Utrecht krijgt wel een Koen van der Gaaststraat, maar geen Gierzwaluwplantsoen Utrecht krijgt wel een Koen van der Gaaststraat, maar geen Gierzwaluwplantsoen

Utrecht krijgt wel een Koen van der Gaaststraat, maar geen Gierzwaluwplantsoen

Utrecht krijgt wel een Koen van der Gaaststraat, maar geen Gierzwaluwplantsoen
Vorig jaar kreeg Utrecht een Jacob van Eyckpassage
De commissie die in Utrecht de straatnamen bepaalt heeft weer verschillende voorstellen ontvangen. Zo stelde de conservator van het Centraal Museum voor om toekomstige straten te vernoemen naar de Utrechtse Caravaggisten en iemand anders wilde de naam van het Burgemeester Norbruispad aanpassen. Het eerste verzoek is wel gehonoreerd, maar het tweede is afgewezen.

De commissie die in Utrecht de straatnamen bepaalt heeft weer verschillende voorstellen ontvangen. Zo stelde de conservator van het Centraal Museum voor om toekomstige straten te vernoemen naar de Utrechtse Caravaggisten en iemand anders wilde de naam van het Burgemeester Norbruispad aanpassen. Het eerste verzoek is wel gehonoreerd, maar het tweede is afgewezen.

Zodra het stratenplan van een nieuwe wijk is vastgesteld schakelt de gemeente de commissie straatnaamgeving in. Deze commissie bedenkt vervolgens de straatnamen en adviseert vervolgens het college van B&W. Daarnaast komen er jaarlijks ook verschillende voorstellen binnen van bijvoorbeeld inwoners, zoals het voorstel van de conservator van het Centraal Museum, maar bijvoorbeeld ook het verzoek van het Wereldbeiaardcongres om de passage onder de Domtoren te vernoemen naar Jacob van Eyck.

Ook inwoners komen met suggesties. Zo heeft een aantal bewoners voorgesteld om een naamloos plantsoen om te dopen tot Gierzwaluwplantsoen. “Dit verzoek is afgewezen vanwege mogelijke verwarring bij hulpdiensten. Het plantsoen in kwestie ligt namelijk in de Rivierenwijk, terwijl de voorgestelde straatnaam de indruk geeft naar een straat in de Vogelenbuurt te verwijzen”, schrijft de commissie.

Verwarring

Ook stelde een bewoner voor om de naam van het Burgemeester Norbruispad aan te passen. Vanwege de nabijgelegen Burgemeester Norbruislaan ontstaat er weleens verwarring, vooral bij post- en pakketbezorgers. “De commissie gaat niet over opheffen van bestaande straatnamen en kan hier dus niets aan doen. Echter, zijn ze van plan om in de toekomst verwarrende straatnamen te vermijden.”

Een andere inwoner stelde voor om het plein bij de voormalige rechtbank aan de Hamburgerstraat te vernoemen naar Volkerts Johannes Anthonie van Dijk, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en president van de Rechtbank Utrecht. Ook dit verzoek is afgewezen. “We zien namelijk geen reden om het adres Hamburgerstraat/Korte Nieuwstraat te wijzigen.”

Bruggen

Utrecht krijgt op termijn waarschijnlijk wel een straat die vernoemd is naar Koen van der Gaast, voormalig hoofdarchitect van de Nederlandse Spoorwegen. Ook lijkt het erop dat het fietspad dat door het Griftpark loopt wordt vernoemd naar Rudolf de Bos Kuil. Dit verzoek kwam binnen vanuit vrijwilligers die het groen in het park onderhouden en De Bos Kuil gaf 25 jaar lang leiding aan deze groep.

De projectleider van een deel van de Merwedekanaalzone heeft de commissie gevraagd namen te verzinnen voor de twee bruggen die de wijk verbinden met de Rivierenwijk. “Na overleg adviseert de commissie ‘Ontmoetingsbrug’ en ‘Verbindingsbrug’. Er komen geen straatnamen bij deze bruggen. De namen worden in het bruglichaam aangebracht.”

Slavernijverleden

Ook worden de plannen weleens aangepast. Zo heeft de commissie in 2021 voorgesteld om de namen voor de straten in de Cartesiusdriehoek te vernoemen naar ‘voorvechters op sociaal gebied’. “Besloten werd om vrouwelijk pleitbezorgers van een sociale samenleving te vernoemen. In het kader van het streven naar meer diversiteit heeft de commissie besloten om een van deze voorgestelde straatnamen te veranderen naar Laura Wernet-Paskel. Ze was schrijfster, onderwijzeres, eerste vrouwelijke politica van Aruba en een voorvechter voor vrouwenrechten.”

Tot slot zegt de commissie ‘bijzondere aandacht’ te besteden aan straatnaamgeving in Overvecht. “Hier zijn straatnamen gekozen die passen bij het zichtbaar maken van het slavernijverleden.” De commissie is op verzoek van het college dit jaar uitgebreid met een lid dat meedenkt over inclusie en diversiteit.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Jaap

  Koenvandergaaststraat ? Zijn vrouw zou daar eerder voor in aanmerking moeten komen: Sonja van der Gaast, raadslid PvdA en “feministe avant la lettre”

 2. Van Puffelen

  Jammer dat we zo ver doorgeslagen zijn dat we straat namen willen veranderen, we veranderen daarmee echt niet ons verleden, het zet ons eerder aan om er over na te denken, wat we in het verleden, beter anders hadden kunnen doen of juist niet moeten doen.

 3. Marja Oosterman

  Helemaal eens Jaap.

 4. Klaasjan

  @Van Puffelen
  Een goede reden om een straatnaam te veranderen, is wanneer de straat is vernoemd naar iemand die nog (b.v. vrij recent) zeer afkeurenswaardige dingen heeft gedaan (‘fout’ was) en naar een ‘foute’ instelling. Niemand zou in b.v. een Mussertstraat of Rost van Tonningenstraat willen wonen. Ook een goede reden zou zijn als er verwarring kan ontstaan. Maar b.v. de Coentunnel? Zegt u het maar. Voor het overige: laten zoals het is.

 5. Len

  Ja ik zou ook niet graag op de Hitlerlaan of het Pol Potplantsoen willen wonen.

 6. Anne E. Otto

  Verbindingsbrug en Ontmoetingsbrug? Na overleg?
  Wat een onbeschrijfelijke armoe!!

 7. Koel Hoofd

  @Klaasjan
  Denk je nou echt dat er iemand van die millennial generaties uberhaupt weet wie Mussert of Rost van Tonningen waren? Geschiedenis is al paar decennia geen hoofdvak meer maar een bijvak met minder uren = minder tijd it letterlijk minder kennis. Kortom, als er geen film of serie over is gemaakt is het onbekende materie.

 8. Jopie

  Prima allemaal toch jongens

 9. Otto Nelemans

  Weet dan helemaal niemand dat de Coentunnel naar Coen Moulijn is vernoemd. De ultieme blijk van ontmoeting of verbinding van de hoofdstedelingen. Een verbindingstunnel dus Anne.

 10. Klaasjan

  @Koel Hoofd
  Met die armoedig gebrekkige ‘kennis’ kunnen we straatnamen misschien beter veranderen in nummers. Misschien wel gemakkelijk voor iedereen die 100% introvert met oortjes in en voorovergebogen op zijn mobieltje loopt te turen. Maar wel saai en lastig te onthouden. Ik denk toch dat velen liever b.v. een Taylor Swiftlaan zouden willen. Welke hedendaagse foute artiesten komen dan niet aan bod vanwege grensoverschrijdend gedrag?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).