Utrecht maakt regels voor winkeliers met reclameborden, kledingrekken en bakken op straat Utrecht maakt regels voor winkeliers met reclameborden, kledingrekken en bakken op straat

Utrecht maakt regels voor winkeliers met reclameborden, kledingrekken en bakken op straat

Utrecht maakt regels voor winkeliers met reclameborden, kledingrekken en bakken op straat
Steenweg met enkele uitstallingen. Foto: DUIC / Annelies Hoelen
De gemeente Utrecht heeft regels gemaakt voor uitstallingen van ondernemers in de binnenstad. Een uitstalling is bijvoorbeeld een reclamebord, kledingrek of bak met producten. Op dit moment zijn zulke uitstallingen verboden, maar dit wordt veelvuldig gedoogd.

De gemeente Utrecht heeft regels gemaakt voor uitstallingen van ondernemers in de binnenstad. Een uitstalling is bijvoorbeeld een reclamebord, kledingrek of bak met producten. Op dit moment zijn zulke uitstallingen verboden, maar dit wordt veelvuldig gedoogd.

Vanaf 1 april 2024 mogen ondernemers 1 uitstalling neerzetten. De uitstalling moet direct tegen de gevel staan en mag maximaal 1,8 meter hoog, 1 meter breed en 0,50 meter diep zijn. Daarnaast mag er nog een bankje of stoel en een bloembak tegen de gevel staan. In het voetgangersgebied moet altijd 4 meter loopruimte overblijven

Volgens de huidige regels is het verboden om een uitstalling te plaatsen in de binnenstad. Veel ondernemers kennen dit verbod niet, omdat de gemeente alleen handhaaft bij gevaarlijke situaties en andere uitstallingen dus gedoogt. Dit zorgt volgens de gemeente voor veel uitstallingen in de binnenstad en op een aantal plekken voor een te krappe ruimte voor voetgangers.

Reactie wethouder

Volgens wethouder Susanne Schilderman (Economische zaken en Openbare Ruimte) zorgen de nieuwe regels voor een binnenstad die levendig én voor iedereen goed bereikbaar is: “Onze binnenstad is een populaire plek. Jaarlijks trekt de binnenstad veel bezoekers uit binnen- en buitenland en het wordt steeds drukker. Dat is natuurlijk gezellig, maar we moeten ook zorgen voor genoeg ruimte voor voetgangers. Met de nieuwe regels kan iedereen blijven genieten van alle winkels en horeca, en van de mooie gebouwen, straten en steegjes.”

21 Reacties

Reageren
 1. S

  Geen dag te vroeg!
  Is de dom al uit de steigers?! Hebben ze snel gedaan!

 2. echte Utrechter

  Hier zullen de ondernemers blij mee zijn……. Een ruime vergroting van wat nu al regelmatig de stoepen blokkeert! Nog een bankje erbij (met natuurlijk reclame uitingen erop), bloembakje ernaast (met reclame…..)
  Ach, er wordt toch niet gehandhaafd of kennen de winkeliers straks plotseling wél de regels???
  Waardeloze besluitvorming!

 3. Per Ommegaande

  Wat ik niet snap:
  – in de APV zijn uitstallingen in de binnenstad verboden
  – in de Omgevingsvisie wordt ingezet op een obstakelvrije binnenstad waar ook mensen met hulpmiddelen zich vrijuit kunnen bewegen.

  Deze twee zaken zijn volstrekt met elkaar in lijn.

  Waarom wordt er dan toch toegestaan om de binnenstad NOG rommeliger en slechter begaanbaar te maken?

  Ja, ik weet het natuurlijk wel. Ondernemers zijn natuurlijk net zo ontzettend zielig als de horeca, en zij MOETEN hun waren kunnen uitstellen anders gaan ze onmiddellijk failliet. Net zoals horeca ABSOLUUT terrassen in de openbare ruimte moeten hebben.
  Bah, de gemeente Utrecht moet er zijn voor bewoners, niet voor ondernemers.

 4. Scherpschutter

  Dat zal tijd worden. Het is immers algemeen bekend dat voetgangers geestelijk en lichamelijk eigenlijk 3-jarigen zijn en in die hoedanigheid niet in staat mogen worden geacht om simpele uitwijkingsmanouvres (zoals bordjes en andere voetgangers ontwijken) te kunnen verrichten. Heel goed dus, dat deze wethouder uzelf tegen uw motorisch- en cognitief onderontwikkelde zelf in bescherming neemt.

  Hulde! Utrecht is nu echt bijna af.

 5. Koel Hoofd

  Volgens mij bestonden die regels al in de jaren tachtig.
  Gevalletje oude wijn in nieuwe zak?

 6. Katja

  Doe het ook in andere straten, ASW is het slalommen. Ook door geparkeerde scooters e.d.op de stoep. handhaving 0,0

 7. JdV

  Meer ruimte voor de voetgangers? Begin maar eens met fietsen binnen de singels te verbieden.

 8. Slap

  Jammer, ik had liever gezien dat ze de bestaande regels waren gaan handhaven. Al die rommel en reclame op straat (en aan de gevels) verpest de potentieel best mooie historische binnenstad.

 9. Cico

  Jongens niet zo zeuren. De binnenstad is helemaal niet bedoeld voor Utrechters. De wethouder zegt het zelf al: “Onze binnenstad is een populaire plek. Jaarlijks trekt de binnenstad veel bezoekers uit binnen- en buitenland en het wordt steeds drukker.”
  sowieso is haar titel ‘wethouder Economische zaken en Openbare Ruimte’, dus dan weet je meteen waarvoor openbare ruimte eigenlijk is bedoeld.

 10. Ans

  Op de Biltstraat is de stoep smal genoeg om met 1 reclamebord versperd te worden. Mensen lopen daarom over het fietspad.
  Ik begrijp dat dit nu wordt toegestaan? Niet echt een vooruitgang…

 11. Dymph

  Die regels bestaan al jaren! Wat niet gebwurd is, is deze regels handhaven. Het zal me benieuwen of dit nu wel gaat gebeuren.

 12. Klaasjan

  Ik gedraag me wel eens als een een blinde driejarige en loop dan soms reclameborden omver. Die dingen geven dan klap die veel voldoening geeft.

 13. Ptje

  Ik begrijp (echt) dat er te weinig personeel is om álle regels te handhaven. Fietsoverlast, verkeersregels, wildplassen, dit soort uitstallingen… het is best veel. Maar wat ik niét begrijp is dat dit argument bij álle regels te wordt gebruikt. Er wordt dus eigenlijk niets gehandhaafd. Kies er dan eentje uit en zet daar alle handhavers in.

  Daarnaast is het natuurlijk grote b.s dat de ondernemers de regels niet zouden kennen. Ze kennen wel alle regels die gunstig voor ze zijn.
  En deze nieuwe regel kennen ze waarschijnlijk ook ineens allemaal heeel goed. Dus straks wel een Steenweg vol plantenbakken en bankjes! Hoeven we ook geen nieuw stadspark meer.

 14. WJM

  Als het gemeentebestuur gewoon in al die afgelopen jaren had gehandhaafd met eventuele boetes als dwang, dan hadden de ondernemers onderhand wel hun lessen geleerd en was het zwarte garen opnieuw uitvinden -zoals nu- niet nodig.
  Gehandicapten en slechtzienden hadden daar dan ook al jarenlang plezier van gehad.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden!!

 15. Wim

  Nee, leuker kunnen we het niet maken, inderdaad.
  Vanwege labbekakkerige handhaving laten we dus de hele stad volzetten met bankjes, stoelen en plantenbakken.
  Wat dan vervolgens vanwege gebrek aan handhaving volledig uit de klauwen gaat lopen.
  Wethouder, hoe verzint u het.

 16. Johan

  Huh?

  “Utrecht maakt regels voor winkeliers met reclameborden”, lees ik in de header. Maar dan lees ik in het artikel dat er allang regels zijn, die echter niet gehandhaafd worden. Vervolgens komt de wethouder aan het woord met de bekende ambtelijke newspeak. En dan denk je dat ze ,ter afsluiting, gaat zeggen: “En reken er maar dat we nu WEL gaan handhaven”. Quod non.

 17. Niels Bokhove

  Wat lees ik?: “…omdat de gemeente alleen handhaaft bij gevaarlijke situaties en andere uitstallingen dus gedoogd [sic!]. Dit zorgt volgens de gemeente voor veel uitstallingen in de binnenstad en op een aantal plekken voor een te krappe ruimte voor voetgangers.” Dus het gemeentelijk handhaven en gedogen veroorzaakt de problemen! Dat zal toch niet de bedoeling zijn?

 18. Wim

  Eerst alle fietsen die in de weg staan opruimen

 19. Wout

  Ik zou zo zeggen als hulpdienst zijnde, pech voor jou spullen en door. Heb ooit per ongeluk een compleet schoenenrek plat gereden dat altijd net voor Mario midden op de gracht stond bij het terras van Oudaan. Denk echt het smalste stuk op de gracht. Heeft daarna er nooit meer gestaan. Meneer liep ook altijd te mekkeren als die aan de kant moest. Op een dag zag ik hem niet staan dacht ik.

 20. Karla

  Interessant dat ze in Amsterdam een wethouder hebben voor Openbare Ruimte en Groen. Lijkt me een fijnere combi.

  https://ruimtevoorlopen.nl/magazine/editie-3/of-je-nu-met-fiets-openbaarvervoer-taxi-of-auto-reist-je-begint-je-weg-te-voet/

 21. Van der Hulst

  Geldt het alleen voor het ‘echte’ centrum? Anders zou ik ook eens gaan kijken naar de situatie in wijken als Lombok en Kanaleneiland winkelcentrum…..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).