Utrecht moet 6,5 miljoen bezuinigen om begroting rond te krijgen | De Utrechtse Internet Courant Utrecht moet 6,5 miljoen bezuinigen om begroting rond te krijgen | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht moet 6,5 miljoen bezuinigen om begroting rond te krijgen

Utrecht moet 6,5 miljoen bezuinigen om begroting rond te krijgen
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De gemeente Utrecht heeft de begroting voor 2020 gepresenteerd. Door tegenvallende uitgaven van het rijk moet er 6,5 miljoen euro bezuinigd worden om de begroting sluitend te krijgen.

De gemeente Utrecht heeft de begroting voor 2020 gepresenteerd. Door tegenvallende uitgaven van het rijk moet er 6,5 miljoen euro bezuinigd worden om de begroting sluitend te krijgen.

Toen het stadsbestuur 1,5 jaar geleden aantrad was er nog voldoende geld. Nu is er dus een bezuiniging nodig om de begroting rond te krijgen. “Het rijk is traditioneel de meest onzekere factor in de begroting van onze gemeente. Maar de optelsom van negatieve effecten waar we nu mee te maken hebben maakt het wel heel ingewikkeld”, zegt wethouder Anke Klein.

De wethouder doelt hiermee onder andere op de rijksuitgaven die dus lager uitvallen. Daarnaast staan veel bouwprojecten in Utrecht op de tocht vanwege de ‘stikstofuitspraak’ van de Raad van State.

Oppositie

Verschillende oppositiepartijen vinden het onbegrijpelijk dat Utrecht moet bezuinigen. “Het is ongekend dat in deze tijd het kabinet miljarden op de plank laat liggen en wij daardoor ook in Utrecht moeten bezuinigen. Dit terwijl Utrecht voor enorme uitdagingen staat op de woningmarkt, in het onderwijs en de zorg en nog altijd 1 op de 5 gezinnen niet rondkomt”, zei Rick van der Zweth, fractievoorzitter van de PvdA.

Dimitri Gilissen van de VVD zegt dat het gemeentebestuur zelf ook schuldig is aan deze financiële situatie. “Gemeente moet de duimschroeven behoorlijk aandraaien, schuld wordt gegeven aan landelijk. Behoorlijke krokodillentranen, want financiële keuzes maken we ook lokaal”, aldus de fractievoorzitter van de VVD.

Bestuur

De Partijen die deelnemen aan het college reageren een stuk milder op de bezuiniging. Zo zegt Jony Ferket van D66 dat broodnodige investeringen in onderwijs niet onder druk staan. “Ook investeert Utrecht volgend jaar in 4000 nieuwe woningen. Het gemeentebestuur heeft het hoofd koel weten te houden ondanks de onzekerheid die het Rijk veroorzaakt.”

Heleen de Boer van GroenLinks zegt dat gemeenten in heel Nederland het moeilijk hebben om hun begroting rond te krijgen. “Ook de gemeente Utrecht moet bezuinigen. GroenLinks vindt het goed dat Utrecht toch blijft investeren in belangrijke zaken als het aanpakken van de woningnood, het mbo, en het aan het werk helpen van mensen uit de bijstand.”

Geen koerswijzigingen

De begroting levert volgens Klein geen radicale koerswijzigingen op. “We hebben met name gekeken naar de exploitatiebegroting van de gemeente. Wat kan slimmer, wat kunnen we versoberen?”

Als voorbeeld noemt de wethouder een bezuiniging op fietshandhaving. Dat wordt meer data aangedreven. Daarnaast is het ook zo dat de gemeentelijke zwembaden drukker worden bezocht en dat leidt naar meer inkomsten.

Gekoppelde berichten

33 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Ja, het GroenLinks beleid is het failliet van onze stad, wordt via deze cijfers wederom bewezen dat het woord “besturen” niet aan hen is besteed.

 2. Harry

  Huilie huilie verhaal. Dat gebeurd er dus als je het OZB geld van je inwoners met bakken uit het raam donderd en infrastructuur te goedkoop verkoopt aan je eigen gemeenteraad en er ook nog eens geen leiding aan kan geven met vele miljoenen overschrijdingen tot gevolg. Maar wel gewoon blijven zitten en de bui over laten waaien.
  Een kleuterschool zou het beter doen

 3. Cor Nelis

  Linkse partijen zijn kanjers in het uitgeven van geld dat ze niet hebben. De lokale belastingen zullen wel weer onhoog gaan!

 4. Alex

  ‘Zwembaden worden drukker. Dat leidt tot meer inkomsten.” Is dit nu echt ons bestuur?. Een tramlijn die 80 miljoen meer kost dan begroot. En ze beginnen over de kaartverkoop van een zwembad. Wat een amateurs.

 5. Dakhaes

  Ben ik nu zo dom of hullie zo slim.
  Utrecht moet volgend jaar 4000 woningen bouwen. Zal zo zijn maar nergens enige terughoudendheid ivm de stikstofproblemen, of is dat al opgelost dan?

 6. Frits

  Logisch, een gemeente is er niet om geld op te potten en als de inkomsten tegenvallen zul je in de uitgaven moeten snijden. Of de gemeentelijke belastingen verhogen ….

  Kennelijk is dit de keerzijde van de jubelverhalen met Prinsjesdag – minder poen voor de gemeentes.

  De VVD geeft het natuurlijk liever uit aan allerlei hobby’s, dan de gemeentes eens structureel meer te geven voor de WMO en jeugdzorg.

 7. Scherpschutter

  Appeltje -eitje. Alleen het niet langer verstrekken van totaal overbodige kunst- en cultuursubsidies levert al een veelvoud op. Om over de vele vele andere over de broek lillende gemeentelijke eigen vet- en vleeslellen waarin gesneden kan worden nog maar te zwijgen, dit uiteraard helemaal los bezien van het nog veel verstandigere idee om complete diensten totaal privatiseren.

  Dit mag geen enkel probleem zijn.

 8. Don

  Tja wat koste het fameuze en onzichtbare mozaïek op het Vredenburg, het onvergetelijke bouwplaats kunstproject op het Neude, er zijn geloof ik een paar centjes gemorst bij de uithoflijn en zo kunnen we nog wel even door gaan. Oplossing in simpel geen gekke dingen en geen dingen doen waar je geen verstand van hebt. Maar ja met dit gat in de hand college kunnen we volgend jaar weer zo’n bericht verwachten.

 9. Arjan Verhoeven

  Ik weet denk ik wel wat dingetjes om op te bezuinigen. Even denken hoor… Oh nee, ik wist het al meteen, ‘t Hoogt en alle erbij verzonnen onzin is natuurlijk nummer één.

  Nummer twee is die wijkkrantentroep met reclame voor wethouders die ondanks NEE-NEE sticker telkens weer mijn vuilniszak weet te vullen.

  Ik denk dat we dan wel ongeveer 6.5 mln hebben, maar zo niet:

  Drie is het ongevraagd bedenken dat wij op een Vuelta zitten te wachten. Leuk bedacht, maar dat had echt niet gehoeven. Utrecht op de kaart en alles, het zal allemaal wel, maar toch echt, serieus, denk toch ‘s gewoon na als je mijn geld zit uit te geven.

 10. Jelle

  Bezuinigen op fietshandhaving? Duidelijk dat GroenLinks in het bestuur zit hier. WhatsAppende wielerpiraten en chronische verkeerdstallers pak je niet met een datagedreven aanpak. Deel dan drie keer zo veel boetes uit tegen gehufter op de fiets. Heb je volgens mij die miljoenen ook zo binnen en krijg je nog een verkeersveilige stad als bonus toe ook.

 11. WvR

  Gelukkig, er is een plan: Zwembad bezoek stimuleren…

 12. Utrechter

  @Harry: de kleuterschool is een goede vergelijking want het is op z’n best kinderlijk te noemen. Heel simpel: als je meer uitgeeft dan je aan zakgeld krijgt, dan heb je te weinig geld en kan je minder snoepjes kopen. Maar de twee linkse partijen D66 en GroenLinks begrijpen dat blijkbaar niet en roepen dat ze te weinig zakgeld hebben gekregen. Ondanks verhoging van 20% van bijvoorbeeld parkeervergunningen voor Utrechters die vanwege werk of kinderen helaas een auto nodig hebben, krijgen ze het nog voor elkaar om de spilzucht niet te compenseren en blijven ze maar snoepjes eten. Een beetje amateuristisch hoor…

 13. cas

  Ze moeten nog een miljard aan schuld wegwerken… laat ze eerst daar maar eens over nadenken.

 14. Mikel

  Dat krijg je als je de geitenwollensokken van GroenLinks de portomonnnee geeft. Dan wordt het een bende.

 15. Wspek

  Iedereen op DUIC doet alsof de wereld vergaat wegens een tekort van 6500000.

  Voor de duidelijkheid: dat is 0.4% van wat de gemeente in 2019 uitgaf. Als dat het enige is dat staat tussen een gezond budget, dan doen we het nog aardig.

 16. MJPD

  Is het toevallig dat de kosten van het organiseren van de Vuelta bijna gelijk zijn aan deze bezuiniging…?

  “De overheid legt 6,4 miljoen euro neer voor het evenement”

  https://www.wielerflits.nl/nieuws/utrecht-heeft-begroting-start-vuelta-bijna-rond/

 17. Katja

  Schuif de schuld maar af op het Rijk. Of stikstofarrest. Hoe amateuristisch alles is wordt wel bewezen met de overbodige Uithoflijn. Trolleybussen waren stukken goedkoper geweest, maar nee hoor…

 18. cas

  @ Katja, rara op welke partij stemmen veel van de stikstof activisten? Juist GL. Wie is altijd rijkelijk met subsidies voor milieu activiteiten, juist GL. Dus trek eerst alle subsidies in voor dit soort organisaties, dan nog een beetje voor kunst en cultuur. en je hebt zo miljoenen binnen.

 19. Fred

  @ Katja
  Die uithoflijn is juist heel hard nodig, zelfs als de lijn in gebruik is is er nog niet voldoende capaciteit, en vandaar dat men ook weer met nieuwe plannen bezig is om de uithof goed bereikbaar te houden.
  Of denk je dat een lijn met allemaal 3-delige bussen om de 2 minuten die stampvol zitten een goed idee is, zoals het nu is dus.
  Maak er dan trolleybussen van, en wat is dan de winst ?
  Maar dat dit college er een puinhoop van heeft gemaakt, met mevrouw van Hooijdonk voorop is wel duidelijk, op dit soort projecten moet je wel professionals zetten die eerder met dat bijltje gehakt hebben.
  Deze mevrouw zou ook eigenlijk zo snel mogelijk moeten aftreden, alleen al om verdere financiële schade/ellende te voorkomen.
  Die Vuelta kunnen ze het beste wel schrappen als bezuiniging om het gat te dichten.
  Dan wachten ze daar maar een paar jaar mee.

 20. Bert

  Andermans geld uitgeven, geld uitgeven wat je niet hebt, geld uitgven aan onzinnige projecten, debiel plannen en incompetente wethouders niet verantwoordelijk houden.

  Rara, hoe kan het toch dat de begroting niet rond komt.

  Wat suggesties:
  – Niet meer bieden op onzin dingen als de tour, vuelta of het songfestival.
  – Onzin projecten als ‘t Hoogt afkappen.
  – Alle projecten afkappen die hun eigen broek niet kunnen ophouden, zoals UCK. Want daar zijn er vast meer van.
  – Marktconforme prijs vragen voor het parkeren van je fiets. Dus parkeertarief auto/aantal fietsen voor oppervlakte van een auto = uurprijs.
  – Whatsapp verbod net zo streng handhaven als parkeerboetes

 21. Wim Vreeswijk

  De schuldpositie van onze stad is tussen 2007 en 2017 vertienvoudigd van 150 miljoen naar 1,5 miljard. GL moet zich doodschamen !!

 22. Wim Vreeswijk

  Klein lichtpuntje is dat Utrecht op de landelijke lijst van snelstgroeiende gemeentes is gezakt van plaats 6 naar plaats 11 van de 355 gemeentes (Bron Metatopos).Betekent ook natuurlijk iets dalende begrotingsinkomsten, dus iets minder begrotingsruimte om geld te verbrassen door GL. Is natuurlijk nog dramatisch met 3750 inwoners per km2 en in sommige wijken zoals N.O. is dat zelfs 7735 inwoners per km2 vanwege de enorme hoeveelheid studenten en kamerbewoners, soms 15 op één adres. We zitten in N.O. dus met een extra grote hoeveelheid CO2-uitstoot ! Straks moeten we in N.O., net zoals in China, ook met een mondkapje gaan rondlopen.

 23. bee

  de mensen hebben op groenlinks gestemd .
  dan zijn we ook aan de grillen van die partij overgeleverd.
  wat hun doen dat kunnen wij ook ,schulden maken en om dat te compenseren komt er wel een verhoging van het 1 of ander let maar op.

 24. claudia

  De gemeente moet eens stoppen met dure lunches, projectjes om zichzelf alleen op de kaart te zetten.(mozaiek, uithoflijn, en het zoveelste nieuw bedachte projectje) waar het alleen gaat om te zeggen kijk eens hoe goed wij bezig zijn. het stimuleren van grote winkelketens in de stad. En eens kijken waar zaken al goed gaan en dit ondersteunen. De ambtelijke molen draagt traag en is megaduur. reorganisatie, interim manager hier en daar en maar geld over de balk gooien.

 25. Teunemans

  Ik denk dat de gemeente royaal leeft van ons belastinggeld. Kijk alleen maar naar de tramlijn naar de Uithof, dat is een grote verliespost en het rijdt nog niet. Waar zijn die miljoenen?

 26. Karla

  Wat Bert zegt.

  En eens ophouden met straten herinrichten als er geen probleem is.
  Ik begreep dat het bedrijfsleven ook al niet staat te springen om geld uit te geven aan de Vuelta, dus ik ben bang dat ik straks ook daar nog voor moet bijlappen. Terwijl Utrecht echt niet meer “op de kaart gezet hoeft te worden”.

 27. Bakfiets

  Nou kom er maar weer in met de ozb… lekker bezig GL en kornuiten, wees eens zuinig, behouden en bescheiden met geld dat niet van jullie is.

  Niemand zit te wachten op een volgende nutteloze en falende ovaaltonde. Pak de fietsinfrastructuur nu eens aan waar dat echt moet ipv de groene paradepaardjes wat niets oplost.

  Ik zie de rekening wel weer tegemoet!

 28. Hadjememaar

  Tjonge jonge, wat een makkelijke reacties. Veel meningen, weinig onderbouwing. Beste stuurlui?

 29. WMJ

  Utrecht is een studentenstad en dat betekent helaas voor heel veel onderwerpen in deze historische stad veel Groen Links stemmers! Jammer! Een gemeentebestuur moet er toch voor alle Utrechters zijn! Als het om fietsen in de binnenstad gaat dan is het top voor GL! Maar b.v. over een héél onveilig kruispunt voor scholieren in Leidsche Rijn, daar moest Marieke Dubbeldam tig keer over schrijven om dat in de aandacht te brengen van wethouder Verkeerszaken. En het is nog steeds onveilig, begrijp ik. Een risicopunt daar voor veel Utrechtse scholieren. Gelukkig heeft Utrecht wel een regenboogzebrapad! 20 Meter verderop begint een levensgevaarlijk fietspad! Als voetganger speel je Russisch roulette bij het oversteken van dat bewuste tweerichtingenfietspad! Een persoon met een niet al te snelle reactie moet vrezen voor zijn/haar lijf en leden met die fietsers in allerlei snelheden in twee richtingen! Mijn seniore buurvrouw gruwelt hiervan als ze uit de bus stapt en moet oversteken om te gaan genieten van een klassiekconcert in Tivoli-Vredenburg. Politici ga svp ook eens aan het werk met serieuze problemen voor Utrechters!

 30. Koel Hoofd

  Ohw, vandaar dat ik vandaag achterlijk veel moest afrekenen voor even parkeren bij het diakonessenhuis. De linkse autohaat gaat al zover dat ze profiteren van het leed van mensen! Bah

 31. Marcel

  Jullie kunnen hier allemaal huilie huilie doen. Het belangrijkste vergeten jullie. Met zn allen zijn we verantwoordelijk voor dit bestuur. Het wordt gekozen weet je nog? Ik heb 4 jaar in de gemeente raad gezeten en gezien welke onkunde deze mensen in de raad meenemen. Puinhoop. Als ondernemer schiet de wanhoop door je hersens als je al dit bla bla hoort.
  Commissie Welstand en monumenten behandeld je als een zak vuil met vooringenomen standpunten. Ondernemers pesten staat bovenaan. Ik krijg nu de energie partners op mn dak. Die worden ingehuurd door de gemeente voor een gesprek van 2 uur. De gemeenschap betaald dit. Ik val niet eens in hun doelgroep en dat ook aangegeven. Gezegd, besteed je geld voor iets nuttigs. Antwoord? Tja, we doen het toch. PHHHHH

 32. Scherpschutter

  @Marcel

  Nee, Marcel, ‘we’ zijn niet met z’n allen verantwoordelijk voor dit bestuur. Er zijn zat mensen die helemaal niet gestemd hebben en hiermee ook geen enkele verantwoordelijkheid voor wat dan ook dragen. Alleen stemmers zijn verantwoordelijk, wqnt die hebben ‘getekend’. Hou op met uw eigen verantwoordelijkheid te verlichten door er een soort gedeelde smart van te maken. Als u gestemd heeft dan is dit in de eerste plaats allemaal UW schuld. Alleen U bent verantwoordelijk voor UW gedrag.

  De overheid heeft haar kans gehad….en compleet verneukt. Werkelijk alles dat de overheid heeft aangeraakt is verworden tot een peperduur inefficient geldverslindend monster dat vooral de overheid dient. Burgers zijn gedegradeerd tot niets meer dan horige werkdieren op een overheidsveeboerderij.

  Wilt u dat dit verandert? Dan zult u in beginsel ook ZELF andere keuzes moeten maken. Stem alleen als er een partij is die massale werkelijke privatisering voorstaat (en dan bedoel ik niet een half-socialistische partij als de VVD maar het echte spul, iets libertarisch bijvoorbeeld) of stem gewoon NIET. Stop in ieder geval met uw verantwoordelijkheid af te schuiven op derden.

 33. marcel

  @Scherpschutter
  Degene die niet stemt is voor de volle 100% verantwoordelijk voor dit bestuur. Al dat geblaat van u slaat nergens op. Blaten mag best als dat u oplucht maar u haalt er wederom dingen bij die niets met mijn commentaar te maken hebben. De derden die u noemt zijn verantwoordelijk voor dit bestuur. VVD een half socialistische partij? Wat een ontzettende onzin. Maar laat u niet tegenhouden in uw bla bla. Neem een koffie en geniet van je dag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).