Utrecht krijgt twee nieuwe tijdelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen Utrecht krijgt twee nieuwe tijdelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen

Utrecht krijgt twee nieuwe tijdelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen

Utrecht krijgt twee nieuwe tijdelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen
Archieffoto
Het is op dit moment volgens de gemeente erg druk op de Utrechtse daklozenopvang. Er worden daarom twee extra tijdelijke opvanglocaties geopend in de stad.

Het is op dit moment volgens de gemeente erg druk op de Utrechtse daklozenopvang. Er worden daarom twee extra tijdelijke opvanglocaties geopend in de stad.

De druk wordt vooral veroorzaakt omdat de uitstroom uit de opvang niet doorzet. Dit wordt weer veroorzaak omdat er niet genoeg betaalbare woningen zijn. Daarnaast zorgt de onlangs opnieuw ingevoerde anderhalvemetermaatregel voor extra druk op de opvang. Het college heeft daarom besloten vanaf halverwege februari volgend jaar een extra 24-uurs opvanglocatie te openen aan de Biltstraat 186.

Op deze plek kunnen mensen terecht die recht hebben op opvang. Op dit wordt het pad moment gebruikt door Moviera, voor de opvang van mensen die te maken hebben met huiselijk geweld. Vanaf ongeveer half februari gaat het Leger des Heils hier tijdelijk tot 1 april 2024 gemiddeld 30 mensen opvangen.

Koudweerregeling

Daarnaast wordt halverwege deze maand aan de Zeehaenkade een locatie in gebruik genomen. Ook hier gaat het Leger des Heils mensen opvangen, maar alleen op momenten wanneer het buiten koud is. Er is plek voor maximaal 25 personen en de locatie wordt tot en met 1 april volgend jaar gebruikt. Hier kunnen straks ook mensen terecht die geen recht hebben op opvang.

”In Utrecht willen we dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft”, zegt wethouder Maarten van Ooijen. “Als iemand toch dakloos raakt, bieden we snel tijdelijke opvang met hulpverlening, met als inzet dat iemand weer zo snel mogelijk een ‘gewoon’ dak boven het hoofd heeft en kan werken aan herstel. Daarvoor is het nodig dat er voldoende opvanglocaties zijn in de stad en dat die kwalitatief goed zijn.”

15 Reacties

Reageren
 1. Trees

  Waarom nou weer op de Biltstraat? Zit er niet genoeg opvang in dit gebied?

 2. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Aaa wat fijn dat de welgestelde mensen als Trees zo blij zijn met de opvang van dakloze mensen,misschien lekker samen eten tijdens de kerstdagen, zou pas echt naaste liefde zijn uit het boekje.
  Fijn dat er ruimte is voor deze groep mensen in Utrecht.

 3. Realist

  Ook in dit geval wordt gekeken naar de achterkant van het probleem, de oplossing is kennelijk een tekort aan geschikte woonruimte. De oplossing zou moeten liggen aan de voorkant, in dit geval niet besproken, niet belicht.

 4. Henk

  Een paar honderd meter beide kanten op staan nog wat hotels waar 400 asielzoekers opgevangen worden. Oudwijkerveldstraat nog wat daklozen opvang, Wittevrouwenkade voor jongeren: Utrecht-Oost, voor al uw opvang!

  Maar sssst daar mag je niks van vinden want dan ben je een NIMBY en a-sociaal. Deze kant van Utrecht wordt al tientallen jaren gebruikt voor de opvang van vanalles, methadon uitgifte, stadsgeldbeheer, het zit of zat allemaal in Utrecht -Oost.

 5. Lombokker

  Een steeds groter tekort aan woonruimte, en ondertussen gaat de asielinstroom maar door. Het is hoog tijd dat opvang in de regio bespreekbaar wordt.

 6. RABE

  Niemand wil deze mensen naast zich maar ze moeten toch ergens terecht kunnen in de winter.
  Volgens mij is dit een probleem van alle tijden.

 7. De oplossing

  Ik moet mijn kinderen dus gewoon de deur uitzetten. Dan worden ze dakloos en worden ze geholpen aan een woning.
  Bedankt voor de tip Gemeente Utrecht…. Eindelijk ruimte in mijn huis #cynisch

 8. Carmen

  @De oplossing: Als een opvang met stapelbedden en eten van de voedselbank beter is voor je kinderen dan bij jou wonen, zou ik je kinderen zeker laten gaan. Bel meteen de kinderbescherming als je toch bezig bent, want jij zorgt blijkbaar niet echt voor een fijne thuissituatie.

 9. Yoshua

  @Henk,

  Jij denkt dat alles bij ons in oost is geconcentreerd.
  Dan kan ik beter niet zeggen dat er op de Nansenlaan een complete flat in gebruik is voor voormalig daklozen en GGZ-cliënten.
  Ook niet dat er in LeidscheRijn 192 wooneenheden zijn en verdeeld over Lombok 79.
  Stadsgeldbeheer wel op de Biltstraat zit maar de cliënten ontvangt aan de Paranadreef.
  Ik zal het ook niet gaan hebben over Lunetten en Hoograven waar veel begeleid wonen locaties zijn.
  Bij ons de hoek in de Maliestraat wonen voormalig daklozen die in een traject naar zelfstandig wonen zitten.
  Dan is er hier nog een crisisopvang, geen probleem mee, mensen moet je helpen niet uitsluiten.
  Lister/ Tussen voorziening / Leger des Heils zit in bijna de hele stad met opvang begeleid wonen.
  De goudkust is volgens mij de enige buurt die geen opvang kent.

  Wat maakt het allemaal uit, zijn allemaal mensen zoals jij en ik.
  Tegenslag zit in een klein hoekje, iedereen kan dakloos worden.

 10. Scherpschutter

  De socialistische overheid heeft zichzelf de taak en verantwoordelijkheid toegeëigend (ik heb er nooit voor getekend in ieder geval) om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander een dak boven het hoofd heeft. Kennelijk kan ze niet langer in deze belofte voorzien en daarmee vraag je je af; wat heb je dan nog wél aan dat blok aan je been genaamd overheid?

  Dat zogenaamde ‘sociaal contract’ (ik weet nergens van) moet broodnodig eens worden heroverwogen. Kun je illusies door een shredder halen? 🤔

 11. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Ter kennisgeving:
  Als je geboren bent tussen 1945-1988 dan ben je het product van die socialistische regering.
  Als je geboren bent na 1988 dan weet je niet beter dan dat privatisering het politiek toverstokje is.

 12. Soeak Up

  @Niet zo scherpie

  We hebben helemaal geen socialistische overheid, maar een neo-liberale.

  CDA en VVD trekken al lang aan de touwtjes. Het is marktwerking dat de klok slaat. Zaken die burgers dienen worden wegbezuinigd, miljarden stromen het bedrijfsleven in en gaan richting allerrijksten.

 13. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Privatisering is de doodsteek geweest voor het mooie Nederland dat ik ooit kende,alles kost eigenlijk nog meer geld dan nodig is.

 14. Bromsnor

  Bromsnor heeft zelf een brief van de gemeente ontvangen over de opvang op de Biltstraat (om de hoek). Bromsnor vind het intriest dat mensen, buiten hun schuld, niet aan een woning kunnen komen, dus Bromsnor heet zijn nieuwe buurtgenoten van harte welkom. Er kan nog meer bij hier in de buurt.

  Woningtekort is overigens niet door asielzoekers veroorzaakt maar door 10 jaar neoliberaal wanbeleid en afbraak van de voorraad sociale huurwoningen.

 15. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Laten we niet wegkijken,maar vooral wel benoemen dat asielzoekers hebben bijgedragen aan het woningtekort,omdat er te weinig woningen zijn in Nederland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).