Utrecht is op Tilburg na de minst internationale studentenstad van Nederland | De Utrechtse Internet Courant Utrecht is op Tilburg na de minst internationale studentenstad van Nederland | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht is op Tilburg na de minst internationale studentenstad van Nederland

Utrecht is op Tilburg na de minst internationale studentenstad van Nederland
Bron: Archief DUIC
Van alle studenten komt in Utrecht slechts 5,9 procent uit het buitenland. Alleen Tilburg trekt in verhouding minder (5,4%) internationale studenten aan. Maastricht voert de lijst aan (47%),  gevolgd door Wageningen (24%) en Delft (23%), aldus een rapport van denktank The Class of 2020.

Van alle studenten komt in Utrecht slechts 5,9 procent uit het buitenland. Alleen Tilburg trekt in verhouding minder (5,4%) internationale studenten aan. Maastricht voert de lijst aan (47%),  gevolgd door Wageningen (24%) en Delft (23%), aldus een rapport van denktank The Class of 2020.

De onderzoekers vinden het lage percentage verassend gezien de bereikbaarheid van de binnenstad en de kwaliteit van de universiteit in Utrecht. “Utrecht moet werk maken van zijn internationaliseringspotentie; nieuwe Engelstalige opleidingen en betere voorzieningen voor internationale studenten zijn daarbij hard nodig.”

Meer geld dankzij internationale studenten

Om in de buurt te komen van andere Europese universitaire hoofdsteden zal Nederland ‘ambitieus’ moeten internationaliseren. Een verdriedubbeling van het aantal internationale studenten in 2030 acht het instituut haalbaar. “Met een zeer ambitieus landelijk internationaliseringsbeleid, een daadkrachtig actieplan studentenhuisvesting en slimme samenwerking tussen universiteiten en steden.”

Internationale studenten die na hun afstuderen in Nederland blijven, leveren de Nederlandse schatkist 1,57 miljard euro op, berekende internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic eerder.

Utrecht zal veel studentenkamers moeten bouwen

Een verdriedubbeling van het aantal internationale studenten in 2030 zou Utrecht ongeveer 1500 banen opleveren. Ook zou het Utrecht een jaarlijkse economische impuls geven van 144 miljoen euro geven. Maar om deze groei aan te kunnen, zullen er wel meer dan 6000 studentenkamers bij moeten komen.

De onderzoekers zijn hoopvol dat Utrecht en andere Nederlandse steden meer internationale studenten gaan aantrekken de komende tijd. Nederland zou na de Brexit ‘de grootste Engelstalige universitaire sector binnen de EU’ hebben.

11 Reacties

Reageren
  1. Daan Huberts

    Tjah, het is altijd wel een afweging om meer internationale studenten te lokken naar Nederland. Universiteiten vinden het super, want die krijgen meer geld. Maar ondertussen komen er ook meer en meer studies uit waaruit blijkt dat grote groei (mede) door internationale studenten de kwaliteit van onderwijs doet kelderen.

    De impuls is natuurlijk een heel mooie bijkomstigheid. Maar jammer genoeg is de berekening van deze impuls niet helemaal eerlijk. In het rapport wordt gebruik gemaakt van de Canadese en Australische universitaire modellen. Wat betekent dat dit een nogal optimistische berekening is.

    Tijdens de studie wordt er namelijk (volgens het Nuffic) vooral geld uitgegeven aan de studenten. Dit geld in mindere maten voor studenten van buiten de EER, maar die zijn jammer genoeg in de minderheid. De echte opbrengsten komen wanneer de, nu opgeleide, studenten blijven hangen in Nederland.

    Mocht de stad Utrecht, en niet alleen de universiteiten, de echte opbrengsten waar willen maken. Dan zullen ze er alles aan doen om deze jonge hoogopgeleide ook hier te houden.

  2. Berend

    Non-nieuws. Het geforceerd willen aantrekken van zoveel mogelijk buitenlandse studenten, die goedkoop willen studeren en daarna vertrekken, gaat alleen maar ten koste van het opleiden van de eigen beroepsbevolking. Daarnaast krimpt het aanbod Nederlandstalige studies door de toestroom van buitenlanders, terwijl onze taal al onder druk staat. Goede zaak dus, dat Utrecht niet meegaat in die achterlijke trend.

  3. Marcel 59

    Naar Delft en Wageningen komen grote aantallen buitenlandse studenten, omdat daar unieke opleidingen zitten, met een wereldwijd befaamde reputatie. Hoe hoog de kwaliteit van het onderwijs ook is, als bijna iedere willekeurige universiteit diezelfde opleiding ook beidt, dan zal je maar weinig studenten uit het buitenland aantrekken. (Of je moet zoals Maastricht tegen de Belgische grens aan zitten.)

  4. isabelle

    De internationale studenten die naar Utrecht komen, krijgen van de Universiteit geen enkele ondersteuning als het om huisvesting gaat. Misschien daar eerst eens aandacht aan gaan schenken?

    Als je deze jongeren in je stad uitnodigt, moet je toch op zijn minst een basale gastvrijheid tonen. Daar hoort zeer zeker een betaalbare kamer bij, in of rond de stad.

  5. IF

    Regelmatig ben ik bij bezoek, verrast door de grote hoeveelheid buitenlandse studenten aan de consevatoria, zo ook die van Utrecht!
    Ik vraag me dan af, zijn de docenten zo goed of zijn de nederlandse studenten zo slecht. Is hen aanwezigheid ook nievau bevorderend? Het schijnt, dat dit niet altijd het geval is. Tenslotte worden deze instituten door de belastingbetaler in nederland betaald. Een quotum voor buitenlanse studenten, zoals in andere landen, lijkt me op zijn plaats.

  6. Katja

    Ja, en ?

  7. Berend

    @Isabelle: Nederlandse studenten worden ook niet geholpen bij het vinden van een kamer. Dat is nu eenmaal niet de taak van een onderwijsinstelling. Net als een bijbaantje zoeken en je eigen boodschappen doen. Allemaal lastig in een vreemd land, waar je de taal niet spreekt, maar in het buitenland studeren komt met bepaalde uitdagingen. Daar kiezen die studenten zelf voor.

  8. Jeroen

    Er zijn al genoeg studenten in Utrecht. Het opleiden van niet-Nederlanders moet geen doel op zich worden. Nederlands belastinggeld is niet bedoeld voor het opleiden van niet-Nederlanders. Natuurlijk, een aantal blijft na hun studie en betaalt de investering terug met belastingafdrachten, maar het gros zal na de studie NL verlaten.

  9. Ketjor Feksstreet

    @Berend, daar klopt helemaal niks van. Bij de SSH kunnen Nederlandse studenten zich inschrijven, waardoor ze na verloop van tijd automatisch een goedkope kamer toegewezen krijgen. Hoe is dat ‘niet geholpen worden’?

  10. Fred

    Nog meer nieuwe Engelstalige opleidingen? Om onderwijs te geven in bijvoorbeeld Nederlands / Fries / Duits / Frans / Spaans / Rechten? Nederlanders hoeven zich niet over het paard te laten tillen omdat ze volgens buitenlanders hun talen zo goed spreken, dat is namelijk relatief.

  11. stukkie info

    Fred, veel wetenschappelijke bronnen zijn beter in het Engels dan in het Nederlands. Dat komt doordat de schrijvers geneigd zijn in het Engels te publiceren, omdat ze in die taal een veel groter publiek kunnen bereiken. Bij Nederlands, Duits en Fries zal dat weinig voorkomen. Maar rechten is een leuk voorbeeld: Nederlands recht heeft geen enkele zin om in het Engels te geven omdat de wet niet in het Engels is. Echter, voor verschillende vakken in het Europees of internationaal recht, wetenschapsfilosofische vakken en andere onderdelen die niet specifiek Nederlands zijn, zullen zelfs artikelen en boeken van Nederlandse wetenschappers vaak in het Engels zijn.

    Bij Spaans kom ik trouwens één Engelstalig vak tegen in de bacheloropleiding (Introduction to the Hispanic World) aan de UU, bij de andere talen die je noemt niet. Heb je bronnen voor je verhaal?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).