Utrecht lonkt: De UIT-week: een nieuwe lichting eerstejaarsstudenten op pad in de Domstad | De Utrechtse Internet Courant Utrecht lonkt: De UIT-week: een nieuwe lichting eerstejaarsstudenten op pad in de Domstad | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht lonkt: De UIT-week: een nieuwe lichting eerstejaarsstudenten op pad in de Domstad

Utrecht lonkt: De UIT-week: een nieuwe lichting eerstejaarsstudenten op pad in de Domstad
DUIC sprak met een aantal UIT-lopers. Foto's: Bas van Setten
Het zomerzonnetje scheen (eindelijk) toen ruim vierduizend aanstaande studenten in hun toekomstige studentenstad aankwamen. De Utrechtse Introductie Tijd (UIT) begon op maandagochtend 14 augustus in TivoliVredenburg, waarna de studenten in groepjes de stad in trokken voor een kennismaking met Utrecht. Wie komen er na de zomer in onze stad studeren? Waarom hebben ze voor Utrecht gekozen en wat verwachten ze van hun studententijd? DUIC ging op het Domplein op onderzoek uit.

Het zomerzonnetje scheen (eindelijk) toen ruim vierduizend aanstaande studenten in hun toekomstige studentenstad aankwamen. De Utrechtse Introductie Tijd (UIT) begon op maandagochtend 14 augustus in TivoliVredenburg, waarna de studenten in groepjes de stad in trokken voor een kennismaking met Utrecht. Wie komen er na de zomer in onze stad studeren? Waarom hebben ze voor Utrecht gekozen en wat verwachten ze van hun studententijd? DUIC ging op het Domplein op onderzoek uit.

Danny, 19 jaar
Komt uit Bergen op Zoom
Gaat economie studeren

“Het ziet er allemaal wel leuk en gezellig uit hier. Vorig jaar heb ik een jaar in Rotterdam gestudeerd, die stad is veel commerciëler. Ik heb familie in de Meern wonen, dus ik ken het al een beetje. Sinds gisteren woon ik ook in Utrecht. Waar? De… Kanaleneilanden? Ik weet nog niet precies hoe het heet. Het is voor een studentenhuis netjes. Alleen de douche niet, daar zit veel schimmel in. Gelukkig hebben mijn ouders al een HG-schoonmaakfles meegegeven. Ik heb veel goede verhalen over studentenvereniging Unitas gehoord, daar wil ik me misschien wel bij aanmelden. Studeren is belangrijk, maar ik heb het liever gezellig. Dat hier een hoog percentage vrouwen studeert, is een mooie bijkomstigheid.”

Hoe hoog denk je dat de Domtoren is? “Honderd meter?”

Eva, 20 jaar
Komt uit Leiden
Gaat culturele antropologie studeren

“Utrecht lijkt best op Leiden, alleen is alles veel groter. Gelukkig ken ik er al veel mensen. Ik vind het leuk dat de stad hier zo op studenten is gericht, er zijn hier bijvoorbeeld veel meer verenigingen dan in Leiden. Ik wil zelf ook wel bij een vereniging gaan, ik zit te denken aan Veritas. Het lijkt me heel gezellig en je leert gelijk veel nieuwe mensen kennen. De mensen in je jaarclub worden als het goed is vrienden voor het leven.”

Hoe hoog denk je dat de Domtoren is? “Honderd meter.”

Janae, 18 jaar
Komt uit Paramaribo, Suriname
Gaat Global Sustainability Science studeren

“Het is allemaal even wennen. Ik woon sinds twee weken op de campus Diemen Zuid in Amsterdam. Het was lastig om een kamer te vinden in Utrecht, maar daar kan ik gelukkig één jaar wonen. Daarna hoop ik naar Utrecht te kunnen verhuizen. Ik houd van de unieke charme van de stad. Hij is intiem en karakteristiek. De mensen vind ik tot nu toe heel gezellig. Ik ga het warme weer en mijn familie natuurlijk erg missen. Ik heb nog niet eens een winterjas! Het is in mijn kringen normaal om vanuit Suriname naar Nederland te gaan om te studeren. Mijn neef en nichten doen dat hier ook en er zijn ook vriendinnen van me naar Nederland verhuisd. Van Amsterdam tot Maastricht. Dat vind ik fijn, iedereen houdt contact met elkaar.”

Hoe hoog denk je dat de Domtoren is? “Echt geen idee, twaalfhonderd meter.”

Bram, 18 jaar
Komt uit Leiden
Gaat rechtsgeleerdheid aan het Utrecht Law College studeren

“Ik wist allang dat ik rechten wilde studeren, ergens anders dan in Leiden. Ik kwam uit bij het Utrecht Law College. Utrecht lijkt me een superleuke studentenstad. Het is groter dan Leiden, maar met dezelfde gezelligheid. Ik ben blij dat je hier veel meer uitgaansmogelijkheden hebt. Dit weekend ben ik voor het eerst in de Woolloomooloo geweest, het was wel grappig maar ook heel druk. Ik denk dat ik zelf niet bij een vereniging wil; ik slaap nu in een corpshuis. Het is vrijwel precies zoals je in de serie Feuten ziet, er heerst een enorme zuipcultuur. Ik houd ook wel van een biertje, maar niet in die kwantiteit. Het is er ook wel smerig, ze hebben niet eens een vaatwasser.”

Hoe hoog denk je dat de Domtoren is? “Twintig meter?”

Anne, 21 jaar
Komt uit Dronten
Gaat de pre-master van onderwijswetenschappen studeren

“Ik heb eerst een opleiding in Zwolle afgerond. Nu ga ik het ouderlijk huis verlaten. Ik heb gelukkig al een kamer kunnen vinden in Tuindorp. Het is een appartement dat ik deel met twee andere meiden, ik ben blij dat het hospiteren gelukt is! Utrecht lijkt me een leuke stad, minder heftig dan Amsterdam maar groter dan bijvoorbeeld Groningen. Ook ligt het lekker centraal, dat vind ik ook fijn. En er wonen hier al wat vriendinnen van mij. Gelukkig. De verschillen met Dronten zijn enorm. Hier kan ik uitgaan, winkelen, sporten. In Dronten is niks te doen.”

Hoe hoog denk je dat de Domtoren is? “112 meter!” Lacht: “Ik heb het gelukkig net gehoord.” (artikel loopt verder onder dit kader)


Feiten & cijfers

De UIT bestaat sinds 1997 in Utrecht
Het wordt georganiseerd in opdracht van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht
De organisatie ligt in handen van het UIT-bestuur dat bestaat uit zes studenten
Dit jaar doen er 4.067 aankomende studenten mee
Studenten die gaan studeren aan de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, HKU, Universiteit voor de Humanistiek, Marnix Academie, Hogeschool Fysiotherapie Thim van der Laan, Schoevers Utrecht of TIO University of Applied Sciences mogen meedoen aan de UIT
De UIT duurt dit jaar voor het eerst niet vier, maar vijf dagen en waarschijnlijk blijft dat de komende jaren zo

Toekomstige studenten schatten de Domtoren tussen de 20 en 1200 meter. Het juiste antwoord is natuurlijk 112,32 meter.


Lily, 22 jaar
Komt uit Almere
Gaat kunstmatige intelligentie studeren

“Utrecht is een leuke, veelzijdige stad met meer cultuur en historie dan Almere, dat 30 tot 35 jaar geleden uit de grond is gestampt. Ik zou graag op kamers willen, maar een rolstoeltoegankelijke kamer is lastig te vinden. Ik heb meer nodig dan alleen een lift, zoals een keukenaanrecht waar ik met mijn rolstoel onder kan rijden. Daarom zal ik zolang als nodig is met de trein op en naar Utrecht reizen. Ik moet dat inplannen bij de NS omdat ik assistentie nodig heb, maar dat is te doen. Naar de Uithof wordt een groot probleem. In de zomer kan ik er met mijn rolstoel naartoe rijden, maar ’s winters is dat te koud. Veel buschauffeurs zien me door de drukte niet staan of hebben geen zin om de rolstoelplank uit te klappen. Maar ik blijf positief, hoor. Vanochtend ging ook alles goed en vanavond ga ik gewoon mee stappen. Zolang er geen trap is, houdt niets me tegen.”

Hoe hoog denk je dat de Domtoren is? “Dertig meter?”

Kosja, 18 jaar
Komt uit Utrecht
Gaat logistiek en economie studeren

“Ik ben geboren en getogen in Wittevrouwen en blijf dus lekker dichtbij. Het is goedkoop om nog even bij m’n ouders te blijven wonen en ik vind Utrecht gewoon heel leuk. Aan de UIT wilde ik meedoen ondanks dat ik de stad al ken. Ik hoop nieuwe mensen te leren kennen en ga kijken bij de verschillende studentenverenigingen. Of ik ook echt lid word weet ik nog niet, maar ik sta ervoor open. Het uitgaansleven wordt vanaf nu gelukkig een stuk beter; ik mag eindelijk legaal stappen. Het studeren neem ik natuurlijk ook serieus, hoor.”

Hoe hoog denk je dat de Domtoren is? “Als rasechte Utrechter weet ik gelukkig dat hij 112,5 meter is!”

Niken, 21 jaar
Komt uit Tilburg
Gaat geschiedenis studeren

“Tot mijn twaalfde heb ik in Utrecht gewoond, toen ben ik verhuisd naar Tilburg. Ik ben al twee studies gestart, maar die waren het niet. Nu ga ik lekker terug naar mijn roots. Ik slaap deze week bij mensen die ik van vroeger ken, maar hoop er de komende tijd nog veel meer tegen te komen. Ik vind de stad niet zoveel veranderd, het is nog steeds mooi en sfeervol. Ik hoop hier snel te kunnen gaan wonen, ik ben al een tijdje aan het zoeken. Van alle advertenties is tweederde gericht op vrouwen, dat werkt niet echt mee. Ik wil op kamers om optimaal van het studentenleven te kunnen genieten. En ik hoop natuurlijk mijn diploma te halen. Ik hoef niet eens succesvol te worden, als ik maar iets kan doen waar ik blij van word.”

Hoe hoog denk je dat de Domtoren is? “Vier- of vijfhonderd meter?”

Julia, 18 jaar
Komt uit Alblasserdam
Gaat psychologie studeren

“De studie psychologie staat als beste aangeschreven van Nederland. Ook heeft mijn zus hier al gestudeerd, dus ken ik het gelukkig al een beetje. Ik vind het tot nu toe erg gezellig, maar ook een beetje groot. Gelukkig zitten de meeste dingen dicht bij elkaar en kun je dus alles fietsen. Ik wil direct op kamers, dan kun je doen en laten wat je wilt. Het wordt allemaal wel heel anders, denk ik. Als ik van de middelbare school thuiskwam ging ik huiswerken maken – na college zijn er cafés en vriendinnen in de buurt. Die levendigheid van de stad bevalt me wel. In Alblasserdam is het heel rustig, op de toeristen die voor de Kinderdijk komen na.”

Hoe hoog denk je dat de Domtoren is? “320 meter?”

Marlot, 20 jaar
Komt uit Zelhem
Gaat journalistiek studeren

“Ik ken Utrecht al doordat ik hier een half jaar heb stage gelopen voor mijn vorige studie. Nieuw is het dus niet meer allemaal voor mij. Ik ben heel blij dat ik nu hier ga studeren, Utrecht is geweldig! Het voelt niet heel stads aan, in Amsterdam krijg ik het gevoel alsof ik er niet thuishoor, dat is hier anders. Ik heb nog geen kamer, maar kan nu bij de vriendin van mijn broer slapen. Ik hoop zo snel mogelijk een kamer te vinden, want het is voor mij bijna twee uur heen- en dus ook twee uur terugreizen. Het lijkt me heerlijk om geen ouders om me heen te hebben en te doen wat ik wil. Het groen van Zelhem zal ik wel missen denk ik. En m’n kat.”

Hoe hoog denk je dat de Domtoren is? “Tweehonderd meter?”

4 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Niet eens een vaatwasser? Poeh, poeh… Ventje gaat het nog zwaar krijgen in het leven.

 2. Alkemade tot Hohenlansberg

  Bram, gratis tip van de dag als je dit leest:

  Alle vaat verzamelen in een winkelwagentje (heeft elk studentenhuis voorradig), flink afwasmiddel er overheen spuiten, onder de douche rijden (of de tuinslang eroverheen of in de regen zetten), laten drogen en voilà.

  Alternatieve oplossing: nooit afwassen. Op een gegeven moment zit alle ranzigheid zo vast aan je borden dat het er tijdens het eten ook niet af komt, daardoor krijg je het vuil zelf niet binnen en is het dus niet erg.

  Sukses!

 3. MH te U

  De Dom 20 meter hoog? 300? 500? 1200? wtf? Ik hoop dat die mensen nooit een auto gaan besturen en afstanden moeten inschatten.

 4. Sjaak

  Van 20 tot 1200 meter, zo hoog schat studerend Nederland de dom in. In deze generatie studenten hoeven we dus niet ál te hoge verwachtingen te hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).