Utrecht krijgt met de aanleg van het Demkapark een nieuw stuk groen van 2.000 m2 Utrecht krijgt met de aanleg van het Demkapark een nieuw stuk groen van 2.000 m2

Utrecht krijgt met de aanleg van het Demkapark een nieuw stuk groen van 2.000 m2

Utrecht krijgt met de aanleg van het Demkapark een nieuw stuk groen van 2.000 m2
Bron: Gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht heeft langs het Amsterdam-Rijnkanaal een stuk grond gekocht voor de aanleg van een nieuw park. De realisatie van dit zogenoemde Demkapark moet in 2025 starten.

De gemeente Utrecht heeft langs het Amsterdam-Rijnkanaal een stuk grond gekocht voor de aanleg van een nieuw park. De realisatie van dit zogenoemde Demkapark moet in 2025 starten.

Het gaat om zo’n 2.000 vierkante meter grond van de voormalige Demka-staalfabriek aan de Amsterdamsestraatweg. Het idee is dat met de aanleg van het Demkapark een groene route ontstaat van het kanaal, via het Van Heukelompark naar de Vecht. Voordat het echter zover is, moet de grond worden gesaneerd en de haven langs de oever worden weggehaald.

Daarna kan het park opnieuw worden ingericht. In het huidige plan staat dat er een ‘recreatief’ fietspad langs het kanaal komt. Ook wordt het groen opnieuw ingericht en komen er nieuwe bomen aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Voordat de plannen echter definitief worden gemaakt, wordt de buurt erbij betrokken. Dat gaat dit jaar nog gebeuren. Rijkswaterstaat start waarschijnlijk in 2024 met de werkzaamheden om de bocht van het kanaal te verbreden. Ook komen er nieuwe damwanden, wordt de radarpost verplaatst en de grond gesaneerd. Daarna start de aanleg van het Demkapark.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Wow 2.000 m2, das een flink perceel. Op dat stuk grond van 40×50 meter kun hé wel een paar minuten ronddwalen.

 2. Baliekluiver

  Park is in Utrecht codetaal voor Evenemententerrein. Ik hoop dat de mensen in die buurt weten wat ze te wachten staat!

 3. Zuilen030

  Als de bocht verbreedt wordt wat blijft er dan over van de 2000M2?
  Een fietspad is super, scheelt een stuk over het industrieterrein.
  Enige nadeel van dit stuk is dat de dieselstank van de passerende schepen hinderlijk kan zijn als je er wat langer verblijft.

 4. PD

  Precies wat Zuilen030 zegt, als je de Demkabocht over een lengte van 600 meter tot 11 meter verbreedt moet je het beestje/plan bij de juiste naam noemen. Ongetwijfeld nodig voor de grotere scheepvaart, maar een flink aantal bomen wordt gekapt, het zal minder groen worden als dat het nu is.

 5. Elinkwijk

  Dat wordt een stukje gras van 10m en 2 boompjes, en dat noemt de gemeente een park! Om te huilen!

 6. Ad gladium

  @PD: meer een Demkafietspad met smalle groenstrook ernaast inderdaad, maar wat PR doet wonderen. Je hoort mij niet klagen verder, prima voorstel om het rondje Leidsche Rijn – Merwede – ARK – Vecht een stuk mooier te maken.

  Nu de Havenweg nog wat voetgangers- en fietsvriendelijker maken (een voetpad langs het kanaal en drempels zouden wonderen doen) en je bent er!

 7. Utrechtvoorutrecht

  Dit is 28% van een voetbalveld.

 8. Gerard vd Vecht

  2000 mtr zo groot is mijn tuin ook. Gerard.

 9. Isabelle

  Precies, @Baliekluiver! Iedere graszode in Utrecht moet geld opleveren, horecavergunningen vliegen de gemeentedeur uit.

  Heb je er als straatbewoner last van? Zal de gemeente worst zijn.

 10. AK

  Mooi plan. Het groen langs het kanaal is nu verwilderd en verwaarloosd. Daar is wel een mooi stukje van te maken, hoe breed of smal dan ook.

 11. Utrechtse Jantje

  Dit valt onder de Haagse Bluf , die onze moeder vroeger op tafel zette , en het was met één hap op ….Maar daar kon zij ook niks aan doen natuurlijk , want breder hadden we het toen niet ! Goed idee van jou @ Ad Gladium …..Ik zeg doen !!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).