Utrecht moet 1.000 extra elektriciteitshuisjes plaatsen Utrecht moet 1.000 extra elektriciteitshuisjes plaatsen

Utrecht moet 1.000 extra elektriciteitshuisjes plaatsen

Utrecht moet 1.000 extra elektriciteitshuisjes plaatsen
Archieffoto
Er moeten zo’n 1.000 extra elektriciteitshuisjes geplaatst worden in Utrecht om de stroomvoorziening in de stad op peil te houden. Om die huisjes allemaal aan te sluiten moet er ook nog eens honderden kilometers aan kabel worden gelegd.

Er moeten zo’n 1.000 extra elektriciteitshuisjes geplaatst worden in Utrecht om de stroomvoorziening in de stad op peil te houden. Om die huisjes allemaal aan te sluiten moet er ook nog eens honderden kilometers aan kabel worden gelegd.

Ondertussen mag het bekend zijn, het elektriciteitsnetwerk staat onder druk. Het gaat dan vaak over het hoogspanningsnet, maar ook het netwerk voor laagspanningsniveau moet uitgebreid worden. In de gemeente Utrecht moeten er daarom de komende 15 jaar 1.000 extra elektriciteitshuisjes geplaatst worden, met honderden kilometers kabel. Stedin plaatst de huisjes.

De gemeente gebruikt een stappenplan om de locaties te vinden. Het liefst worden de huisjes uit het zicht, of zelfs in gebouwen geplaatst. “Lukt dit niet, dan kijken we eerst naar verharde plekken zoals parkeerplaatsen. Groen is de laatste optie. Soms zal er echter wel een parkeerplaats of een stukje groen moeten wijken voor de elektriciteitshuisjes. Ook kunnen we helaas niet altijd voorkomen dat omwonenden erop uitkijken.”

Buurtbewoners kunnen niet meedenken over de locaties van de 1.000 elektriciteitshuisjes. Daar is volgens de gemeente geen mogelijkheid toe, vanwege de ‘beperkte speelruimte’ en snelheid waarmee het moet gebeuren. Er gaat wel onderzocht worden of eventueel budget voor kunst in de openbare ruimte gebruikt kan worden om de elektriciteitshuisjes te verfraaien.

21 Reacties

Reageren
  1. Rietje

    Er was een tijd dat we aangemoedigd werden minder elektriciteit te gebruiken. Die tijd is blijkbaar voorbij.

  2. Toine Goossens

    ‘Buurtbewoners mogen niet meedenken om de plekken te bepalen.’

    Maar hun messen slijpen zij al. Tegen iedere plek zullen bezwaar- en beroepschriften worden ingediend. Er is geen gebrek aan nietsontziende NIMBY’s, die hun eenzijdige kijk op hun leefomgeving belangrijker vinden dan het algemeen belang. Om de klimaatverandering af te remmen is de elektrificatie van het energiegebruik nodig.

    Maar dat interesseert de NIMBY’s geen bal. Alleen hun eigenbelang telt.
    Verbiedt het in bezwaar gaan tegen infrastructuur die voor de energietransitie nodig is.

  3. Lombokker

    Ik hoop dat de gemeente zo slim is om die huisjes wat groter (of dieper) te maken, zodat er ook ruimte is om t.z.t. een accu in die huisjes te plaatsen. Ontwikkelingen in de accutechnologie gaan momenteel erg hard; ze kunnen steeds meer opslaan, en worden steeds goedkoper.

    Met een accu kan je de energie die (meestal overdag) teveel wordt geproduceerd tijdelijk opslaan, om deze op een later tijdstip alsnog te gebruiken. Daardoor wordt het netwerk minder belast, en kan ook de veelbesproken terugleververgoeding hoger uitvallen. Er zijn al bedrijven en particulieren die zelf een thuisaccu installeren om zo hun zonnepanelen rendabeler te maken.

    Helaas heeft niet iedereen plaats en/of geld voor een thuisbatterij, dus het zou mooi zijn als de gemeente of netwerkbeheerder daar voor zorgt. De plaatsing van 1000 nieuwe elektriciteitshuisjes is daar een goede gelegenheid voor.

  4. JanV

    @rietje Er wordt nog steeds opgeroepen om zuiniger, maar vooral bewuster om te gaan met energie: https://natuurenmilieu.nl/themas/energie/energietransitie/goed-nieuws-het-stroomnet-is-vol/

  5. JdV

    65 electriciteitshuisjes per jaar. 5 per maand. Elke 6 dagen 1 huisje. En wie denkt dat het gaat lukken om de komende 15 jaar elke 6 dagen een huisje op te leveren? Dan heb ik nog een nigeriaanse prins in de aanbieding die iets wil met een erfenis.

  6. Katja

    Voor opladen fatbikes ?

  7. Hoera

    @Rietje, we komen niet allemaal uit het einde van de negentiende eeuw.

  8. De Haas

    Elektriciteits huisjes, Flexwoningen, alles wordt vloeibaar bij hoge nood en urgentie. Waar dan niet bij hele woonwijken? Zou een stuk schelen in de procedure en aanleg tijd

  9. Jan met de Strakke Hand

    Wel graag de huisjes niet middenop fietspaden of trottoirs plaatsen; ik heb daar heel stomme voorbeelden uit Amsterdam gezien. Verder maakt het me niet uit, als ik op een leuk kunstwerkje kan kijken vind ik dat prima. Desnoods huur ik zelf De Strakke Hand of JanIsDeMan wel in. En daar overleg ik dan niet over met de gemeente 😁

  10. FB59

    @Hoera: Ik denk dat je vorige eeuw bedoelt, maar dat is de 20e 😉

  11. Erik Alsem

    Eerst ons warmte pompen zonnepanelen elechtrische auto’s door de strot doywen en even later er achter komen dat er geen opslagcapiciteit is. Dat is net zo raar dat ik als chef ga koken en achter af boodschappen ga doen. Maar ja ambtenaren hè.

  12. Jopie

    Beetje onhandig want de gemeente heeft in het verleden natuurlijk wel laten zien dat ze soms wel eens plank net een beetje misslaan met bijvoorbeeld ondergrondse containers

  13. Nina

    @ Erik Alsem

    Er is heel vaak voor gewaarschuwd door de netbeheerders dat de transitie langzamer moest in lijn met uitbreiding van de capaciteit.

    Men koos er bewust voor de realiteit te negeren. Regeren = vooruitzien, maar het is veel bestuurders niet gegeven helaas.

  14. Massegast

    Ik vind het een prachtige foto. Maar…. weet iemand waar het is?

  15. Google

    Hier @ massegast

    https://www.nieuws030.nl/nieuws/kiek-op-utrecht-stedin-ga-je-schamen/

  16. Joris

    @massegast Het is de wulpstraat in zuid 🙂

  17. Ron

    @Lombokker; briljant idee van je om elk nieuw te bouwen elektriciteitshuisje gelijk geschikt te maken om ook als buurtbatterij te kunnen werken. Dat zijn de creatieve en nuttige stappen die we voor de energietransitie nodig hebben!

  18. Koel Hoofd

    prio locaties:
    1 verharde plaatsen, liefst in gebouwen
    2 parkeerplaatsen
    3 groen

    Krijg de indruk dat zelfs Stedin wordt mis-/ge-bruikt om parkeerplaatsen op te heffen om maar die auto’s de bakfietsenclave uit te krijgen.

    @lombokker
    slim plan

  19. RABE

    We moeten toch van het gas af. Dit hoort bij de gevolgen.

  20. Hetty

    Vandaar die aandacht voor ongebruikte stukjes groen een paar dagen geleden???

  21. Nina

    @ Hetty
    Scherp… 🤭

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).