Utrecht loopt miljoenen mis door ‘spookstudenten’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht loopt miljoenen mis door ‘spookstudenten’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht loopt miljoenen mis door ‘spookstudenten’

Utrecht loopt miljoenen mis door ‘spookstudenten’
Het gebouw Johanna van SSH. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht zou miljoenen euro’s mislopen vanwege studenten die wel in de stad wonen maar niet ingeschreven staan. Volgens Student & Starter wonen er zo’n 2.500 tot 3.000 van deze ‘spookstudenten’ in Utrecht. Zij vinden dat de gemeente deze studenten moet motiveren om zich in te schrijven.

De gemeente Utrecht zou miljoenen euro’s mislopen vanwege studenten die wel in de stad wonen maar niet ingeschreven staan. Volgens Student & Starter wonen er zo’n 2.500 tot 3.000 van deze ‘spookstudenten’ in Utrecht. Zij vinden dat de gemeente deze studenten moet motiveren om zich in te schrijven.

De gemeente ontvangt per ingeschreven inwoner 1.200 euro uit het gemeentefonds en loopt dus door de duizenden studenten die zich niet inschrijven miljoenen euro’s mis. Ook riskeren de spookstudenten een boete van 325 euro en kunnen zij bijvoorbeeld geen paspoort aanvragen in Utrecht of stemmen in de gemeenteraadsverkiezingen.

Tim Homan, fractievoorzitter Student & Starter: “Eén van de eerste dingen die ik deed toen ik op kamers ging wonen, was mezelf inschrijven bij de gemeente. Daarmee ging je ‘stufi’ gelijk een paar honderd euro omhoog en dat is toch wel een fijne maandelijkse bonus als student. Tegenwoordig is er echter het leenstelsel. Met dat leenstelsel zijn wel meer problemen, maar één van de problemen is dat studenten zich minder snel inschrijven bij de gemeente.”

Ludiek welkomstcadeau.

Homan zegt dat er volgens een voorzichtige schatting zo’n 2.500 tot 3.000 spookstudenten rondlopen in Utrecht. Dit aantal is gebaseerd op een onderzoek dat is uitgevoerd in de studentenstad Wageningen, waar ongeveer 500 studenten niet staan ingeschreven.

Donderdag vraagt Homan de gemeente met een motie om deze studenten te gaan motiveren zich alsnog in te schrijven. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een samenwerking met studentenverenigingen. Homan: “In het verleden was er de financiële stimulans door de studiefinanciering, dit moet worden vervangen met iet anders. Een ludiek welkomstcadeau zou denk ik bijvoorbeeld helpen.”

“In Duitse studentensteden worden honderden euro’s gestort aan studenten die zich inschrijven. In Utrecht zou er dus wel één drankje af moeten kunnen door de 1.200 euro die de gemeente per persoon ontvangt.”

21 Reacties

Reageren
 1. david

  grote kans dat deze studenten zich wel willen maar niet kunnen inschrijven,
  bijvoorbeeld door illegale kamerverhuur , en het tijdelijk wonen in hotels enz…

 2. Simon

  @David, zo is het. Ik ga er van uit dat in principe iedereen zich dolgraag zou inschrijven, daar is geen stimulans voor nodig.

 3. Otto maas

  @david, precies dit: Ik heb vijf jaar in een studentenhuis gewoond. Alles was goed geregeld. Prima huur, aardige huisbaas, lieve buren waar we op een uitschieter na nooit gezeur mee hadden. Maar de gemeente weigerde een vergunning af te geven. Resultaat: 8 bewoners op 200 vierkante meter, waarvan slechts 2 zich konden inschrijven. De rest stond gewoon thuis ingeschreven of als je perse studiefinanciering wilde hebben(zoals ik) via een raar postbus bedrijf, wat overigens ook prima werkte voor een 10tientje per maand.

 4. Nlz

  Voor het bedrag wat ze missen hadden ze toch mooi een meter of 10 aan extra rails voor de Uithoflijn kunnen neerleggen.

 5. Bram de Goede

  Ik ken studenten die niet ingeschreven staan omdat ze in een huurwoning wel wonen en voor andere medebewoners betaalbaar houden , maar wel illegaal daar wonen. De huren van een gewone flat in Overvecht zijn voor een normaal gezin niet meer te betalen.

 6. Koel Hoofd

  Zie hier het trieste resultaat van onze ‘vestzak-broekzak’ financiering van de overheid en haar organen. Het werkt al vele jaren zo bij de overheid. Maar eigenlijk is het te zot voor woorden om op een dergelijke manier geld rond te pompen en dat dan een economie noemen. Ik geef de studenten groot gelijk, vooral niet inschrijven en lekker goedkoop blijven wonen door huurhuizen delen!

  Maar het is me nu ook duidelijk waarom Utrecht zoveel mogelijk studenten wil binnenhalen, ze krijgen er geld voor zonder dat ze er iets voor tegenover moeten stellen. Inderdaad, kan er weer een paar meter uithoflijn van betaald worden.

 7. Ineke De Bont

  Mijn zoon studeert 2 jaar in Utrecht en komt daarna terug naar Belgie; waarom zou hij zich inschrijven voor die korte periode; daarna moeten we alles weer terugdraaien. Maar ik moet wel zeggen dat het in Belgie de regel is dat studenten bij hun ouders ingeschreven blijven staan, ook als ze meerdere jaren elders op kamers wonen.

 8. Simon

  @Ineke, de hele handeling kost je 2 minuten via de website van de gemeente.

 9. cas

  Ik vind de uitspraken van “Utrecht loopt miljoenen mis” en de belastingdienst heeft hier ook een handje van echt misselijk makend.
  Beetje zielig lopen doen terwijl ze juist een taak hebben om mensen een veilige situatie te geven en illegale activiteiten moeten opsporen en stopzetten.
  Ze moeten juist bezorgd zijn om de mensen die zich niet kunnen inschrijven. Deze hebben nergens recht op en vallen ook buiten elke vorm van bescherming voor huurders. En niet zo lopen jammere over die paar centen.

 10. Luuk Upuuk

  Nog meer potentiele GroenLinks stemmers erbij……………………………..

 11. Cico

  @Ineke: dat kan nogal gevolgen hebben mocht uw zoon in die periode aanspraak maken op een verzekering.

 12. BW

  Ik lees in een aantal reacties dat studenten zich niet inschrijven vanwege illegale kamerhuur, maar kan het ook niet gewoon laksheid zijn? In mijn tijd maakte die inschrijving het verschil tussen een thuis- of uitwonenden beurs, dus je zou wel gek zijn als je het niet deed. Bij mijn weten is er nu geen enkele incentive meer, maar als ik iets over het hoofd zie hoor ik het graag. Dan kan het wel een handeling zijn van slechts 2 minuten, maar waarom zou je dat doen als het niks oplevert?

 13. Dakhaes

  Huurders laten inschrijven heeft ook gevolgen voor verhuurder, als deze bv AOW krijgt.

 14. WP

  Het zou toch op een of andere wijze mogelijk moeten zijn dat er geen ontkomen is aan de VERPLICHTE inschrijving…. Juist om situaties van illegale verhuur zoals @otto Maas beschrijft te voorkomen. Nu is de enige manier via verklikken. Want allemaal leuk en aardig die illegale verhuur…. Het is niet voor niets illegaal. Alleen al vanwege brandveiligheid

 15. Wim Vreeswijk

  Nederlandse studenten die afstuderen eindigen met een aanzienlijke studieschuld van 50-60.000 euro, doch een zeer groot percentage van de afgestudeerde buitenlandse studenten neemt prompt de benen naar zijn thuisland en betaald never nooit meer die studieschuld af. Daar zou ook eens serieus naar gekeken moeten worden. Alleen hoor je daar vrijwel niemand over.

 16. Jelle

  Duizenden spookstudenten… op de faculteit geesteswetenschappen zeker?

 17. harry

  @Inke: Wat Simon zegt. Of zijn jullie in Belgie nog niet zo ver bij het terug inschrijven?

 18. jeroen

  ..of wie moeten er in veiligheid gebracht worden bij brand oid? maar bij de gemeente draait het wederom om geld. typerend voor de hedendaagse politiek

 19. Don

  Ik zou me ook niet inschrijven wetende dat er belasting geld in de financiële blunder put Utrecht zal verdwijnen.

 20. Jos

  @ Wim Vreeswijk.

  Daar hebben we onze rechtse roeptoeter weer.

  Voor buitenlandse studenten zijn financieringsstromen. Dus dat geld komt zeker binnen. Het is niet voor niets dat er actief in het buitenland geworven wordt om buitenlandse studenten Nederland binnen te halen. Privé-studenten betalen sowieso de hoofdprijs (studenten die niet onder programma’s vallen).

  Iets met klok en klepel.

 21. Eduard F.

  @ Wim

  En buitenlandse studenten hebben helemaal geen recht op Nederlandse studiefinanciering, tenzij ze al vijf jaar hier wonen vóór ze gaan studeren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).