Utrecht krijgt nieuwe lichtgevende bewegwijzering rond het centrum Utrecht krijgt nieuwe lichtgevende bewegwijzering rond het centrum

Utrecht krijgt nieuwe lichtgevende bewegwijzering rond het centrum

Utrecht krijgt nieuwe lichtgevende bewegwijzering rond het centrum
Foto: CU2030
De snelste route voor voetgangers van en naar station Utrecht Centraal is straks te vinden met behulp van 32 nieuwe borden en plattegronden.

De snelste route voor voetgangers van en naar station Utrecht Centraal is straks te vinden met behulp van 32 nieuwe borden en plattegronden.

Projectorganisatie CU2030 is inmiddels begonnen met het plaatsen van de borden op Smakkelaarsveld. De borden komen uiteindelijk aan beide kanten van het station.

Later komen de borden die de kortste routes aangeven ook in de rest van het historische centrum. “De nieuwe borden brengen je van het Smakkelaarsveld naar Lombok, van de Croeselaan naar het historisch centrum en kriskras overal doorheen”, aldus CU2030.

De nieuwe borden zijn verlicht, zodat ze ook in het donker goed leesbaar zijn. CU2030 haalt de blauwe stickers, die nu nog de weg wijzen, in de aankomende periode weg.

51 Reacties

Reageren
 1. Katja

  In het kader van zuinig omgaan met energie lichtgevende borden ?

 2. isabelle

  Lichtvervuiling…..maar wel meedoen met de Nacht van de Duisternis.

  Als Utrecht teveel geld overheeft (kan het me niet voorstellen met de financiële debacles dit jaar), geef het dan uit aan nuttige dingen…

 3. Herman

  Heel goed, past prima in streven om wat minder energie te verbruiken.
  Zullen die borden ook uitgaan als de klok wordt verzet naar wintertijd en we de lichtvervuiling even proberen stil te zetten?

 4. Nlz

  Ze zullen wel moeten Katja. De meeste LED-lantaarnpalen geven minder strooilicht (wat op zich positief is, want vooral de weg wordt verlicht) dan de ouderwetse lampen, maar daardoor wordt er ook minder licht op dit soort borden geschenen, dus moeten er inderdaad even wat LEDjes in om te zorgen dat het in het donker goed leesbaar is.

 5. Don

  @Katja is alleen in het centrum ten behoeve van de toeristen en de horeca die de leefbaarheid in het centrum aantasten. De toeristen waar dit college zo gek op is. Zuinig met energie is alleen in de wijken rondom het centrum waar de gewone Utrechters wonen. De mensen die de krankzinnig hoge parkeerbelasting en WOZ belasting op mogen hoesten.

 6. Karel

  Ook nog maar even trappen bij de Moreelsebrug van en naar de perrons.

 7. Uuutje

  Lekker duurzaam ook

  Ik denk dat we beter kunnen gaan minderen met electriciteitsverbruik, dan steeds maar de opwekcappaciteit te moeten uitbreiden. Zelfs in tijden van energiezuinige apparaten hebben we met ons allen nog nooit zo veel stroom gebruikt.

  Dit soort onzin-initiatieven in een gemeente waar nota bene een zogenaamd groene partij aan de macht is, dragen niet echt bij aan een zuinigere en duurzame wereld.

  Wat is er eigenlijk mis om bewegwijzeringsborden van snelgroeiend hout te maken en deze te verven en bedrukken met duurzame verf/ inkt? Als je ze dan strategisch plaatst in de nabijheid van een led-lantaarnpaal ben je iets slimmer bezig.

  Maar goed. Het echte probleem zit heem steeds bij het Utrechtse ambtenarencorps die steeds maar weer ongestoord hun gang blijven gaan met faalprojecten. Helaas zijn de wethouders en gemeenteraad steeds kop van jut. Ik zou overigens ook niet weten hoe gemakkelijk faalambtenaren te vervangen.

 8. Joas

  Sturen deze borden je ook weer verplicht door Hoog Catherijne?

  Wordt er nog werk gemaakt van het doorbreken van de glazen wand bij het tramstation bij Moreelsepark? Daar kan je de kortste route niet nemen namelijk. Veiligheid is daar helemaal geen argument.

  Krijgt het station ook een paar extra deuren en een bruggetje richting Moreelsepark, zodat ik niet honderdvijftig meter om moet lopen om het station heen en niet meer gedwongen langs schreeuwerige commercie en straatverkopers moet?

  Wordt het stationsplein middels trappen nog aangesloten op de Moreelsebrug?

  Vragen…

 9. Piet

  Wat is het toch lelijk geworden allemaal daar rondom het station.

  Jaren zeventig all over again.

 10. Joep

  @ De hypocriete gemeente die ieder jaar meedoet aan de nacht van de nacht/ van de duisternis.> tegen lichtvervuiling…

  Ja, die ambtenaren daar begrijpen het helemaal als ze onnodige nieuwe spullen moeten aanschaffen. Wie zet zijn uiteindelijk handtekening onder dit soort flutuitvoeringen die haaks staan op het gepredikte beleid van de gemeente Utrecht?

 11. Jees

  Waar is dat a4 vakje eigenlijk voor?

  Is op die hoogte nu niet bepaald hufterproof. gaat snel sneuvelen aan gaat dus in totaal bij alle palen honderduizenden euro’s aan schadevervanging kosten.

  Is dat ook meegerekend in de kosten? Is zeker dezelfde ambtenaar die overal op het stationsplein lichtgrijze stoeptegelels heeft laten neerleggen waar je alles op ziet, terwijl er proeven gedaan zijn met donkere tegels.

 12. Erwin

  @joas: die vragen zijn oud en inmiddels allemaal beantwoord. Misschien niet de antwoorden die je wenste, maar het heeft geen zin om de vragen te blijven stellen. Get a life

 13. paul

  @Nlz – welke onderbouwing heb je voor je claim dat LED minder strooilicht geeft? Dit heeft niets met de lichtbron maar alles met het armatuur te maken. Sinds we LED lampen hebben bij het fietspad achter het huis kan ik binnen nog met het strooilicht van een lantaarnpaal op 20 m afstand binnen lezen! En onze groenlinkse gemeente wil er echt niets aan doen.

 14. wollie

  @Uuutje: met je smartphone een route plannen kon wel eens meer energie kosten dan een uur lang zo’n bord verlichten.

 15. Joas

  @ Erwin

  Ze kunnen wel beantwoord zijn. Het slaat alleen allemaal nergens op. En het zijn allemaal zaken waar eenvoudig een oplossing voor te bedenken is. Het “mag” alleen niet wegens dubieuze contracten, die zelfs in strijd lijken met de geest van de wet. Wij als burgers hebben recht om te weten hoe dingen echt zitten en het bestuur hoort dingen te doen in het belang van de gemeenschap/ samenleving. Het commerciële belang van een paar partijen dienen, terwijl dit haaks staat op het algemeen maatschappelijk belang is dubieus en riekt zelfs naar corruptie. De argumenten die gegeven worden om dingen wel/ niet te doen zijn allemaal stuk voor stuk niet sterk.

 16. Uuutje

  @ Wollie

  Dat is mijn punt niet. Het is simpelweg niet nodig de borden zelf te verlichten als je ze strategisch plaatst in het licht dat er toch al is. Het is inefficiënt en niet duurzaam. Alle beetjes helpen.

 17. Ramon

  Azijn in de aanbieding?

  Mooie , stijlvolle nieuwe bewegwijzering. Complimenten

 18. Joep

  @ Nlz

  Complete onzin. LED licht is energiezuinig, maar de gemiddelde led-lantaarnpaal, of autolichten, zijn zo afgesteld dat ze EN veel te fel staan (en te veel licht afgeven, gevaarlijk zelfs vaak door verblinding) en verstrooien door afstelling vaak ook enorm.

  Het is toch niet echt gezond als je ‘s nachts wakker ligt in je huis en zelfs gordijnen al niet meer afdoende lijken te zijen, omdat je jezelf in een koelkast waant met de deur open.

 19. Anlies

  Wat een heerlijk forum dit met hilarische bijdragen! Als de borden overlicht waren, zouden de vaste reaguurders klagen over de onleesbaarheid.

 20. Scherpschutter

  We leven in een tijd waarin iedereen tussen de 7 jaar oud en 105 jaar oud een smartphone op zak heeft, waarop men kan kiezen uit ongeveer 175 verschillende navigatieapps.

  En wat doet de gemeente? Simpele, doeltreffende stickers vervangen door peperdure design borden en plattegronden (hallo, 1970!) die werkelijk helemaal niemand nodig heeft. Voor WIE? Die ene 93-jarige zonder smartphone die vanuit het centrum naar Lombok wil wandelen…?

  Man man man.

 21. Bill

  Het is in ieder geval fijn om te merken dat het niet uitmaakt om welk onderwerp het gaat: Of het nou Uithoflijn is of wat nieuwe bewegwijzering, de DUIC reaguurders staan als beste stuurlui klaar om te klagen.

  Heeft het uberhaupt nog zin om reacties toe te staan onder dit soort artikelen, want het is in principe een en al negativiteit?

 22. Petrus

  @Uutje:

  Beter omgaan met ons elektriciteits-/energieverbruik kan het snelst/simpelst door (elektrische) auto weg te doen, en te vervangen door (elektrische) fiets.
  Ledpalen prima. Welkom.

 23. geert

  Waarom niet een bordje verwijzend naar de Noordertunnel? Dé manier om HC en stationsplein te vermijden op weg naar de trein!
  Dan nog… Utrecht Centraal? ja, wat/hoe/waar? Station of Utrecht CS lijkt me handiger voor een zoekende toerist.

 24. Jees

  @ Geert

  Het station heet Utrecht Centraal, niet station Utrecht en ook niet CS.

  CS, dat is een Amsterdamse term overigens. Net als dat men in Groningen steevast spreekt over Hoofdstation.

 25. Joas

  @ Bill

  Meestal ben ik het met je eens. In dit geval is het terechte kritiek. Lichtgevende bewegwijzeringsborden zijn gewoon overdreven luxe en dragen toch weer bij aan extra energieverbruik en extra lichtvervuiling. De gemeente is extra hypcoriet door wel mee te doen met de Nacht voor de Nacht en aandacht te vragen voor onnodige lichtvervuiling en dan precies het tegenovergestelde te doen in de praktijk.

  We hadden trouwens prima bewegwijzeringsborden.

  Het zijn toch first world problems om die iedere 10 jaar te gaan vervangen, alleen, omdat het design wat frisser moet zijn. Slaat echt helemaal nergens op.

 26. Popie Jopie

  De pijl naar de jaarbeurs staat verkeerd. Als voetganger moet je namelijk rechtdoor, trap op en dan naar links, langs het station op. Detail.

 27. Manou De R.

  Typisch Nederlands micro management weer hier aan het aantal berichten te zien. Niet of de winkels een keer eerder open gaan en of de economie om zeep wordt geholpen maar groene eco clowns welke over elkaar heen buitelen om hier hun groene hartje te etaleren.

 28. Bill

  @Joas: Het is nogal een olifant van een mug maken als mensen hier weer vallen over lichtvervuiling en de stad hypocriet noemen omdat Utrecht meedoet aan de ‘nacht van de nacht’. Dus omdat je daar aan meedoet mag je plotseling geen verlichte bewegwijzering meer hebben? Is dat werkelijk van alle plekken die op de stad verlicht zijn hetgeen dat het meeste energie kost en de meeste lichtvervuiling veroorzaakt, ja? Die argumentie slaat toch nergens op?

  Een enkele lantaarnpaal stoot nog meer licht uit, laat staan al die kantoorpanden die ‘s avonds onnodig verlicht blijven.

 29. Popie Jopie

  Naar rechts bedoelde ik

 30. Joas

  @ Bill

  Helemaal niet. Je voegt weer iets toe aan licht en lichtvervuiling, bovenop al dat andere dat wellicht ook een probleem is. Grootste probleem is dat verlichte bewegwijzeringsborden nergens voor nodig zijn.

  @ Manou de R.

  Ja, waan het klimaatprobleem is ook alleen maar een grotere bedreiging voor de mensheid als geheel dan de Coronacrisis. Steek toch lekker je hoofd in het zand. Of ergens anders.

 31. Perfect goede routing!

  Wat een hoop zeurpieten hierboven ! Je vraagt je af hoe zij de kerst door brengen… waarschijnlijk in het pikke donker, geen kerstboom lampjes aan, geen tv of Netflix, en mobiel uit. In vuile kleren wat de wasmachine gebruikt ook veel energie. En de vieze vaat op de aanrecht want warm water kost ook veel energie. …soort holbewoners, ik denk dat je dan beter nog zsm naar Drenthe kan verhuizen en kijken of daar nog een hunebed leeg staat…
  Zoniet dan zijn ze puur inconsequent! Want bewegwijzering en veilige verlichting, is noodzaak. Alle nieuwe verlichting is Led verlichting, en super zuinig.
  Een donkere stad zonder goede verlichting en duidelijke routes is onveilig..

 32. paul

  Ik begrijp echt niet waarom mensen in de grote stad met al haar voorzieningen willen wonen als ze bij voorkeur in ergens in de provincie willen leven…Verhuis en geniet van suf provincie steden als Assen, Arnhem , Zwolle, Tilburg of zo !

 33. Drommels

  @ Paul

  Que? Waar heb jij het nou weer over man?

  Ik vind lichtgevende bordjes eerder iets voor suffe provinciesteden trouwens, maar goed 😉

  Onderschat een Zwolle of zo trouwens niet. Prima stad.

 34. Manou De R.

  @Joas: kwestie van even je ogen op de bal houden maar dat is je net zoals zovelen hier niet gegeven. Het gaat er niet om of ik Corona wel of niet reëel vindt, er is een overheid die alles potdicht houdt. Niet ik. Dit jaar 2020 was ook één van mijn beste beslissingen om in mijn bedrijf een paar types zoals jij er subiet uit te flikkeren. Het heeft een hoop rust op de werkvloer gebracht.

 35. wollie

  nemen jullie ook altijd de moeite om eea even voor te lezen aan de slechtziende medemens?

 36. Zonnewende

  @Ramon
  @Joep
  @Anlies

  +1
  Helemaal mee eens.

 37. Joas

  @ Manou

  Zo hey, jij zorgt goed voor je personeel door in termen van eruit flikkeren te praten.

  Ik denk dat het personeel blij mag zijn dat ze bij zo’n baas als jij weg zijn. Kennelijk heb je mensen ontslagen alleen omdat je het niet eens was met hun (privé-)gedachtes? Dat mag dus niet, dus ik hoop dat je nog wat rechtszaken, onder meer van het UWV zelf, aan je broek krijgt. Het laat in ieder geval zien wat voor verpest mens je bent en waarom ik je reacties vervolgens kan skippen.

 38. Manou De R.

  @Joas: je mist ook hier weer the big picture. Ik heb nu 27 anderen die gewoon normaal naar hun werk kunnen door er 2 te deleten. Het kon gelukkig snel.

 39. Joas

  @ Manou

  Dan wens ik je verder veel plezier met die 27 mensen. Lekker in jullie eigen bubbeltje.

 40. Fred

  @ Manou

  Niet vreemd ervan opkijken als een aantal van die 27 mensen jou binnenkort verlaten.

  Jij kan dan wel blij met hun zijn, zij hoeven niet blij met jou te zijen en dat zullen ze ook echt niet aan je lip hangen. Je bent immers maar gewoon hun baas die hun betaalt. Ze komen vooral voor het geld hoor. Gelet op hoe je over je mensen praat die even niet meer bevallen (die je toch echt zelf hebt aangenomen), geef ik ze groot gelijk als ze uit zichzelf op zoek gaan naar bazen die wel met respect over hun (al dan niet gedwongen) vertrokken personeel praten. Dat verdient een mens namelijk gewoon. Ook als wegen zich scheiden, ook als personeel het er soms zelf naar maakt. In de basis heb je gewoon respect. Als je mensen eruit flikkert heb je dus geen respect. En je hebt ze dus ontslagen vanwege hun privé-gedachtses. Nou, chapeau. Echt een fijn mens ben je!

 41. Manou De R.

  @ Fred en Joas 1: het was mede het verzoek van die 27 en 2: als ik jullie zo bij elkaar optel kom ik weer precies uit op 2. Dat kan geen toeval zijn.

 42. Mark

  Handig bordje, ziet er netjes uit, mooi initiatief om bewegwijzering aan te brengen. Alleen, wat een beetje onderbelicht blijft is dat zijstukje waar een soort TL-buis in lijkt te zitten. dat wordt toch hopelijk niet een verlicht reclamebord? Misschien nodig omdat buitenreclamebedrijf (mee-)betaalt? Dan worden het lelijke dingen, en wordt het positieve teniet gedaan. Pas te beoordelen als een voltooid exemplaar te zien is.

 43. Pee

  Led verlichting heeft veel voordelen en zijn energiezuinig .
  Maar er zijn ook nadelen aan led .
  Het grootste nadeel,wat maar niet genoemd word,is dat led enorm slecht is voor de ogen.
  Dan laten ze het ook nog eens te fel branden kijk maar naar de verkeerslichten en de bussen.

 44. Koel Hoofd

  @ Manou De R
  Ik wens je veel personeel toe, die kan je zo te horen goed gebruiken.

 45. Manou De R.

  @ Koel Hoofd: geen zorgen, de vijver met aanbod waaruit gevist kan worden is beduidend groter dankzij deze tijd.

 46. Sjoerd

  Kharma is a bitch Manou, ga je nog wel achterkomen en merken….

 47. Manou De R.

  @Sjoerd: mijn bedrijf is als mijn woonkamer. Ik en niemand anders bepaalt wie daar zit en wie daar de sfeer bepaalt. Misschien zijn jij, Joas en Fred er zélf wel eens als rotte appel uitgevlogen bij een werkgever. Dat ligt echt aan jezelf.

 48. Fred

  @ Manou

  Nee, bij mensen die zo praten als jij stap ik zelf op. Ik ben dan ook eigen baas en verhuur mijn kennis en kunde. Ik zit in de luxepositie dat ik dat kan.

  Wel eens overwogen dat jij zelf de rotte appel zou kunnen zijn? Het ligt niet per sè aan de ander. Dat is vaak een gemakkelijke uitvlucht. Daarnaast neem jij zelf de mensen aan die niet in het team passen. Dat is jouw fout. Jouw verkeerde inschatting geweest. Zoek het eerst eens bij je zelf. Jij voldeed niet. Daar kunnen de ontslagen mensen niet veel aan doen dat jij de voor joyw bedrijf verkeerde mensen aanneemt. De mensen die ergens anders prima op hun plek kunnen zijn en zonder jou zomaar eens zouden kunnen exvelleren. Jij hoeft, omdat jij verkeerd koos, hun eigenwaarde niet aan te tasten.

  Daarnaast geef je al iets van het probleem weg. Bedrijven/ kantoren horen zakelijke omgevingen te zijn. Werkplekken. Mensen komen er om, tada, te werken. Een bedrijf hoort een fijne en aangename werkomgeving te bieden. Huiskamers hebben mensen thuis. Daar waar de echt belangrijke zaken in het leven zouden moeten plaats hebben mijn inziens. In mijn beleving hou je werk en privè dan ook gescheiden.

 49. Manou De R.

  Zoals ik al zei, maar ik krijg dat maar niet aan je verstand gepeuterd: ik betáál het, dus ik bepáál het.

 50. Linda

  @ manou

  Zo werkt dus niet met arbeidsregelgeving; en terecht. Misschien zie je nog wel een rechtszaak tegemoet. Dat jij verkeerde mensen aanneemt wil niet zeggen dat je ze er dan later zo maar weer uit kan “fl*kkeren”. Wat een laag taalgebruik ook. Dan koop je ze maar uit als je er vanaf wil.

 51. Manou De R.

  @ Linda: dat is wat jullie hopen maar dat gaat niet gebeuren. Pure kansberekening. Als je kijkt wat ik aan mails en apps heb van hoe deze twee zich jegens het overig personeel hebben misdragen zie ik alleen al voor het popcorngehalte een rechtszaak tegemoet. Toevallig werd ik vandaag gebeld om een referentie af te geven voor één van de twee. Jij hebt vast wel een idee hoe dat gesprek gegaan is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).