Utrecht krijgt visdeurbel met camera: vanuit huis kijken of er vissen wachten voor de Weerdsluis | De Utrechtse Internet Courant Utrecht krijgt visdeurbel met camera: vanuit huis kijken of er vissen wachten voor de Weerdsluis | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht krijgt visdeurbel met camera: vanuit huis kijken of er vissen wachten voor de Weerdsluis

Utrecht krijgt visdeurbel met camera: vanuit huis kijken of er vissen wachten voor de Weerdsluis
Weerdsluis. Foto: Robert Oosterbroek
Utrecht krijgt een heuse visdeurbel. Bij de Weerdsluis wordt in het water een camera opgehangen waardoor mensen vanuit huis de beelden kunnen bekijken. Als er een vis voor de sluis ligt te wachten kan men op een knop drukken waarna de sluiswachter de deur opent.

Utrecht krijgt een heuse visdeurbel. Bij de Weerdsluis wordt in het water een camera opgehangen waardoor mensen vanuit huis de beelden kunnen bekijken. Als er een vis voor de sluis ligt te wachten kan men op een knop drukken waarna de sluiswachter de deur opent.

Het klinkt als een grap en het is volgende week ook 1 april. Maar volgens de gemeente is het – DUIC heeft het meerdere malen gevraagd – echt serieus. Utrecht krijgt dus de eerste visdeurbel ter wereld.

Vanaf maandag kunnen Utrechters via de website visdeurbel.nl live videobeelden bekijken van een camera die onderwater hangt bij de Weerdsluis. Als er dan vissen te zien zijn, kunnen de kijkers op de visdeurbel drukken waarna de sluiswachter een seintje krijgt om de sluis te openen.

Tekst gaat verder onder video. De videobeelden tonen hoe de camera werkt, deze is eerder getest en vanaf maandag door iedereen live te bekijken

Obstakel

Anne Nijs is adviseur groen en stadsnatuur bij de gemeente Utrecht, ze legt uit: “Het is eigenlijk vergelijkbaar met een faunapassage, een middel om obstakels voor dieren weg te nemen. Hier is het obstakel de sluis.”

Duizenden vissen zwemmen ieder voorjaar dwars door Utrecht: vanaf de Vecht, via de Weerdsluis en de Oudegracht, naar de Kromme Rijn om zich voort te planten. “Maar bij de Weerdsluis komen ze vaak bij een dichte sluis aan en dat is gevaarlijk voor ze. Dan kunnen ze opgegeten worden.”

Wild spotten

Daar hebben ze dus nu de visdeurbel voor bedacht. Nijs vertelt: “Omdat de vissen de stroming opzoeken, weten we goed hoe ze zwemmen. Daar is de camera op afgesteld. Als kijkers een vis zien en op de knop drukken gaat er een screenshot naar de sluiswachter en die kan vervolgens de sluis een stuk openzetten.”

Deze methode is nieuw, hoeveel vissen er precies mee gered gaan worden is dan ook nog niet bekend. “Maar het is ook een eyeopener, de Oudegracht is niet alleen een bak met water. Er leeft ook van alles in en een goede waterkwaliteit behouden is dus belangrijk. Met de camera kunnen we ook beter monitoren hoeveel soorten er voorbijkomen en de aantallen beter in de gaten houden, het is een beetje als wild spotten.”

26 Reacties

Reageren
 1. Mark

  ok ik heb er een nieuwe hobby bij

 2. Scherpschutter

  Handig voor hengelaars! Het zal druk worden op dat stekje. LOL

  Man man man. Het begint hier echt een openbaar gesticht te worden.

 3. W.

  @Mark: visdeurbelletje lellen?

 4. Harm

  Ben benieuwd! Een AI zou op termijn makkelijk de vis kunnen ‘herkennen’, vooral als er genoeg screenshots worden beoordeeld.

 5. Kadoendra

  Voor de sluiswachter is het niet te hopen dat de mensen massaal visdeurbelletje gaan trekken want anders doet dit persoon steeds voor niets de sluisdeur open.

 6. Koel Hoofd

  Enfin, binnen de kortste keren staat de sluis permanent open omdat de sluiswachter knotsknettergek werd van verveelde Utrechters die visdeurbelletje lellen ten gunste van hun eigen vermaak en beleving…

 7. Lombokker

  Schandalig! Er wordt totaal geen rekening gehouden met de privacy van die arme vissen. Ik hoop dat de gemeenteraad hier snel een eind aan maakt.

 8. Pee

  In de eerste plaats is het zicht onderwater miniem.
  Op de tweede plaats die vissen gaan niet voor de camera zitten wachten tot iemand ”de deur” open doet.
  Je zal heel sporadisch een vis kunnen zien dus wat mij betreft is het een grap.
  Zo niet dan vraag ik me daadwerkelijk af waar ze de tijd vandaan halen om zoiets onzinnigs te bedenken en ten uitvoer te brengen.

 9. Scherpschutter

  U wilt graag een overheid. Dan niet klagen over de drastische belastingverhogingen…waar u vervolgens visdeurbellen voor terugkrijgt.

 10. Luuk Upuuk

  Ik dacht even dat we al op 1 april waren, maar het bleek toch echt pas 24 maart.

 11. Bert

  Gelukkig hebben ze bij de gemeente een begrotingsoverschot van een ruim 1.5 miljard…

 12. Hans slots

  Ach jochie, wat denk je nou mooie gladiool! Wij zijn Utrechters jochie….. hou toch es op dooie…

 13. Jeroen

  Een simpel visluikje met bewegingssensor in de sluisdeur bleek niet mogelijk?

 14. Jochem

  Niet bepaald een originele grap. Wel eens van de Kamper steur gehoord?
  Een veel beter plan lijkt me: alle vis van een zendertje voorzien, zodat de sluis automatisch opengaat. Het mag toch wel een cent kosten, meneer Nijs?

 15. Wim Vreeswijk

  Zeker een ideetje van de Partij voor de Dieren om ook vissen meer welzijn te vertrekken tussen de Utrechters ? Als de vissen willen bellen om door te kunnen zwemmen zullen ze toch eerst de wal op moeten……

 16. mees kees

  Onder water een knopje bij camera met instructies in ‘vissers latijn. Kan de vis zelf op het knopje drukken. En bovengronds ook 2 knoppen aan beide zijden, voor de vaartoeristen. Sluiswachter niet meer nodig.

 17. Bart

  @Scherpschutter: Wordt het niet eens tijd dat je ergens anders gaat wonen?
  Ik zie werkelijk alleen maar gezanik, gezeur en gemiep van jou over alles wat er in en om Utrecht gebeurt.

 18. 19Bentje48

  Het gaat, zo begrijp ik, om een periode totdat de sluis weer regelmatig opengaat voor bootjes. Kennelijk ontbreekt het bij veel mensen aan kennis over vismigratie ivm de voorplanting van veel vissoorten en de grote obstakels die zich daarbij voordoen. Van vogels is dat bij meer mensen bekend en daarvan vinden we het normaal dat wel letten op het behoud van natuurlijke rust- en voedingsplaatsen voor trekvogels. Het lijkt in eerste instantie wat overdreven, maar ik vind het zo gek nog niet dat op deze wijze de vistrek wordt gefaciliteerd.

 19. Claudia

  Fantastisch! Kunnen ze die bel niet ónder water maken zodat die vis zelf kan aankondigen dat ie er door wil?

 20. UTRECHTSE JANTJE

  Het lijkt me ‘n aardig idee , maar waarom doet die Sluiswachter niet op ‘n vast tijdstip dagelijks even de sluis open voor ‘n uurtje of zo en dat bijvoorbeeld twee keer per dag … daar zal die goeie man toch niet zo moei van worden ….dan is die onderwater poppenkast nergens voor nodig !

 21. UTRECHTSE JANTJE

  Volgens mij is deze foto van de Sluis , van Robert Oosterbroek trouwens al uit 2017 …. Als ik mij niet vergis !

 22. vis

  blub blub blubblub blub blubblubblub blub blub.

 23. Hans

  mooie aanloop naar 1 april

 24. Martijn

  Dit is gewoon een vroege 1 april grap hoor

 25. Hanan

  De viss gaat under de water

 26. Utrechtse moppuh voor Echte guppekoppe facebook site.

  Hoe gooi je geld weg.. zo dus. Met kruiwagens komt het er in, met vrachtwagens gaat het eruit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).