Utrecht niet verkozen tot mooiste treinstation | De Utrechtse Internet Courant Utrecht niet verkozen tot mooiste treinstation | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht niet verkozen tot mooiste treinstation

Utrecht niet verkozen tot mooiste treinstation
Station Utrecht Centraal. Foto: Robert Oosterbroek
Utrecht Centraal is niet verkozen tot het ‘mooiste station van Nederland’. Het station was genomineerd voor de uitverkiezing, maar station Groningen werd verkozen tot de mooiste.

Utrecht Centraal is niet verkozen tot het ‘mooiste station van Nederland’. Het station was genomineerd voor de uitverkiezing, maar station Groningen werd verkozen tot de mooiste.

In het hele land zijn ongeveer 400 stations. Utrecht Centraal is het drukste. Naast het hoofdstation van Utrecht waren er nog 7 andere stations in Nederland genomineerd. In totaal hebben meer dan 10.000 mensen een stem uitgebracht.

Groningen kreeg in totaal ruim 33% van de stemmen. Op plek twee staat het historische station van Valkenburg met 16% van de stemmen, gevolgd door Rotterdam Centraal (14%), Amsterdam Centraal (11%) en Utrecht Centraal (9%).

Dit jaar werden deze verkiezingen voor het eerst gehouden en er wordt overwegen om het volgend jaar nogmaals te doen.

23 Reacties

Reageren
 1. Karla

  Hahahahahahahahaha, wat een verrassing! Hup Grunn!

 2. Erwin

  Verbazingwekkend..,

 3. Kadoendra

  De hoop is nu gevestigd op de verkiezing van het “lelijkste station van Nederland”

 4. Herman

  Terecht ook!
  Op de foto zie je het station in het donker vanaf de Moreelsebrug en dan ziet het er erg mooi uit.
  Alleen bouw je een station niet alleen om mooi te zijn van een afstandje in het donker. Nader bekeken heeft het station een onafgewerkt plafond, grauwe jaren 70 beton perrons die niet afgewerkt zijn, lelijke trapopgangen die niet afgewerkt zijn en het lekt ook nog..
  Kortom het is niet af, geld was op en men is gestopt….

 5. Theo

  Station Utrecht blinkt uit in allerlei zaken (ruim opgezet, licht, alles goed bereikbaar, voorbereid op de toekomst) maar is simpelweg niet mooi. Het is en (voorlopig) blijft een identiteitsloos modern gebouw, zoals tegenwoordig de standaard is. Het bestaat vooral uit grijstinten (lekker makkelijk, een lelijke grijstint bestaat immers niet), gebouwd van harde en koude materialen en bevat geen in het oog springende architectonische elementen. Bovendien heeft het geen in het oog springende gevel, omdat het overgaat in allerlei andere gebouwen.

  Niet zo gek, het is immers gebouwd in een periode van economische tegenwind. Dan hoef je geen mooi gebouw te verwachten.

 6. Bernhard

  Utrecht CS is misschien niet fraai, maar Groningen heeft een heel lelijk en aftands station.

 7. Joris

  Ik vind Utrecht CS zeer geslaagd. Heerlijk licht en overzichtelijk. Met een mooi wulps dakkie erop
  @Theo “een lelijke grijstint bestaat immers niet” Dus?

 8. Ties

  Vanaf een plek als de Moreelse brug is het tegen de avond wel een vd mooiste denk ik. De golvende gevel met de perrons en sporen daaronder icm de verlichting en een stadskantoor als achtergrond.

  Misschien foto in eerder artikel opsturen?
  https://www.duic.nl/algemeen/volgend-jaar-al-meer-zitplek-trein-tussen-utrecht-en-amsterdam/

 9. Ties

  Haha, ok. Onbewust foto van dit artikel zitten te beschrijven. Maar goed, het is een kwestie van smaak. Net zoals de Eiffeltoren vergelijken met de Sacré-Cœur bijv.

 10. w

  utrecht cs past naadloos in zijn onsamenhangende omgeving, dat is toch wel een prijs waard? haha

 11. Koel Hoofd

  Oude gebouwen zijn gemaakt door creatieve mensen met pen en papier en gedegen kennis van materialen en omgeving.
  Moderne gebouwen zijn het resultaat van mensen die 6 jaar moeten leren om op knopjes van software programma’s te drukken, software die zo beperkt is dat het alleen kan berekenen of iets voldoet aan bouwvoorschriften.
  Mens 1- Technologie 0

 12. BdV

  Maar er wordt nog steeds aan gewerkt, dus als alles klaar en netjes afgewerkt is krijgt Utrecht CS vast wel een prijsje. Klinkt een beetje cynisch, maar volgens mij is er toch weinig mis mee. Best een tof station.

  Groningen CS is trouwens ook niet onaardig, met name het gebouw zelf dan.

 13. Utregter

  Dat is geen verrassing toch? Al die lelijke nieuwbouw maakt Utrecht niet mooier.

 14. Alweer

  En wie hield die verkiezingen dan, de NS zeker. Zo adviseren ze bij w.c. eend al jaren w.c. eend.

 15. Cor Nelis

  Lekker belangrijk of Utrecht CS wel of niet mooi is, waar het echt om gaat is functionaliteit. Wat een onzinverkiezing!

 16. Joost

  Rechter rijtje dus. Zet de lampen eens op een warmer tintje, dan wordt het in ieder geval wat gezelliger.

 17. jan scherjon

  Waar een station ? dacht dat het een noodgebouw was met die golfplaat !

 18. Utrechter

  Mooi en lelijk blijft een kwestie van smaak en daarin kunnen meningen nu eenmaal verschillen. Ik kan me amper voorstellen dat iemand een dak van grijze golfplaten, trappengangen met losse buizen en troep onder de trappen mooi vindt. Waar het pas écht misgaat met het station, is de diverse ontwerpfouten. Bijvoorbeeld: iedereen moet een raar bochtje omlopen omdat je aan de centrumzijde maar via één rijtje deurtjes naar buiten kan en niet gewoon via de zijkant van het station. Er is geen toegang naar de perrons vanaf twee traverses (Rabo-brug en de buitenom langs de stationshal). De gele informatieborden staan haaks op de looplijnen, in plaats van met de looprichting mee.

 19. Harry

  Ach, ze gaan boven het spoor heel veel woningen bouwen en zie je straks dus niets meer van het station. Iedereen blij.

 20. Fred

  @ Utrechter
  Dat je aan de centrumzijde zo’n bochtje moet maken, en het feit dat je vanaf de rabobrug niet op de perrons kan komen is geen ontwerpfout, maar helaas iets dat Kleppierre van HC heeft afgedwongen, zoals ik het begrepen heb.
  Aan de centrumzijde zit de uitgang van de stationshal nu recht tegenover de ingang van HC, vandaar.
  Te triest en kinderachtig voor woorden voor een grote stad.
  Dat van die blootliggende buizen en pijpen onder het plafond bij de trappen en het perron onder de hal is inderdaad oerlelijk, hopelijk werken ze dat nog eens netjes weg.
  Eigenlijk kunnen ze het niet maken om dat zo te laten, geen gezicht gewoon.

 21. Marjolein

  Hoewel ik het station in Groningen erg mooi vind, mis ik toch station Haarlem in het lijstje.

 22. JdV

  Kop op. Voor je het weet komt er weer een wedstrijd. En als dat de keuze is voor het Nederlandse station met de slechtste bouwkwaliteit maakt Utrecht CS echt wel een hele goede kans om te winnen. Dus positief blijven mensen.

 23. Cico

  Utrecht Centraal is zeker niet de mooiste. Maar het werkt wel goed, dat vindt ik belangrijk aan een station. De routes zijn verbeterd, het is overzichtelijk en reizigers en dagjesmensen zijn eindelijk van elkaar gescheidenis. Haastige reizigers gebruiken de stationshal, langzamer winkelend publiek de buitenpassage.

  En het heeft wel degelijk architectonische kwaliteiten: die trappartij aan de westzijde werkt enorm goed: het is een podium, publieke zonnebank en een zeer duidelijk entree. Daarnaast is de Rabobrug een architectonisch hoogstandje, al is het technisch gezien geen onderdeel van het station. Ook het plein onder het bollendak is een enorm succes en wordt intens gebruikt als plein. Als ik de architect ervan was, zou ik enorm blij zijn. Het gaat niet alleen om ‘mooi’ bij goede architectuur, een gebouw moet vooral goed worden gebruikt en een positieve bijdrage leveren aan de omgeving.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).