Utrecht krijgt meer culturele instellingen: ‘Kunst en cultuur onmisbaar voor gezonde stad’ Utrecht krijgt meer culturele instellingen: ‘Kunst en cultuur onmisbaar voor gezonde stad’

Utrecht krijgt meer culturele instellingen: ‘Kunst en cultuur onmisbaar voor gezonde stad’

Utrecht krijgt meer culturele instellingen: ‘Kunst en cultuur onmisbaar voor gezonde stad’
De gemeente Utrecht wil meer ruimte bieden aan de creatieve sector in de stad. Dit blijkt uit de cultuurplannen die de gemeente heeft voor de periode 2025-2028.

De gemeente Utrecht wil meer ruimte bieden aan de creatieve sector in de stad. Dit blijkt uit de cultuurplannen die de gemeente heeft voor de periode 2025-2028.

“Kunst en cultuur zijn onmisbaar voor een gezonde en leefbare stad”, schrijft het college in een brief aan de raad. “De culturele sector kan alleen bloeien als culturele en creatieve makers, organisaties en bedrijven de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en te presenteren in de stad.”

Maar volgens de gemeente wordt het steeds moeilijker om de ambities voor culturele voorzieningen te realiseren. “Dit komt door schaarse ruimte, kostenstijgingen en de financiële situatie van de gemeente Utrecht.” Desondanks ziet de gemeente in de komende periode mogelijkheden om werkruimtes en nieuwe culturele voorzieningen te ontwikkelen.

Nieuwe locaties 

De gemeente wil onder andere nieuwe werklocaties realiseren voor de culturele sector. Zo komen er onder meer wijkcultuurhuizen in Merwedekanaalzone en De Musketon, en twee jongerencultuurhuizen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Er worden daarnaast nieuwe culturele broedplaatsen toegevoegd aan het huidige aanbod, zoals de locaties het Attleeplantsoen, Paardenveld en Tussen de Rails. De gemeente heropent bovendien de Vlampijpateliers. 

Ook wil de gemeente de culturele voorzieningen zo goed mogelijk verspreiden door de stad. “In Utrecht moet cultuur toegankelijk zijn voor iedereen”, schrijft het college. Dat kan volgens de gemeente alleen als ‘culturele voorzieningen dichtbij en op maat zijn.’ 

Utrecht heeft de doelen voor de creatieve sector tot 2040 vastgelegd. Het programma voor 2025-2028 is daar een onderdeel van. De plannen zijn tot stand gekomen in samenwerking met jonge makers, via een enquête onder culturele instellingen en door input tijdens meekijkavonden met de culturele sector.

14 Reacties

Reageren
  1. Afex23

    Nou Nina, kom er maar in met je geklaag over het begrotingstekort van 100 miljoen. En al die andere guur rechtse klagers krijgen van mij ook een warm welkom 🙂

  2. Niels

    ‘In Utrecht moet cultuur toegankelijk zijn voor iedereen’, zegt de gemeente die eerst de subsidiekraan dichtdraait en daarmee allerlei decennialang tradities de nek omdraait.

  3. Blaag

    Apart, ze hebben net een aantal organisaties en instelliingen kapot laten gaan door o.a. subsidies abrupt te beëindigen of geen medewerking te verlenen, zoals bij het poppodium in Vleuten De Meern

  4. Scherpschutter

    Als de inwoners van Utrecht kunst en cultuur onmisbaar achten, dan betalen ze daar ook zelf uiteraard ook wel vrijwillig minimaal de kostprijs voor. Gemeentes hoeven daar geen rol in te spelen, laat staan gemeentes die technisch failliet zijn. De marktverstoring van de gemeente voegt simpelweg 0,0 waarde toe.

    Sterker, het neemt alleen maar weg! Subsidie zorgt bijvoorbeeld voor valse concurrentie. Het stelt partijen met een slecht onrendabel aanbod in staat on onder kostprijs te verkopen, waarmee business wordt weggetrokken bij nota bene diegenen die zichzelf wel zelfstandig weten te bedruipen met hoogwaardig aanbod.

    Tegelijk is subsidie wel gratis geld, maar niet kostenloos… In ruil voor die zak gratis geld, bemoeit de gemeente zich ook inhoudelijk met het aanbod. Zo worden ineens allerlei politieke randzaken als ‘diversiteit’ en ‘inclusiviteit’ een voorwaarde om de zak gratis geld te kunnen bemachtigen, waar dit de klant vaak een biet zal zijn… De klant wil gewoon de best mogelijke voorstelling! Waar voor geld. Niet een goedkope propagandavoorstelling. Subsidie ondermijnt de kwaliteit van het kunst- en cultuuraanbod op nauwelijks voorstelbare schaal…

    Ik ben Scherpschutter en ik ben vóór een levendige kunst- en cultuursector van de hoogste kwaliteit en daarom ben ik tegen iedere vorm van overheidsinmenging. Laat kunst en cultuur het aan de markt. Niet aan politici.

  5. Nina

    Nu ja zonder eten, drinken, zorg, in een te koud huis of zonder dak boven je hoofd kun je niet overleven.

    Overgesubsidieerde activiteiten zijn er al genoeg. Eerst de basisvoorzieningen voor alle Nederlanders op orde graag.

    “”Dit komt door schaarse ruimte, kostenstijgingen en de financiële situatie van de gemeente Utrecht.” Desondanks ziet de gemeente in de komende periode mogelijkheden om werkruimtes en nieuwe culturele voorzieningen te ontwikkelen.”

    Bovenstaand stukje spreekt elkaar totaal tegen. Er is geen geld, maar we gaan er toch geld aan uitgeven, zegt de gemeente dus?

  6. Don

    @Afex23 dank voor deze sympathieke uitnodiging. Ben benieuw of jij ook de steeds hoger wordende gemeente belastingen betaald ?. Een sluitende begroting is onmisbaar voor een gezonde, veilige en leefbare stad. En dat is inmiddels onmogelijk met een begrotingstekort van € 100 miljoen.

  7. Bert

    Als de financiele situatie van een overheid de reden is waarom je niet kan slagen als business, dan klopt je businessmodel niet: of er is niet voldoende vraag naar of je executie/kwaliteit is te belabberd.

  8. RABE

    Een beetje kleur aan het beton aanbrengen zou ik wel leuk vinden. De Musketon is grauw en grijs en dat straalt geen warmte uit.

  9. W.H.de Groen

    De Creatieve industrie is van groot belang voor onze economie daar hier de basis word gelegd
    voor vele vormen van onderzoek en innovaties.
    Dat hier subsiedies voor worden aangewend om
    die processen in gang te zetten en te behouden is
    mijn inziens dan ook iets van ” Kosten gaan voor de baat uit”.
    Wat me wel erg tegen staat is dat juist diegenen die tegen de stroom in zwemmen en zich niet willen laten sturen door politiek geraaskal ,woke, gendergelul e.d hierbij buiten de boot vallen.
    Wat dan rest is een groepje gastjes die elkaars handje vast houden teneinde dit verdienmodel voor zichzelf te blijven handhaven.
    Ook hebben we de afgelopen jaren mogen ervaren
    hoe bv eerders een Sophie,s en nu dan weer een organsatie als de Plaatsmaker een keerzijde kennen die de kunsten niet ten goede komt.
    Het o zo fantastische Vredenburgplein is dan zo’n uitkomst die je krijgt wanneer tunnelvisie en ondeskundigheid in deze materie de bovenhand voert.
    Dus, waar gaan we meer plaats voor maken..!
    Voor wie..voor wat…!
    Wat dat betreft mag de gemeenteraad zich hier even serieus in gaan beraden voordat ze de knaken weer gaan laten rollen lijk me…!

  10. Koel Hoofd

    De gemeente is een grote financiele puinhoop en maakt die puinhoop nog groter vanwege het belang van de eigen microachterban die zichzelf verrijkt over de ruggen van anderen.
    Op naar een volgende failissement…waar de geplaagde burger weer voor moet opdraaien.

    @Scherpschutter
    Mooi betoog voor de vrije cultuurmarkt waar kwaliteit boven komt drijven en het pulp naar de bodem afzinkt!

  11. Bernhard

    Kunst en cultuur horen van oudsher zeer bij Utrecht, en het zou erg vreemd zijn als een stad die snel groeit na 550.000 bewoners niet daarop passend beleid heeft.
    Gaat niet altijd om subsidie maar om een visie en actief beleid.
    Er is al jaren een tekort aan kunstenaar ateliers. Creër een goede broedplaats hub met focus op (product )Design.
    Welke plek en versterking krijgt de visual Arts en film ?
    Meer visie en focus in beleid is nodig, ook zeker om een goede positie in Nederland te behouden en te hebben in de Randstad.

  12. Klaasjan

    Het is heel simpel. Zonder kunst en cultuur wordt het een ongezonde stad met alle dure problemen van dien.

  13. Nina

    @ Klaasjan

    Er wonen mensen op Kanaleneiland die kampen met kiespijn, omdat ze de tandarts niet kunnen betalen (zie VPRO-programma “Sander en de kloof” voor nadere info). Deze mensen geven helemaal niets om een museumbezoek in deze periode van hun leven. En zo zijn er veel meer schrijnende leefomstandigheden van mensen.

    Kijk eens buiten je rijke bubbel, zou ik zeggen. Cultuur is een elitaire hobby voor mensen boven in de pyramide van Maslov die dit prima zelf kunnen bekostigen.

    En nee: ik ben geen cultuurbarbaar en ja: ik ben ook rijk. Ik vind het vooral asociaal dat de cultuursector de hand blijft ophouden, terwijl de medemens diens basisbehoeften niet op orde heeft.

  14. JdV

    Niks mis met meer kunst en cultuur. Hoe meer hoe beter.
    Laten we eerlijk zijn, de inwoners van Utrecht zijn rijk. Huizen zijn kostbaar. Inkomens zijn torenhoog. Dus een mooie avondje opera voor 150 euro de neus of een museum tentoonstelling bezoeken voor 40 euro pp moet geen enkel probleem zijn. Hele volksstammen betalen rustig 100 of 200 euro voor festivalkaarten. Kom maar op met die cultuur dus. Geld is er genoeg in 030.
    O ja, subsidies doen we uiteraard niet aan in deze rijke stad. Als u graag het laatste hitnummer van de 3 tibetaanse neusfluiters wilt beluisteren in de Stadschouwburg kost dat nou eenmaal geld. Uw geld. Niet het geld van mensen die dat niet leuk vinden. Want ik verwacht van u geen subsidie voor mijn kaartje voor die bekende rockband die in TiVre komt optreden. Verwacht u dan alstublieft ook geen geld van mij voor uw Tibetaanse neusfluiters.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).