker eruit te trekken. Nu krijgen ze wel wat extra geld, maar dat is gewoon weer belastinggeld waar mee wordt geschoven. Dus nu zadelt Utrecht iedereen op met 8 miljoen extra ipv alleen de inwoners van Utrecht.

 9. Hans van Brede

  En raad eens wie er voor die extra kosten mag opdraaien als die overheidssteun eraf gaat omdat NL al teveel uitgeeft. Inderdaad. De Utrechtse inwoner. Maar gelukkig kan de lokale politiek weer op haar borst slaan hoe groen ze zijn en wat voor fantastisch moraal kompas. Gooi er anders ook nog maar een extra stadsboulevard (of in de praktijk een extra brede lelijke dode middenberm) tegenaan

 10. Peter

  Waar halen we die kernenergie vandaan, Scherpschutter? Als we nu beginnen met ontwerpen en bouwen, duurt die levering van kernenergie nog vele jaren. Wilt u nu echt het nageslacht opschepen met de vrijwel onoplosbare problemen van kernafval?

 11. Scherpschutter

  @Peter

  Dat is nog maar punt 1 van de problemen. Een veel groter punt is dat kerncentrales draaien op uranium. Niet alleen komt 70% ter wereld daarvan uit Khazachstan, maar dan moet het ook nog verrijkt worden. Drie keer raden wat zo’n beetje het enige land ter wereld is dat dat zou kunnen voor West Europa. Precies. Rusland…Het land waar de ‘leiders’ van West Europa ruzie mee zoeken.

  Er is helemaal geen keuze. Die duurzame transitie is een enorme luchtbel. Het kan niet. Logistiek niet, qua productiecapaciteit niet, qua grondstoffen niet; het is een illusie.

  Let’s face it, Peter. West-Europa is compleet fucked de komende jaren. Massale (energie)armoede is onvermijdelijk dankzij de politieke keuzes.

  Op de knietjes voor Putin en smeken om fossiel is het enige dat redding kan brengen.

 12. Nina

  @Peter:
  https://www.ad.nl/politiek/kabinet-wil-twee-nieuwe-kerncentrales-in-borssele~a8e5e4f1/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).