Utrecht niet meer snelst groeiende stad van Nederland | De Utrechtse Internet Courant Utrecht niet meer snelst groeiende stad van Nederland | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht niet meer snelst groeiende stad van Nederland

Utrecht niet meer snelst groeiende stad van Nederland
Foto: Robert Oosterbroek
Utrecht is een van de snelst groeiende steden van Nederland. Met een groei van 22,5 procent tot 2035 heeft de stad dat jaar 425.000 inwoners volgens prognoses van het CBS. Er zijn ook steden die waarschijnlijk harder groeien dan Utrecht zoals Almere met 22,8 procent.

Utrecht is een van de snelst groeiende steden van Nederland. Met een groei van 22,5 procent tot 2035 heeft de stad dat jaar 425.000 inwoners volgens prognoses van het CBS. Er zijn ook steden die waarschijnlijk harder groeien dan Utrecht zoals Almere met 22,8 procent.

Er wonen steeds meer mensen in Nederland en dat aantal groeit nog verder. Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,3 miljoen inwoners hebben, 1 miljoen meer dan nu. Vooral de grote en middelgrote steden, gemeenten met ten minste 100.000 inwoners, zullen groeien. Amsterdam krijgt er in absolute zin de meeste inwoners bij tot 2035.

Utrecht heeft nu zo’n 353.000 inwoners. Vorig jaar is dit aantal gegroeid met 5.300 inwoners. Van de vier grote steden groeit de Domstad naar verhouding het hardst.

Utrecht werd lang aangewezen als de snelst groeiende stad van Nederland. Volgens de prognoses van het CBS gaat Almere echter harder groeien tot 2035. Utrecht gaat namelijk met 22,5 procent groeien tot een totaal van 425.000 inwoners en Almere met 22,8 tot 250.600 inwoners.

21 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Procentueel gezien zal Almere dan iets harder groeien, maar in absolute zin niet.
  Het totale aantal inwoners dat er in Utrecht bij komt is dan toch groter, simpelweg omdat Utrecht nu ook al een stuk groter is.
  Maar….hoe gaat men dat de komende tijd dan oplossen, nu al die grootschalige bouwprojecten ineens ter discussie staan vanwege dat stikstof-verhaal ?
  Een idiote situatie natuurlijk, straks de veestapel eerst verminderen om dan de stikstof uitstoot te verlagen als compensatie voor de bouwprojecten, maar dat voedsel zal toch ergens geproduceerd moeten worden, dus in het buitenland.
  Dan is er dus meer uitstoot in het buitenland, dus wat hebben we dan gewonnen, dat geschuif en gehandel in die emissierechten is echt waanzin, en we houden onszelf ermee voor de gek.
  Dus gewoon afstappen van die regel als het gaat om hoognodige bouwprojecten.

 2. Jos

  De veestapel kan makkelijk vertkleind worden.

  Veel procenten van de vlees-“productie/industrie” zijn bedoeld voor de export.
  Of wordt gewoon weggegooid aan het einde van de dag (ga voor de lol eens kijken hoeveel vlees er in de super ligt net voor sluitingstijd; gaat allemaal de kliko in; allemaal om de prijs laag te houden voor de kiloknallers en dat is nu eenmaal hoe grootkapitaal werkt).

  Er is meer voedsel dan vlees. Prima voedzaam ook.

 3. Paul G.

  Een reaguurder zegt…veestapel kan verkleint worden…Tuurlijk. De burgers vega door de strot douwen zodat Binnenhof genoeg biefstukken naar binnen kunnen schrokken. Denk eerst maar aan vermindering van auto’s en geboortebeperking voor een x aantal jaar. Men blijft van mijn dagelijks stuk vlees af en al die vegaproducten en insekten vreten ze zelf maar op

 4. Katja

  Jippie !

 5. Willow

  Utrecht niet meer snelst groeiende stad van Nederland > daar ben ik rouwig om.

  En ja, wat Jos zegt klopt. Dat zijn feiten. En op het platteland stinkt het. Allemaal om een paar grote boeren blij te maken.

 6. Bill

  Ja, wat wil je met die lage woningbouwproductie. Andere steden zullen je ook wel voorbij streven als dit bouwtempo wordt aangehouden.. Schreeuwende behoefte aan woningen, zeer trage en bureaucratische besluitvorming binnen de gemeente. Neem eens een voorbeeld aan de andere grote steden en Eindhoven, proces van plan tot eerste paal gaat veel sneller in die gemeenten.

 7. Roland Goetgeluk

  Vraagjes
  Wat is de relevantie van deze kop? En klopt de kop wel want gaat het om absolute of relatieve cijfers. En welk relatief cijfer dan (referentiepunt, procent, procentpint, etc).

  Antwoorden
  De kop is niet relevant, tenzij de DUIC net zo denkt als de ‘lijstjesgemeente Utrecht.’ Het absolute cijfer is natuurlijk wel relevant. Niet om te vergelijken met Almere, maar met een stedelijke uitdagingen.

  Extra vraagje
  Hoe werkt zo’n prognose eigenlijk? Zou de woningbouwplanning een rol spelen? Stel dat er niet gebouwd wordt in Utrecht en het aantal woningen is nu gelijk aan het aantal zelfstandig wonende huishoudens en niemand woont in, kan het aantal zelfstandig wonende huishoudens dan groeien? En zo nee, kan dan de bevolking sterk groeien?

  Antwoorden
  Ben benieuwd.

 8. JdV

  Alle milieumaatregelen zijn volkomen zinloos zolang we in NL, EU en de rest van de wereld de bevolking laten groeien. Slechts een fundamentele krimp van de bevolking zal soelaas bieden. Kinderbijslag moet worden vervangen door een progressieve kinderbelasting die stijgt bij de geboorte van elk kind. Maandelijks af te tikken aub. Kinderopvang niet langer gesubsidieerd. Zwangerschap is geen ziekte, dan ook geen verlof.

 9. Bertje 030

  Utrecht is nu al te vol, de recreatieruimtes groeien niet gelijkwaardig mee evenals de voorzieningen als openbaar vervoer, zwembaden enz.
  Spreiden van de bevolking over heel NL is de enige optie.
  Doe je dat niet gaat de leefbaarheid in de steden er drastisch op achteruit.

 10. Utrechter2

  Waar komen die 1 miljoen mensen vandaan? Allemaal geboorten? Ik ben niet tegen immigratie an sich want ICT’ers kan Nederland goed gebruiken. Maar ik ben wel tegen het belachelijk maken van mensen die zeggen dat Nederland vol is want kennelijk lopen we nu overal tegen harde juridische en fysieke grenzen op.

 11. Scherpschutter

  Het is ergens wel extreem hilarisch dat de gemeente er alles aan doet om de totale Co2-plantenvoer uitstoot naar een minimum terug te brengen (niet eens het begin van een spreekwoordelijk watje waarmee een wereldwijd gefantaseerde olifant kennelijk doodgegooid mee moet worden), maar in relatie tot dit ‘probleem’ nooit spreekt over de verwachte bevolkingsgroei van bijna 25% en de daarmee gepaarde extra Co2 uitstoot…

  Ik denk dat u over 20 jaar van uw gemeente niet eens een kaarsje meer mag aansteken en mogelijk ook Co2 belasting over uw scheetjes zult moeten voldoen, met nog eens 70.000 man erbij. Het gaat erg gezellig worden in Utrecht…!

 12. Kadoendra

  @Paul G.

  De veeteelt in Nederland maakt slecht 1 a 1,5 % deel uit van de Nederlandse economie, maar deze kleine sector is wel debet aan de uitstoot van 30% van de totale broeikasgasuitstoot van geheel Nederland.
  Ook is de veeteelt sector een sector die financieel gezien niet zijn eigen broek kan ophouden, want elke belastingbetaler in Nederland betaald via de belasting jaarlijks een dikke 300,- euro om de veeteelt sector van subsidie te voorzien.
  Wat betreft jouw zwart-wit gedachte over vega producten wek je bij mij de indruk
  dat jij een leeuw of een tijger bent want plantaardig voedsel is al heel lang een algemeen geaccepteerde voedselbron voor de mens.
  P.s Koop eens een Seitanbroodje bij de reformwinkel, verwarm hem kort in een pannetje en dan kan jij ook ervaren dat dit vegetarische broodje veel lekkerder is dan een saucijzenbroodje met vlees.
  P.s 2 Er zijn er twee, maar ik vind er 1 echt veel beter dan het oude saucijzenbroodje, dus ga eens op ontdekkingstocht en laat jezelf eens verrassen!

 13. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Wat betreft over uw opmerking over scheetjes.
  1 koe stoot jaarlijks aan scheten en boeren de hoeveelheid broeikasgas uit die gelijk staat aan de uitstoot van 1 auto die + – 2 keer de aarde rond rijd.
  Hierdoor wordt ook gelijk duidelijk dat de veeteelt sector die slechts voor ongeveer 1% deel uitmaakt van de Nederlandse economie verantwoordelijk is voor ruim 30% van de totale broeikasgassen uitstoot in Nederland.

 14. Koel Hoofd

  @Jos, Willow en Kadoendra, Rob Jetten klets uit zijn nek want hij weet dat hij met onzin zieltjes kan winnen die op D66 en de maatjes GL gaan stemmen. De veestapel in Nederland verkleinen lost het probleem niet op want 30 à 40% van de milieuvervuiling komt van onze buren. Dat is een feit wat Rob Jetten gewoon verzwijgd omdat jullie hem dan geloven. Grootste milieuvervuilers is de mens. Vooral die D66 en GL stemmers want die compenseren hun vervuilende luxe gedrag met een weekje geen vlees eten maar geimporteerde groente van de andere kant van de wereld. Maar al die mesjokke linkse activisten ontkennen dat, zij wijzen de argeloze koe aan als grootste milieuvervuiler en nemen er vervolgens zelf nog een kind bij en dat voeren ze geimporteerde nootjes en avocado’s.

  Aan alle anderen, indien jullie een eigen huis bezitten: dat wordt heel erg veel geld waard. Want er zijn meer dan 60.000 woningen nodig en er worden er slechts 38.000 gebouwd. En dankzij die linkse milieu en klimaat activisten, zal die bouw enorm worden vertraagd, wat zich weer vertaald in hogere marktprijzen voor onze huisjes.

 15. Scherpschutter

  @Kadoendra 16:34

  Ach mevrouw, China gaat 1171 nieuwe kolencentrales openen. Enig idee hoeveel koeienscheetjes dat zijn?

 16. Utrechter

  Die bevolkingsgroei is geen autonoom proces maar het gevolg van beleidskeuzes. Keuzes als hoeveel mensen geven we een verblijfsvergunning (want groei komt vooral van immigratie) en waar bouwen we huizen voor hen of voor diegene die doorverhuist? Met een gemeentebestuur dat liever zonnepanelen op een weiland plaatst dan woningen met daar bovenop zonnepanelen, schiet het natuurlijk in Utrecht niet zo hard op…

 17. Kadoendra

  @Koel Hoofd

  Dat u het over Rob Jetten heeft snapt u niet dat Rob Jetten alle informatie heeft gekregen van de enige en echte milieupartij van Nederland, de PvdD!

  Overigens kan u ook weer weten dat de PvdD het niet allemaal uit zijn duim heeft gezogen, want het is allemaal wetenschappelijk onderbouwt door het wetenschappelijk bureau van de PvdD, De Nicolaas G. Pierson Foundation.

  Tevens snapt u ook niet dat de “argeloze” koe van vroeger niet veel meer heeft te maken met de superkoeien die heden ten dagen de melkproductie voor hun rekening nemen.
  Waarmee ik doel dat de hedendaagse koe feitelijk een door gefokte levende supermelkfabriek is met als enige nadeel een zeer forse uitstoot van broeikasgassen.

  @Scherpschutter

  Uw reactie over China geeft aan dat u niet weet dat China op het ogenblik vol inzet op het stoppen met kolencentrales aangezien veel steden in China veel problemen ondervinden o.a door kolencentrales.
  Ook de door mij bijgevoegde link maakt uw reactie niet echt geloofwaardig, want waarom zou China nog vol inzetten op nieuwe kolencentrales als daar zonne-energie nu al goedkoper is dan energie uit kolen?
  Als u werkelijk op de hoogte zou zijn van China dan zou u ook weten dat zij ook op een zeer massale wijze bezig zijn met windenergie (overigens ook nieuwe kerncentrales) en elektrische auto’s.
  De gemiddelde westerse autofabrikant kent helaas het verhaal van Henry Ford niet meer daarom zal het nog een kwestie van tijd zijn dat de gemiddelde Jan met de pet, Joe Sixpack en alle andere gemiddelde burgers in het westen in een eenvoudig en goedkoop Chinees elektrisch autootje zullen rijden.

  U kan wel denigrerend over China zijn maar die Donald Trump is niet de enige in de USA die het door heeft dat de vele ontwikkelingen in China nu wel heel erg hard gaan.

  https://www.nu.nl/klimaat/5981011/zonnestroom-in-china-voorbij-belangrijk-kantelpunt.html

 18. Berend

  Ik ben er wel voor om de lucht schoner te maken, waarom niet?

 19. Fred

  De veestapel verminderen zal geen reëel effect geven, want je verplaatst de uitstoot gewoon naar een locatie over de grens.
  Dat een groot deel voor de export is doet daar niets aan af, want er zijn dus landen die deze producten van ons kopen/importeren, dus is er vraag naar, als wij het niet leveren, dan halen ze dat ergens anders en vind de productie dus daar plaats, inclusief de bijbehorende uitstoot.
  Hopen/denken dat mensen massaal minder vlees gaan eten en allemaal over gaan stappen op vegaburgers of krekelkroketten is natuurlijk een utopie, dat gaat niet gebeuren.

  En wat Scherpschutter ook al aangaf, als je ziet wat er in andere landen gaande is, zoals de kolencentrale’s in China, maar denk ook aan Duitsland waar ze nota bete mensen aansporen om over te stappen op gas om je huis mee te verwarmen, in Polen staat de meest vervuilende bruinkolen centrale en er worden er nog bijgebouwd want ze willen zeker niet afhankelijk zijn van Rusland, en ga zo maar door.
  Wat wij in dit kleine landje allemaal aan het doen zijn haalt niets uit, en we hebben (belemmeren) alleen ons zelf er mee.
  Helaas hebben partijen als GL nog steeds de illusie dat het nietige Nederland zo nodig een voortrekkersrol moet spelen, en dat iedereen ons voorbeeld zal gaan volgen……niet dus.

 20. Scherpschutter

  @Kadoendra 10/9/2019 – 21:09

  Mevrouw, uw enthousiasme voor het groene hypegolfje is aanstekelijk, maar als u een bericht over een enkel rapport waar (onvolledig) uit blijkt dat de OPWEKKING van zonne-energie in China verondersteld nu evenveel kost als normale stroom (het kostenpostje voor de noodzakelijke bufferopslag heeft het rapport het voor het gemak even niet over) compleet verwart met wat het werkelijke Chinees overheidsbeleid IS (in plaats van de compleet door u gefantaseerde werkelijkheid van een Chinese overheid die inzet op het stoppen met kolencentrales) en dat dan ook nog presenteert alsof het een voldongen feit is, dan begint het wel een tikje aandoenlijk te worden.

  Verder suggereert u dat ik denigrerend over China doe, waar ik niets anders heb gedaan dan denigrerend zijn over uw opmerking over de Hollandse koeienscheetjes, door het feit te benoemen dat er alleen in China al GIGANTISCH veel kolencentrales op de planning staan. Wereldwijd zijn het er zelfs 5000.

  Dus ja. Dan kunt u zich wel heel erg druk blijven maken om piepkleine uitstootje van ons bescheiden microveestapeltje en doen alsof het werkelijk ook maar enig praktisch nut zou hebben om dit terug te brengen, maar getoetst aan de wereldwijde realiteit is dat natuurlijk volstrekt belachelijk. En dat is een beetje het punt dat ik u probeer duidelijk te maken.

  Of wij onze veestapel hier nu letterlijk 100x groter maken of helemaal opheffen: op een wereldwijde schaal is de impact letterlijk NUL. Volstrekt onmeetbaar…. We zijn nietig mevrouw. Zo nietig. U zou eens wat van de wereld moeten gaan zien in plaats van u druk te maken over de scheetjes die die kleine 1.6 miljoen koetjes van ons produceren…. Bezoek eens een stad in China. Of in India. En realiseer u: waar wij hier in Nederland mee bezig zijn is volstrekt belachelijk.

 21. cas

  @ Kadoendra, wetenschappelijk onderbouwd… Wie betaald bepaald is de wet bij dit soort bureau’s. Alle modellen worden zo gemanipuleerd dat de uitkomst altijd aansluit bij de visie van de opdrachtgever.
  Er zijn teveel onzekerheden en parameters ingebouwd dat er simpelweg geen betrouwbare modellen gebouwd kunnen worden.
  Pak de modellen van het KNMI en doe minieme aanpassingen en de aarde koelt af. Pak die van een ‘ontkenner’ doe een paar minieme aanpassingen en de aarde warmt op.

  Uiteraard moeten we ons best doen zo min mogelijk het milieu te belasten als mensheid, dus misschien moet Nederland aanbieden aan China om onze technologie van de schoonste kolencentrales te geven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).