In de provincie Utrecht moet de komende jaren worden teruggevallen op het gebruik van gas om de bouw van nieuwe woningen door te kunnen laten gaan. Demissionair minister Jetten, Stedin, TenneT en de provincie Utrecht komen met maatregelen om het elektriciteitsnetwerk te ontlasten. “Als de maatregelen niet worden ingezet dan is in grote delen van de provincie Utrecht nieuwbouw niet meer mogelijk, vertraagt de energietransitie, wordt de betrouwbaarheid van de energievoorziening geraakt en ontstaan er onderbrekingen van de stroomvoorziening”, waarschuwt Stedin.
De aangekondigde maatregelen hebben alles te maken met netcongestie. Dat houdt in het kort in dat het stroomnetwerk vol is en dat zorgt voor problemen. Op piekmomenten is het moeilijk om energie en zonnepanelen of windmolens ‘op het net te krijgen’, maar er zijn ook problemen met de afname van stroom. Omdat Nederland in ramp tempo wil verduurzamen, wordt de druk op het stroomnet ook groter.
In eerste instantie waren er vooral problemen voor nieuwe bedrijven en bedrijven die willen uitbreiden. Die komen voor hun aansluiting op een wachtlijst, tot het elektriciteitsnetwerk is uitgebreid. Inmiddels zijn er echter ook problemen voor kleinverbruikers. Het gaat onder meer om woningen, individuele warmtepompen, laadpalen en zonnepanelen.
Netbeheerders TenneT en Stedin en de gemeente Utrecht uitten al vaker hun zorgen over het naderen van de grenzen aan de capaciteit van het stroomnetwerk. De overheid en netbeheerders kondigden eerder ook al maatregelen aan om het stroomnet uit te breiden en slimmer te gebruiken, maar in Utrecht blijkt nu meer nodig. Hier loopt het stroomnet snel tegen de grenzen aan.
Stedin omschrijft de situatie als ‘nijpend’: de situatie waar Utrecht nu in zet, was eigenlijk pas voor 2030 voorspeld. Het tekort aan netcapaciteit loopt de komende jaren op tot het aantal megawatt dat gelijk staat aan de stroomvoorziening voor 80.000 woningen, meldt Stedin.
Terugvallen op gas
Eerder werden al maatregelen aangekondigd. Omdat de druk in Utrecht zo groot is, worden de maatregelen nu versneld ingevoerd en uitgebreid. Voor een aantal van die maatregelen wordt in de provincie Utrecht nu weer teruggevallen op het gebruik van gas. Zo kan het helpen om hybride warmtepompen te gebruiken, die dus deels werken via de cv-ketel, in plaats van volledig elektrische warmtepompen.
Verder wordt tijdelijk extra elektriciteitsproductie gerealiseerd, die ingezet kan worden als er meer vraag is naar elektriciteit dan op het hoogspanningsnet past. De provincie moet hiervoor echter ook terugvallen op het gebruik van gas. “Omdat de pieken in de stroomvraag te lang duren om met batterijen alleen op te vangen, worden hier ook tijdelijk gasgeneratoren voor ingezet.”
Verder worden vier hoogspanningsstations in de regio zo snel mogelijk verzwaard en wordt gekeken of het bestaande stroomnet tijdelijk zwaarder belast kan worden. In Utrecht wordt daarnaast een ‘tijdelijke schakelstand’ ingebouwd, waardoor het stroomnet langere pieken aankan.
Gevolgen
Volgens Stedin ontstaan er grote problemen als deze maatregelen niet genomen zouden worden. In grote delen van de provincie Utrecht zou dan geen nieuwbouw meer mogelijk zijn en zou de energietransitie vertragen. Verder zou de betrouwbaarheid van de energievoorziening geraakt worden en zouden er onderbrekingen van de stroomvoorziening ontstaan.
Gekoppelde berichten
Gemeente Utrecht bezorgd over grenzen van elektriciteitsnetwerk die in zicht komen: ‘Dit kan iedereen in de stad raken’
De problemen met netcongestie in Utrecht zijn niet nieuw. Netbeheerders Stedin en TenneT waarschuwden onlangs…
Overvol stroomnet probleem in Utrecht; ‘Geen ruimte meer voor bedrijven op elektriciteitsnet’
Het elektriciteitsnet van Utrecht is zo vol, dat er de komende jaren geen ruimte is…
Netbeheerders maken zich ‘ernstige zorgen’ over stroomnetwerk in Utrecht; grenzen mogelijk in 2025 bereikt
Netbeheerders Stedin en TenneT zeggen zich ernstige zorgen te maken over de groeiende druk op…
Gemeente: vol stroomnetwerk bedreiging voor groot aantal ontwikkelingen in Utrecht
De gemeente Utrecht maakt zich zorgen over de groeiende druk op het elektriciteitsnetwerk. De vraag…
Stedin roept op om elektrische auto’s in Utrecht niet tijdens avondpiek op te laden
Om de druk op het elektriciteitsnetwerk in onder meer Utrecht te verminderen roept Stedin op…
18 Reacties
Reageren‘Omdat Nederland in ramp tempo wil verduurzamen…’
Freudiaanse typefout?
Bon. Tot zover de energietransitie. Einde verhaal.
Nu snel weer even vriendjes worden met Rusland, en dan kunnen de kranen weer volgas open en de komende vreedzame decennia gebruikt worden om functionerende rendabele duurzame technologie te ontwikkelen.
Naar vaklieden luisteren blijkt/blijft n.m.m. toch wel een dingetje in de Gemeenteraad hier……
Iedereen aan de hybride warmtepomp. Hybride=gas.
Onbetrouwbare overheid, als over paar jaar het net weer up to date is. Weer allemaal van het gas af. Weg investering. En wat moet ik nu met mijn peperdure elektrische pomp? Schadevergoeding van de gemeente?
@Scherpschutter
Je haalt de woorden uit mijn mond.
@Loesje P
Niet alleen lokaal, Den Haag luisterde ook niet.
Jetten wordt nu door de realiteit achterhaald en op de knietjes gedwongen te slikken of te stikken in het feit dat wat hij wil gewoon niet kan. Hoogmoed komt altijd voor de val.
Intussen gaat de gemeente gewoon door met het lukraak plaatsen van laadpalen in wijken waar de reeds bestaande laadpalen amper worden gebruikt….
Niet goed snik.
Iedereen over op elektra en op elektrische rijden, dat kon iedereen die op school goed heeft opgelet kon toch weten dat dat utopie was, dat onze stroomkabels dat nooit aan kunnen, ook al doen we ze tien keer zo dik maken als ze nu zijn
(zoveel koper is er niet eens in de wereld).
Iedereen weet dat verwarmen juist het meeste energie verbruikt en daarom was gas juist zo interessant. Waarom doen ze niet in alle wijken dat alle overtollige stroom direct wordt omgezet in waterstofgas, zodat de energie netwerk wordt ontlast en dat kunnen we weer gebruiken in de winter, want in de zomer de zonnepanelen uitschakelen dat is toch waanzin????
Ik ben wel benieuwd wat dit bericht betekent voor de tomeloze ambitie om die wijk in Overvecht-Noord van het gas te halen.
@Scherpschutter
“Vriendjes worden met Rusland”.
Ik hoop maar dat u het zwaar ironisch bedoelt. In ieder geval is het onhaalbaar en absoluut onwenselijk zolang meneer P. daar de vieze lakens uitdeelt.
@Klaasjan
Is er dan een verschil tussen vieze lakens uit Rusland of uit Qatar?
Of vind je het gewoon niet erg dat straatarme mensen worden geimporteerd om voor de qatari het vuile zware werk te doen totdat ze er dood bij neervallen door uitbuiting en de straatarme nabestaanden geld bijeen moeten sprokkelen voor repatriering van het lijk van hun geliefde? Om over vrouwenrechten nog maar te zwijgen.
Soms moet je kiezen uit twee kwaden, de minst kwade kiezen is dan een kunst.
Onhaalbaar is het ‘weer vriendjes met Rusland worden’ zeer zeker niet, de pijplijnen liggen er namelijk al.
Qatar moet de productie van het zwaar milieuvervuilende LNG eerst nog uitbreiden om aan de EU vraag te voldoen.
De wens wordt ingehaald door de realiteit. Een realiteit waar de netbeheerders al jaren voor waarschuwen, maar waar niet naar geluisterd werd.
Ben blij dat ik mijn openhaard kanaal niet heb laten verwijderen met gemeente subsidie hij gaat weer branden.
De boorputten in Groningen volstorten met beton zou wel eens een blunder van monumentale proporties kunnen blijken te zijn, evenals het wegsaneren van de oppervlakte installaties. Maar..de teerling is geworpen. Nederland wordt kwetsbaarde en kwetsbaarder in een uiterst instabiele wereld.
@Statler
De Groningers met door de gaswinning krakkemikkig geworden huizen zijn het vast niet met u eens. En terecht.
@Koel Hoofd
Ik reageerde slechts op de kwalijke uitdrukking “vriendjes worden met Rusland”. Dat is niet mogelijk zolang dat land een afschuwelijke dictatuur is. Maar u hebt gelijk, Qatar is ook een sterk te bekritiseren land. En zo zijn er nog veel meer.
@Klaasjan
de tijd zal het leren. Gegeven is dat diezelfde Groningers dubbel slachtoffer zullen zijn als de de leveringszekerheid wegvalt. Ik hoop dat ik het te zwart in zie, maar ik vrees dat in dit besluit de globale ontwikkelingen onvoldoende meegewogen zijn.
@Klaasjan 11:32
Grow up. ‘We’ waren ook vriendjes met dictatuur Rusland voor dit hele gebeuren. In het miljardenspel der geopolitiek is alles mogelijk. De vijand van vandaag is de beste vriend van morgen en vice versa. Dit kan in een dag allemaal gefixt zijn.
Oekraïne heist de vlag en wordt een DMZ en verliest de Oostelijke gebieden die toch al etnisch Russisch waren, iedereen zegt even sorry en biedt wat veiligheidsgaranties. Klaar.
@ Statler
Regeren = vooruitzien. Je kan weleens gelijk krijgen, al is het niet te hopen.
Ons electriciteitsnet is zeer miniem aangelegd qua capaciteit, omdat huishoudens en bedrijven voor koken, verwarmen en warm water op het gas uit Groningen rekenden.
Het electriciteitsnet zwaarder belasten kan dus niet (maar gebeurt wel al volop) en Gronings gas is in de ban gegaan.
Nu dan voor een groot deel afhankelijk van LNG gas dat uit de VS en Qatar per (zeer vervuilende) schepen wordt aangevoerd. Een kwetsbaar systeem en dus gevoelig voor prijsstijgingen. Zeker bij een oorlog(sdreiging).
Nu ja, we kunnen een hoop onnodige elektrische apparaten alvast schrappen (stekker uit het stopcontact) om lucht te geven aan het elektriciteitsnet, zoals:
– elektrische fiets
– wasdroger
– haarstylers
– elektrische tandenborstel
– vaatwasser
– slimme meters voor gas, water en elektra die elektriciteit verbruiken
– slimme thermostaten voor huizen die meer elektriciteit verbruiken
– tweede koelkasten
– wijnkoelkasten
We konden tientallen jaren eerder nl. ook prima zonder. We vallen er echt niet van om, als we deze apparaten niet meer gebruiken.
@Koel Hoofd 15:01
We kunnen niet meer zomaar vriendjes worden met Poetin, omdat Amerika er klaar mee is om in onveiligheid voor henzelf te investeren. Na twee wereldoorlogen ben ik er vrij zeker van dat Amerika nooit meer uit West-Europa vertrekt en de Amerikanen willen niet dat de EU volledig afhankelijk wordt van Russische energie, waardoor Europa weer komt te zitten met achterlijk hoge prijzen zoals in 2022 als Poetin weer eens vindt dat de EU-lidstaten niet goed genoeg luisteren naar Moskou wanneer Moskou erdoor probeert te drukken dat de Amerikanen zich helemaal militair terugtrekken naar West-Europa en bij voorkeur helemaal weg uit Europa.
Daarnaast liggen niet alle pijpleidingen er meer. Oekraïne heeft namelijk besloten om aan het einde van dit jaar te stoppen met de doorvoer van Russisch gas, waardoor, doordat Nordstream ook al gesneuveld is, al dat gas dan alleen nog kan via Polen en Turkije. Daarnaast betwijfel ik of Rusland nog de capaciteit heeft om gas de pijpleidingen in te krijgen. Gas is namelijk een restproduct van de winning van olie. Russische overslaghavens worden geraakt, hun spoorinfrastructuur wordt geraakt en hun raffinaderijen worden vernietigd (allemaal door wat Oekraïne zelf maakt/assembleert met onderdelen uit de EU, VS en China), waardoor Rusland steeds meer met de hand op de knip moet gaan kijken wat nog waard is om te herstellen. Rusland komt niet meer terug zoals voor 2022 en is zelfs goed op weg naar hun eigen implosie. En dat is iets waar ook bij de energietransitie rekening gehouden moet worden. Snel terugvallen op houtige biomassa, aardgas en kerncentrales blijven laten draaien op Russisch uranium wordt steeds lastiger allemaal.