Inwoners Utrecht volgens CBS: minder Marokkanen, meer Europeanen | De Utrechtse Internet Courant Inwoners Utrecht volgens CBS: minder Marokkanen, meer Europeanen | De Utrechtse Internet Courant

Inwoners Utrecht volgens CBS: minder Marokkanen, meer Europeanen

Inwoners Utrecht volgens CBS: minder Marokkanen, meer Europeanen
De Kanaalstraat in Utrecht
Utrecht is de afgelopen jaren weer een stukje multicultureler geworden. Terwijl twee jaar geleden nog 16,1 procent van de inwoners in het buitenland was geboren, is dit percentage nu opgelopen tot 16,5.

Utrecht is de afgelopen jaren weer een stukje multicultureler geworden. Terwijl twee jaar geleden nog 16,1 procent van de inwoners in het buitenland was geboren, is dit percentage nu opgelopen tot 16,5.

Dat blijkt uit de ‘Multicultikaart’ van het dagblad Tubantia. Utrecht loopt met de toename van 0,4 procent in het buitenland geboren inwoners achter op de nationale trend: in heel Nederland bedraagt de toename 0,5 procent.

Utrecht anders dan rest G4

In de G4 is er een opvallend verschil tussen Utrecht en de andere drie grote steden. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn Surinamers de grootste groep met respectievelijk 16,6, 14,7 en 16,6 procent, gevolgd door Marokkanen en Turken. De verschillen daar met de nummers twee en drie op de lijst zijn echter verwaarloosbaar.

In Utrecht daarentegen zijn Marokkanen met 24 procent veruit de grootste groep, al is dit percentage is wel kleiner dan twee jaar geleden. Turken en Surinamers zijn de nummer twee en drie op de lijst met respectievelijk  11,8 en 6,8 procent.

Meer Europeanen

Het aantal buitenlanders neemt in zijn totaliteit toe in Utrecht. De nieuwe inwoners komen vooral uit Europa. De groep ‘Overig Europa’, waar buurlanden Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk niet onder vallen, staat op de vierde plek van de lijst.

Hierna volgt ‘Overig Azië’, de groep waar onder andere Syriërs onder vallen. Deze groep mensen heeft de laatste twee jaar een aanzienlijke groei doorgemaakt: terwijl de groep eerst op plek elf stond van de lijst, is dit nu plek vijf.

Overzicht van de Utrechtse 'Multicultikaart'. Beeld: Tubantia
Overzicht van de Utrechtse ‘Multicultikaart’. Beeld: Tubantia

19 Reacties

Reageren
  1. Utrechter

    Wie in Utrecht minder Marokkanen wil, hoeft komend voorjaar in elk geval niet meer op Wilders te stemmen want het gebeurt klaarblijkelijk al vanzelf *knipoog*

  2. WP

    Ik merkte dat ik even in verwarring was over de cijfers. Ik keek even om me heen en dacht toch niet dat 25% 1 op de 4 Nederlanders met Marokkaanse wortels is. Dat is natuurlijk ook niet zo. Het is 25% van 16,5% oftewel 4 %. Wellicht ter verheldering voor diegene die hier net als ik ook zo makkelijk overheen las.

    Rest mij de vraag wat hier nou zo interessant is over waar mensen hun wortels hebben in een nieuwsbericht, ‘t is niet zo dat dit eens in de 2 jaar drastisch wijzigt….

  3. C

    Ik als Marokkaan zal lekker mijn gezinnetje gaan huisvesten in Utrecht en ik zal anderen ook gaan overtuigen om te komen wonen in Utrecht! Ik zeg meer Marokkanen.

  4. erwin

    Meerdere denkfouten in dit onderzoek. Om er een uit te lichten: al zou het percentage 20 zijn, als dat allemaal Chinezen zijn, is de stad nog steeds niet per definitie multicultureel. Het percentage zegt an sich niets.

  5. Menza

    Alleen al die grote moskee als je naar het centrum wil, dat zegt al genoeg en zo zie er wel meer in Utrecht

  6. JdV

    @duic: wel een beetje oppassen met opruiende teksten als ” minder marokkanen, meer europeanen” boven de artikelen. Voor je het weet wordt je aangeklaagd en moet je 5000 euro betalen

  7. Goedemorgen

    Gauw maar gaan stemmen in 2017.

  8. meer co2,nu!

    C 18/11/2016 – 14:12
    En wat is daar de meerwaarde van voor de stad, haar bewoners of voor u en andere Marokkanen?
    Daarbij speelt bij mij de vraag; Bent u niet ook – een eventueel trotse – Nederlander? Of is het Nederlanderschap voor u slechts een handig tooltje voor allerhande financiële of sociaal- maatschappelijke voordeeltjes?

  9. Bill

    @C: Aangezien je prima Nederlands schrijft neem ik aan dat je gewoon een goed geïntegreerde Marokkaanse Nederlander bent. Ik zeg meer goed geïntegreerde Nederlanders…!!

  10. Paul

    @C: als niet-marokkaanse nederlander heet ik u van harte welkom in deze stad. En uw vrienden zijn dat ook.

    Ik hoorde laatst overigens een blanke sterrenwijker een donker gekleurde vrouw totaal verrot schelden: ‘donder onze wijk uit’ ‘anders sla ik je in elkaar’, dat soort mensen, die schreeuwerd, voor de duidelijkheid, mogen van mij ‘minder, minder’

  11. Succes

    @ Meer co2.nu

    Ik ben ene autochtoon Nederlander, maar voel me onder andere door mensen als u geen mede-Nederlander. Ik hou niet van nationalisme en nationalisten. Ik zie mij als een mens met een naam, met een opvoeding door ouders, die mij bepaaplde normen en waarden hebben meegegeven. Dat bepaalt in de eerste plaats voor mij en voor iedereen mijn identiteit. Of mensen een taal spreken of niet doet er voor mij niet toe, hun denken vind ik veel belangrijker. Daarnaast laat ik mij niet tegenhouden door grenzen. Ik ga en sta overal waar ik wil komen, tenzij……

    Natuurlijk mag ik als Nederlander profiteren van financiële voordelen. Daar betaal ik tenslotte belasting voor en betaal ik afdrachten voor. Daarnaast draag ik dmv mijn baan en uitgaven enorm bij aan Nederland en ook inhoudelijk qua functie uitoefening zorg ik daadwerkelijk voor een beter Nederland.

    Al het andere wat u roept doet eigenlijk helemaal niet ter zake.

  12. Wer

    @C.
    Ga aub naar Overvecht of Kanaleneiland, daar wonen tenslotte al genoeg van uw broeders, succes met verhuizen naar bovengenoemde banlieue.

  13. LC

    De kop van het artikel is een aardige knipoog, maar wel een tikje misleidend. Het aantal Marokkanen in Utrecht is iets anders dan het aantal in Marokko geboren inwoners van Utrecht, want in Nederland geboren kinderen van Marokkaanse ouders krijgen ook (o.a.) de Marokkaanse nationaliteit. In werkelijkheid zal het percentage Marokkanen in Utrecht dus juist zijn toegenomen.

  14. Vrolijke Noot

    Gezien de huidige politieke ontwikkeling zal de polarisatie zich verder ontwikkelen tussen moslim en christenen, en ik heb van dichtbij meegemaakt en gezien wat het heeft gebracht.
    Dus laten we vooral tolerant zijn tegen fundamentalisten, dan weten we zeker waar dit toe zal leiden.

  15. Wim Vreeswijk

    @JdV. Je hebt gelijk met de titel ‘minder marokkanen, meer europeanen’ want het OM is er alleen maar op uit om de eigen mening om zeep te helpen. Tenslotte mogen de imams hier ook nog steeds zeggen wat ze willen en denken!

  16. Ben

    De moskee zegt genoeg, het zegt dat we vrijheid van godsdienst hebben. Al ben ik tegen geïmporteerde propaganda-imams, doe maar Nederlandse imams, maar dat is nog niet heel goed van de grond gekomen, volgens mij. De moskee is een Turkse moskee overigens, een relatief kleine groep in Utrecht dus, heb ik weer wat geleerd

  17. paul wilke

    De titel is zeer ongepast van dit artikel, en lijkt( onbedoeld ?) een steun betuiging aan mensen die een hele bevolking’s groep in 1 keer willen uitsluiten. Hoe zou men regeren als er werd gezegd; Meer of Minder Joden ? Meer of minder zigeuners ?
    Overal in de wereld zijn monumenten te vinden die herinneren aan de gevolgen van deze denkwijze.

  18. Alphons Mantel

    de kosten van de parlementaire keuze tot paspoortverstrekking aan Marokkanen en Turken zijn 7 miljard euro per jaar voor alle bedrijven en voor alle burgers.
    Dit bedrag wordt gekort op het budget voor onderwijs en gezondheidszorg

  19. Kuch

    @ Alphons Mantel

    Roep maar weer eens wat.

    Complete nonsens wat je hier beweert. Zoals vaak met dit soort geroep om andere mensen te beïnvloeden in hun emotie. Het erge is dat mensen als jij dit gewoon bewust aan het doen zijn om verwarring te zaaien en om mensen tegen elkaar op te zetten. Lekker haat kweken.

    Echter is het gewoon niet waar. Misschien moet je jezelf eens gaan verdiepen in de gewoon openbare cijfers van kosten van de overheid. Ik eis overigens van jou, met bronvermelding van overheidsbronnen een onderbouwing van wat je beweert, anders mag je dit soort dingen helemaal niet roepen. Dat is gewoon laster. Helaas spant niemand daar meer rechtszaken over aan. Het zou een nieuwsmedium sieren om op feitelijke onjuistheden van reageerders/ reaguurders in te gaan.

    Dat bedragen gekort worden op onderwijs en gezondheidszorg is ook gewoon niet waar. Die hebben gewoon eigen gesloten begrotingen. Er gaat bij de overheid NOOIT geld van de ene begroting naar de andere. Dat doen ze niet. Aan het begin van het jaar is besloten hoeveel geld er naar bijv. onderwijs gaat en daarmee moet men het bij onderwijs dan doen, tenzijn de minister of staatssecretaris tussendoor EXTRA geld aan de kamer vragen. Ook dat geld gaat niet ten koste van een andere begroting.

    Dat onderwijs en gezondheidszorg romnmelen momenteel komt vooral door de marktwerking die door de VVD en paars er door is geduwd. Geld in beiden sectoren gaat op aan zaken waarvoor het geld niet bedoeld is. Vaak salariskosten voor dure bestuurders/ managers en adviseurs. Zo zijn beiden sectoren tegenwoordig ingericht. Ook MOETEN ziekenhuizen en scholen met elkaar concureren.

    Dat is dan de door ALLE rechtse partijen zo gewenste vrije markt, inclusief de PVV en de nieuwe rechtse broertjes van Jan Roos en Baudet, en inmiddels ook de PvdA controlleer hun stemgedrag op wetsvoorstellen en moties in de 2e kamer maar eens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).