Utrecht ontvangt 2,8 miljoen euro vanwege ontdekking bacteriepopulatie in Griftpark Utrecht ontvangt 2,8 miljoen euro vanwege ontdekking bacteriepopulatie in Griftpark

Utrecht ontvangt 2,8 miljoen euro vanwege ontdekking bacteriepopulatie in Griftpark

Utrecht ontvangt 2,8 miljoen euro vanwege ontdekking bacteriepopulatie in Griftpark
Foto: Robert Oosterbroek.
Utrecht krijgt 2,8 miljoen euro om verder onderzoek te doen naar de bijzondere vondst van de Griftparkbacterie. Deze bacterie zou zomaar ervoor kunnen zorgen dat de bodemverontreiniging in het Griftpark verholpen kan worden.

Utrecht krijgt 2,8 miljoen euro om verder onderzoek te doen naar de bijzondere vondst van de Griftparkbacterie. Deze bacterie zou zomaar ervoor kunnen zorgen dat de bodemverontreiniging in het Griftpark verholpen kan worden.

De ontdekking van de bacteriën gebeurde in 2017. Dat was ook de start van een groot onderzoek. Om dit onderzoek uit te kunnen breiden trekt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nu de portemonnee.

Vervuild
De bodem van het Griftpark is vervuild geraakt door een oude gasfabriek. Die is in de jaren ’60 gesloopt. Toen het gebied in de jaren ‘90 een park werd, is de bodemverontreiniging onder het park opgeslagen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Rechtsboven de voormalige Gasfabriek, nu ligt daar het Griftpark Links op de voorgrond Wolvenplein. Foto: Het Utrechts Archief

Het verontreinigde gebied reikt tot een diepte van 50 meter. Rondom het park is de verontreinigde grond vrijwel geheel verwijderd. Voor een goede isolatie van de bodemverontreiniging onder het park wordt vanaf de jaren ’90 het verontreinigde grondwater omhoog gepompt en gezuiverd.

Vondst bacterie
Het schoonmaken van het grondwater verloopt sneller dan werd gedacht en berekend. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de biologische afbraak veroorzaakt door een bacteriegroep, ook wel ‘Griftparkbacterie’ genoemd.

Deze bacteriegroep werd in 2017 bij toeval ontdekt omdat het grondwater vanzelf schoner werd. Deze ontdekking was voor gemeente Utrecht reden om samen met de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research (WUR) en Deltares een onderzoek te starten.

Het onderzoek duurt minimaal tot 1 januari 2023. Het doel is te onderzoeken welke bacteriepopulatie verantwoordelijk is voor de biologische afbraak, onder welke omstandigheden dat gebeurt, hoe die afbraak gestimuleerd kan worden en op welke manier het grondwater in en om het geïsoleerde terrein van het Griftpark bestuurd moet worden om de biologische afbraak te stimuleren.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wethouder Eelco Eerenberg is enthousiast over het onderzoek: “Biologisch afbraak van de bodemverontreiniging maakt het permanent oppompen van verontreinigd grondwater onder het Griftpark misschien overbodig of we hoeven misschien veel minder verontreinigd grondwater op te pompen. Hoe fantastisch zou het zijn dat door een bacteriegroep, hier in ons eigen Griftpark ontdekt, we straks een nieuwe natuurlijke schoonmaakmethode vinden om vervuilde grond aan te pakken. En dat daardoor andere gemeenten ook kunnen profiteren om hun vervuilde grond op een verantwoorde biologische én goedkopere manier schoon te maken.”

Verder onderzoek met grondboringen
In het voorjaar van 2021 worden naast het Griftpark ook boringen uitgevoerd tot een diepte van 90 meter. Met deze boringen wordt een bodemlaag onderzocht die dieper ligt dan het tot 50 meter diepte geïsoleerde gebied van het Griftpark. Er wordt gekeken of de Griftparkbacterie ook in de diepe ondergrond zou kunnen leven.

Ook wordt de kwaliteit, de opbouw, samenstelling en eigenschappen van deze diepe bodemlaag bepaald. Er worden buizen geplaatst waarmee de kwaliteit van het hele diepe grondwater kan worden gecontroleerd.

25 Reacties

Reageren
 1. Ronald

  Fijn als er nu een definitieve oplossing voor het vervuilingsprobleem komt.
  De natuur moet het wel zelf doen.

 2. Berend

  Dit is echt super en mogelijk op plekken op aarde toepasbaar! Wetenschap en onderzoek zijn zo gek nog niet.

 3. Scherpschutter

  Ik heb het idee dat men hier het wetenschappelijke wiel weer eens opnieuw aan het uitvinden is, want er zijn sinds de jaren 70 al werkelijk talloze studies gedaan naar bacterieen, waaronder vele vele studies die specifiek in deze situatie (gasfabriek resten) behulpzaam kunnen zijn. Hieronder slechts 1 voorbeeldje:

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212670813000420

  Het wordt hier verkocht als een wonderlijke nieuwe wetenschappelijke vondst, maar dat is het natuurlijk niet. Wat de toegevoegde waarde van deze studie is, is me eerlijk gezegd dan ook een compleet raadsel. Als het om een tot nu toe geheel onbekende groep nieuwe bacterieen gaat die spectaculair effectiever zijn dan wat nu toe al is gevonden (er is zelfs al een soort die naftaleen in 12 uur compleet afbreekt) dan kan ik me er wellicht nog iets bij voorstellen.

  Daar wordt echter niets over gezegd en daarmee kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat we hier met een groep ambtenaren/wetenschappers te maken hebben die metaforisch gesproken nu toch iets ‘wonderbaarlijks’ hebben ontdekt: het heet een wiel en je kunt er dingen makkelijk mee verplaatsen.

  Natuurlijk laat ik me graag terecht wijzen in mijn sceptisisme en verneem ik graag wat er nu exact zo bijzonder aan deze bacterieen is dat een onderzoek van 3 miljoen Euro rechtvaardigt (na de eerdere onderzoeken die in de afgelopen 10 jaar al zijn gedaan in het Griftpark!), bovenop de talloze talloze peer reviewed studies in de internationale wetenschappelijke wereld die in de afgelopen decennia zijn verricht…

  Interessant detail is wellicht ook dat deze bacterieen in het Griftpark al vroeg na de milleniumwisseling zijn ontdekt. Een lezenswaardig artikel uit 2018:

  https://www.dub.uu.nl/nl/achtergrond/onderzoek-hoe-gif-etende-bacteri%C3%ABn-studentenhotspot-griftpark-kunnen-zuiveren

 4. Kadoendra

  Toen het gebied in de jaren ‘90 een park werd is gemeld dat de bodemverontreiniging ernstig was.
  Dus best wel fantastisch nieuws over de Griftparkbacterie!

 5. wollie

  goed bezig, bacterie!

 6. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje ziet een nieuwe ‘Utrecht door de jaren heen’ 🙂
  Luchtfoto’s toen en nu. Wel even het plaatje in de goede richting ‘leggen’, zodat je dezelfde kijkhoek hebt.

 7. Johan

  @scherpschutter. Wat lijkt me het heerlijk om het altijd beter te weten dan de rest. Hopelijk doet u daar in het leven meer mee dan alleen het plaatsen van reacties op de duic.

 8. W.

  @Scherpschutter: “Als het om een tot nu toe geheel onbekende groep nieuwe bacterieen gaat die spectaculair effectiever zijn dan wat nu toe al is gevonden (er is zelfs al een soort die naftaleen in 12 uur compleet afbreekt) dan kan ik me er wellicht nog iets bij voorstellen.”

  Nou misschien toont het onderzoek wel aan dat het spectaculair effectiever is, of niet. Of onder welke omstandigheden de effectiviteit gestimuleerd kan worden bij deze bacteriegroep, die hier dus al aanwezig is.

  Zoals wel vaker in je betogen lijk je wetenschap heel versimpeld en in termen van (absolute) zekerheden op te vatten, alsof we alles al weten. De ene bacterie is de andere niet en werkt/floreert weer onder andere omstandigheden, lijkt mij.

 9. W.H.de Groen

  Onderzoek heeft geen zin.
  Ze kunnen bij mij de info gratis verkrijgen.

 10. Marcel

  Bijna 3 miljoen? Wat ga je daar voor doen? Monster nemen? Kijken? Wachten? Weer monster nemen? Weer wachten? Mensen in dienst nemen die kijken en wachten? Vakantiegeld? Salaris? Wilt u mij aub bellen? Dan ga ik het voor “hun” regelen. Hou ik 2 miljoen aan over. Ga ik iets leuks doen voor de Utrechters. Of voor de 4de wereld?

 11. Len

  @ Johan, dat zei ik ook al eens. Hij moet gewoon de politiek in. Of beter nog, cancel de hele verkiezingen maar, Scherpschutter voor dictator!

 12. wollie

  wat je aandacht geeft groeit 🙃

 13. woutvr

  Fantastisch nieuws! Mooi dat ze zo goed bezig zijn

 14. Pee

  Hier een onderzoek uit 2007.

  https://schooltv.nl/video/biologische-bodemsanering-bacterien-reinigen-de-grond/

  Biosparging
  Landfarming
  situ anaërobe bioremediatie

 15. Scherpschutter

  @Johan 10:25

  Het is zowel een zege als een vloek, Johan. Mij lijkt het wel eens heerlijk om beneden gemiddeld intelligent te zijn en helemaal nergens iets van af te weten.

 16. Jees

  @ Marcel

  Je vergeet dat 3 miljoen gewoon opgaat aan een aantal jaarsalarissen van mensen die niet per sé heel erg veel verdienen. De gemiddelde laborant heeft geen belachelijk hoog salaris.

  Zeg dat 1 laboratorium bestaande uit 30 medewerkers hier een ex-aantal jaar mee bezig is. Dan zit je al heel erg snel aan die 3 miljoen.

  Ik word een beetje moe van mensen zonder enige eigen expertise, vooral doelbewust omtrent de onderwerpen: gezondheid, politiek, wetenschap, cultuur en het sociale domein een zeer negatieve, wantrouwende sfeer aan het aanwakkeren zijn via allerlei sociale media, met een doelbewuste reden. Hoofdzakelijk vertrouwen ondermijnen, chaos aanwakkeren.

 17. Kadoendra

  @Johan 19/1/2021 – 10:25

  “@scherpschutter. Wat lijkt me het heerlijk om het altijd beter te weten dan de rest. Hopelijk doet u daar in het leven meer mee dan alleen het plaatsen van reacties op de duic.”

  Ik ben het zelden met de heer Scherpschutter eens.
  Maar doordat hij geregeld op DUIC zijn verhalen vertelt wekt dit ook weer vaak reacties op van andere DUIC reaguurders en dat roept bij mij vaak lol en pret op, zoals van uw reactie!

 18. Malvinas

  Het is toch een zegen voor de Utrechtse gemeenschap dat wij in de quasi-wijsheden van scherputter mogen delen. Wat moet er van Utrecht worden als deze Alwetende niet langer de vinger aan de pols zou houden.
  We zouden dwalen in een wereld, waar alle richtingsborden naar links wijzen. Er zou niets meer goed gaan, en Utrecht was reddeloos verloren. Dus scherpschutter, ga vooral door met het schieten van uw losse flodders. Het zet de lezers aan tot zelfstandige en verstandige denkers.

 19. Scherpschutter

  @Malvins

  “Het is toch een zegen voor de Utrechtse gemeenschap dat wij in de quasi-wijsheden van scherputter mogen delen.”

  Dat is teveel eer, maar inderdaad, ook wel een beetje waar natuurlijk.

  “Wat moet er van Utrecht worden als deze Alwetende niet langer de vinger aan de pols zou houden.”

  Ik zou het op prijs stellen als u rozenblaadjes op mijn pad strooit.

  “We zouden dwalen in een wereld, waar alle richtingsborden naar links wijzen.”

  Daar dwalen we al in. Het zou fijn zijn om er weer uit te komen.

  “Er zou niets meer goed gaan, en Utrecht was reddeloos verloren.”

  Dat hangt er vanaf hoe u goed definieert. Er zijn ook mensen die Noord Korea als iets goeds zien.

  “Dus scherpschutter, ga vooral door met het schieten van uw losse flodders. Het zet de lezers aan tot zelfstandige en verstandige denkers.”

  Nu gaat u te ver hoor. Ik ben God niet. 😉

 20. Marcel

  @ Jees,
  Ik ben redelijk groot ondernemer. Weet iets van salaris. Weet iets van bedrijfsvoering. Weet iets van onderzoek. Weet dat 3 miljoen aan salaris en onderzoek heel veel geld is. Dat je echt geen 30 man nodig hebt op jaarbasis. Ik wordt een beetje moe van mensen die niet nadenken en alles wantrouwen. Als ondernemer zie ik altijd kansen. En de winst die ik over heb zou ik heel nuttig besteden. Misschien nog is goed lezen?

 21. Anne Marie ten Berge

  @ scherpschutter: goed geschreven, mag ik aanvullen ? Eerst ontdekte het klimaatakkoord 2.8 miljoen euro en daarna vond de politiek het wiel met de kruiwagen uit waarin de wonderbaarlijke nieuwe gratis schoonmaakbacterie vervoerd kan worden voor een prijzige verspreiding.

 22. Anne

  Geeft gemeente openheid van zaken dat zij wederom geld uitgeven voor ???? En iedereen valt over elkaar heen. Is een overheid transparant hebben we allemaal een mening. Laat je niet tegenover elkaar zetten. De mensheid vind al honderden jaren alles opnieuw uit. Oorzaak niet onderzoeken en op eiland blijven zitten. Is veel geld maar proces zijn gang laten gaan is blijkbaar niet genoeg. Het probleem zou zichzelf eens op kunnen lossen zonder kosten!!!!!!!

 23. Jees

  @ Marcel

  Nou, dus ik moet je maar op je blauwe ogen geloven omdat jij het zegt.

  Ik weet ook iets van salarissen en kosten en ik vind het een doodnormaal bedrag.

  3 miljoen voor een redelijk belangrijk onderzoek vind ik gewoon ok. Dingen kosten nu eenmaal geld. Het idee dat alles iets financieels moet opleveren moet maar eens over boord. Er is meer in het leven en de samenleving dan alleen maar geld verdienen. (Sommige) dingen die geen geld opleveren zijn minstens even waardevol of waardevoller voor een mens en een mensenleven.

 24. W.

  @Marcel: Denk je dat laboratoria gratis zijn? Grondboringen? Materiaal voor het onderzoek? Apparatuur? ICT? Kennisuitwisseling met andere wetenschappers? Ga zo maar door. Het financieren van onderzoek is wel meer dan het uitbetalen van salarissen…

 25. Scherpschutter

  @Anne Marie ten Berge

  Ja. Geld op zoek naar een doel… Met dergelijke constateringen mag u mij altijd aanvullen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).