Utrecht krijgt volgend jaar in Griftpark monument voor slavernijverleden Utrecht krijgt volgend jaar in Griftpark monument voor slavernijverleden

Utrecht krijgt volgend jaar in Griftpark monument voor slavernijverleden

Utrecht krijgt volgend jaar in Griftpark monument voor slavernijverleden
Het schetsontwerp van het monument. Mogelijk worden de vormen en kleuren nog aangepast. Beeld: gemeente Utrecht
In het Griftpark in Utrecht wordt op 30 juni 2023 – tijdens Keti Koti Utrecht – een monument voor het trans-Atlantisch slavernijverleden onthuld. Dat het monument er zou komen was al besloten, maar er was nog geen locatie gekozen. Nu is die locatie dus wel bekend. Het monument wordt ontworpen door kunstenaar Patricia Kaersenhout.

In het Griftpark in Utrecht wordt op 30 juni 2023 – tijdens Keti Koti Utrecht – een monument voor het trans-Atlantisch slavernijverleden onthuld. Dat het monument er zou komen was al besloten, maar er was nog geen locatie gekozen. Nu is die locatie dus wel bekend. Het monument wordt ontworpen door kunstenaar Patricia Kaersenhout.

Het monument komt er vanwege de rol die Utrecht heeft gespeeld in het slavernijverleden. “Met dit monument geven we ruimte aan een onderbelichte pagina van onze geschiedenis”, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

“Ook Utrecht was nauw verbonden met de slavernij. Als stad voor iedereen en waar ook ruimte is voor iedereen is het belangrijk dat we ons verleden kennen. […] Dit monument zorgt voor het vergroten van het historisch besef over het trans-Atlantische slavernijverleden van Nederland en van Utrecht.”

Kunstwerkgroep

De gemeenteraad nam in juli 2020 een motie aan waarin het college werd opgeroepen om, samen met organisaties en bewoners uit de stad, een monument te plaatsen. De gemeente is dan ook in gesprek gegaan met initiatiefnemers en de gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving (ABKV).

In die kunstwerkgroep zitten mensen die de achterban en nazaten van tot slaaf gemaakten uit Suriname en het Caribisch deel van Nederland vertegenwoordigen. De kunstwerkgroep heeft aan de gemeente een advies uitgebracht over de gewenste locatie, hoe het kunstwerk eruit kan komen te zien en wie het kunstwerk moet gaan maken.

Monument van vlucht en verzet

Het monument wordt gemaakt door kunstenaar Patricia Kaersenhout. Zij heeft haar ontwerp ‘Een monument van vlucht en verzet’ genoemd. Het monument krijgt de vorm van een driehoek, die verwijst naar de driehoekshandel; een systeem van uitwisselingen in drie richtingen tussen Europa, Afrika en Amerika.

Erbovenop komen de ‘Flying Africans’, figuren uit een Afrikaanse legende die terug over de oceaan ontsnappen door een magische passage. De haren van de figuren zijn gevlochten in cornrow, waarmee tot slaaf gemaakten met elkaar communiceerden.

Rondom het kunstwerk komen bakstenen, die gebruikt werden als ballast voor de schepen. Onder het monument zijn 20.000 kauri-schelpen verborgen, de prijs van een tot slaaf gemaakte. Er komt een QR-code waarmee bezoekers kunnen luisteren naar verhalen over vlucht en verzet.

Griftpark

In de zoektocht naar een goede locatie is gekeken naar Park Transwijk, Paardenveld en het Griftpark. Het Griftpark had de voorkeur van de kunstwerkgroep en wordt dus ook de definitieve locatie. De gemeente kiest voor deze plek vanwege de centrale ligging, ‘het feit dat het een stadspark voor alle Utrechters is’, het aantal bezoekers en de mogelijkheid om de wandeling Sporen van Slavernij erop te laten aansluiten.

Ook is in het park genoeg ruimte om grote groepen bewoners en bijvoorbeeld leerlingen van scholen meer te vertellen over het slavernijverleden. Ook de jaarlijkse viering van Keti Koti gaat bij het gehouden worden.

Het eerste ontwerp voor het monument wordt nu door Patricia Kaersenhout uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Het monument wordt op 30 juni 2023 tijdens Keti Koti Utrecht onthuld.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
  1. leo

    Laat ik hier maar geen commentaar op geven,want dan ben je tegenwoordig een paria

  2. Bill

    Heel goed, Utrecht is namelijk koploper geweest in de handel in slaven, eigenlijk is dit monument nog veel te klein om ons Utrechters met de neus op de feiten te drukken…! Tevens pleit ik voor een maandelijks gemeentelijk excuus, met daarbij het luiden van de klokken van de Domtoren.

  3. Wil

    Waarom niet op het berlijnplein plaatsen? Gemiste kans!

  4. buurtbewoner

    omg wat een lelijk gedrocht

  5. Sjaak

    Hoop dat het monument hufter- en bbq-proof is…

  6. JdV

    Uiteraard had dit monument in het Wilhelminapark moeten komen staan aangezien de familie van Oranje Nassau veel heeft verdiend aan de slavernij. Gemiste kans dus.

  7. jan

    Blijkbaar moet zo n monument heel lelijk zijn

  8. WvR

    Ik lees hier doorgaans veel geklaag over hoe artist impressions totaal niet met de werkelijkheid overeen komen.

    Ik hoop echt dat dat hier ook het geval gaat zijn, want dit ziet er niet uit.
    Zelden zo’n slecht stuk photoshop werk gezien. Tenzij het kunstwerk op magische wijze daadwerkelijk zweeft boven de grond. Dit is niveau “…ik heb nog wel een familielid die goed is met dit soort dingen…”

    Wat het kunstwerk zelf betreft:
    Geen idee.
    Valt niks over te zeggen via deze impressie.
    Als het beter is dan de impressie is het al winst.

  9. Ton

    Mijn associatie bij die driehoek was eerder de voorsteven van een schip waarin mensen als vee de oceaan over getransporteerd werden.
    En de ‘gouden geesten’ lijken terug te willen naar waar ze vandaan geroofd werden.

  10. Passant

    Ben ik nou gek, of zweeft dit monument?

  11. Cas

    Ben ik de enige die zich stoort aan de verschrikkelijk slechte Photoshop

  12. Realist

    @Bill. Je vergeet veel geld uitgeven want veel geld uitgeven schijnt nog beter te zijn dan een monument of klokgelui.

  13. Statler

    Niets mis met een slavernij monument, symbool voor een landelijk gedeeld kwalijk verleden. Maar waarom zo,n gedrocht, omhuld met pseudo artistieke blabla? Dit landmark verdient meer dan iets van een niveau “vanishing staircase”.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  14. Gerrit

    Een mega router voor gratis wifi in heel Utrecht?

  15. Bruin

    @ Bill, geweest inderdaad. Verleden tijd. Vlakbij Utrecht was ook de heksenwaag. Ook dat is geweest. Het is niet meer, voorbij, verleden tijd, ooit, lang vervlogen tijden. Geen monument hoeft mij met mijn neus op feiten uit de oudheid te drukken. Totaal zinloos. U kunt pleiten wat u wilt.

  16. Peter van Zoest

    Vergezochte kunstgekte. Aanspreken van de verbeeldingskracht met een krachtige voorstelling (zie beeldje Anne Frank op het Jacobskerkhof) is er tegenwoordig niet meer bij.

  17. PvC

    Goed dat er een monument komt, en het Griftpark is een prima plek. Maar waarom zo’n afzichtelijk gedrocht? Die vreselijke gouden figuurtjes… Wie heeft hiervoor gekozen en waarom?

  18. Herman

    Symboolpolitiek.
    Dit gaat niets opleveren, niet bij de xe generatie nakomelingen en ook niet bij de xe generatie veroorzakers.

    Zonde van alle moeite en geld. En dat alleen maar omdat……?

  19. passalacqua

    het lijkt op de barbeque van ome Cor van het woonwagenkamp

  20. Wies

    Het kunstwerk lijkt bijna net zo lelijk als de artist impression die wel echt van het niveau photoshop is van toen ik nog 10 was en daarmee klooide…

  21. Binnenstadbewoner

    Op zomerse dagen – en dan zijn er nogal wat – zit het hele Griftpark bomvol met bbq’ende en picniccende inwoners. Daklozen en verslaafden weten het park ook heel goed te vinden. Vraag me daarom af of het Griftpark wel zo’n goede plek is …

  22. Fvw

    Geen slimme plek het griftpark aan de blauwkakapelseweg ,hier werden honderden Utrechters (mannen)in de tweede wereldoorlog afgevoerd naar Duitsland, waaronder mijn opa. En de gemeente Utrecht keek toe.

  23. Moniek

    Janskerkhof, Peter.

  24. Ton

    Tja, zo’n ‘fotoshop’.
    Het lijkt me toch overduidelijk dat de kunstenaar er bewust voor gekozen heeft om niet voor de technische perfectie te gaan in deze schetsfase.

  25. Wim

    Eens met FvW zon monument hoort daar niet maar een monument voor de weggevoerde mensen in de 2de wereldoorlog.
    Die slaven zijn nu toch veel beter af in hun nieuwe wereld dan een door corruptie verziekt Afrika waar een ieder weg wil.

  26. BdV

    Wat betreft alle opmerkingen dat het lelijk is, er staat onder: “Mogelijk worden de vormen en kleuren nog aangepast.” Het zou er na het aanpassen van vormen en kleuren dus zomaar heel anders uit kunnen komen te zien.

  27. Peter van Zoest

    @Moniek Foutje, bedankt.

  28. Jeanne

    Niet bepaald het kaliber Liebeskind of Wolkers…

  29. Berk

    @Wim dat is wel de alleronnozelste opmerking die ik ooit over de slavernij heb gehoord, complimenten!

  30. Ton

    @ Wim
    Dat zeggen de Russen ook over die ontvoerde Oekraïense kinderen !

  31. Rinus

    Plaats het monument langs de Vecht: hier staan de kapitale huizen van mensen die flink aan de slavernij hebben verdiend.

  32. Rinus

    Het Griftpark als schuldig landschap?
    Plaats het monument langs de Vecht, hier staan de kapitale huizen van mensen die flink geld aan de handel hebben verdiend.

  33. Shake Zulu

    Doe eerst eens wat aan de slavernij in Libë, afrika, waar deze nog tot aan de dag van vandaag legaal is.

  34. Meijer h,j

    Ark in het park ,heeft geen enkele verbinding met dit park en omgeving. En bovenop het tereglas,of anders materiaal gaat onherroepelijk stuk,door baldadigheid en vandalisme .beter onderzoek meer draag vlak met Surinamers en door veel meer weten van verwerking aldaar.

    Er is meer over te zeggen haast is zelden goed.
    Groeten Hennie Meijer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).