Utrecht maakt cijfers radicalisering bekend: 19 mogelijke jihadisten | De Utrechtse Internet Courant Utrecht maakt cijfers radicalisering bekend: 19 mogelijke jihadisten | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht maakt cijfers radicalisering bekend: 19 mogelijke jihadisten

Utrecht maakt cijfers radicalisering bekend: 19 mogelijke jihadisten
De gemeente Utrecht is naar buiten gekomen met cijfers over radicalisering en jihadisme. Er zijn 19 inwoners van de stad die in de gaten gehouden worden. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente Utrecht is naar buiten gekomen met cijfers over radicalisering en jihadisme. Er zijn 19 inwoners van de stad die in de gaten gehouden worden. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de gemeenteraad.

De recente gebeurtenissen in Utrecht, de inval bij de ouderlijke woning van een 18-jarige jihadverdachte in Overvecht, vormen voor het college aanleiding om met actuele informatie over radicalisering te komen.

Uit de cijfers blijkt dat er 6 geradicaliseerde Utrechters vertrokken zijn naar het buitenland, er 9 personen alweer zijn teruggekeerd, dat er 2 personen zijn tegengehouden die weg wilden en dat er 2 personen zijn gesneuveld in het buitenland. De gemeente benadrukt dat niet alle personen vanwege terroristische motieven vertrekken, ze zouden ook vertrekken vanwege de behoefte om humanitaire hulp te verlenen of andere redenen. Van Zanen schrijft dat de aantallen in Utrecht redelijk beperkt zijn in vergelijking met andere grote steden.

Ongerustheid

De recente gebeurtenissen in Europa met betrekking tot radicalisering en terrorisme zijn voor het college ook aanleiding geweest om samen met politie de contacten met de Joodse gemeenschap en de moskeebesturen aan te halen. De gemeente laat weten dat er een groeiende ongerustheid is binnen deze gemeenschappen. Sinds de aanslag op het Joods museum in Brussel zou de Joodse gemeenschap zich kwetsbaar voelen. Door de recente aanslag op de Joodse supermarkt in Parijs blijft hun gevoel van onveiligheid bestaan.

Ook de moskeebesturen uiten hun zorgen tegen de gemeente: de uitlatingen op social media en de recente incidenten in diverse gemeenten in Nederland waarbij inwoners met een moslimachtergrond zonder aanleiding worden bespuugd en uitgescholden, geven aanleiding tot zorg.

Tegengaan

“Het tegengaan van radicalisering en polarisatie is een aanpak van lange adem”, schrijft Van Zanen. De gemeente probeert door intensieve overleggen, alert te reageren op signalen, goed contact te onderhouden met sleutelfiguren en geradicaliseerde personen en individueel maatwerk te leveren radicalisme en polarisatie tegen te gaan.

Schermafbeelding 2015-02-04 om 09.29.38

4 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er al decennia jaarlijks 7 miljard euro wordt uitgegeven aan het multiculturele experiment in ons land. Desondanks blijken er helaas nog altijd mensen in ons landje te zijn, maar ook in Utrecht, kennelijk rondlopen die ons hardgrondig haten.

 2. Toine Goossens

  @ Wim Vreeswijk,

  Dat is vreselijk veel geld zeg. Ik kom per Nederlander uit op EUR 415 per persoon. Wilt u mij eens uitleggen waar dat aan wordt besteed?

  Ik heb ook even gekeken naar het aantal inwoners van Utrecht. Dat zijn er 328.165. Daar trek ik de 19 personen vanaf en dan houd ik 328.146 Utrechters over die mij niet hartgrondig haten.

  Kijk daar wordt ik nou zo blij van.

 3. Frank

  @Toine: Hear hear!!
  Bovendien heeft heer Vreeswijk het over ‘meerdere onderzoeken’. Dus moet-ie het heel goed uit kunnen leggen.
  Voordat-ie dat doet moet-ie alleen even verduidelijken wat-ie precies bedoelt met “multicultureel experiment”.

 4. Wim Vreeswijk

  Er is veel meer aan de hand dan de 19 jihadisten van Burgemeester van Zanen, zo geeft zelfs Raadslid Bouchra Dibi toe in de media. Laten we gewoon eens een keer serieus gaan nadenken over de vele miljarden aan pampergeld die in het multicurele experiment zijn gestoken en niet de werkelijke feiten blijven ontkennen zoals nu, helaas nog altijd gebeurt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).